• Sumba Pasola
  • Alor ikds
  • Sumba Nihiwatu
  • Whale shark Labuan Jambnu Sumbawa
  • Alor fisherman
  • Alor Dugong
  • Alor Bampalola
  • Timor Sasando

Alor

Alor

Alor is een archipel met 92 eilandjes, waarvan Pulau Alor en Pulau Pantar de grootste zijn. Alor ligt ten oosten van Flores en ten noorden van Timor. Pulau Alor heeft een klein vliegveld, waar sinds 2018 Wings Air en Trans Nusa airlines dagelijks vluchten onderhouden met Kupang op Timor. Daarnaast vliegt NAM Air sinds 2019 op dinsdag, donderdag en zaterdag rechtstreeks van en naar Bali.

Alor is met name bekend bij duikliefhebbers; de archipel heeft ongekend mooie en afwisselende duik- en snorkellocaties. Duiken is met name voorbehouden aan ervaren duikers, de stromingen in de Alor archipel kunnen stevig en onverwacht zijn.

Bestuurlijk behoort Alor tot de Indonesische provincie Oost-Nusa Tenggara.
Jarenlang was Alor relatief geisoleerd door de beperkte infrastructuur en vervoersfaciliteiten waardoor de natuurlijke leefomgeving gevrijwaard is gebleven van veel menselijke activiteit en industriele activiteiten.
De Alor eilanden zijn omringd door helderblauwe wateren en vrij sterke stromingen en bieden toegankelijke riffen, drop-offs, grotten en valleien, vol fel gekleurde koralen evenals zandige/sediment baaien, waar duizenden soorten vis en ongewervelde dieren schuilen. Qua biodiversiteit is het een van de rijkste onderwater reservaten van de Koraaldriehoek.
Op het land kunt u steile bergen, droge savannes en ook weelderig regenwoud vinden. Er zijn tevens een aktieve vulkaan (Sirung, west Pantar), verschillende hot springs en wat verborgen watervallen … Deze kleine, ruige en opmerkelijk mooie eilanden, gedomineerd door grillige bergen en steile valleien, zijn in vele verschillende etnische groepen verdeeld met meer dan 8 verschillende talen waarbinnen nog 50 dialecten! De eilanden zijn rijk aan interessante lokale culturen, met sterke traditionele geloven en de hier geweven Ikat behoort tot de beste in Oost Indonesïe.

Veel dorpjes op Alor leven nog steeds op traditionele wijze, wonend in huizen van samengebonden bomen met rieten daken of eenvoudige huizen van beton en werkend als landbouwers of vissers, om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Soms verbouwen ze een paar gewassen die wat geld opleveren, zoals cashewnoten, vanilla of zeewier, en altijd met een intens sociaal leven. Ondanks het feit dat er nog veel armoede heerst, wordt u in de meeste afgelegen dorpjes, hartelijk ontvangen door de gastheer en gastvrouw. De traditionele lego-lego dans is het hart en de ziel van de Alorese samenleving. Deze dans, waar oud en jong hand in hand dansen van zonsondergang tot zonsopgang kan overal op Alor gezien worden en de mensen vinden het geweldig als u als bezoeker deelneemt aan de festiviteiten.
Als u op zoek bent naar 1e klas duikstekken en liever in een authentieke omgeving zit dan op een standaard toeristen locatie, kom dan naar deze prachtige eilanden en geniet van schitterend onderwater leven, traditionele cultuur en de vriendelijke en gastvrije mensen!

Suggesties voor excursies en trekkings

Er zijn een paar excursies om Alors te verkennen die u in een halve dag of een dag kan doen: u kunt naar de traditionele dorpjes Takpala en Mombang toe, een uitje met de auto rondom de “bird head” of “kepala burung”, met een stop aan de mooie Batu Putih baai… Of u kunt langs de noordkust van Alor rijden en eindigen bij “Tuti Agadai”, een heel klein riviertje met kleine warmwaterbronnen… We raden u ook een bezoek aan van het museum “1000 Moko” in Kalabahi, en natuurlijk mag u de gezellig levendige markten niet missen (pasar Kadelang, pasar Impres…)! Voor de avonturiers onder u zou dat een gelegenheid kunnen zijn om de “siri-pinang” te proberen, de locale gewoonte van het kauwen van betelnoten (of arecanoten)… U zou vanaf Kalabahi ook een reguliere boot kunnen nemen of een vissersbootje huren om naar de Pantar straat eilanden te varen (Pura, Ternate…).

