• Camp Leakey
  • Mahakam
  • Neusapen Mahakam
  • Derawan
  • Turtle Derawan
  • Sangalaki
  • Manta

Rondreis 21 dagen Kalimantan

Deze relaxte rondreis over Kalimantan neemt u mee over de machtige Mahakam rivier, waar u onderdeel wordt van het rivierleven, kennis maakt met de Dayakcultuur en geniet van de flora en fauna in het regenwoud.

Vervolgens gaat u op zoek naar de orang oetans in het Berau district, zwemt u met de walvishaaien, kunt u zich opmaken bij het spiegelmeer Danua Cermin.

De rondreis eindigt met eenrelaxed verblijf op de bounty eilandjes Maratua, Sangalaki en Derawan met prachtige duik- en snorkelmogelijkheden.

Een prachtige reis voor jong en oud!
Deze reis is slechts een voorbeeld van hoe uw reis er uit kan zien. De richtprijs is gebaseerd op middenklasse hotels. We stemmen de reis graag af op uw wensen. Wilt u eerst meer inspiratie opdoen? Bezoek dan ons Indonesië Reiscafé . Onze landendeskundigen zijn daar aanwezig en adviseren u graag uit eigen ervaring!

Richtprijzen

Laagseizoen o.b.v. deelname 2 personen: € 3.785 p.p.
Hoogseizoen o.b.v. deelname 2 personen: € 4.015 p.p.
Laagseizoen o.b.v. deelname 4 personen: € 3.475 p.p.
Hoogseizoen o.b.v. deelname 4 personen: € 3.705 p.p.

Meerprijs Deluxe 3-cabin houseboat Mahakam: ca € 450 p.p.


In- en exclusief:

Inclusief:
- Intercontinentale en binnenlandse vluchten
- Verblijf in accommodaties zoals in het programma en accommodatielijst is vermeld
- Ontbijt, lunch en diner
- Engelstalige gids
- Donaties en entreegelden

Exclusief:
- Overige, niet genoemde excursies
- Drankjes
- Persoonlijke uitgaven
- Fooien
- Reis- en annuleringsverzekeringen ( verplicht )
- € 30 Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage SGR € 5 per persoon
- CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Samarinda (Garuda)

Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met haar nieuwe Boeing 777-300 ER. Beleef de gastvrijheid van de Indonesische cultuur aan boord bij Garuda Indonesia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië. Met meer dan 65 binnenlandse bestemmingen brengt Garuda u naar onder meer Jakarta, Bali, Lombok, Surabaya, Yogyakarta, Ambon en vele remote bestemmi9gen. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend. Uw aansluitende vlucht vertrekt ongeveer 2,5 uur later en duurt ca 2,5 uur.

Dag 2 Aankomst Samarinda

Nadat u uw koffers van de band heeft gehaald loopt u de aankomsthal uit naar buiten. Uw wordt door uw chauffeur opgewacht en naar Loa Janan, vlakbij Samarinda gebracht om aan board te gaan van uw eigen houseboat voor de komende dagen. Het is een eenvoudige rivier-boot maar schoon en netjes. Benedendeks bevindt zich de keuken en eetverblijf, boven is uw slaapkamer met airco. Eenvoudige maar schone sanitaire voorzieningen. Uw eigen kok vaart mee en de maaltijden worden vers aan boord bereid. De rivier de Mahakam bij Loa Janan is breed. U ziet hier veel schepen varen, voornamelijk met houtstammen en met kolen. Hoe verder u weg vaart van Loa Janan hoe rustiger de rivier worden en hoe minder bebouwing aan de oever. Er wordt ook in de nacht gevaren.

Dag 3 Muara Muntai, Mancong, Tanjung Isuy, Muara Pahu

De boot legt aan en u wandelt door het dorpje op palen aan de rivier Muara Muntai. Hier wonen de Kutai. Er zijn geen straten maar al wandelend over balken van ijzerhout komt u langs de markt en het schooltje. U vaart dan verder in een gemotoriseerde kano naar Jempang Lake en Ohong Creek. Het dorpje Jantar is op het water gebouwd. In Ohong Creek vindt u nog veel neusapen en vogels zoals ijs en roofvogels. U bezoekt vandaag ook de Dayaks, die u verwelkomen in Mancong. In Dayak Nenuaq vindt u een van de oudste longhouses van Oost Kalimantan. U ziet hier prachtige houtsnijwerk beelden. In de namiddag vaart u met de kano terug naar uw house boot die u naar Muara Pahu brengt.

Dag 4 Muara Pahu, neusapen en dolfijnen van de Bolowan river

U gaat er vandaag weer op uit met de gemotoriseerde kano en vaart de Bolowan rivier op. Dit is het gebied van de Kutai Dayak. Vroeger kon men hier nog veel zoetwater dolfijnen tegenkomen maar die worden nu vrij zeldzaam. Wel kunt u hier neusapen, vele soorten vogels en makaken tegenkomen. Met de houseboot vaart u in de middag tegen de stroom op naar Melak. U slaapt aan boord in de haven van dit levendige plaatsje. U kunt een wandeling door het stadje maken.

Dag 5 Dayaks, zwarte orchidee en waterval

Met een 4-wheel-drive jeep of auto (ligt aan het weer) rijdt u vandaag naar het Nationaal park Kersik Luway. Hier groeit de zwarte orchidee nog. U rijdt door de kilometers lange rubberplantages langs het gebied van de Baduaq en Tunjung Dayaks. In de dessa Eheng bezoekt u het oude longhouse. Daarna rijdt u door naar de Ombau Asa waterval waar u heerlijk kunt zwemmen. In de namiddag terug naar uw houseboat die u naar het verder stroomopwaarts gelegen Data Bilang brengt. Als de waterstand het niet toelaat zorgen we voor vervangend vervoer stroomopwaarts.

Dag 6 Tenggarong, Balikpapan

In Tenggarong bezoekt u het paleis van de sultan van Kutai Kertanegara. U kunt hier zijn collectie bewonderen betreffende de Dayaks. Na een wandeling vaart u door naar Samarinda. Hier neemt afscheid van de houseboat en de bemanning en brengt uw chauffeur u naar uw hotel in Balikpapan.

Dag 7 Van Balikpapan naar Berau, naar de Dayaks in Merasa

Na het ontbijt wordt u opgehaald door uw chauffeur voor de transfer naar hetvliegveld voor uw Garuda vlucht van 08:50 naar Berau. Bij aankomst op het vliegveld van Berau staan uw chauffeur en gids u op te wachten. We rijden dan in ongeveer 2 uur naar het dorp Merasa. Iin het dorp ziet u het traditionele lokale leven van de Dayak en hun hun cultuur. 's Avonds diner in een lokaal restaurant, overnachting in lokaal gastverblijf in Merasa.

Dag 8 Dayaks en orang oetans in het wild

Na het eenvoudig ontbijt vaart u met een gemotoriseerde kano de Lesan rivier op. Tijdens de ongeveer 2 uur durende tocht geniet u van het landschap en de rivieroevers met groen laagland en torenhoge bomen die de ingang naar het diepe donkere Borneo inluiden. Langzaam aan toert u door het primair regenwoud en bereikt het eiland Bawan, het orang oetan eiland. U kunt het eiland helaas niet op, maar vanuit de kano U schiet u de mooiste foto's. Vervolgens maakt u een eenvoudige jungletrek en, afhankelijk van de weercondities en begaanbaarheid, loopt u naar de waterval, een oud Dayak graf en een limestone grot. Aan het eind van de middag vaart u terug naar de Jungle Lodge bij Long Sam.

Dag 9 Long Sam en van Merasa naar Talisayan

Na het ontbijt in de jungle lodge vaart u weer stroomafwaarts naar Merasa en stapt in de auto voor de hobbelweg naar Benuaq Baru Dayak Kanan village. De patronen in de Dayak afbeeldingen en beelden portretteren het jungle-leven en kennen invloed vanuit China en Vietnam. Enkele oudere dames hebben nog de traditionele lange oren en tatoeages. Na het bezoek rijdt de chauffeur u naar de kustplaats Talisayan. 1 overnachting in Talisayan

