Kalender

Januari 2022

3 januari: Id-ul Maulid
Geboortedag van de profeet Mohammed

10 en 11 januari: Vakantiebeurs Amsterdam

Tijdens de Amsterdamse Vakantiebeurs presenteert Merapi haar Indonesië reizen

14-18 januari: Vakantiebeurs Utrecht

Tijdens de Utrechtse Vakantiebeurs presenteert Merapi haar reizen naar Indonesië


test winkel

Februari 2022

18 februari: Chinees nieuwjaar

27 februari - 1 maart: Jakarta International Java Jazz festival

Maart 2022

21 maart: Hari Nyepi, stille dag op Bali (u kunt deze dag niet over straat, het gehele leven op Bali ligt een dag stil)

April 2022

3 april Goede Vrijdag - Larantuka Flores

In Larantuka start op Witte Donderdag na zonsondergang een indrukwekkende Mariaprocessie. Overal staan kaarsen langs de weg en zo'n 40.000 mensen gekleed in het zwart met een kaars in hun hand lopen achter het Maria beeld aan wat 14 verschillende plaatsen aan doet. Het duurt tot diep in de nacht, maar je kunt natuurlijk afhaken wanneer je wilt.

18 april: Merapi Reiscafé

Programma:
12:30-14:00 Sumatra-Java
14:00-14:30 Merapi reizen, eclipsreizen en Indonesië algemeen
14:30-16:00 Bali, Lombok, Flores, Sulawesi en Kalimantan
16:00-16:30 de Molukken en Papua

Merapi Reiscafé

Mei 2022

1 mei: Dag van de arbeid

3-10 mei: Waisak, Boedhistische heilige week.

Rondom de Boedhistische tempels (zoals de Borobudur) worden ceremonies en festiviteiten georganiseerd.

14 mei: Christelijke Hemelvaart

15 mei: Hemelvaart van de profeet Mohammed

16 mei: Merapi Reiscafé

Programma:
12:30-14:00 Sumatra-Java
14:00-14:30 Merapi reizen, eclipsreizen en Indonesië algemeen
14:30-16:00 Bali, Lombok, Flores, Sulawesi en Kalimantan
16:00-16:30 de Molukken en Papua

Merapi Reiscafé

Juni 2022

18-22 juni: Sentani Lake Festival

data onder groot voorbehoud!

Sentani Lake festival

18 juni: Begin van de vastenmaand Ramadan

Juli 2022

15-25 juli: Galungan/Kuningan (Bali)

Elke 210 dagen is heel Bali versierd met bamboe stokken, genaamd ‘penjor’. Een onmiskenbaar teken dat Galungan weer bijna gaat beginnen. Met fruit, bloemen en bladeren van kokosnootpalmen versierde stokken zijn te zien in bijna elke straat of snelweg en op vrijwel elke Balinees huis.

Van 15 t/m 25 juli staat Bali in het teken van Galungan en Kuningan. Galungan is een feestviering van 10 dagen ter nagedachtenis aan de overwinning van het goede op het kwade. De Balinese mythologie is heel kleurrijk en het verhaal achter Galungan gaat hoofdzakelijk om een koninklijke krachtmeting tussen de goden. Tijdens Galungan keren de goddelijke geesten terug naar aarde en verwachten te worden toegejuicht en vermaakt met belangrijke Balinese rituelen en extravagante feesten. Voor toeristen en andere buitenlandse bezoekers is Galungan vooral een kleurrijk spektakel.

De laatste dag van het festival heet Kuningan, dit is een zeer gedisciplineerde gelegenheid. Ieder lid van het gezin heeft daarbij specifieke taken uit te voeren en zij trekken daarvoor hun mooiste kleding uit de kast.

De wegen zijn dagelijks gevuld met konvooien van scooters met daarop prachtig geklede gelovigen die naar tempels gaan met enorme manden van fruit, bloemen en soms zelfs levende kippen. De dagen voorafgaand aan Kuningan zijn daarom vol activiteiten, met name koken, offers maken en schoonmaken.

Tijdens Galungan gaan de mannen van bijna elk dorp in de vroege ochtend al op zoek naar een niets vermoedend varken dat eerst bij de tempel geofferd zal worden. Het vlees wordt daarna voorzien van tientallen kruiden en specerijen en gebruikt om de traditionele en pittige ‘lawar’ gerechten te maken zoals saté en nangka.

In de dorpen op het platte land vinden de meeste festiviteiten vooral achter gesloten muren plaats, maar in drukke resorts zoals Kuta, is het vrijwel onmogelijk om te ontsnappen aan de Galungan en Kuningan koorts.

Veel wegen rondom de belangrijkste tempels worden zelfs afgezet om de grote massa’s toegestroomde mensen in goede banen te leiden. Vele restaurants en winkels sluiten voor een paar dagen, maar er is altijd nog wel een warung of kleine bar te vinden waar je een koud biertje en een eenvoudig hap eten kunt krijgen.

Dorpen op het hele eiland vieren de Galungan periode op hun eigen traditionele en soms eigenaardige manier. Op Galungan dag zelf (altijd op woensdag) is er aandacht voor het gezin. Uw favoriete barman of het meisje die uw hotelkamer elke ochtend reinigt zal op die dag bij dageraad terugkeren naar het voorouderlijke dorp om daar tijd door te brengen met familie. Op deze meestal drukke dag vol gebeden, een paar kleine familie ruzies en non-stop eten, keren zij tijdelijk even terug naar hun ‘oorspronkelijke’ De straten van Ubud zijn meestal vol met schoolkinderen die met veel enthousiasme een traditionele ‘Barong’ dans uitvoeren. Verder in het Oosten, in Klungkung, kun je in een aantal dorpen genieten van waanzinnige ‘Jempana’ wargames compleet met lange bamboestokken.

Er zijn ook dorpen waar meer bizarre rituelen plaatsvinden waarbij het lijkt alsof de dorpsoudste zichzelf in een trance-achtige toestand steekt met een ‘kris’, een ceremoniële dolk. Nieuwsgierige toeschouwers zijn altijd welkom bij deze gelegenheden en in kleine dorpen, weg van de gebaande paden, bent u waarschijnlijk ook meteen het middelpunt van belangstelling door een menigte giegelende kinderen.

Bron: www.incensebalispa.nl

18 juli Idul Fitri (Suikerfeest)

Idul Fitri luidt het einde van de vastenperiode Ramadan in. In Indonesië, met name Java, is het de week voor en de week na Idul Fitri zeer druk op de weg, in de trein en in de lucht. Op Bali zijn veel hotels volgeboekt.

Augustus 2022

7-9 augustus: Baliem festival

Ieder jaar komen de verschillende Dani-, Yani- en Yalistammen bijeen om hun traditionele feest te vieren.
Het Baliemfestival gaat gepaard met veel krijgsdansen en publiek is van harte welkom.

Bouwsteen Baliem festival

17 augustus: Onafhankelijkheidsdag

Indonesië viert deze dag dat het land in 1945 de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Daarmee kwam voor de Indonesiërs een einde aan het voormalig Nederlands Indië.

De werkelijke overdracht heeft overigens nog enkele jaren en twee politionele acties op zich laten wachten...

September 2022

September: Accera Kalompoang - Makassar, zuid Sulawesi

Accera Kalompang

23 september: Idul Adha. Het Islamitisch Offerfeest

Oktober 2022

13 oktober: Islamtisch Nieuwjaar

Vrije dag in Indonesië.

November 2022

December 2022

25-26 december: Kerstmis