• Camp Leakey
  • Mahakam
  • Neusapen Mahakam
  • Derawan
  • Turtle Derawan
  • Sangalaki
  • Manta

Rondreis 19 dagen Kalimantan

Deze relaxte rondreis over Kalimantan neemt u mee over de machtige Mahakam rivier, waar u onderdeel wordt van het rivierleven, kennis maakt met de Dayakcultuur en geniet van de flora en fauna in het regenwoud.

Vervolgens gaat u op zoek naar de orang oetans in het Berau district, zwemt u met de walvishaaien, kunt u zich opmaken bij het spiegelmeer Danua Cermin.

De rondreis eindigt met eenrelaxed verblijf op de bounty eilandjes Sangalaki en Maratua met prachtige duik- en snorkelmogelijkheden.

Een prachtige reis voor jong en oud!
Deze reis is slechts een voorbeeld van hoe uw reis er uit kan zien. De richtprijs is gebaseerd op middenklasse hotels. We stemmen de reis graag af op uw wensen. Wilt u eerst meer inspiratie opdoen? Bezoek dan ons Indonesië Reiscafé . Onze landendeskundigen zijn daar aanwezig en adviseren u graag uit eigen ervaring!

Richtprijzen 2024

Richtprijs € 3.650 p.p. bij deelname 2 personen
Richtprijs € 3.050 p.p. bij deelname 2 personen
Exclusief vluchten (Garuda circa € 1.200 in laagseizoen)

In- en exclusief:

Inclusief:
- Verblijf in accommodaties zoals in het programma vermeld
- Ontbijt, lunch en diner
- Engelstalige gids
- Donaties en entreegelden

Exclusief:
•Intercontinentale en binnenlandse vluchten
•Overige maaltijden
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Overige entreegelden en donaties
•Reis- en annuleringsverzekeringen
•Boekingskosten € 27,50
•Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
•Bijdrage SGR € 5,00 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Samarinda (Garuda)

Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met haar nieuwe Boeing 777-300 ER. Beleef de gastvrijheid van de Indonesische cultuur aan boord bij Garuda Indonesia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië. Met meer dan 65 binnenlandse bestemmingen brengt Garuda u naar onder meer Jakarta, Bali, Lombok, Surabaya, Yogyakarta, Ambon en vele remote bestemmi9gen. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend. Uw aansluitende vlucht vertrekt ongeveer 2,5 uur later en duurt ca 2,5 uur.

Dag 2 Aankomst Samarinda

Nadat u uw koffers van de band heeft gehaald loopt u de aankomsthal uit naar buiten. Uw wordt door uw chauffeur opgewacht en naar Loa Janan, vlakbij Samarinda gebracht om aan board te gaan van uw eigen houseboat voor de komende dagen. Het is een eenvoudige rivier-boot maar schoon en netjes. Benedendeks bevindt zich de keuken en eetverblijf, boven is uw slaapkamer met airco. Eenvoudige maar schone sanitaire voorzieningen. Uw eigen kok vaart mee en de maaltijden worden vers aan boord bereid. De rivier de Mahakam bij Loa Janan is breed. U ziet hier veel schepen varen, voornamelijk met houtstammen en met kolen. Hoe verder u weg vaart van Loa Janan hoe rustiger de rivier worden en hoe minder bebouwing aan de oever. Er wordt ook in de nacht gevaren.

Dag 3 Muara Muntai, Mancong, Tanjung Isuy, Muara Pahu

De boot legt aan en u wandelt door het dorpje op palen aan de rivier Muara Muntai. Hier wonen de Kutai. Er zijn geen straten maar al wandelend over balken van ijzerhout komt u langs de markt en het schooltje. U vaart dan verder in een gemotoriseerde kano naar Jempang Lake en Ohong Creek. Het dorpje Jantar is op het water gebouwd. In Ohong Creek vindt u nog veel neusapen en vogels zoals ijs en roofvogels. U bezoekt vandaag ook de Dayaks, die u verwelkomen in Mancong. In Dayak Nenuaq vindt u een van de oudste longhouses van Oost Kalimantan. U ziet hier prachtige houtsnijwerk beelden. In de namiddag vaart u met de kano terug naar uw house boot die u naar Muara Pahu brengt.