Als u een 2 of 3-daagse trekking wilt maken kunt u naar de Alor mountains: een landelijke ervaring in een prachtig landschap! U zult er nauwelijks voertuigen op 4 wielen tegenkomen, maar “ojek” taxi’s (brommer taxi) zijn er wel en het afwisselen van brommer ritjes en wandelen is een leuke manier om de omgeving te ontdekken. U slaapt bij locale mensen thuis : basic maar zo vriendelijk! Ga bijvoorbeeld naar Mataru, Masape, Kelaisi Tenggah, … loop naar Atingmelang of Lakwati, en er zijn nog zoveel andere plaatsen… U kunt ook de aktieve vulkaan Sirung op Pantar gaan ontdekken. Dat is een tocht van 3 dagen, inclusief de boot trips naar/van Baranusa (ongeveer 4-5 uur), 1 nacht in Baranusa losmen en 1 in Kakamauta, het dorpje aan de voet van de vulkaan. Houdt er wel rekening mee dat u in een bepaalde periode de vulkaan niet “mag” beklimmen om bepaalde geloofsredenen en respecteer deze.

Alor is al een tijdje bekend bij duikers. Merapi zet Alor graag op de kaart als een eiland vol beleving. Traditionele dorpjes tonen vol trots hun cultuur en rituelen, de natuur is ongerept en onder water zie je meer dan je kunt bedenken.
Deze bouwsteen laat je het allemaal beleven. In overleg met o ... meer infomore infoinformations supplémentaires

VOORLOPIG NIET BOEKBAAR! Sinds Corona is La P'tite Kepa gesloten. Tevens is de aansluitende vlucht Jakarta-Kupang niet beschikbaar als aansluitende vlucht vanuit Amsterdam. Vraag ons naar de alternatieve mogelijkheden...

Deze 14-daagse rondreis neemt u mee naar Alor. Behalve prachtige (en lastige ... meer infomore infoinformations supplémentaires

Het luxe en kleinschalige Alami Alor dive resort ligt op ruim een half uur rijden van het vliegveld en ongeveer drie kwartier van de hoofdstad Kalabahi. Het resort ligt direct aan zee en telt 6 mooie en moderne bungalows, alle voorzien van airco, open-air badkamer met warm stromend water, privé terr ... meer infomore infoinformations supplémentaires

Het intieme Alor divers resort ligt aan een 400 meter lang wit strand op het eilandje Pantar, op drie kwartier varen vanaf het 'vaste land' van Alor. De bungalows en andere gebouwen liggen verscholen tussen de bomen en iedere bungalow heeft een eigen privé terras met uitzicht over de zee. Het resort ... meer infomore infoinformations supplémentaires

Het Alor Tanapi dive resort opende haar deuren in 2023. Het luxe resort ligt op een heuvel, pal naast het strand van Sebanjar. Behalve een eigen duikcentrum heeft het resort een restaurant met prachtig uitzicht over de zee en kun je er regelmatig walvissen zien. Het diner bij zonsondergang is om nie ... meer infomore infoinformations supplémentaires

2 eenvoudige maar gezellige en prachtig gelegen bungalows op 8 kilometer van Alor Kecil. Vanaf het terras uitzicht op de zonsondergang met kans om walvissen te spotten!
... meer infomore infoinformations supplémentaires

La P'tite Kepa is een klein en eenvoudig duikresort op het eilandje Kepa in de Alor archipel. Het resort heeft 2 Luxe bungalows, elk met een tweepersoonsbed en 2 eenpersoonsbedden, 4 bungalows met eigen badkamer, 2 bungalows met gedeelde badkamer en 3 traditionele hutten. Alle kamers beschikken ov ... meer infomore infoinformations supplémentaires

Het heel kleinschalige Marangki Kepa telt slechts 4 bungalows en ligt op het eilandje Kepa, bij het plaatsje Alor Kecil. De bungalows zijn basic ingericht met een bed met klamboe en een badkamer toilet met koude douche. De kamers hebben een prachtig uitzicht op het water en vrijwel iedere dag kan je ... meer infomore infoinformations supplémentaires

Nieuw hotel in het hoofdstadje Kalabahi op Alor. De Grand opening is in juni 2020, tot die tijd is het hotel al wel geopend, maar nog niet geheel gereed.
... meer infomore infoinformations supplémentaires