• Bira
  • Lake Tempe
  • Sulawesi
  • Toraja
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Makassar

Rondreis 24 dagen avontuurlijk trans-Sulawesi

Duiken of snorkelen in de wateren rondom de Wakatobi eilanden, drijvende dorpen op het Tempe meer, animistische cultuur in Torajaland, een meerdaagse trekking door de jungle en megalietvelden in het Lore Lindu park, aapjes kijken bij Tangkoko, op verkenning in de Minahassa hooglanden en heerlijk relaxt afsluiten met duiken en snorkelen in de wateren van het Bunaken marinepark.

Wanneer u met een gids reist heeft hij uw volle aandacht en geeft uitleg over het land en haar gewoontes. Reist u zonder gids, dan weet uw chauffeur alles prima te vinden, maar hij is geen gids, spreekt over het algemeen geen of slecht Engels of Nederlands en zal meestal bij de auto blijven om op uw koffers te passen.

Wie voor deze prachtige reis kiest moet rekening houden met mooie maar soms lange reisdagen.Op het platteland van Sulawesi is alleen eenvoudige, bij de omgeving passende accommodatie beschikbaar.

NB: In de reisbeschrijving zijn de vluchten naar en van Wakatobi tijdelijk niet boekbaar. Neem contact op voor meer info.

Deze reis is slechts een voorbeeld van hoe uw reis er uit kan zien. De richtprijs is gebaseerd op middenklasse hotels. We stemmen de reis graag af op uw wensen. Wilt u eerst meer inspiratie opdoen? Bezoek dan ons Indonesië Reiscafé . Onze landendeskundigen zijn daar aanwezig en adviseren u graag uit eigen ervaring!

Richtprijzen

Op aanvraag

In- en exclusief:

Inclusief:
• Intercontinentale en binnenlandse vluchten
• binnenlandse vluchten Makassar-Wakatobi-Makassar eb Palu-Manado
• Accommodaties op basis van logies en ontbijt
• Lunches en diner op Wakatobi en in het Thalassa resort
• alle genoemde excursies

Exclusief:
• fooien en uitgaven van persoonlijke aard
• reis- en annuleringsverzekeringen ( verplicht )
• duiken en duikuitrusting
• Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
• Bijdrage SGR € 5 per persoon
• CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Makassar (Garuda)

Vlucht met Garuda Indonesia Amsterdam-Makassar met transit in Jakarta. Vertrek eind van de ochtend, aankomst Makassar de volgende dag aan het begin van de middag.

Dag 2 Aankomst Makassar

In Makassar, het voormalige Ujung Pandang, wordt u opgewacht door uw chauffeur en naar uw hotel gebracht .De havenstad ligt precies in het midden van Indonesië en is de “gateway” voor de Oost. Het hotel ligt in het centrum van de stad op wandelafstand van de gezellige en bekende boulevard Pantai Losari en het oude Hollandse Fort Rotterdam. De levendige haven Paotere is de thuishaven van de beroemde trotse Bugineze schepen die hier nog met de hand worden geladen. De stad is beroemd om zijn goede visrestaurants. Makassar heeft prachtige zonsondergangen die vanaf de boulevard mooi te zien zijn. Overnachting in Makassar.

Dag 3 Van Makassar naar Wangi-Wangi op Wakatobi

Onze chauffeur haalt u vroeg op uit het hotel om de Wings Air vlucht van 08:40 via Kendari naar Wakatobi te halen. U arriveert op het vliegveldje van Wanci, waar de chauffeur van het resort u opwacht voor de transfer naar het hotel. De middag is vrij te besteden. Desgewenst kunnen we al een middagduik voor u reserveren.

Vlucht Makassar-Wakatobi (Wings Air)

Binnenlandse vlucht Makassar - Kendari - Wakatobi Vlucht met Wings Air, vertrek 08:40, aankomst 13:35.

Dag 4 t/m 5 Duiken in Wakatobi

Als je het over Wakatobi hebt, dan heb je het vooral over duiken. Er zijn talloze unieke duikspots waar je je adem voor inhoudt. Er is wonderschoon koraal en de diversiteit van vissen is heel groot. Rondom Wangi Wangi en Hoga island bevinden zich meer dan 20 duikspots, met indrukwekkende walls, hangovers en pinnacles.

Dag 6 Wangi Wangi eilandtour

Na het ontbijt staan uw gids en chauffeur gereed voor een halve dagtocht over het eilandje. Op het programma staan een bezoek aan de lokale markt, het Bajo (zeezigeuners) dorpje Mola en de grot Goa Air Gontamale.

Dag 7 Terug naar Makassar

Vroeg uit de veren! Om 07:00 vertrekt uw Wings Air vlucht via Kendari naar Makassar, waar u rond het middaguur arriveert. Daar staat een taxi gereed om u naar uw hotel te brengen. Overnachting in Makassar.

Vlucht Wakatobi-Makassar (Wings Air)

Binnenlandse vlucht Wakatobi - Kendari - Makassar Vlucht met Wings Air, vertrek 07:00, aankomst 11:25

Dag 8 van Makassar naar Sengkang

Na een vroeg ontbijt bezoeken we in Makassar de vismarkt en de haven Paotere, waar de Bugineze schoeners nog volop worden ingezet voor transporten naar de andere eilanden. Ook Fort Rotterdam is zeker de moeite van een bezoekje waard. In de loop van de ochtend vertrek naar Sengkang, een klein plaatsje gelegen in het centrum van het voormalige Bugineze Koninkrijk. We maken een stop bij de Bantimurung waterval tussen de lijmsteengrotten en veel vlinders. Op zon en feestdagen wordt het druk bezocht door lokalen. Aan het eind van de middag maken we een tocht op het Tempe meer. Met een gemotoriseerde kano (ter plaatse te betalen) gaan we het meer op om te zien hoe de vissers met hun families op hun drijvende dorpen wonen. Het Tempe meer is een ondiep meer. Bij lange droogte valt het meer droog en kan het niet bevaren worden. Overnachting in eenvoudige accommodatie in Sengkang.

Dag 9 van Sengkang naar Torajaland

Na het ontbijt vertrek naar Toraja. In de ochtend eerst nog een bezoek aan de lokale huisnijverheid van Sengkang en omgeving, het weven van de Bugineze zijde. De tocht naar Toraja gaat via Enrekang, met prachtige uitzichten op onder andere de erotische berg. In de namiddag aankomst in Toraja. Overnachting in Rantepao - Tanah Toraja.

Dag 10 Tanah Toraja

Na het ontbijt de gehele dag op ontdekking door het Toraja land. U bezoekt vandaag onder andere Lemo waar de rijen Tau Tau poppen nog op de balkons voor de graven staan. Daarna naar Suaya en omgeving waar u een bezoek brengt aan de Koningsgraven en de mystieke babyboom. Vervolgens stopt u bij Londa waar de doden nog met groot ceremonieel worden bijgezet. De laatste stop is bij het authentieke Toraja dorp Kete Kesu. Niet alleen bekend vanwege zijn mooie Tongkonans, de traditionele Toraja huizen, maar ook vanwege het kleurrijk houtsnijwerk.

Dag 11 Tanah Toraja

Wederom de gehele dag op ontdekking door het Toraja land. U bezoekt vandaag het hoger gelegen Batutumonga vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over Rantepao en vallei. Een buitengewoon mooie omgeving voor het maken van een stevige wandeling door de prachtige rijstvelden en dwars door het dagelijkse Toraja leven. U kunt de wandeling zo lang maken als u maar wilt. Uiteraard is de auto beschikbaar voor degene die niet wil wandelen.

Dag 12 Tanah Toraja

Veel te beleven in het Toraja land. Wie weet wordt er één dezer dagen een ceremonie gehouden die u bij kunt wonen of wordt de wekelijkse grote veemarkt gehouden waar de karbouwen en varkens worden verhandeld. Op de markt kunt u ook alle specerijen zien die in deze vruchtbare streek verbouwd worden. Toraja koffie, vanille, nootmuskaat, cacao, kruidnagel en vele vruchten worden hier in manden als een kleurrijk geheel door de lokale bewoners van Toraja aangeboden.

Dag 13 van Torajaland naar het Posomeer

U heeft vandaag een lange, maar mooie rit van zeker 9 uur voor de boeg. U rijdt eerst naar de kust en vervolgens over de soms bar slechte Trans-Sulawesi highway door de bergen naar het plaatsje Pendolo aan de zuidkant van het Posomeer. Als u net zoveel geluk heeft als wij kunt u onderweg een arend zien en fotograferen... U overnacht in een eenvoudig hotel in Pendolo aan het Posomeer.

Dag 14 Een gezellig boottochtje over het Posomeer

Na het ontbijt stapt u in een lokaal bootje voor de tocht over het Posomeer naar Tentena. Eindelijk weer eens iets anders dan in de auto zitten... Onderweg naar Tentena legt de boot aan bij twee dorpjes en maakt u een paar leuke wandelingen. Overnachting in Tando Bono cottages aan het Posomeer.

Dag 15 van het Posomeer naar de Besoa vallei

Vandaag weer een lange weg te gaan, maar met in het begin de mooiste waterval van Sulawesi: de Saluopa waterval. Daarna zet uw chauffeur koers naar het stadje Poso en draait vandaar richting het nationaal park Lore Lindu. 2 overnachtingen in een eenvoudige homestay in het dorpje Doda.

Dag 16 Op megalieten tocht in de Besoa vallei

De Besoa vallei ligt, net als de meer bekende Bada vallei, bezaait met megalieten. De beelden komen serieus overeen met de megalieten die we van de Paaseilanden kennen. In een rustig tempo brengt uw chauffeur u van de ene naar de andere plaats en wandelt u door de rijstvelden naar deze vreemde creaties, die ongeveer 2.500 jaar oud zijn. Overnachting in uw homestay in Doda.

Van de vallei naar Manado

Na het ontbijt checkt u uit en brengt uw chauffeur u in ongeveer 4 uur naar de kustplaats Palu. Hier heeft u de Wings Air vlucht via Luwuk naar Manado. Na aankomst in het begin van de avond brengt uw chauffeur u naar uw hotel. Overnachting in de stad Manado.