Dag 4 Muara Pahu, neusapen en dolfijnen van de Bolowan river

U gaat er vandaag weer op uit met de gemotoriseerde kano en vaart de Bolowan rivier op. Dit is het gebied van de Kutai Dayak. Vroeger kon men hier nog veel zoetwater dolfijnen tegenkomen maar die worden nu vrij zeldzaam. Wel kunt u hier neusapen, vele soorten vogels en makaken tegenkomen. Met de houseboot vaart u in de middag tegen de stroom op naar Melak. U slaapt aan boord in de haven van dit levendige plaatsje. U kunt een wandeling door het stadje maken.

Dag 5 Dayaks, zwarte orchidee en waterval

Met een 4-wheel-drive jeep of auto (ligt aan het weer) rijdt u vandaag naar het Nationaal park Kersik Luway. Hier groeit de zwarte orchidee nog. U rijdt door de kilometers lange rubberplantages langs het gebied van de Baduaq en Tunjung Dayaks. In de dessa Eheng bezoekt u het oude longhouse. Daarna rijdt u door naar de Ombau Asa waterval waar u heerlijk kunt zwemmen. In de namiddag terug naar uw houseboat die u naar het verder stroomopwaarts gelegen Data Bilang brengt. Als de waterstand het niet toelaat zorgen we voor vervangend vervoer stroomopwaarts.

Dag 6 Tenggarong, Balikpapan

In Tenggarong bezoekt u het paleis van de sultan van Kutai Kertanegara. U kunt hier zijn collectie bewonderen betreffende de Dayaks. Na een wandeling vaart u door naar Samarinda. Hier neemt afscheid van de houseboat en de bemanning en brengt uw chauffeur u naar uw hotel in Balikpapan.

Dag 7 Van Balikpapan naar Berau, naar de Dayaks in Merasa

Na het ontbijt wordt u opgehaald door uw chauffeur voor de transfer naar hetvliegveld voor uw Garuda vlucht van 08:50 naar Berau. Bij aankomst op het vliegveld van Berau staan uw chauffeur en gids u op te wachten. We rijden dan in ongeveer 2 uur naar het dorp Merasa. Iin het dorp ziet u het traditionele lokale leven van de Dayak en hun hun cultuur. U vaart met een lokale houten boot de rivier op naar de jungle lodge. 2 overnachtingen in de jungle lodge.

Dag 8 Dayaks en orang oetans in het wild

Na het eenvoudig ontbijt vaart u met een gemotoriseerde kano de Lesan rivier op. Tijdens de ongeveer 2 uur durende tocht geniet u van het landschap en de rivieroevers met groen laagland en torenhoge bomen die de ingang naar het diepe donkere Borneo inluiden. Langzaam aan toert u door het primair regenwoud en bereikt het eiland Bawan, het orang oetan eiland. U kunt het eiland helaas niet op, maar vanuit de kano U schiet u de mooiste foto's. Vervolgens maakt u een eenvoudige jungletrek en, afhankelijk van de weercondities en begaanbaarheid, loopt u naar de waterval, een oud Dayak graf en een limestone grot. Aan het eind van de middag vaart u terug naar de Jungle Lodge bij Long Sam.