Dag 10 Walvishaaien, zeezigeuners en spiegelmeer

Na een vroeg ontbijt rijdt u naar de haven van Talisayan en vaart u met een lokale vissersboot naar de vissers waar de walvishaaien zich 's morgens tegoed doen aan de bijvangst. U kunt de walvishaaien vanaf de boot spotten of snorkelend vanuit het water. Bij terugkomst in het dorp bezoekt u het Bajau dorp en maakt u kennis met de levenswijze van de Bajau zeezigeuners. Daarna rijdt u naar Labuan Cermin, bekend als het spiegelmeer vanwege zijn twee soorten water, met zoet water aan de bovenzijde en zout water aan de onderzijde van het meer, waar zoet- en zoutwater vis in de boven en onderlaag van het meer zwemmen. Na de lunch rijdt u verder met de auto naar Teluk Sulaiman, waar u uw weg vervolgt over een onverharde weg door het dichte bos naar de Teluk Sumbang-baai in het meest zuidelijke deel van Berau. Diner en overnachting in de Eco Lodge.

Dag 11 Kaniungan, mangroves, waterval en Dayaks

Na het ontbijt wandelt of vaart u door de mangroves (afhankelijk van de waterstand) waar u neusapen kunt zien in de bomen en bezoekt u een Dayakdorpje met traditionele Dayak cultuur. Daarna vervolgt u de weg naar de Bidadari watervallen. Onderweg ziet u diverse apensoorten, vele vogelsoorten en kleine beren. In de namiddag terug naar het resort. Lunchbox voor onderweg. Diner bij het hotel.

Dag 12 Kayakken bij de mangrove en jungle trek

Na het ontbijt kayakken naar het mangrove bos om de neus-apen en ander wild te bekijken. Na de lunch in de eco lodge trekt u de jungle in om gibbons, honingberen en varanen te zien. Lunch en diner in de eco lodge

Dag 13 Terug naar Berau

Na het ontbijt rijdt u terug naar Berau, een lange rit van ongeveer 6 uur. Overnachting in Berau om de volgende dag door te varen naar Maratua.

Dag 14 Van Berau naar Maratua

Na het ontbijt staat uw chauffeur u op te wachten voor de drie uur durende rit naar de haven. Vanaf de haven is het nog twee en een half uur per speedboat naar het eilandje Maratua. De rest van de dag is vrij te besteden. Overnachting in Maratua resort.

Dag 15 en 16 Vrije dag op Maratua

Behalve relaxen kunt u op Maratua natuurlijk genieten van de onderwaterwereld. Snorkelen boven of duiken langs de koraalriffen is adembenemend mooi. U kunt ook de dorpjes bij het resort verkennen. Overnachting in Maratua resort.

Vrije dag op MaratuaDag 17 Van Maratua via Kakaban naar Sangalaki

Na het ontbijt komt de speedboot u ophalen om u van het ene naar het andere bounty eiland Sangalaki, te brengen. Onderweg legt u aan bij het eilandje Kakaban. Het eiland heeft een bijzonder meer vol met (niet jeukende) zoetwater kwallen. U kunt hier tussen de kwallen zwemmen. Als u het eiland verlaat passeren we de Dolphin playground, waar tientallen dolfijnen aan het spelen zijn. In een half uurtje vaart u dan naar Sangalaki. 's Avonds blijft u in de nieuwe lodge overnachten, maar voor het zover is maakt u grote kans om de zeeschildpadden eieren te zien leggen op het strand.

Dag 18 Van Sangalaki naar Derawan

Na het ontbijt is het tijd om de manta's te spotten. Vlakbij het eiland zwemmen deze roggen met een spanwijdte tot wel 4 meter aan de oppervlakte van het water. Vervolgens verlaat u Sangalaki en vaart u naar Derawan, onderweg voldoende tijd om te snorkelen of te zwemmen. In Derawan verblijft u in een van de kleine lodges, van waar u direct de grote zeeschildpadden kunt zien.

Dag 19 Vrije dag op Derawan

De laatste dag op Derawan is vrij te besteden. Wandel eens om het eiland heen en geniet van de mooie stukjes strand. Of laat u met de stroom meeslepen en bewonder voor de laatste keer de zeeschildpadden.

Dag 20 Pulang kampung, Terug naar Berau en vluchten naar Amsterdam

De laatste dag wordt u op tijd opgehaald door de speedboot om u terug te brengen naar de vaste wal. Daar staat de chauffeur klaar om u naar het vliegveld van Berau te brengen voor de Wings Air middagvlucht van 14:40 naar Balikpapan. Hier stapt u over op de Garuda-vlucht naar Jakarta en Amsterdam.