Dag 18 Van Palu naar Manado

Na een vroeg ontbijt wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht van Palu via Makassar naar Manado. Uw Lion air vlucht vertrekt om 07:15, aankomst in Manado om 14:00

Vlucht Palu-Makassar-Manado (Lion Air)

Vlucht met Lion air, transfer in Makassar Vertrek 07:15, aankomst 10:30

Aankomst op Manado en rit naar de Minahassa

Bij aankomst op het vliegveld staat bij de uitgang uw gids of chauffeur met een naambordje op u te wachten. Hij neemt u mee voor een mooie rit door de Minahassa naar uw hotel in Tomohon. Afhankelijk van uw aankomsttijd op Manado kunnen er onderweg diverse stops worden gemaakt. 2 overnachtingen in Tomohon.

Dag 19 Van de Minahassa naar het Tangkoko Rainforest

Na het ontbijt verlaat u de Minahassa en rijdt via een mooie route van ongeveer twee uur naar het Tangkoko Rainforest. Onder leiding van een lokale ranger maakt u een eenvoudige trekking door het regenwoud. Tangkoko is een prachtig regenwoud met schitterende fauna en flora, gelegen in het bergachtige oosten. Het spectaculaire natuurreservaat herbergt vele zeldzame dieren, waaronder de Khuskus, Macaca, Nigra, Hornbill en Tarsius Spectrum, het kleinste aapje ter wereld. Rond zonsondergang heeft u de grootste kans het spookdiertje te spotten. U overnacht in een eenvoudige lodge aan de rond van het Tangkoko woud.

Dag 20 Van Tangkoko naar Manado

Na het ontbijt betreedt u nog één keer de jungle. Nu voor de zwarte makaken die zich juist 's morgens van hun beste kant laten zien. Vervolgens verlaat u het rainforest en rijdt uw chauffeur naar Manado. Wie de lokale markt wil bezoeken moet beseffen dat de Manadoëzen alles met 4 poten eten, behalve tafels en stoelen. Op de markt worden bijvoorbeeld ook honden voor consumptie verhandeld. Overnachting in Manado.

Dag 21 en 22 Manado - vrije dag

Er staat deze dag niets op het programma. U kunt lekker luieren aan het zwembad of op eigen gelegenheid de stad verkennen.

Dag 23 Vertrek vanaf Manado

Uw chauffeur haalt u op bij uw hotel en brengt u naar de luchthaven.

vlucht Manado-Amsterdam via Jakarta

Vlucht met Garuda Indonesia met transfer in Jakarta. Vertrek 16:30, aankomst vroeg in de ochtend volgende dag.Dag 24 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Aston - Makassar

Het Aston hotel in Makassar bevindt zich in het centrum van Makassar met een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het ligt op loopafstand van het strand Pantai Losari, de gezellige boulevard en de eetstalletjes. Het hotel telt 177 kamers, waarvan wij de Superior rooms (32 m2) van harte kunnen aanbevelen. Alle kamers beschikken over kluisje, internet, koffie&thee faciliteiten, minibar en tv. meer info more info Informations supplémentaires

Patuno resort Wakatobi

Het Patuno resort is voor zowel duikers als niet-duikers een geweldige plek om te genieten van de schoonheid van de Wakatobi eilanden. Met 69 kamers, verdeeld over Superior, Superior Ocean view en suites is het heerlijk overzichtelijk. De superior kamers raden we graag af, deze zijn in een apart gebouw ondergebracht, op zeker 10 minuten lopen van het restaurant en receptie. Het resort is natuurlijk beach-front en op een half uur rijden van het vliegveld. Het resort maakt gebruik van het op 10 minuten rijden gelegen duikcentrum Rekan Dive. Direct in zee zwemmen of snorkelen is alleen mogelijk bij vloed. In oktober 2016 is Merapi op inspectiereis naar Patuno geweest om uit eigen ervaring te vertellen over restaurant, accommodatie, snorkel- en duikmogelijkheden. Het restaurant heeft een redelijk menu en je kunt altijd iets speciaals bestellen (bijvoorbeeld kreeft of red snapper) voor de volgende dag. De superior cottages zijn keurig en schoon. de suites overprijsd en de standaard kamers erg ver weg in een apart gebouw. meer info more info Informations supplémentaires

Aston - Makassar

Het Aston hotel in Makassar bevindt zich in het centrum van Makassar met een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het ligt op loopafstand van het strand Pantai Losari, de gezellige boulevard en de eetstalletjes. Het hotel telt 177 kamers, waarvan wij de Superior rooms (32 m2) van harte kunnen aanbevelen. Alle kamers beschikken over kluisje, internet, koffie&thee faciliteiten, minibar en tv. meer info more info Informations supplémentaires

BBC Hotel - Sengkang

Het BBC hotel in Sengkang is de beste keus in het stadje. Het telt 11 standaard, 7 superior en 10 deluxe kamers, waarvan de laatste de beste keuze zijn. meer info more info Informations supplémentaires