Dag 9 Long Sam en van Merasa naar Talisayan

Na het ontbijt in de jungle lodge vaart u weer stroomafwaarts naar Merasa en stapt in de auto voor de hobbelweg naar Benuaq Baru Dayak Kanan village. De patronen in de Dayak afbeeldingen en beelden portretteren het jungle-leven en kennen invloed vanuit China en Vietnam. Enkele oudere dames hebben nog de traditionele lange oren en tatoeages. Na het bezoek rijdt de chauffeur u naar de kustplaats Talisayan. 1 overnachting in Talisayan

Dag 10 Walvishaaien, zeezigeuners en spiegelmeer

Na een vroeg ontbijt rijdt u naar de haven van Talisayan en vaart u met een lokale vissersboot naar de vissers waar de walvishaaien zich 's morgens tegoed doen aan de bijvangst. U kunt de walvishaaien vanaf de boot spotten of snorkelend vanuit het water. Bij terugkomst in het dorp bezoekt u het Bajau dorp en maakt u kennis met de levenswijze van de Bajau zeezigeuners. Daarna rijdt u naar Labuan Cermin, bekend als het spiegelmeer vanwege zijn twee soorten water, met zoet water aan de bovenzijde en zout water aan de onderzijde van het meer, waar zoet- en zoutwater vis in de boven en onderlaag van het meer zwemmen. Na de lunch rijdt u verder met de auto naar Teluk Sulaiman, waar u uw weg vervolgt over een onverharde weg door het dichte bos naar de Teluk Sumbang-baai in het meest zuidelijke deel van Berau. Diner en overnachting in de Eco Lodge.

Dag 11 Kaniungan, heel veel schildpadden en mangroves

Na het ontbijt vaart u met een lokale houten boot naar het eiland Kaniungan. Al direct na vertrek ziet u in het heldere water de koraalformaties onder u wegglijden. Natuurlijk stopt de bootsman bij de mooiste plekken om te snorkelen. De tocht gaat naar het eilandje Kaniungan, dat in de weekenden goed wordt bezocht door lokale toeristen. Turtle Bay is de grote trekpleister. Hier ziet u tientallen schildpadden van 40 tot 60 centimeter rondzwemmen. Op het eiland nuttigt u de lunch alvorens nog meer kleurrijke snorkelplekken te ontdekken. In de loop van de middag vaart u langs de mangrovebossen. Zonder pech ziet u hier de 'probiscis' neusapen spelen in de bomen. Op de terugweg naar het resort dikke kans om scholen dolfijnen te spotten. Diner bij het hotel.

Dag 12 Dayaks, waterval en jungle trek

Na het ontbijt vertrek naar de Dayak Basap settlement, waar een aantal Dayak gezinnen zich nog niet heel lang geleden hebben gevestigd. Voordat ze hier kwamen wonen leefden ze in grotten in de bergen van het Mangkaliat plateau. Nu zoeken ze zich een weg in de bewoonde wereld, waar de Eco Lodge ze een helpende hand biedt. Vanuit het dorp maakt u een wandeling naar de Bidadari waterval. Na de lunch in de lodge gaat u met een 4-wheel drive de jungle in en maakt een trekking naar de jungle van de Mangaliat berg, op zoek naar gibbons, orang oetans en kraagberen.

Dag 13 Terug naar Talisayan

Na het ontbijt neemt u afscheid van de medewerkers van de Eco Lodge en rijdt in ongeveer vier uur terug naar Talisayan. Nadat u heeft ingechecked in het hotel neemt u ook afscheid van uw gids en chauffeur, zij keren dan huiswaarts. U gaat de volgende ochtend met de crew van Maratua Seaview resort verder in de Derawan archipel. 1 overnachting in Talisayan.

Dag 14 Van Talisayan naar Sangalaki

Als u de walvishaaien nog niet heeft gezien staat u vandaag héél vroeg op. De speedboot van Maratua Seaview ligt dan te wachten om u mee te nemen naar de vissers waar de walvishaaien zich 's morgens tegoed doen aan de bijvangst. U kunt de walvishaaien vanaf de boot spotten of snorkelend vanuit het water. Vervolgens vaart de boot naar het bounty-eilandje Sangalaki. Sangalaki staat bekend om de zeeschildpadden. Op het eiland is een kraamkamer waar de eieren van de schildpadden worden ingegraven. Na 2 maanden komen de nesten uit en krioelen de baby-schildpadjes over en door elkaar. Na een paar dagen in de kraamkamer worden ze op het strand uitgezet om de volle zee in te gaan. Van juni tot september komen iedere avond zeker 20 dames hun eieren leggen op het strand. Zodra de schildpadden aan de leg zijn begonnen komt een medewerker van de sanctuary u halen om de 'bevalling' mee te maken. Overnachting in het Sangalaki resort.

Dag 15 Mantaroggen en zoetwaterkwallen

Na het ontbijt brengt de crew uw koffers aan boord. Direct bij het eiland zwemmen regelmatig tientallen mantaroggen die je vanuit de boot al kunt zien. Met je snorkel op zie je hoe imposant deze roggen zijn, met een spanwijdte tot wel vier meter. Nog mooier wordt het als je ze ook van beneden af als duiker ziet. Het rif rond Sangalaki biedt voor zowel duikers als snorkelaars prachtig koraal en veel gekleurde vis. Duikers zullen ook veel micro kunnen bekijken. Later vaart de bootsman door en legt aan bij het eilandje Kakaban. Het eiland heeft een bijzonder meer vol met (niet jeukende) zoetwater kwallen. U kunt hier tussen de kwallen zwemmen. Als we het eiland verlaten passeren we de Dolphin playground, waar tientallen dolfijnen aan het spelen zijn. Aan het eind van de middag vervolgt de kapitein de route naar het Maratua eiland. 3 overnachtingen op Maratua

Dag 16 Snorkelen bij Maratua

Deze dag gaat u het koraal, de schildpadden en de vissen ontdekken rondom het Maratua atol. In de middag een snorkelsessie in het Haji Mangkuk meer op het eiland.

Dag 17 Sightseeing Maratua: Snorkelen, mangrove en Bajau vissersdorp

Deze dag gaat u dolfijnen spotten, gevolgd door een picknick op een zandbank. In de middag kunt u nog een bezoek brengen aan het Bajau (zeezigeuners) dorp met de kreeftenmarkt...

Dag 18 Pulang kampung, terug naar huis

De laatste dag wordt u na een vroeg ontbijt opgehaald door de speedboot om u terug te brengen naar de vaste wal. Daar staat de chauffeur klaar om u naar het vliegveld van Berau te brengen voor de 13:05 Wings Air vlucht naar Balikpapan en de aansluitende Garuda-vluchten via Jakarta naar Amsterdam.

vlucht Berau-Balikpapan (Wings Air)

Vlucht met Garuda Indonesia Berau-Balikpapan Vertrek 10:25 of 17:40, aankomst 11:20 of 18:40

vlucht Balikpapan-Amsterdam via Jakarta

Vlucht met Garuda Indonesia Balikpapan-Amsterdam met transfer in Jakarta. Vertrek vanuit Balikpapan begin van de avond. De aansluitende vlucht vertrekt rond middernacht uit Jakarta. Aankomst Amsterdam in de ochtend.Dag 19 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Mahakam houseboat

Tijdens uw riviercruise over de Mahakam rivier verblijft u een aantal dagen op uw privé 'houseboat'. Het is een zeer eenvoudig verblijf met redelijke sanitaire voorzieningen. De boot heeft één of meerdere airconditioned cabines. Tijdens de cruise beschikt u over uw eigen kok die, voor zover mogelijk, uw eetwensen zal vervullen. meer info more info Informations supplémentaires

Gran Senyiur - Balikpapan

Dit 5* hotel is gebouwd op een heuvel en kijkt uit over de stad en de zee. Het elegante hotel omvat 183 kamers en beschikt over een restaurant, bar, fitnessruimte, zwembad, 24 uurs roomservice en wasserij. Vanuit de Sky bar op de 8ste etage heeft u in de avond een prachtig uitzicht over de verlichte stad. De smaakvol ingerichte en schone kamers hebben alle airco, minibar, waterkoker, TV en een kluisje. meer info more info Informations supplémentaires

Jungle Lodge Merasa

Zéér eenvoudige lodges, midden in de natuur bij het gehucht Long Sam in de buurt van Merasa. meer info more info Informations supplémentaires

Merasa homestay

U verblijft in een van de lokale homestays in het dorpje Merasa. De homestays zijn uiterst basic: meestal een matras op de grond, klamboe, gedeeld toilet en badkamer (Indonesian style mandibak, geen douche). meer info more info Informations supplémentaires

Aneka hotel Talisayan

Eenvoudig lokaal hotel aan de kust, in het dorp Talisayan. Kamers met airco, privé badkamer met warm stromend water. meer info more info Informations supplémentaires

Lamin Guntur eco lodge

De eco lodge heeft een geweldige lokatie, met koraalriffen direct voor het strand en de jungle aan de achterkant. De lodge heeft 6 standaard cottages, eenvoudige cottages met een terrasje beneden en een slaapkamer boven. In de slaapkamer liggen matrassen op de grond. Er is geen airco of ventilator. Er is een gemeenschappelijke was- en toiletgelegenheid met koud stromend water en westerse wc. Het resort heeft een eigen restaurant. meer info more info Informations supplémentaires

Aneka hotel Talisayan

Eenvoudig lokaal hotel aan de kust, in het dorp Talisayan. Kamers met airco, privé badkamer met warm stromend water. meer info more info Informations supplémentaires

Sangalaki resort - Derawan

Sangalaki resort ligt op een half uur varen van Derawan op het bounty-eilandje Sangalaki. Het redelijk nieuwe (2012) resort ziet er verrassend goed uit. Het telt 14 keurige cottages met AC, warm en koud water en alle met uitzicht op zee. Het schone en ruime restaurant heeft lekker eten en het personeel staat altijd klaar om je te helpen. meer info more info Informations supplémentaires

Maratua Seaview resort

Maratua Seaview Resort is een nieuw (2018) duikresort in het zuidelijke deel van het prachtige Maratua-eiland. Gelegen aan de rand van een bos en op het westen in de azuurblauwe uitgestrektheid van de Celebes Zee, biedt het resort rust en natuur, gecombineerd met het comfort van moderne voorzieningen en het gemak van een volledig uitgerust duikcentrum. Alle kamers beschikken over airco, privé badkamer met koud en warm stromend water, haardroger, waterkoker en privé terras. Het resort heeft 3 kamertypes: Twin villa's: 2 onder 1 kap villa's Garden villa's: Vrijstaande villa's met uitzicht op de tuin Seaview villa's: Iets ruimere, vrijstaande villa's met uitzicht op de Celebes zee meer info more info Informations supplémentaires

Pratasaba resort Maratua

Het Pratasaba resort ligt op het Maratua Atol, in de Derawan archipel, voor de oostkust van Kalimantan. Het resort telt 4 Seaview suites, 10 Deluxe kamers met zeezicht en 10 Deluxe met zicht op de jungle. Het resort heeft een privé strand, waar je voor je kamer kunt relaxen, snorkelen of duiken. Er is een prima keuken en alle kamers zijn uitgerust met privé badkamer met warm stromend water, airco en TV. De Deluxe kamers hebben een klein zitje buiten, de suites een privé terras. Het resort heeft een eigen (nog niet gecertificeerd, 2018) duikcentrum. meer info more info Informations supplémentaires

Balikpapan

Balikpapan

Balikpapan is een havenstad op het Indonesische deel van Borneo, Kalimantan met ruim 700.000 inwoners. Het is de grootste stad van de provincie Oost-Kalimantan, groter dan de provinciehoofdstad Samarinda.

Balikpapan ligt aan de Straat Makassar en is een belangrijk centrum van aardoliewinning en houthandel. De oliewinning is reeds voor de Eerste Wereldoorlog begonnen en ten noorden van Balikpapan kan men nog de in Nederland gefabriceerde jaknikkers aan het werk zien.

De stad heeft een internationale luchthaven en diverse havens, waarvan er één in dienst staat van de aardolie-uitvoer.
Qua bezienswaardigheden heeft de stad niet veel te bieden. Tot voor kort werd Balikpapan alleen aangedaan voor cruises op de Mahakam rivier, maar sinds Samarinda een nieuw vliegveld heeft, is dat niet meer nodig.

Samarinda

Samarinda is een middelgrote stad aan de monding van de Mahakam rivier. Het is de hoofdstad van oost Kalimantan. Het is de vertrekplaats van de boten voor de cruise over de Mahakam rivier.

Het vliegveld van Samarinda onderhoudt vluchten met verschillende steden op Java en Kalimantan.

Merasa

Merasa

Merasa is een Dayak dorp op ongeveer 2 uur rijden van Tanjung Redeb. Het dorp kent een aantal lokale guesthouses met zeer simpele voorzieningen.

Vanuit het dorp vaar je met een gemotoriseerde kano in twee uur naar het primair regenwoud en het riviereiland Bawan. Zoals vaak in de oerwouden van Kalimantan kom je ook hier oog in oog te staan met de orang oetans.

Talisayan

Absolute hoogtepunt in Talisayan is zwemmen met de walvishaaien. Het hele jaar door, behalve rondom volle maan, komen de vissen van 5 tot wel 10 meter naar de bagans, drijvende vissersplatforms, om zich te goed te doen aan de restjes sprot.

In de buurt van Talisayan ligt een kleurrijk Bajo (zeezigeuners) dorp. Een eindje verderop vind je het Labuan Cermin spiegelmeer met zout water aan de oppervlakte en zoet water in de diepte.

Teluk Sumbang

Teluk Sumbang

Het kleine vissersdorp Teluk Sumbang aan de oostkust van Kalimantan is de uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Bidadari watervallen, het eilandje Kaniungan en verschillende traditionele Dayakdorpjes.

Met de jungle in de rug en parelwitte stranden en kleurrijk koraal voor je neus is het hier goed toeven.

Sangalaki

Sangalaki

Op ruim een half uur varen van Tanjung Redeb ligt het onbewoonde bounty eilandje Sangalaki. Het wordt ook wel het schildpaddeneiland genoemd, omdat de zeeschildpadden hier hun eieren aan het strand komen leggen. Er is ook een turtle sanctuary, waar de baby schildpadjes een paar dagen op sterkte komen alvorens ze het ruime sop kunnen kiezen.

Direct voor het eiland ligt Manta Point. Duikend, snorkelend of vanuit je boot kun je de majestueuze mantaroggen spotten.
Het Sangalaki dive resort is de enige accommodatie op het eiland en in verhouding tot de overige eilanden aan de prijs.

Derawan

Derawan

Het dichtst bij het vaste land (uurtje varen) is het eiland Derawan. Er is een dorpje met zo’n duizend inwoners. Rondom het eiland zie je vooral veel grote, groene zeeschildpadden.
Derawan wordt gedurende de weekeinden druk bezocht door lokale toeristen. Het kan op zaterdagavond dan ook luidruchtig zijn.
Een aanrader is om een stukje het eiland tegen de stroming in te lopen en je dan een half uur mee laten drijven tussen de schildpadden.

Klimaat

Maratua

Maratua

Maratua is een klein eiland in de Derawan archipel. Het eiland Maratua kent drie kleine dorpjes. Sinds 2016 wordt een klein vliegveldje gebruikt voor een wekelijkse chartervlucht naar Balikpapan.

Rond Maratua is het natuurlijk fantastisch snorkelen en duiken. Binnen 20 minuten varen vind je zo’n 20 duiklocaties, elk met zijn specifieke karakter.

Klimaat

Berau

Berau (Tanjung Redeb)

Berau is het gebied in oost Kalimantan, waaronder ook de Derawan archipel valt. De hoofdstad Tanjung Redeb heeft een vliegveld met meerdere dagelijkse vluchten naar Balikpapan en dagelijks naar Samarinda en Jakarta.
Berau is zowel de uitvalsbasis voor de Mystic Kalimantan tour langs de oostkust en naar de Derawan archipel. De stad zelf heeft weinig te bieden. Het vliegveld Tanjung Redeb heeft dagelijkse vluchten op Balikpapan en Samarinda.