• Camp Leakey
  • Mahakam
  • Neusapen Mahakam
  • Kalimantan
  • Derawan
  • Turtle Derawan
  • Manta
  • Whaleshark Kalimantan

Sangalaki resort - Derawan -

Sangalaki resort - Derawan

Sangalaki resort ligt op een half uur varen van Derawan op het bounty-eilandje Sangalaki.
Het redelijk nieuwe (2012) resort ziet er verrassend goed uit. Het telt 14 keurige cottages met AC, warm en koud water en alle met uitzicht op zee. Het schone en ruime restaurant heeft lekker eten en het personeel staat altijd klaar om je te helpen.

Sangalaki zeeschildpadden

In de avonduren komen (vrijwel dagelijks) zeeschildpadden hun eieren leggen op het strand van Sangalaki.
Rond zonsondergang kunt u zelf de jonge schildpadjes uitzetten op het strand, waarna ze direct naar open zee sprinten.

Diuiken rond Sangalaki

Seizoen

We duiken elke maand van het jaar in Sangalaki. Omdat we slechts 2 graden ten noorden van de evenaar zijn, ervaren we geen sterke passaatwinden, een moessonseizoen of Typhoons. Borneo staat bekend als "The Land Below The Winds". Er zijn twee seizoenen in Borneo, het 'regenseizoen' dat duurt van december tot maart en het 'droge seizoen' dat de rest van het jaar duurt. Dat gezegd hebbende, aangezien we in de tropen zijn, hebben we over het algemeen prachtig weer in het "regenseizoen" en af en toe tropische regenbuien in het "droge seizoen". De temperatuur is een redelijke constante 82-86 graden Farenheit of 28-30 graden Celsius het hele jaar door, dag en nacht. Offshore-eilanden hebben geen last van de hoge luchtvochtigheid van het vasteland. Een lichte zeebries zorgt ervoor dat het klimaat op elk moment van het jaar vrij comfortabel is. Het heeft hier al 65 miljoen jaar niet gesneeuwd.


Conditions
Het zicht is gemiddeld ongeveer 65 voet (20 M.). Het kan verminderen tot 25-30 voet (8-10 M.) of verder zijn dan 100 voet (30+ M.). Zware regenval hier heeft hier minder invloed op het zicht, dan veel regen op het vasteland, waar de waterafvoer van de rivier toeneemt. Sangalaki heeft meestal een beter zicht dan Samama of Derawan omdat het een beetje verder uit de kust ligt. Kakaban en Maratua hebben de neiging om iets beter zicht te hebben dan Sangalaki, omdat ze nog wat verder uit de kust liggen. Het zicht bij Barracuda Point op Kakaban ligt vaak boven de 100 voet (30+ M.). De watertemperatuur is het hele jaar door redelijk constant van 82F of 28C. Zelfs af en toe een thermocline laat de temperatuur zelden meer dan een graad of twee dalen, daarom hebben we zeer slechte omstandigheden voor ijsduiken.

Terwijl het meeste van ons duiken wordt gedaan op de spectaculaire locaties rondom Sangalaki, doen we ook vaak dagtochten naar onze naburige eilanden. Klik op een link voor specifieke informatie over elk eiland.

Duiken bij Sangalaki

Sangalaki wordt omringd door een ondiepe lagune en de riffen beginnen op enige afstand van het eiland. Omdat er hier zoveel ondiep rif is, is er een enorme diversiteit aan zeeleven, en omdat het gebied een beschermd marine park is, zijn de riffen redelijk ongerept. De meeste duiklocaties zijn minder diep dan 20 m. Het rif loopt langzaam af en alle duikplekken hebben uitstekende ondiepe gedeeltes voor het einde van je duik. De harde en zachte koralen bij Sangalaki zijn verbazingwekkend vruchtbaar met meer dan 500 soorten aanwezig op het eiland (vergeleken met slechts 67 soorten in het GEHELE Caribische gebied). Vissen en ongewervelde dieren zijn er ook in overvloed. Sangalaki is een goede plek om zowel grote als kleine zeedieren te zien. Als je opkijkt na het kijken naar een kleurrijke Naaktslak, moet je niet verrast zijn als je een schildpad of Manta Ray voorbij zien zwemmen.

Hier is een voorbeeld van een actuele logboekvermelding:

"Onze eerste duik van de dag was bij Manta Run, we zagen een aantal Manta’s aan de oppervlakte, dus iedereen sprong erin en snorkelde met de Manta’s, ik deed een tank op en hing vlak onder het oppervlak zodat ik een betere hoek had voor video-opname. We hebben waarschijnlijk ongeveer een dozijn Manta’s gezien, en het meest interessante gedeelte voor mij waren de zwarte .Ze hebben er verschillende die helemaal zwart, boven en onder zijn. Manta's lijken meestal op Stealth-bommenwerpers, maar de zwarte lijken ECHT op hen. Nadat we genoeg van de Mantas hadden, deden we een duik op een ondiep vlak rif met prachtige koralen en veel rifvissen.Ik zag Crab Eye Gobies, blauwe bladneus aal, Vermiculated Angels, enkele unieke naaktslakken en Ik nam 's middags een duik in Turtle Town, ik zag twee Octopi, een popcornkrab, een school gestreepte meerval, verschillende naaktslakken, en een paar echt tamme reuzeninktvissen .Na de duik gingen we weer op zoek naar mantas en vonden er nog een dozijn. Geen slechte duikdag. '

Samama Diving

Als je graag zeldzame kleine macro-onderwerpen ziet, ga je graag duiken in Samama, op 15 minuten varen van Sangalaki. Het is primo-muck duiken, zonder de modder. Er zijn veel mooie koralen daar met geweldige macro's erin.

Hier is nog een logboekinvoer voor twee duiken bij Samama:

"We zagen TWEE clown voelsprietvissen, een grote en een kleine, en de meeste naaktslakken die ik ooit heb gezien op één plek .We zagen 15 soorten van 10 verschillende genus" in twee duiken. Velen waren soorten die ik tot nu toe alleen in boeken heb gezien en twee soorten staan zelfs niet in mijn boeken over naaktslakken, het was Nudi Heaven. Veel andere mooie dingen ook, platwormen, zeenaalden, dwergkoraalvissen, scholen gestreepte meerval, het is een macro must! "

Samama heeft ook clusters van mangroven in de zee. Dit geeft toegang tot de interessante kleine wezens die de verwarde wortelstructuren in het water bewonen, veel helderder water dan waarin je normaal Mangroves zou vinden.

Een unieke Souvenir! Introduceert u verschillende duiktechnieken om uw duikplezier te maximaliseren, terwijl u wandduikt, koraalduikt en muckduikt.

Kakaban Diving

Kakaban is een zeer groot eiland op ongeveer 20 minuten van Sangalaki dat doet denken aan de Rotseilanden van Palau. De zijkanten van het eiland zijn steile kalkstenen kliffen bedekt met dichte jungle tot aan de rand van het water. Er zijn maar heel weinig stukken strand rond het eiland, de steile kliffen gaan meestal gelijk over in de muur. Terwijl Sangalaki ondiepe riffen heeft, is de naam van het spel bij Kakaban wall diving. Een favoriete site is Barracuda Point met Barracudas en Jacks, Luipaardhaaien, Grijze rifhaaien en af en toe Hamerhaai, allemaal in een snelstromende onderstroom waarmee je als Superman langs de muur kunt vliegen. Er is zelfs een permanente veiligheidslijn aan het einde van de drift om u te helpen weer omhoog te gaan naar de kalme ondiepe stukken.

Hier is nog een logboekinvoer voor een duik- en snorkeltrip naar Kakaban:

"Onze eerste duik in Kakaban was een elektrische ervaring, de stroming was sterk genoeg om ons zonder moeite langs de muur te doen vliegen." De muur is prachtig met veel grote Gorgonen. "Na een paar minuten, Onze Dive Master leidde ons naar een groot plateau. We zagen een luipaardhaai en behoorlijk grote scholen Jack’s en barracuda's (zo’n kleine duizend per school) .Er waren ook veel enorme vatsponsen en mooie zachte koralen. Aan het einde van het plateau, is er een permanent vast touw om je uit de stroming naar de ondiepere gedeeltenvan een andere muur om de hoek te leiden. Ik zag een aantal aardige Nudis en een blauwe bladneusaal op mijn veiligheidsstop.
Tijdens ons surface-interval tussen twee duiken liepen we op een relatief makkelijk pad het binnenland van Kakaban in. Het hele centrum van het eiland is een enorm zeemeer gevuld met niet-stekende kwallen. Het grootste gedeelte van het meer is slechts 10 tot 15 voet diep, dus dat betekende snorkelen. We zagen alle vier soorten kwallen die in het meer leven. We hebben ook wat gobies gezien, een wrattenslang, witte anemonen die kleine kwallen eten en een heel vreemde kleine Nudi. Aan de mangroven langs de rand van het meer zitten veel interessante sponzen vast.

Na onze expeditie naar het hart van Kakaban, hebben we nog een duik op de muur gemaakt, deze keer in een grot genaamd de blauwe lichtgrot. Het begint in een ondiep deel van het rif en daalt 60 of 70 voet recht naar beneden. Dan zwem je naar de opening in de muur. Het duurt ongeveer 5 minuten om bij de muur te komen, en dan duik je in het blauw. Heel cool! Na deze duik gingen we terug naar Sangalaki voor de lunch, dat klopt, dit is slechts de ochtendactiviteit! "

Na het snorkelen van je surface-interval met de Jellyfish, is de volgende stop de Blue Light Cave van Kakaban. Dit is echt een opwindende duik. Het begint bij een ingang van een verticale schacht bovenop het rif in ongeveer 3 voet (1 M.) water. Je stapt van de rand in een zwart gat dat recht naar beneden gaat. Op ongeveer 70 voet (21 M.) opent het gat in het plafond van de belangrijkste grot. Je zwemt langs het plafond van de grot naar de muur. Als je de uitgang van de grot nadert, kun je het blauwe licht van de zee zien. De uitgang is een lange verticale spleet in de muur die aan de bovenkant ongeveer 6 voet (2 M.) breed is en breder en breder wordt naarmate hij naar beneden gaat. Meestal verlaat je de muur op ongeveer 120 voet (40 M.), hoewel je er op ongeveer 30 voet (ondiepter) uit zou kunnen komen. Daarna maak je de duik af langs een prachtig deel van de muur. Het is een spannende ervaring.
Maratua Diving

Maratua, ongeveer een uur met de boot vanaf Sangalaki, is een groot eiland met een enorme lagune Het eiland slingert slechts langs een deel van de lagune, de rest wordt omgeven door rif en muur. Een kanaal in de lagune is een ongelooflijke driftduik en de omliggende muren zijn bezaaid met harde en zachte koralen.


Hier is nog een ander uittreksel van het logboek van een driedaagse dagtocht naar Maratua:

"We beginnen aan de muur en drijven naar de kanaalmond, dan hangen we rond en kijken we naar de actie zolang de stroom ons dat toelaat voordat we in het kanaal afdrijven. De stroom was niet gek tijdens de eerste duik, een beetje sterker tijdens de tweede. Er was een enorme school Sailfin Snappers aan de monding. Een paar adelaarsroggen gingen er doorheen, en de grootste Black Spotted Stingray die ik ooit heb gezien, zwom beneden over de bodem (het was de grootte van een kleine Manta). In het midden van de school was een monster Tandbaars van ongeveer zes voet lang en woog waarschijnlijk minstens 400 pond. Later kwam er een tweede tandbaars van ongeveer dezelfde grootte en ze probeerden door een kleine ingang van een grot op de bodem van het kanaal te gaan. , en iets CHASED THEM OUT. Het duurde een tijdje voor me om de moed te verzamelen om naar de grot te gaan om te zien wat twee groupers van zes voet weg had gejaagd, en ik zag twee nog grotere groupers op de loer daar. Iets verderop in het kanaal zagen we een zeer grote Nurse Shark. End dat was pas de eerste duik. Tijdens de tweede duik zagen we meer van hetzelfde, plus enkele Barracuda's en Jack’s, hoewel niet de enorme school die ze daar gewoonlijk zien. Toen we het kanaal in dreven, zagen we langs de bovenrand spectaculaire ondiepe koralen. We deden onze derde duik aan de buitenkant op Lighthouse Point op een echt hele mooie muur met zeer goede koralen en veel visleven. We zagen twee Mantas boven ons heengaan en dat werd een fraaie silhouet-foto. We waren net op tijd terug in Sangalaki vanuit ons Maratua-avontuur om de middagduikboot te pakken voor een 4e duik. Een Maratua-reis kost wat meer, maar het is elke cent waard. "

Prijsoverzicht Price overview

Sangalaki resort - Derawan

Verzorging Board type

U verblijft hier op basis van Volpension.You will stay here based on Volpension.

Sangalaki resort - Derawan

Sangalaki resort ligt op een half uur varen van Derawan op het bounty-eilandje Sangalaki. Het redelijk nieuwe (2012) resort ziet er verrassend goed u...

Derawan

Het eilandje Derawan ligt in de Sulawesizee in oost Kalimantan. Derawan telt een kleine duizend inwoners en biedt volop mogelijkheden om te snorkelen ...

DerawanHet eilandje Derawan ligt in de Sulawesizee in oost Kalimantan. Derawan telt een kleine duizend inwoners en biedt volop mogelijkheden om te snorkelen en te duiken. Om het eiland zie je vooral veel grote groene zeeschildpadden. Aan de noordkant ligt e... Meer infoMore infoInformations supplémentaires
Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat