• Alor fisherman
 • Alor Sika
 • Alor fish trap
 • Alor Divers resort
 • Alor Sebanjar
 • Alor boy
 • Alor boys
 • Alor Kalabahi market
 • Alor women
 • Alor kids
 • Alor Bampalola
 • Alor man

Bouwsteen 7 dagen Alor cultuur en avontuur

Alor is al een tijdje bekend bij duikers. Merapi zet Alor graag op de kaart als een eiland vol beleving. Traditionele dorpjes tonen vol trots hun cultuur en rituelen, de natuur is ongerept en onder water zie je meer dan je kunt bedenken.
Deze bouwsteen laat je het allemaal beleven. In overleg met onze lokale agent en gidsen kun je je eigen voorkeuren naar voren brengen en buiten het hier getoonde programma treden.

Alor is nog niet gewend aan toerisme. De accommodaties zijn absoluut geen ster waard. Blijf dus vooral niet te lang op bed liggen, het eiland is zó prachtig!

Inclusief:- Accommodaties op basis van logies en ontbijt- Privé auto of busje met chauffeur- Lokale Engelstalige gids - alle genoemde excursies inclusief entreegelden Exclusief- Fooien en uitgaven van persoonlijke aard- Vluchten (richtprijzen one-way vanaf Bali: € 70 tot € 100, vanaf Kupang € 25 tot € 40)- Reis- en annuleringsverzekeringen- Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking- Bijdrage SGR € 5 per persoon- CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 Aankomst op Alor

Nadat u uw koffers van de band heeft gehaald loopt u het kleine vliegveld uit. Uw gids en chauffeur staan daar op u te wachten voor de transfer naar uw hotel aan het (kiezel) strand van Sebanjar. De rest van de dag is vrij te besteden. Een heerlijke plek om even te snorkelen!

Dag 2 Eiland hoppen

Vandaag stapt u in een lokaal bootje om de naburige eilandjes te bekijken en vooral veel te snorkelen. Eerst zet de schipper koers naar het eiland Pura met prachtige snorkel spots. Aan land zien we hoe de traditionele rieten visfuiken worden gemaakt en bezoeken we een lokale Sopi distilleerderij waar de palmwijn wordt gedistilleerd uit het bloemvocht van de Lontar palm. Lunchen (meestal met verse kreeft!) doen we op het strand. Vervolgens varen we door naar het eilandje Ternate, waar onder water weer veel kleurrijke vissen en koraal te zien zijn. Op het eiland werken vrijwel alle vrouwen in de ikat weverijtjes. Als er voldoende tijd over is bezoeken we ten slotte Kepa eiland om de 'kraamkamer' van de zeeschildpadden te bekijken.

Dag 3 Een dagje cultuur en historie

Na het ontbijt rijdt u richting Bampalola, een traditioneel dorpje waar de Fet stam haar ceremonies viert. Normaliter zijn de huizen onbewoond. Alleen bij feestelijkheden komt de gehele originele bevolking terug om samen te eten en te dansen. Om Bampalola te bereiken is een lastige hike van ongeveer een half uur nodig. Na Bampalola rijdt u weer langs de zuidelijke kustweg naar kampong Hula en bezoekt het ikat atelier van Mama Sariat. Haar ikats hebben vele prijzen gewonnen en Mama Sariat geeft haar expertise door aan de vrouwen van het naburige eilandje Ternate. In het atelier zie je hoe katoen gewonnen en gesponnen wordt, hoe de draden worden gekleurd en de patronen worden aangebracht en ten slotte het weven zelf. U vervolgt de weg naar kampong Babussholah en bezoekt hier de moskee. Hier vind u de oudste (12e eeuw) Koran van zuid-oost Azië. De Koran is met de hand geschreven op perkament. Tenslotte bezoekt u nog een houtsnij workshop van Bapak Midun.

Dag 4 Mawar de zeekoe, manta's en een parelwit strand

Vandaag rijdt u naar het strand van Mali, direct naast de strip van het vliegveld. Vanaf het strand stapt u op een lokale prauw en gaat met Pak Oné op zoek naar zijn vriendje Mawar, een mannelijke zeekoe, bij het eilandje Sika. Helaas mag er niet meer met Mawar gezwommen worden, maar vanuit de boot kunt u hem goed zien spelen. Lunch gebruikt u op het strand van Sika island, een mangrove conservatie eilandje. Van hieraf gaat u weer het water op om te snorkelen met de mantaroggen. NB-1: Volgorde van deze excursies zijn afhankelijk van het getijde. NB-2: Sika island is een beschermd natuurpark. Het kan zijn dat door omstandigheden het eiland afgesloten is voor publiek (en daarmee ook het snorkelen bij de manta's). In dat geval wordt een alternatief gezocht, bijvoorbeeld het aanplanten van jonge mangrove bij Buiko beach.

Dag 5 Mombang ceremonie, Kalabahi markt en museum, stranden, koraal en vissen

Vandaag een dag vol variatie. U begint met een bezoek aan het 1.000 Moko museum. In het museum staan een kleine 50 Moko's uitgestald, bronzen trommels die honderden jaren geleden door Vietnameze handelaren als ruilmiddel werden verruild voor Alorese specerijen. De trommels spelen een belangrijke rol bij het huwelijk. De aanstaande echgenoot moet een Moko als huwelijkschat afstaan, No Moko, No Marriage... Het museum laat verder wat historische gebruiksvoorwerpen zien en heeft een aparte afdeling met ikats. Na het museum bezoekt u de lokale traditionele markt. Altijd een inspirerende omgeving voor leuke ontmoetingen en mooie foto's. U vervolgt de weg naar het traditionele dorpje Monbang van de lokale Kabola stam. Hier maakt u ook een wandelingetje door de plantages en kunt u de traditionele kleding van boomschors zelf aanpassen... In groter groepsverband laten de Kabola u met plezier getuigen van hun lokale rituelen. De rest van de dag kunt u genieten van de stranden bij Buiko en Maimoi.

Dag 6 Tapkala dorpje, Tuti hotsprings en snorkelen bij Kepa eiland

Tapkala is een van de leukste traditionele dorpjes op Alor. U wordt er allerhartelijkst ontvangen en maakt een praatje met het hoofd van de Abui stam. De stam laat u met plezier kennismaken met hun cultuur en rituelen. Een prachtig moment ook om een selfie te maken in traditionele Abui kledij! Even verderop liggen de Tuti hotsprings met drie bronnen, waarvan een als een geiser vrijwel constant staat te spuiten. Het laatste deel van de dag is bestemd om te snorkelen bij Kepa eiland. Let wel op de stroming! Bij afgaand tij is de stroming te gevaarlijk. Ter plaatse wordt gekeken in welke volgorde het programma wordt gevolgd. Tijdens het snorkelen bij Kepa komt u onwaarschijnlijk veel tropische vissen tegen en wordt u verwend met prachtig koraal. Grote kans dat u ook haaien (100 tot 200cm) rond ziet zwemmen!

Dag 7 Vertrek uit Alor

Na het ontbijt brengt uw chauffeur u naar het kleine vliegveldje van Alor voor uw vlucht naar Kupang.

Alor Beachfront Bungalows

Zeer eenvoudige accommodatie op Alor, direct aan het strand van Sebanjar. Het resortje wordt met name in de weekenden door lokale toeristen gebruikt. Westerse toeristen zijn hier nog een bezienswaardigheid. 4 van de 8 kamers hebben westers toilet. Alle kamers beschikken over een ventilator, douche met een klein straaltje koud stromend water, mandibak en een terrasje. Op het terrein is ook een lokaal duikcentrum meer info more info Informations supplémentaires

Alor

Alor

Alor is een archipel met 92 eilandjes, waarvan Pulau Alor en Pulau Pantar de grootste zijn. Alor ligt ten oosten van Flores en ten noorden van Timor. Pulau Alor heeft een klein vliegveld, waar sinds 2018 Wings Air en Trans Nusa airlines dagelijks vluchten onderhouden met Kupang op Timor. Daarnaast vliegt NAM Air sinds 2019 op dinsdag, donderdag en zaterdag rechtstreeks van en naar Bali.

Alor is met name bekend bij duikliefhebbers; de archipel heeft ongekend mooie en afwisselende duik- en snorkellocaties. Duiken is met name voorbehouden aan ervaren duikers, de stromingen in de Alor archipel kunnen stevig en onverwacht zijn.

Bestuurlijk behoort Alor tot de Indonesische provincie Oost-Nusa Tenggara.
Jarenlang was Alor relatief geisoleerd door de beperkte infrastructuur en vervoersfaciliteiten waardoor de natuurlijke leefomgeving gevrijwaard is gebleven van veel menselijke activiteit en industriele activiteiten.
De Alor eilanden zijn omringd door helderblauwe wateren en vrij sterke stromingen en bieden toegankelijke riffen, drop-offs, grotten en valleien, vol fel gekleurde koralen evenals zandige/sediment baaien, waar duizenden soorten vis en ongewervelde dieren schuilen. Qua biodiversiteit is het een van de rijkste onderwater reservaten van de Koraaldriehoek.
Op het land kunt u steile bergen, droge savannes en ook weelderig regenwoud vinden. Er zijn tevens een aktieve vulkaan (Sirung, west Pantar), verschillende hot springs en wat verborgen watervallen … Deze kleine, ruige en opmerkelijk mooie eilanden, gedomineerd door grillige bergen en steile valleien, zijn in vele verschillende etnische groepen verdeeld met meer dan 8 verschillende talen waarbinnen nog 50 dialecten! De eilanden zijn rijk aan interessante lokale culturen, met sterke traditionele geloven en de hier geweven Ikat behoort tot de beste in Oost Indonesïe.

Veel dorpjes op Alor leven nog steeds op traditionele wijze, wonend in huizen van samengebonden bomen met rieten daken of eenvoudige huizen van beton en werkend als landbouwers of vissers, om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Soms verbouwen ze een paar gewassen die wat geld opleveren, zoals cashewnoten, vanilla of zeewier, en altijd met een intens sociaal leven. Ondanks het feit dat er nog veel armoede heerst, wordt u in de meeste afgelegen dorpjes, hartelijk ontvangen door de gastheer en gastvrouw. De traditionele lego-lego dans is het hart en de ziel van de Alorese samenleving. Deze dans, waar oud en jong hand in hand dansen van zonsondergang tot zonsopgang kan overal op Alor gezien worden en de mensen vinden het geweldig als u als bezoeker deelneemt aan de festiviteiten.
Als u op zoek bent naar 1e klas duikstekken en liever in een authentieke omgeving zit dan op een standaard toeristen locatie, kom dan naar deze prachtige eilanden en geniet van schitterend onderwater leven, traditionele cultuur en de vriendelijke en gastvrije mensen!

Suggesties voor excursies en trekkings

Er zijn een paar excursies om Alors te verkennen die u in een halve dag of een dag kan doen: u kunt naar de traditionele dorpjes Takpala en Mombang toe, een uitje met de auto rondom de “bird head” of “kepala burung”, met een stop aan de mooie Batu Putih baai… Of u kunt langs de noordkust van Alor rijden en eindigen bij “Tuti Agadai”, een heel klein riviertje met kleine warmwaterbronnen… We raden u ook een bezoek aan van het museum “1000 Moko” in Kalabahi, en natuurlijk mag u de gezellig levendige markten niet missen (pasar Kadelang, pasar Impres…)! Voor de avonturiers onder u zou dat een gelegenheid kunnen zijn om de “siri-pinang” te proberen, de locale gewoonte van het kauwen van betelnoten (of arecanoten)… U zou vanaf Kalabahi ook een reguliere boot kunnen nemen of een vissersbootje huren om naar de Pantar straat eilanden te varen (Pura, Ternate…).

Als u een 2 of 3-daagse trekking wilt maken kunt u naar de Alor mountains: een landelijke ervaring in een prachtig landschap! U zult er nauwelijks voertuigen op 4 wielen tegenkomen, maar “ojek” taxi’s (brommer taxi) zijn er wel en het afwisselen van brommer ritjes en wandelen is een leuke manier om de omgeving te ontdekken. U slaapt bij locale mensen thuis : basic maar zo vriendelijk! Ga bijvoorbeeld naar Mataru, Masape, Kelaisi Tenggah, … loop naar Atingmelang of Lakwati, en er zijn nog zoveel andere plaatsen… U kunt ook de aktieve vulkaan Sirung op Pantar gaan ontdekken. Dat is een tocht van 3 dagen, inclusief de boot trips naar/van Baranusa (ongeveer 4-5 uur), 1 nacht in Baranusa losmen en 1 in Kakamauta, het dorpje aan de voet van de vulkaan. Houdt er wel rekening mee dat u in een bepaalde periode de vulkaan niet “mag” beklimmen om bepaalde geloofsredenen en respecteer deze.

Sebanjar

Sebanjar

Sebanjar is een klein vissersdorpje in het zuidwesten van Alor. Vanaf het schelpenstrand heeft u een mooi uitzicht over de eilanden Pantar en Ternate. Met wat geluk spot u zelfs een walvis!