Dag 21 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Mahakam houseboat

Tijdens uw riviercruise over de Mahakam rivier verblijft u een aantal dagen op uw privé 'houseboat'. Het is een zeer eenvoudig verblijf met redelijke sanitaire voorzieningen. De boot heeft één of meerdere airconditioned cabines. Tijdens de cruise beschikt u over uw eigen kok die, voor zover mogelijk, uw eetwensen zal vervullen. meer info more info Informations supplémentaires

Aston hotel - Balikpapan

Het nieuwe Aston hotel Balikpapan ligt direct aan het water, de straat van Makassar. Het 4* hotel omvat 155 kamers en beschikt over een restaurant, bar, fitnessruimte, zwembad en wasserij. De schone kamers hebben alle airco, minibar, waterkoker, TV en een kluisje. meer info more info Informations supplémentaires

Merasa homestay

U verblijft in een van de lokale homestays in het dorpje Merasa. De homestays zijn uiterst basic: meestal een matras op de grond, klamboe, gedeeld toilet en badkamer (Indonesian style mandibak, geen douche). meer info more info Informations supplémentaires

Jungle Lodge Merasa

Zéér eenvoudige lodges, midden in de natuur bij het gehucht Long Sam in de buurt van Merasa. meer info more info Informations supplémentaires

Aneka hotel Talisayan

Eenvoudig lokaal hotel aan de kust, in het dorp Talisayan. Kamers met airco, privé badkamer met warm stromend water. meer info more info Informations supplémentaires

Lamin Guntur eco lodge

De eco lodge heeft een geweldige lokatie, met koraalriffen direct voor het strand en de jungle aan de achterkant. De lodge heeft 6 standaard cottages, eenvoudige cottages met een terrasje beneden en een slaapkamer boven. In de slaapkamer liggen matrassen op de grond. Er is geen airco of ventilator. Er is een gemeenschappelijke was- en toiletgelegenheid met koud stromend water en westerse wc. Het resort heeft een eigen restaurant. meer info more info Informations supplémentaires

Palmy Exlcusive hotel - Berau

Eenvoudig 3* hotel in het centrum van Tanjung Redep, Berau. Alle kamers beschikken over airco, warm stromend water, kamer met balkon, TV en koffie- en theefaciliteiten. Leuke aan het hotel is het dakterras met uitzicht over de stad en rivier. meer info more info Informations supplémentaires

Maratua Paradise resort

Het gezellige Maratua Paradise resort ligt directaan het strand in de baai bij Maratua. Het resort heeft 18 kamers, verdeeld over Beach Chalets en Water Villa's. Alle kamers beschikken over airco, ventilator, minibar en prive terras of veranda boven het water. Het resort heeft een duikcentrum. meer info more info Informations supplémentaires

Sangalaki resort - Derawan

Sangalaki resort ligt op een half uur varen van Derawan op het bounty-eilandje Sangalaki. Het redelijk nieuwe (2012) resort ziet er verrassend goed uit. Het telt 14 keurige cottages met AC, warm en koud water en alle met uitzicht op zee. Het schone en ruime restaurant heeft lekker eten en het personeel staat altijd klaar om je te helpen. meer info more info Informations supplémentaires

Sari lodge - Derawan

Het zeer eenvoudige Sari lodge bestaat uit een twintigtal cottages, gebouwd boven de zee. De faciliteiten zijn uiterst eenvoudig. De kleine kamers beschikken over airco, koud stromend water, een klein terrasje met beperkt uitzicht en koffie en thee. Zeer eenvoudig ontbijt. meer info more info Informations supplémentaires

Balikpapan

Balikpapan

Balikpapan is een havenstad op het Indonesische deel van Borneo, Kalimantan met ruim 700.000 inwoners. Het is de grootste stad van de provincie Oost-Kalimantan, groter dan de provinciehoofdstad Samarinda.

Balikpapan ligt aan de Straat Makassar en is een belangrijk centrum van aardoliewinning en houthandel. De oliewinning is reeds voor de Eerste Wereldoorlog begonnen en ten noorden van Balikpapan kan men nog de in Nederland gefabriceerde jaknikkers aan het werk zien.

De stad heeft een internationale luchthaven en diverse havens, waarvan er één in dienst staat van de aardolie-uitvoer.
Qua bezienswaardigheden heeft de stad niet veel te bieden. Tot voor kort werd Balikpapan alleen aangedaan voor cruises op de Mahakam rivier, maar sinds Samarinda een nieuw vliegveld heeft, is dat niet meer nodig.

Samarinda

Samarinda is een middelgrote stad aan de monding van de Mahakam rivier. Het is de hoofdstad van oost Kalimantan. Het is de vertrekplaats van de boten voor de cruise over de Mahakam rivier.

Het vliegveld van Samarinda onderhoudt vluchten met verschillende steden op Java en Kalimantan.

Merasa

Merasa

Merasa is een Dayak dorp op ongeveer 2 uur rijden van Tanjung Redeb. Het dorp kent een aantal lokale guesthouses met zeer simpele voorzieningen.

Vanuit het dorp vaar je met een gemotoriseerde kano in twee uur naar het primair regenwoud en het riviereiland Bawan. Zoals vaak in de oerwouden van Kalimantan kom je ook hier oog in oog te staan met de orang oetans.

Talisayan

Absolute hoogtepunt in Talisayan is zwemmen met de walvishaaien. Het hele jaar door, behalve rondom volle maan, komen de vissen van 5 tot wel 10 meter naar de bagans, drijvende vissersplatforms, om zich te goed te doen aan de restjes sprot.

In de buurt van Talisayan ligt een kleurrijk Bajo (zeezigeuners) dorp. Een eindje verderop vind je het Labuan Cermin spiegelmeer met zout water aan de oppervlakte en zoet water in de diepte.

Teluk Sumbang

Teluk Sumbang

Het kleine vissersdorp Teluk Sumbang aan de oostkust van Kalimantan is de uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Bidadari watervallen, het eilandje Kaniungan en verschillende traditionele Dayakdorpjes.

Met de jungle in de rug en parelwitte stranden en kleurrijk koraal voor je neus is het hier goed toeven.

Berau

Berau (Tanjung Redeb)

Berau is het gebied in oost Kalimantan, waaronder ook de Derawan archipel valt. De hoofdstad Tanjung Redeb heeft een vliegveld met meerdere dagelijkse vluchten naar Balikpapan en dagelijks naar Samarinda en Jakarta.
Berau is zowel de uitvalsbasis voor de Mystic Kalimantan tour langs de oostkust en naar de Derawan archipel. De stad zelf heeft weinig te bieden. Het vliegveld Tanjung Redeb heeft dagelijkse vluchten op Balikpapan en Samarinda.

Maratua

Maratua

Maratua is een klein eiland in de Derawan archipel. Het eiland Maratua kent drie kleine dorpjes. Sinds 2016 wordt een klein vliegveldje gebruikt voor een wekelijkse chartervlucht naar Balikpapan.

Rond Maratua is het natuurlijk fantastisch snorkelen en duiken. Binnen 20 minuten varen vind je zo’n 20 duiklocaties, elk met zijn specifieke karakter.

Klimaat

Derawan

Derawan

Het dichtst bij het vaste land (uurtje varen) is het eiland Derawan. Er is een dorpje met zo’n duizend inwoners. Rondom het eiland zie je vooral veel grote, groene zeeschildpadden.
Derawan wordt gedurende de weekeinden druk bezocht door lokale toeristen. Het kan op zaterdagavond dan ook luidruchtig zijn.
Een aanrader is om een stukje het eiland tegen de stroming in te lopen en je dan een half uur mee laten drijven tussen de schildpadden.

Klimaat

Sangalaki

Sangalaki

Op ruim een half uur varen van Tanjung Redeb ligt het onbewoonde bounty eilandje Sangalaki. Het wordt ook wel het schildpaddeneiland genoemd, omdat de zeeschildpadden hier hun eieren aan het strand komen leggen. Er is ook een turtle sanctuary, waar de baby schildpadjes een paar dagen op sterkte komen alvorens ze het ruime sop kunnen kiezen.

Direct voor het eiland ligt Manta Point. Duikend, snorkelend of vanuit je boot kun je de majestueuze mantaroggen spotten.
Het Sangalaki dive resort is de enige accommodatie op het eiland en in verhouding tot de overige eilanden aan de prijs.
Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat