• Sumba Pasola
  • Alor ikds
  • Sumba Nihiwatu
  • Alor fisherman
  • Alor Dugong
  • Alor Bampalola
  • Timor Sasando

Alor Duikstekken

Alor duikstekken

Een dagtrip duiken op Alor is kiezen uit een bijzondere diversiteit onder water. Voor beginners zijn er redelijk eenvoudige duiken te maken. Ervaren duikers spreken van te voren af waar de duiken plaatsvinden. Alor kent zeer mooie en lastige duikstekken. Houd rekening met stevige stromingen, sommige veel koudere duikspots (22 graden) en met bijzondere ontmoetingen onder water.

Alor duikinfo

Duiken in Alor is adembenemend mooi. Alor staat niet voor niets op de lijst van de meest waanzinnig mooie duikgebieden in Indonesië. Alles is hier aanwezig. Walvissen, naaktslakken en alles wat daar tussenin zit. Cristalhelder water met zicht van soms meer dan 40m, spectaculair kleurrijke koraalriffen, magnifieke wanden, een onvoorstelbare hoeveelheid en verscheidenheid aan visleven en uitdagende, vaak onvoorspelbare stromingen.
Duikniveau: ervaren duikers
Zicht: tot 40m (of meer)
Temperatuur water: van 26 tot 29°C met spronglagen van 20°C of nog iets minder.
Stromingen: vaak sterk en onvoorspelbaar.
Seizoen: Van eind maart t/m medio december

Kal's dream

Kal’s Dream is een onderzeese berg tussen de eilanden Kepa en Pura. De top van de berg ligt op net 5m. Stromingen zijn hier vaak sterk tot wild, dus duiken op Kal’s Dream is niet altijd mogelijk. Maar als de duikcondities goed zijn en je bent een ervaren duiker is deze beroemde duikstek een must. Het dankt zijn naam aan Kal Muller, een duikpionier die hier als eerste heeft gedoken begin Jaren 90. Er zijn 2 pieken. Als de duikcondities goed zijn duik je eerst rond de diepste piek en volgt een stuk van de uitloper die uitkomt op een hoek waar veel vissen bij elkaar komen, en vervolgens naar de ondiepere piek waar je je duik eindigt. De toppen zijn mooi bedekt met laagliggend koraal (vanwege de stromingen).
Je kunt hier veel zien. Spaanse makreel, verschillende soorten haaien, hondstonijn, Napoleonvis, sweetlips, grote barracuda’s, reuse trevally’s,jagende blauwvin trevally, scholen jack’s, trekkervis, fusiliers, doktersvis en natuurlijk het leven in de spleten tussen de rotsen, murenen,schorpioenvis, naaktslakken, garnalen…

Mike's Delight

Een fantastische duikstek aan de oostkant van Pura. Een langzame (hangt van de stroming af) drift-duik met de stroming naar het zuiden over een hellend rif met richels, drop-offs, kleurrijk koraal en veel vis. Het rif begint op ongeveer 8m en loopt af naar 15m waar grote rotsformaties zijn. Vervolgens verder naar beneden tot 25-30m waar je grote kans hebt scholen dolfijnen en diepzeevissen te zien langskomen. Daarna weer langzaam naar boven. Tussen de 30 en 12m veel gezond hard en zacht koraal en véél visleven. Vanaf 12m en daarboven zie je vooral zachte koralen met hard koralen bommies en formaties. Papegaaivis, sweetlips, maanvis, juffertjes, Napoleonvis, scholen jacks, vlindervis, rode tand trekkervis en zeeslangen, kreeft, koraalduivels, ongelooflijk grote aantallen koffervissen en scholen anthias (boven het hertshoornkoraalveld op ongeveer 7m). Ook prachtig vatkoraal, hersenkoraal, anemonen, tak koraal, zacht koraal clusters.
Als er stevige stroming staat kun je om de punt van het eiland gaan. Dan moet je wel dichtbij het rif blijven en redelijk ondiep, boven de 7m. Als je te diep zit nemen de stromingen je mee naar zee, weg van het eiland en dan kan het een hele lastige klus worden om terug te komen.
Kortom, een zeer afwisselende duik met een overvloed aan vis, veel verschillende soorten gezond koraal en een grote kans om diepzeevissen te zien.

Clown Valley

Op een paar honderd meter van het dorpje Apura ligt Clown Valley. Een zeer toepasselijke naam voor deze duikstek. Hier vind je de hoogste concentratie van zee-anemonen ter wereld en, dus ook, heel veel clownvissen die schuilen in de tentakels vandeze prachtig gekleurde zachte koralen. Hier en daar een zeeappel en je ziet ook zeeaalen, zeeslangen en kogelvissen. Heel soms zelfs voshaaien en de Mola-Mola. Als je weer naar boven gaat word je vaak begroet door duikende, locale kinderen zonder zwemvliezen met zelfgemaakte uit hout gesneden zwembrillen, die ongelooflijk lang hun adem in kunnen houden…

Een van de mooiste liveaboards vaart tussen Maumere en Alor, gelegen in oost Nusa Tenggara. Een zeer gevarieerde reis, met onderweg muck-diving, steile en gezonde riffen, ongelooflijk helder water, prachtig koraal, traditionele mand- en speervissers en Mawar de dugong (zeekoe). Aan boord van de Che ... meer infomore infoinformations supplémentaires