Toraja Misiliana hotel - Rantepao

Het Toraja Misiliana*** was een van de eerste hotels in Rantepao. De kamers zijn ruim, schoon maar enigzins gedateerd en hebben ieder een eigen terrasje aan de mooi aangelegde tuin. Hier bevindt zich ook het ruime zwembad. Het hotel ligt aan de rand van Rantepao en is een prima uitvalsbasis voor uitstapjes door het Torajaland. meer info more info Informations supplémentaires

Luta resort Toraja - Rante Pao

Het Luta resort ligt in het kleine centrum van Rantepao. Het hotel beschikt over een zwembad en spa. Het restaurant kijkt uit over de rivier. Op loopafstand liggen leuke lokale restaurantjes, zoals het Mambo restaurant. Ook op loopafstand ligt de dagelijkse kleurrijke markt. 40 kamers in verdiepingen gebouwd rondom een kleine tropische tuin. De 7 DeLuxe kamers beschikken over airconditioning en liggen aan de straatkant. De superior kamers liggen aan de tuinzijde van het hotel en beschikken niet over AC. meer info more info Informations supplémentaires

National cottages - Pendolo

Eenvoudige cottages aan de zuidoever van het Posomeer. Gebouwd in 2015 zijn de 10 cottages met een klein terrasje keurig schoon, met westers toilet en warm stromend water. Het restaurant serveert maaltijden uit de nabijgelegen Warung. Het personeel is zeer hulpvaardig. meer info more info Informations supplémentaires

Tando Bone cottages - Tentena

Het Tando Bone cottage resort ligt direct aan het Poso meer. Het kleine en gezellige resort heeft 8 mooie, ruime en moderne houten cottages met veranda, direct aan het meer. De cottages hebben een woonkamer,slaapkamer, badkamer en keukentje. Vanwege de ligging, u bent hier in de bergen, is airco niet nodig. Vanuit Tando Bone kunt u diverse excursies maken, onder andere naar het Lore Lindu nationaal park en de Bada Vallei met haar mysterieuze magalythen, grotten en het prachtige orchideeën reservaat. meer info more info Informations supplémentaires

Berkat homestay - Doda

Zeer eenvoudige homestay in het dorpje Doda in de Besoa vallei. meer info more info Informations supplémentaires

Santika Palu - Palu

Strategisch gelegen 3*hotel op 15 minuten van het vliegveld et op 2 minuten van het strand. Schone en comfortabele kamers, vriendelijk personeel en een mooi zwembad met uitzicht over de stad op de omliggende bergen. Alle kamers beschikken over AC, telefoon, tv, koffie-en theezetfaciliteiten, minibar, badkamer, en kluisje. Aantal kamers: 140 Faciliteiten: Restaurant (Indonesische, internationale en lokale keuken), lounge, bar, businesscenter, fitnesscenter, zwembad en gratis wifi. meer info more info Informations supplémentaires

Gardenia Country Inn Tomohon

In de hooglanden van de Minahassa ligt het Gardenia Country Inn in een prachtige tuin. Het uitzicht is weids. Er zijn nette chalets en bungalows en enkele familiebungalows. meer info more info Informations supplémentaires

Tangkoko Hill homestay

Zeer eenvoudige homestay gelegen aan de rand van het Tangkoko Rain forest. Geen warm stromend water. meer info more info Informations supplémentaires

Thalassa Dive & Wellbeing resort

Het nieuwe resort van Thalassa ligt op 5 minuten rijden van de 5* duikschool, aan de rand van het Bunaken National Marine park. Het telt 4 bungalows en 2 villa's met elk 2 slaapkamers. Het resort ligt in een prachtig bosrijk gebied en heeft een zwembad en een restaurant met Indonesisch en westerse keuken. De pizza's van Thalassa zijn wereldberoemd onder duikers... Alle kamers zijn voorzien van airco, eigen badkamers met warm water en hebben een eigen terras. meer info more info Informations supplémentaires

Makassar

Makassar

Makassar, het voormalige Ujung Pandang is de hoofdstad van Sulawesi. De snelgroeiende levendige havenstad is één van de grootste steden van Indonesië.

Er staan nog veel gebouwen uit de koloniale periode, zoals Sociëteit de Harmonie, de Kathedraal en het oude Gerechtshof. Naast de oude koloniale wijken zijn er veel nieuwe gedeeltes met moderne malls, die goed kunnen concurreren met die van Jakarta.

Door zijn strategische ligging, in het midden van Indonesië, heeft Makassar een drukke haven. De stad is van oudsher de poort naar Oost Indonesië. Veel boten en vluchten naar Papua en de Molukken gaan via Makassar. De stad is een bezoek zeker waard en is vaak een goed begin van een Sulawesi reis.

Wat te zien...

Fort Rotterdam is een must-see. De oude vesting werd door Admiraal Cornelis Speelman omstreeks 1665 ingenomen. Het fort herbergt een kerkje en 2 musea. Naast het Fort is de Chinese wijk met veel mooie tempels en allerlei Chinese winkeltjes waar u terecht kunt voor alternatieve geneesmiddelen.

De bedrijvige haven Paotere is de thuishaven van de beroemde Bugineze Phinisi schepen die nog met de hand worden geladen. De vissershaven en vismarkt zijn vooral in de ochtenduren een beleving om mee te maken. De verse vis wordt dan aan wal gebracht en op de chaotische markt verhandeld. Sta niet raar te kijken als de kooplui u ook vis aanbieden!

In de namiddag wordt op de beroemde Pantai Losari boulevard een lint van eettafels opgezet. Rond zonsondergang flaneren en eten veel inwoners van Makassar hier graag.

In de buurt van Makassar liggen de Rammang-Rammang karstrotsen in het Bantimurung National Park. Daar bevinden zich ook grotten met prehistorische tekeningen. In de weekenden wordt de Bantimurung waterval druk bezocht door lokale dagjesmensen.

Favoriete restaurant

Meer dan 20, maar hier dan de échte aanraders:

Restaurant Nelayan aan de Jalan Ali Malakka Het visrestaurant Rumah Makan Nelayan serveert vers gebakken zeevis. De vis kunt u buiten in koelkisten uitzoeken. Deze wordt dan in olie gebakken (goreng) of op de BBQ voor u klaargemaakt (bakar). De vis wordt naar wens geserveerd met ketjap of voor de sambal liefhebber met veel sambal Rica Rica. Niet te versmaden is ook de cumi cumi tepung, in bloem gebakken inktvis. Deze wordt geserveerd met een niet al te pittig sausje. Neem als groenten tumis kangkun (lijkt op spinazie): in de wok klaargemaakt met tomaat, ui en knoflook. Of taugé uit de wok. Het geheel wordt geserveerd met diverse pittige en zoetzure sausje en klein gesneden tomaat met lombokjes.

Voor de lunch: Lumpia Sulawesi, een met de hand gedraaide loempia, vers in de wadjan gebakken. Op de Jalan Lasinrang, oftewel Lumpia Street . De loempia's worden geserveerd met sambal en met een niet al te pittige zoetzure saus.

Een andere specialiteit van Makassar is krab. Onze aanrader: restaurant Surya aan de Jalan Nusakambangan no 16

Wakatobi

Wakatobi

Wakatobi is een eilandengroep in het zuidoosten van Sulawesi. De naam is een acroniem voor de eilanden Wangi Wangi, Kalepuda, Tobia en Binongko.

Het is het gebied van de Bajo, de zeenomaden. Belangrijkste bronnen van inkomen zijn visserij, weven en het bouwen van boten. De Bajodorpjes zijn gebouwd boven het water en vind je op Wangi Wangi en Kaledupa.

Wakatobi is een prachtig gebied om te snorkelen en vooral om te duiken. Ons favoriete budget duikresort is het kleinschalige Hoga Island Dive resort, maar het is lastig te bereiken: je hebt op de heen- en terugreis een overnachting nodig op Wangi Wangi. Hors categorie is het Wakatobi dive resort bij het eiland Tobia. Het super-de-luxe resort heeft, behalve een adembenemend huisrif, ook een luxe liveaboard die de verderweg gelegen muckdive sites bezoekt. Het Wakatobi Patuno resort is voor de gewone portemonnee een prima duikresort Wangi Wangi.

De eilanden wordenonderling verbonden door dagelijkse ferries en charterboten. Vanuit Makassar en Kendari is er een dagelijkse vlucht naar Matahora op het eiland Wangi Wangi. Het Wakatobi dive resort heeft twee wekelijkse chartervluchten vanuit Bali.

Wangi-Wangi

Wangi-Wangi

Wangi-Wangi is het meest noordelijke eiland van de Wakatobi archipel. Het is zo'n beetje de 'hub' van Wakatobi. Vanuit Wangi Wangi varen dagelijks ferries van en naar het vaste land van Sulawesi en naar de eilanden Kaledupa, Tomia en Binongko. Ook zijn er dagelijkse vluchten van en naar Makassar via Kendari.
Wangi Wangi heeft enkele leuke bezienswaardigheden: het Bajo (zeezigeuners) dorpje Mola, de grot Goa Air Gontamale en de lokale markt zijn de belangrijkste op het eiland. Rondom het eiland is het prachtig snorkelen en duiken. Je kunt ook dolfijnen en (met een beetje geluk) walvissen spotten.

Duikstekken Wakatobi - Wangi Wangi en Hoga

Duikstekken Wakatobi - Wangi Wangi en Hoga

De duikplekken rondom Wangi Wangi zijn van wereldklasse en gemakkelijk bereikbaar vanaf Patuno Resort Wakatobi. Het prachtige huisrif biedt fantastische duik- en snorkelmogelijkheden en ligt op korte afstand verwijderd van het lange witte zandstrand dat over de hele lengte van het resort loopt. Een kleine speedboot kan ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot de duik- en snorkelplekken op het huisrif.

Ook de duikstekken bij Hoga zijn van hoge kwaliteit. Hoga ligt op ruim een uur varen van Wangi Wangi.

Jon's Point

Located on the home reef this Dive site is characterised by its many overhangs and caves. The deeper dives on this wall bring you to overhangs where hammerhead sharks have been seen to pass. Reef sharks and Schooling barracuda are often sighted here. Many very large sea fans and encrusting coral species cover the wall creating a plethora of different colours.

Patuno Gate

This home reef dive is situated in just a short boat journey from the resort. The dive begins on the sandy slope on the inside of the barrier reef where after a short swim we pass through a saddle at about 15m where turtles can sometimes be seen. As we pass over this saddle the reef drops away into a beautiful wall covered in an array of huge barrel sponges, soft and hard coral. Swarms of red tooth and Black trigger fish are in abundance here. The reef has many overhangs and swim throughs that house orange cup sponges and sea fans. Reef sharks, Spotted Eagle rays and Barracuda can also be seen here.

The Zoo (Waelumu)

This dive is at the tip of the long barrier reef which stretches out in front of Patuno Resort Wakatobi and ends in front of the Waelumu village area. The steep wall drops from 5 meters down to about 35 meters where it turns into a sandy slope which continues to extends down into the depths. A great dive where schooling barracuda and big eye trevallies are common, as are passing white tip and black tip reef sharks and dog tooth tuna. The wall teams with a huge variety of gorgonian sea fans of all different colours making it a great habitat for pygmy seahorses. Colemans Pygmys and Bargybanti's have been spotted here. The 5 meter tip of this barrier reef makes for a enjoyable safety stop, where you can take your time enjoying the table corals and panorama of colourful soft corals.

Turtle Transporter

This often fast flowing drift dive is a favourite of many guests. A steady current flows along this wall indented with many overhangs and caves where large turtles often rest and shelter from the flow. Regularly turtle numbers can get into double figures with the larger specimens sitting staring back at the approaching diver. Other common seen sights include groups of large eagle rays, schools of large midnight snapper and a 'family' of Napoleon wrasse.

Waha Wall

This wall is teeming with a huge variety of corals, huge barrel sponges and sea fans and it plunges to depths of 60m or more. This is a great site for passing pelagic fish such schooling tuna and eagle rays. It is possible to experience schools of spawning bumphead wrasse and parrot fish. There are many turtles, trevallies, and myriads of other fish in every direction. There are also many things to interest macro-lovers, if you can focus and tear your eyes away from the colorful bigger picture! Commonly we see a variety of nudibranches, leaf scorpion fish, porceline crabs, and many more interseting critters. This dive is suitable for beginner divers as well as advanced divers as currents here are generally mild or non-exis

Coliseum

This dives offers a bit of all, coral garden, sand slope, wall. The central part is a very pretty garden that starts at 5m/15ft, slopes down to 20m/60ft and continues deeper as sand slope. Eagle rays, mobula rays and schooling bumphead parrotfish are occasionally passing by on the slope. On the sides the garden is getting steeper, ending on two steep points - with a top around 8m/25ft and bottom more than 50m/150ft. The points are usually swept by current and their walls are full of fan corals, soft corals and lots of fish. Bargibanti pygmys seahorse are not uncommon and Coleman's pygmys have been spotted as well.

Wandoka Pinnacle

From the surface this pinnacle doesn't look all that impressive, but once you descend down to 10m and begin to follow the ridge on the side you will be astonished by the variety of hard and soft corals, huge sponges, sea fans and black corals. This site is teeming with fish, and dog-toothed tuna and Big eye trevallies can regularly be found schooling here, along with schooling bohar snappers, schooling fusiliers, Giant trevallies, butterfly fish, turtles, and sometimes eagle rays. The safety stop on the top of the pinnacle provides an opputunity to take photos of scorpion fish and play with the tightly schooling juvenile striped catfish

Clown Fish City

As the name implies, this site is home to an amazing concentration of Amphiprion percula as well as several other anemone fish species. Located on Karang Gurita off the south east coast of Wangi-Wangi Island, it is an excellent place to encounter pelagic species and boast 25m+ visibility much of the year. The stronger currents in the area bring in impressive schooling fish.

Karang Gurita

This is a great location for an outstanding days diving. This is a stunning coral atoll shaped like an eye. Several fantastic sites can be dived here. The dive sites here encompass walls, coral gardens, plateaus, ridges and slopes. You can see big sponges, a huge variety of sea fans, colourful soft and hard corals, schooling trevallies, barracudas, turtles, rays, reef sharks, or if you're lucky even hammerhead sharks! This is a favourite dive site and guaranteed to be an exhilarating dive!

Dive sites Hoga island

The Ridge

This ridge extends out from the top of Hoga Island's home reef. The area often has currents running along it making this a drift dive. One of the best features of this site is the much loved 'crazy corner' where the current rushes around the tip of the ridge. It is here that large schools of pelagic fish such as giant trevally gather to feast of the even larger schools of fusiliers and triggers that reside here.

Inner Pinnacle

These two pinnacles lie close to the Hoga home reef. The pinnacles have a ridge at approximately 15m connecting the two. Large schools of Barracuda are often sighted on this pinnacle as well as crocodile fish and large scorpion fish being prevalent on the top of the pinnacle.

Outer Pinnacle

This is a large pinnacle near Hoga Island with a ridge leading away from it at a depth of 25m. Outstanding corals, big sponges, and a huge variety of colourful soft corals cover the pinnacle and ridge. On this dive you will be surrounded by thousands of fish, from giant trevallies, schooling fusiliers, passing tuna, great barracudas, large napoleon fish and many more. There are also many interesting nudibranches and frog fish for the photographers. This dive also offers the opportunity to look for the very well camouflaged scorpion fish and other critters during the 5m safety stop.

Hoga Channel

This is a great site to visit at high tide when it offers great visibility and an abundance of fish, against a backdrop of spectacular coral. As it is a channel fish come to feed here at high tide as the currents bring plankton to the area, and other fish use it as a highway. This a spawning site for snapper especially at full moon, and we commonly see schooling barracuda, trevallies, napoleon wrasse, bumphead parrot fish along with many more smaller fish in large schools. This is one of the favourite sites around Hoga island.

Sengkang

Sengkang

Sengkang is een middelgrote plaats gelegen in het voormalig Buginees koninkrijk Wajo. Een vriendelijke Moslimplaats waar veel grote moskeëen zijn. Vanaf Sengkang hebben we uitzicht over het TempeMeer. Dit meer is een ondiep meer; bij lang aanhoudende droogte valt het droog. Op het meer vinden we de drijvende dorpen van de vissers. Deze streek is ook beroemd om zijn kleurrijke Bugineze zijde. Rondom Sengkang vindt u vele traditionele zijde weverijen.

Bezienswaardigheden:
Per gemotoriseerde kano kan er een tocht worden gemaakt op het Tempe meer. Dit kan in de namiddag tijdens de zonsondergang of in de ochtend. Langs de rivier is het een gezellige drukte. De kinderen spelen aan de rand van de oevers, de Bugineze huisvrouwen doen de was. Hangbruggen hangen over de rivier. We varen letterlijk dwars langs het dagelijkse leven van de Buginezen. We kunnen aanleggen om de watermeloen velden te bekijken. We leggen aan bij één van de drijvende huizen waar u koffie of thee kunt drinken met een gebakken banaan. Het meer is een natuurreservaat, vol met hyacinten en riet. Hier nestelen circa 30 verschillende soorten watervogels.
We kunnen in Sengkang ook de lokale huisnijverheid bezoeken: het weven van de Bugineze zijde. Er zijn vaak winkeltjes te vinden waar de kleurrijke Bugineze zijde te koop is.

Rantepao - Toraja

Rantepao

Rantepao is de 'hoofdstad' van Torajaland. Dit is het vertrekpunt van al uw excursies naar de Torajadorpen en de bergen.

Tanah Toraja

Toraja, oftewel Tanah Toraja wordt ook wel het land van de Hemelse Koningen genoemd. Hier, in dit stukje Zuid Sulawesi, leven de Toraja’s oftewel het bergvolk. Een christelijke bevolking die nog steeds de rituelen en ceremonies van hun voorouders het Aluk Tu Dolo volgen. Toraja is niet alleen bekend van de mysterieuze dodenceremonies maar ook om zijn adembenemende natuurschoon. Het is door zijn hoge ligging een vruchtbaar gebied. Naast de rollende rijstvelden en de bamboebossen vinden we er vele plantages. Koffie, cacao, vanille en kruidnagel groeit hier in overvloed. De typische traditionele huizen (Tongkonans) met hun zadeldaken worden nog steeds gebouwd zoals het al eeuwenlang gebeurd. Er worden nog steeds indrukwekkende dodenceremonies gehouden. Om het eeuwige leven te bereiken zal er eerst een ceremonie gehouden moeten worden. Afhankelijk van de rijkdom van de familie van de overledene gaat dit gepaard met talrijke varkens en buffels. De hele gemeenschap viert dit dodenfeest mee, wat soms wel een hele week kan duren.

Bezienswaardigheden:
Wie Toraja bezoekt beleeft de prachtige natuur en interessante cultuur, uniek in de hele wereld. We vinden in Toraja nog veel authentieke dorpen met prachtige kleurrijk beschilderde Tongkonans. Veel rotsen met hangende graven nog uit de animistische tijd. De Tau Tau poppen waken op de balkons voor de graven. Een Tau Tau pop is een afbeelding van de overledene. Probeer achter het geheim van de babyboom te komen: in Suaya staat een eeuwenoude boom, hier werden doodgeboren baby’s of zuigelingen in een uitholling bijgezet. Dodenceremonies worden het hele jaar door gehouden. U bent altijd van harte welkom. Ze zijn er echter niet op bestelling. Uw chauffeur en of gids zal u er zeker op attent maken wanneer een ceremonie wordt gehouden. Neemt u wel een kleine gift mee wanneer u een ceremonie bezoekt.
LET OP! Bij de dodenceremonies hoort ook het slachten van karbouwen en varkens. Dat gaat volgens traditionele gewoonten, die niet direct overeenkomen met onze westerse.

Er zijn nog dorpen zoals het dorpje Sa’dan waar door de Toraja vrouwen traditionele ikat wordt geweven.

Het gebied is een wandelgebied bij uitstek. U kunt een paar uren ,of een dag wandelen maar ook dagen achtereen wandelen. Overnachten doet u dan bij de lokalen. De wandeling gaat door de authentieke dorpjes en langs de mooie rijstvelden. Een wandeling dwars door de natuur en cultuur van dit bijzonder en unieke stukje Indonesië. Er kan een dag raft tocht of een meerdaagse raftocht gemaakt worden op de rivier de Sadan.

Probeer tijdens uw verblijf in Toraja het Pa’piong gerecht: een in bamboe bereid Toraja gerecht. En natuurlijk hoort daar een bamboebeker met balok bij, palmwijn van de arend palm.

Pendolo

Pendolo

Het dorpje Pendolo ligt aan de zuidkant van het Posomeer in centraal Sulawesi. Het dorp zelf heeft voor westerse toeristen niet veel te bieden. Wij gebruiken regelmatig een van de eenvoudige accommodaties in Pendolo op de route Tanah Toraja naar centraal Sulawesi. Deze route verg zo'n 8 uur inclusief lunch- en fotostops.

Tentena

Tentena en lake Poso

Tentena is een kleine stad in de buurt van het noordelijke puntje van het Posomeer;. Daar waar de Poso-rivier het meer leegt, verbindt de Pamona-brug de twee zijden van Tentena.
Tentena wordt beschouwd als het vertrekpunt voor vele uitstapjes in de regio, bijvoorbeeld naar de grotten van Pamona, de watervallen van Salopa en Sulewana, het nationaal park Lore Lindu en het Posomeer.

De recentelijk ontdekte Saluopa-waterval bestaat uit met jungle beklede cascades onderbroken door watervallen en heeft een natuurlijk zwembad. In de buurt van de waterval liggen enkele transmigratie dorpjes, waarvan de meeste Balinees zijn. Compleet met tempeltjes waan je je hier direct op Bali.

Het Posomeer ligt in het zuidelijke deel van centraal Sulawesi, Indonesië. Het meer ligt 515 meter boven de zeespiegel. Het profiteert van de koele bergwind, wat resulteert in milde tropische dagen met koele nachten.

Het meer heeft warm en kristalhelder water. Tijdens een boottocht over het meer zal de kapitein altijd wat muntjes in het water gooien om de draak van het meer, het Indonesische neefje van het monster van Loch Ness, gunstig gezind te stemmen.

De regio is een onontgonnen en rustig gebied, waar weinig toeristen komen. Volgens de lokale legende waren hier de hemel en aarde verbonden door een touw.

Aan de oostelijke oever van het meer ligt de zanderige landtong Tando Bone, waar ons favoriete Tanda Bone resort enkele houten bungalows aan het meer heeft.

Doda, Besoa vallei, Lore Lindu national park

Doda, Besoa vallei

De Besoa vallei grenst aan het nationaal park Lore Lindu. Vanuit het plaatsje Doda kunt u excursies doen naar de megalieten in de Besoa vallei of een rit, wandeling of trekking maken door de prachtige natuur van het park Lore Lindu. Voor vogelaars is Lore Lindu een prachtig gebied.

Palu

Palu

De stad Palu heeft voor westerse toeristen niets te bieden, behalve het vliegveld.
Vanuit Palu vliegt Garuda naar Makassar (en eventueel door naar Manado) en Wings air naar Makassar en via Luwuk naar Manado.
Het vliegveld ligt op ongeveer een uur rijden van Prince John resort in Dongala.

Manado

Manado

Manado is de hoofdstad van noord Sulawesi en telt ruim een half miljoen inwoners. Het is de uitvalsbasis voor uitstapjes naar het Minahassa hooggebergte, het Tangkoko regenwoud, maar het meest bekend voor het Bunaken national marine park.
Ook Lembeh strait en het eiland Bangka zijn vanuit Manado goed te bereiken.

De stad zelf heeft niet veel te bieden. Dierenliefhebbers kunnen een bezoek aan de markt beter mijden; de Manadoëzen staan er om bekend alles wat 4 poten heeft te eten. Op de markt worden dan ook honden voor consumptie verkocht...

Tomohon

Tomohon

Tomohon is een stad op ongeveer 1.000 meter hoogte in de Minahassa highlands. Het is relatief koel en het startpunt voor de tours in de Minahassa. De meerderheid van Minahassa bevolking beleidt een streng Katholiek geloof. In de weken rond Pasen ziet u talloze kruisen langs de wegen en in de dorpen. Vanwege het koelere klimaat wordt in en om Tomohon veel fruit en bloemen gekweekt. Jaarlijks, in de maand augustus, wordt het Tomohon Bloemen Festival georganiseerd.

Donggala

Dongala

Het voormalige vissersdorpje Dongala heeft een prachtige kustlijn bij Tanjung Karang. Zoals op zoveel mooie plaatsen in de buurt van een stad is het hier op zondag gezellig druk met lokale dagjes- en weekendtoeristen.
Vanuit het mooie Prince John dive resort zijn prachtige duik- en snorkeltrips te maken.

Tangkoko

Tangkoko

Het Natuurresevaat Tangkoko Batuangus is een natuurgebied in Indonesië. Het ligt in de provincie Noord-Celebes op het eiland Sulawesi. Het gebied is 8700 ha groot en er zijn drie bergen Gunung Tangkoko (1109 m), Gunung Dua Saudara (1361 m) en Gunung Batuangus (450 m).
Bron: Wikipedia