• Vakantie Indonesië
  • Vakantie Sulawesi
  • Vakantie Baliemvalei
  • Vakantie Flores & Komodo
  • Vakantie Molukken
  • Vakantie Kalimantan
  • Vakantie Noord Sumatra

Reizen Trips Voyages Overige Sunda eilanden

Overige Sunda eilanden

Sumba huis
Sumba
Het droge en bergachtige eiland Sumba (vroeger door de Nederlanders Sandel-houteiland genoemd), behoort tot de Kleine Sunda-eilanden van Indonesië.

Het eiland meet 210 km bij 40 km met een oppervlakte van 11.153 km².

Het ligt in de Indische Oceaan, oostelijk van Java ten zuiden van Flores, op een afstand van ongeveer 400 km van Bali.
Sumba is een betrekkelijk geïsoleerd eiland zonder duidelijke economische perspectieven.

Sumba is onderdeel van de provincie Oost-Nusa Tenggara en bestaat uit twee regentschappen:
West-Sumba met Waikabubak als administratieve hoofdstad en Oost-Sumba met Waingapu als hoofdstad.

Het staat op de vierde plaats gerangschikt op de lijst van de armste gebieden van Indonesië. Cultureel gezien is het echter één van de rijkste eilanden, waar de traditie (adat) nog overal een grote rol speelt. Het is één van de laatste gebieden op aarde waar het animisme (een natuurlijke of natuurgodsdienst waarbij geesten- en voorouderverering het belangrijkst zijn) nog volop aanwezig is.

(Bron: Wybe K. van Dijk)

Sumba ligt op een niet meer actieve vulkanische gordel die gevormd wordt door de eilanden Sumba, Savu, Roti en Timor.
Van oost naar west loopt langs de noordkust een vlakke strook, die bijna overal onvruchtbaar, droog en steenachtig is. In het oosten is de strook breed en naar het westen toe smaller. Bij kaap Sasar in het noorden loopt het gebergte echter tot aan de kust.
In het westen bij Kodi bestaat het eiland uit een brede kustvlakte.
Al het overige is bergland met een hoogvlakte van gemiddeld 400 tot 500 meter hoog. De hoogste berg is de top van de Wangga Meti (1225 m.)
Het geheel is een land van kalkheuvels en kalkplateaux, behalve aan de zuidkust waar vulkanisch gesteente de kalkrotsen heeft doorbroken en zwaar begroeide bergen zich verheffen. Hoe verder naar het westen hoe minder woest het gebied wordt.
Vlaktes zijn er alleen bij Lewa, Anakalang en Waikabubak.
De gehele zuidkust is steil, het gebergte komt tot vlak aan zee. Slechts een enkele rivier doorbreekt de bergruggen en vormt dan een brede vruchtbare vlakte (Lamboja en Wanokaka).
Er zijn enkele autowegen, maar over het algemeen is het eiland moeilijk te bereizen.

Bevolking
Aantal inwoners volgens de laatste telling in 2005: 611.421

Verkeer en vervoer
Vliegverbinding: Vanuit Denpasar op Bali richting Waingapu (Maul Haul) en Waikabubak (Tambolaka) zijn er meerdere vluchten per week door Trans Nusa en Merpati Airlines.
Bootverbinding: Ende (Flores) - Waingapu en Sumbawa Besar - Waingapu
Per auto: In het binnenland is er eigenlijk slechts één voor auto's begaanbare weg. De rest van het eiland is, zelfs te paard, moeilijk toegankelijk.

Religie
Een gedeelte van de bevolking hangt het christendom aan. In 1961 telde de Geredja Kristen Sumba ruim 45.000 zielen en de Gereja Katolik Sumba 23.000 zielen. De Zending op Sumba begon al in 1872.
Verder zijn er Moslims en aanhangers van het oorspronkelijke geloof de Marapu-godsdienst.
'Marapu' betekend: 'de zeer verhevene', 'de zeer vereerde'. De marapu zijn de voorouders tot wie men bid als bemiddelaar tussen de mens en de schepper-god, die boven de voorouders staat. Deze god maakte de eerste mensen en wordt nooit rechtstreeks aangesproken. In de stamdorpen zijn er speciale adat-huizen voor de eredienst en in elk huis is altijd een plaats voor de aanbidding. De marapu-religie wordt in Indonesië (nog) niet erkend als officiële godsdienst.
Polygamie komt voor in de hogere klassen.

Middelen van bestaan
Door het lang durende droge seizoen en de korte regenperiode is er vaak slechts één oogst per jaar mogelijk. Het stapelvoedsel bestaat voornamelijk uit producten van de droge landbouw zoals tapioca, yam en maïs. Voedselhulp wordt op beperkte schaal door de Indonesische staat verstrekt. De meerderheid van de bewoners leeft onder de armoedegrens.

Oost-Sumba krijgt gemiddeld slechts 800 mm regen per jaar en is erg droog. Men leeft er o.a. van de verkoop van Karbouwen, vis, maïs en producten van de lontarpalm. Ook zijn de op Oost-Sumba gefokte paarden bekend. Rond 1900 werden er al zo'n 2000 paarden per jaar geëxporteerd naar Java). Ook nu nog worden ze geëxporteerd naar andere eilanden als trekpaard voor rijtuigen. Ze staan bekend om hun uithoudingsvermogen en taaiheid, mogelijk ontstaan door het eten van het veel voorkomende scherpe gras op Sumba.
West-Sumba is vruchtbaarder door de jaarlijkse neerslag van ongeveer 2250 mm en produceert kapok, pinangnoten en tabak. In het westen en rond de rivieren en bronnen verbouwt men ook (rijst). Aan de kust is visserij en handel.

Zoals gezegd heeft Sumba niet veel economische perspectieven. Het staat op de vierde plaats gerangschikt op de lijst van de armste gebieden van Indonesië. Eén van de oorzaken is droogte en de onvruchtbare grond, met name in Oost-Sumba. In 1990 kwam een stuwdam in de Melolorivier tot stand en kon vanaf 1991 vruchtbare grond verdeelt worden onder arme Sumbanezen. In 1995 en 1996 gebeurde het zelfde na de bouw van een dam in de grote Kambanirurivier.

Klimaat

Geschiedenis

Sumba is de naam die door de bewoners zelf aan hun land is gegeven. De overlevering zegt hiervan dat een der eerste stamvaders Oemboe Waloe Mandokoe, een vrouw had met de naam Humba. Oemboe, die in een prauw aankwam noemde het eiland naar zijn vrouw Humba.
Tussen de 3e en de 5e eeuw werd Sumba al bewoond. Men heeft bij Melolo wapens en metalen gereedschappen gevonden uit die periode. Het eiland was totaal geïsoleerd tot dat in de 11e eeuw Arabische handelaren het eiland bezochten.
In de veertiende eeuw stond Sumba onder controle van de Majapahit dynastie van Java.
Daarna stond men onder invloed van de Bima op Sumbawa en later van de Gowa op Celebes.

Het eiland werd voor het eerst door Europeanen bezocht in 1522.

Het eiland was indertijd bekend om zijn Sandelhout. Dit hout komt nu nog slechts zeer beperkt voor en de export is al sinds 1914 verboden. Tot de ontdekking van de penicilline was Sandelhout het enige middel tegen geslachtsziekten en daardoor erg kostbaar. Het werd in grote hoeveelheden geëxporteerd naar Europa, de Arabische landen en China. Ook was er handel in hout, paarden, betelnoten, fruit en ikat.

De eerste contacten met Nederland stammen uit 1754. Rond 1838 kent het eiland een geschiedenis van zeeroverij, strandroof en slavenhandel. De Nederlandse regering wenste geen gewelddadig optreden (zoals vanuit Timor werd gevraagd), maar meer een "politiek van vriendschappelijke relatie".

Op 31 augustus 1866 kregen de Nederlanders de controle over het eiland. De gedragslijn daarbij was dat men de bevolking liet onder het bestuur van haar eigen hoofden (radjas). Rechtstreekse inmenging van het bestuur mocht niet plaats hebben. Men mocht wel raadgevend optreden en aanwijzingen geven wat nuttig en heilzaam was, maar nooit bevelen. De reden daarvan was dat Nederland de macht miste om gehoorzaamheid af te dwingen.
Pas onder Van Heutz in 1906 werd het eiland "gepacificeerd" d.w.z. bezet door Nederlandse militairen en nam de macht van de Radja's af. In 1913 kon het militair gezag vervangen worden door civiel gezag. Een controleur nam het gezag op zich, enige jaren later vervangen door een assistent-resident.
De invloed van het bestuur was alleen te merken in de toegankelijke gebieden. Het grootste gedeelte van het eiland was ontoegankelijk en behield veel van de oorspronkelijke cultuur.
Het eiland werd verdeeld in districten en onderdistricten die veelal onder lokaal bestuur werden geplaatst. De indeling viel vaak min of meer samen met de taalkundige grenzen. Pas in 1933 was het zo rustig dat men de militairen kon vervangen door gewone politie.

Na het uitroepen van de Indonesische staat nam het centrale gezag van Indonesië in 1950 het eiland over. Alhoewel de macht van de lokale radja's en hun familieleden door Jakarta niet werd erkend kregen velen toch een functie in het nieuwe bestel en behielden daarmee (althans een deel van) hun machtige positie die zij altijd hadden gehad.
Bekijk in het grootView enlarged

Voorbeeldreizen Example trips Overige Sunda eilanden

Groepsreizen Group trips Overige Sunda eilanden

Bouwstenen Building blocks Overige Sunda eilanden

Accommodaties Accommodations Hébergements Overige Sunda eilanden

Desa Weelonda, Sumba (district Loura)

Weelonda lodge
Weelonda lodge
Weelonda lodge is gesitueerd dichtbij het vliegveld Tambolaka. De twee gastenverblijven maken onderdeel uit van een internaat, een winkel, fotokopieerunit, kantoor van S.O.S. een naaiatelier en in de toekomst een kleuterschooltje. Het is er rustig, landelijk en gezellig verblijven. Er is een Eng...meer infomore infoInformations supplémentaires

Karuni

Maringi Eco resort & Spa - Karuni
Maringi Eco resort & Spa - Karuni
Het Maringi Eco resort & Spa behoort bij de Sumba Hospitality Foundation. Het resort beschikt over een guesthouse en de door ons aangeboden Bamboo Pavilion kamers. Ale kamers hebben AC, privé badkamer, privé terras. Het resort heeft een eigen restaurant, spa en zwembad. Het resort wordt gerund door...meer infomore infoInformations supplémentaires

Kupang

Hotel On the rock - Kupang
Hotel On the Rock
Het 84 kamers tellende Hotel On the rock ligt nabij het centrum van.Kupang, direct aan de zee. Het hotel heeft een restaurant, zwembad en een mooi terras met uitzicht op zee. De superiorkamers hebben uitzicht op het land, de Deluxe uitzicht op zee. Er zijn ook enkele familiekamers beschikbaar.Alle ...meer infomore infoInformations supplémentaires

Waingapu

Morinda villa - Waingapu
Morinda villa
Morinda Villa and Resto ligt in de buurt van het stadje Waingapu en beschikt over een restaurant, een tuin en een terras. Alle Deluxe kamers hebben een balkon met uitzicht op de rivier, een bureau, een flatscreen-tv en een eigen badkamer. De accommodaties van Morinda Villa and Resto zijn voorzien va...meer infomore infoInformations supplémentaires

Excursies Excursions

Duiken Diving Overige Sunda eilanden

Hotel On the rock - Kupang
Hotel On the Rock
Het 84 kamers tellende Hotel On the rock ligt nabij het centrum van.Kupang, direct aan de zee. Het hotel heeft een restaurant, zwembad en een mooi terras met uitzicht op zee. De superiorkamers hebben uitzicht op het land, de Deluxe uitzicht op zee. Er zijn ook enkele familiekamers beschikbaar.Alle ...meer infomore infoInformations supplémentaires
Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat