• Jakarta by night
  • Java sawa
  • Borobudur
  • Bromo
  • Bali dans

Rondreis 16 dagen Java per trein

Tijdens onze nieuwe treinreis op Java kunt u onderweg de diverse hoogte punten bezoeken, zoals de oude haven in Jakarta, de Art Deco gebouwen en angklung muziekschool in Bandung en natuurlijk ook de Borobudur tempel en Bromo vulkaan. Op het einde van uw reis kunt u nog een (optioneel) uitstapje maken naar de schildpadjes in Sukamade of uw reis verlengen met bijvoorbeeld een strandvakantie op Bali.

Java beschikt over een uitstekend spoorwegennet waarbij u comfortabel van de één naar de andere plaats kunt reizen . Het is een snelle en duurzame manier van reizen waarbij sommige treinen nog luxer zijn dan die in Europa. Er is airconditioning en catering aan boord en uw plaatsen zijn gereserveerd, wat handig is op de langere treinreizen. Eén van de bekende Indonesische uitdrukkingen is Jam Karet, wat “rubberen tijd” betekent, hetgeen inhoudt dat niet altijd alles op tijd vertrekt of aankomt.

Met uitzondering van de transfer bij aankomst in Jakarta regelt u zelf hoe u van het station naar uw hotel of van uw hotel naar het station gaat. U kunt hiervoor gebruik maken van een taxi en bij het hotel vragen u naar het station te brengen. Wilt u dit liever van te voren geregeld hebben? Dan kan dat uiteraard ook!

Als u de van te voren de Borobudur, de Bromo excursie en de Sukamade excursie reserveert heeft u ter plaatse een auto met chauffeur tot uw beschikking die u dan naar de volgende brengt.
Op het einde van de reis kunt u vanaf Kalibaru naar Surabaya of Banyuwangi reizen om terug naar huis of verder te vliegen naar de volgende bestemming. U kunt ook door naar Ketapang reizen en dan per ferry de oversteek naar Bali maken om daar een paar dagen strand en cultuur mee te maken.

Uiteraard is het ook mogelijk om de reis andersom te maken. U start dan vanaf Bali of Surabaya en reist zo per trein langs de hoogtepunten naar Jakarta. Het programma is een leidraad, u bent vrij om per plaats zelf te kijken wat u wilt gaan doen, maar u kunt ook de beschreven dagtrips van te voren boeken. Naar en van het station is standaard, op een uitzondering na, op eigen gelegenheid,

Wanneer u met een gids reist heeft hij uw volle aandacht en geeft uitleg over het land en haar gewoontes. Hij zal dan ook ter plaatse de taxi's voor u regelen en zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Deze reis is slechts een voorbeeld van hoe uw reis er uit kan zien. De richtprijs is gebaseerd op middenklasse hotels. We stemmen de reis graag af op uw wensen. Wilt u eerst meer inspiratie opdoen? Bezoek dan ons Indonesië Reiscafé . Onze landendeskundigen zijn daar aanwezig en adviseren u graag uit eigen ervaring!

Richtprijzen

€ 1.625 p.p. op basis van 2 personen in laagseizoen

In- en exclusief:

Inclusief:
•Intercontinentale vluchten
•Binnenlandse vluchten
•Accommodaties gebaseerd op middenklasse hotels, inclusief ontbijt
•Genoemde transfers
•Bromo excursie, inclusief entree en jeep

Exclusief
•Overige excursies en entreegelden
•Nederlands- of Engelstalige gids
•Overige maaltijden
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis-en annuleringsverzekeringen ( verplicht )
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta (Garuda)

Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met de Boeing 777-300 ER. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend.

Dag 2 Aankomst Jakarta

Selamat datang di Jakarta, hartelijk welkom in Jakarta! Nadat u langs de immigratiedienst bent gegaan en uw bagage van de band heeft gehaald staat uw chauffeur of gids bij de uitgang met een naambordje op u te wachten. Afhankelijk van de drukte brengt hij u in minimaal een half uur naar uw hotel. Onderweg ziet u de skyline van Jakarta en de enorme drukte en bedrijvigheid van de stad.De chauffeur overhandigt u het informatiepakketje met de treinkaartjes plus de overige vouchers en informatie Bij een vroege aankomst kunt u nog niet direct inchecken in het hotel. U kunt dan al wel gebruik maken van de hotelfaciliteiten en lekker acclimatiseren aan het zwembad of genieten van een eerste "pijit", massage. Overnachting in Jakarta.

Dag 3 Jakarta

U kunt vandaag Jakarta verkennen. Het is een drukke stad, maar wel met genoeg leuke dingen om te bekijken en te doen. Neem voor het vervoer een Patas bus, een Bluebird taxi of Metro minibus. De Becak is in de meeste delen van Jakarta helaas niet welkom en inmiddels vervangen door de driewielige Bajaj. Bezoek onder andere de oude haven Sunda Kelapa waar de trotse Bugineze schepen deels nog met de hand worden geladen. Wandel door het oude deel van de stad, de historische omgeving van het Fatahillah Square en drink een kopje koffie bij Café Batavia in de buurt van het vruchtbaarheidskanon en het Historisch Museum. Jakarta heeft ook een grote Cginese wijk, Chinatown, in de wijk Glodok. Loop eind van de middag langs de straatjes met Chinese lantaarns, de tempels en diverse winkeltjes en eettentjes. Overnachting in Jakarta Let op: op maandag zijn musea gesloten

Dag 4 Met de trein naar Bandung

U gaat op eigen gelegenheid naar het station Halim voor de nieuwe hoge snelheidstrein Whoosh naar Bandung. U reist in ruim een half uur naar station Padalarang of iets langer naar station Tegalluar, beide op 30 minuten rijden van het historisch centrum van Bandung. Daar neemt u een taxi naar uw hotel. Bandung wordt ook wel het Parijs van Java genoemd. Het is hier wat koeler dan bijvoorbeeld Jakarta. De stad ligt op ongeveer 800 meter boven zeeniveau. Bandung straalt nog veel uit van het koloniaal verleden. Veel gebouwen zijn gebouwd in Art Deco of Jugendstil. Overnachting in Bandung.

Dag 5 Bandung dagtocht Lembang, Tangkuban Perahu en Ciater hotspring

De gehele dag kunt u op ontdekkingsreis in de omgeving van Bandung. U kunt dit ter plaatse bij uw hotel boeken of vooraf bij Merapi reserveren. Via het museum Geologie, museum Mandala en villa Isola en het hoger gelegen plaatsje Lembang gaat u naar de vulkaan de Tangkuban Perahu, wat letterlijk 'de omgekeerde boot' betekent. U kunt daar langs de krater een wandeling maken en deze uitbreiden met een stevigere trekking naar de Kawah Domas, een geiserachtige kleinere krater. Na de vulkaan kunt u de heetwaterbronnen van Ciater bezoeken. Een aantal hotels hebben keurige zwembaden aangelegd waar u kunt pootjebaden of u onderdompelen in de heetwaterbron. Op de terugweg maakt u nog een stop bij het Dago Theehuis. U heeft hier een prachtig uitzicht over de stad Bandung. U kunt hier ook nog een wandeling maken naar de 30 meter hoge Curug Dago waterval.

Dag 6 Bandung citytour en muziekschool Saung Angklung Udjo

U kunt vandaag een citytour maken met de Bandros Bandung hop-on hop-off bus. De dubbeldekkers rijden langs een aantal hoogtepunten van Bandung. , zoals de Art Decostraat Jalan Braga, het typische gebouw Gedung Saté en diverse andere monumentale gebouwen. De bus rijdt ook langs de Cihanpelas, die beter beknd is onder de naam Bandung Jeans street. In plaats van de bus kunt u in de ochtend ook een citytour per fiets doen. Samen met een gids fiets u door de wat rustigere straten van Bandung naar bekende plekken. U start bij de Gedung Sate, fietst langs voormalig Nederlandse straten zoals de Jalan Riau ,Jalan Cilaki en eindigt bij het Geologisch Museum. U wordt dan opgehaald bij uw hotel om naar het startpunt te gaan. Na afloop van de tietstocht wordt u terug naar uw hotel gebracht of naar de muziekschool Saung Angklung Udjo. Onder leiding van de nazaten van wijlen Pak Udjo kunt u genieten van de Sundanese cultuur en geeft een grote groep enthousiaste kinderen een wervelende show met een wayang voorstelling, angklung muziek en dans. Overnachting in Bandung.

Dag 7 Met de trein van Bandung naar de Borobudur

Vroeg uit de veren voor een mooie treinreis van Bandung naar Yogyakarta. Uw chauffeur brengt u naar station Gambir voor de 08:40 treinreis van ruim zeven uur. U reist comfortabel in de airconditioned Kelas Eksekutif door het Preanger gebergte richting Yogyakarta. Bij het station Kutoarjo staat uw chauffeur gereed voor de rit van circa 45 minuten naar uw hotel. Na het inchecken kunt u nog een wandeling maken in de landelijke omgeving. Overnachting nabij de BorobudurDag 8 Sunrise bij de Borobudur en door naar Yogyakarta

Optionele excursie: Voor een zonsopgang moet u vroeg uit de veren... Tussen 4 en half 5 staat uw chauffeur gereed en brengt u naar een berg met mooi uitzicht op de Borobudur. Als de zon eenmaal op is geniet u eerst van een ontbijt, alvorens naar het tempelcomplex te gaan. De Borobudur is het wereldberoemde en grootste Boeddhistische tempelcomplex van de wereld. Via een wandeling langs de ruim 1400 reliëfs komt u aan op het hoogste terras van het tempelcomplex waar de Boeddha’s onder een stoepa zitten. Na het bezoek aan de Borobudur gaat u op eigen gelegenheid naar Yogyakarta. overnachting in Yogyakarta.

Dag 9 Yogyakarta city tour

Er is van alles te beleven in de voormalige hofstad Yogyakarta. Maak een rit per becak (fietstaxi) of met de Andong, paard en wagen. Spreek van te voren de prijs af, zodat u niet voor verrasingen komt te staan. Bezoek de Kraton waar de Sultan resideert, het Waterpaleis of de vogeltjesmarkt. Neem een kijkje in het museum Fort Vredenburg en ga slenteren in Malioborostreet. Er zijn talloze winkels en stalletjes en u kunt hier 's avonds genieten van het heerlijke streetfood. U kunt ook één van de avonden in Yogya een voorstelling bijwonen van het Ramayana ballet bij de Prambanantempel of Purawisata Yogyakarta(reserveren aanbevolen). Overnachting in Yogyakarta.

Dag 10 Yogyakarta fietstocht door de kampungs

Nog één dag heerlijk genieten van Yogyakarta. In de vroege ochtend kunt u een fietsexcursie in de kampungs rond Yogyakarta maken. U komt langs rijstvelden, dorpjes, tempels en beleeft het midden Javaanse leven. Een andere optie is een kookworkshop te volgen. In de ochtenduren gaat u met uw kookdocent naar de markt om inkopen te doen en maakt daarna enkele Javaanse gerechten klaar. Tijdens de lunch kunt u genieten van uw brouwsel. Overnachting in Yogyakarta.

Dag 11 Met de avond/nachttrein van Yogyakarta naar Malang

In de loop van de middag zorgt u zelf voor vervoer naar het station voor de 16:30 Malioboro expres nachttrein naar Malang. U arriveert rond 23:00. Bij station Malang regelt u zelf weer een taxi naar uw hotel. Overnachting in Malang

Dag 12 Van Malang naar de Bromo vulkaan

Deze dag heeft u de gehele dag een auto met chauffeur tot uw beschikking. Na het ontbijt verkennen we het mooie Malang. De voormalige 'bergen buurt' is nog voor een groot deel hetzelfde als tijdens de Nederlandse periode. Een bezoek aan kampung Warna Wira is zeker aan te bevelen. Lokale studenten hebben de voormalig armetierige kampung opgefrist met vele kleuren Om de kampung te betreden gaat u over een glazen brug... U kunt de lunch gebruiken (eigen kosten) in het nostalgische restaurant "Toko Oen", een van de weinige restaurants op Java waar u een broodje kroket kunt bestellen. Na de lunch rijden we richting Bromo, een tocht van ongeveer drie uur. De Bromo vulkaan ligt in het Tengger gebergte. Er zijn vier toppen en het is werkelijk een van de mooiste vulkaanlandschappen van de wereld. De omgeving van de Bromo is zeer vruchtbaar. U logeert in een eenvoudig hotel aan de rand van de zandzee.

Dag 13 Sunrise bij de Bromo vulkaan en daarna door naar Kalibaru

Rond drie uur wordt u gewekt om een tocht te gaan maken naar de Bromo. Met een jeep wordt u naar de uitzichtplaats gebracht aan de rand van de Tengger kaldera. Hoewel u beslist niet alleen bent, in het hoogseizoen kunnen er meer dan 500 bezoekers zijn, heerst er een serene rust op de uitzichtplaats. Iedereen komt voor de prachtige en mystieke zonsopgang. Vanaf het platform heeft u zicht op de zandzee en haar vier kraters en op de achtergrond ziet u de vulkaan Semeru met regelmaat een stoot as de lucht in blazen. Neem uw sweater en windjack mee, het is erg koud in de vroege morgen! Na de zonsopgang gaat u met de jeep terug naar de zandzee. Hier kunt u lopend of op een paardje (ca 100.000 rupia) naar de voet van de Bromo. Via zo’n 300 treden klimt u de Bromo krater op om vanaf de kraterrand in de krater van de vulkaan te kijken. Na de Bromo gaat u terug naar het hotel voor het ontbijt. Daarna brengt uw chauffeur u in anderhalf uur naar het station van Probolinggo voor de 11:00 Mutiara Timur trein naar het landelijke dorpje Kalibaru. Een treinreis van ruim drie uur. Overnachting in Kalibaru.

Bromo

De Bromo vulkaan is een actieve vulkaan en ligt, samen met twee andere vulkanen in een zanderig gebied. Bijzonder is om de zonsopgang mee te maken op de top van de vulkaan. Het is mogelijk om heel vroeg in de morgen de vulkaan te beklimmen en zo op tijd te zijn voor de zonsopgang. Ook is het mogelijk dit te paard te doen. Bij beide opties kunt u een gids meenemen. Vraag naar de prijzen.

Dag 14 Kalibaru

U kunt de gehele dag het plaatsje Kalibaru en omgeving verkennen. Kalibaru wordt omgeven door plantages: koffie. cacao, rubber en palmbomen, de meeste ooit aangelegd in de Nederlandse periode. De gezellige markt is ook zeker een bezoek waard. U kunt ook gaan kijken in één van de vele thuis-industrietjes, zoals een palmsuikerfabriekje. Voor de echte treinliefhebbers is een oude spoorlijn opengesteld voor een lorrie naar het 17 kilometer verderop liggende dorpje Garahan. Een spectaculaire route door de langste (690 meter) tunnel van Indonesië en over diverse bruggen. Je moet wel stalen zenuwen hebben bij de 43 meter hoge en 178 meter lange brug over een diep ravijn. Overnachting in Kalibaru.

Lori Wisata Kalibaru-GarahanDag 15 Met de trein naar Surabaya of de ferry naar Bali

Rond half negen zorgt u ervoor op station Kalibaru gereed te staan voor de 09:00 trein naar Ketapang. U kunt dan met de ferry de oversteek maken naar Bali. Afhankelijk van uw wensen zorgt Merapi dan voor vervoer per auto of minibus naar uw bestemming op Bali. Als u Bali links (in dit geval rechts) wilt laten liggen kunt u een uurtje langer uitslapen en neemt u de 10:15 Mutiara Timur trein naar Surabaya. Daar neemt u een taxi naar het vliegveld van Surabaya voor uw 19:35 Garuda Indonesia vlucht naar Nederland.

Dag 15 vervolg vlucht Surabaya-Amsterdam via Jakarta

Surabaya-Amsterdam (Garuda)

Vertrek vanuit Surabaya in de avond naar Jakarta Hier stapt u over op de nachtvlucht naar Amsterdam. Aankomst op Schiphol in de loop van de ochtend.

Dag 16 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Santika Premiere Jakarta - Jakarta

Hotel Santika Premiere ligt in de wijk Slipi, West Jakarta. Het vriendelijke personeel zal alles doen om uw verblijf in dit hotel zo aangenaam mogelijk te maken. Alle kamers beschikken over AC, tv, telefoon, badkamer met douche, bad en haardroger, bureau, koffie-en theezetfaciliteiten, minibar en kluisje, Aantal kamers: 273 Faciliteiten: Zwembad, fitness ruimte, spa, tennisveld, shopping arcade, 24 uurs room service en dokter service, meerdere restaurants, bar en laundry service. meer info more info Informations supplémentaires

Savoy Homann - Bandung

Selamat datang di tempo doeloe! Het prachtige in Art Deco-stijl opgetrokken Savoy Homann ligt in een van de koloniale wijken in het centrum van Bandung aan de oude Postweg Jalan Asia Afrika. De kamers zijn nu gemoderniseerd maar de openbare ruimtes hebben de Art Deco-stijl gelukkig behouden. In het schitterende overkoepelde restaurant omringd door gallerijen ziet u nog de kleine binnenbalkonnetjes en de glazen lift. Alle ruime kamers beschikken over airconditioning, tv, telefoon, minibar, koffie-en theezetfaciliteiten, marmeren badkamer en kluisje. Sommige kamers hebben een balkon. Zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Aantal kamers: 185 Faciliteiten: Zwembad, Garden Restaurant (Aziatische en Westerse keuken), Batavia bar en lounge (cocktails, regelmatig live-muziek), Sidewalk Café (cocktails, snacks), karaoke, spelruimte (video games), fitnessruimte, Spa, kapper, winkeltje, laundry-en room service, vergaderzalen en wifi. meer info more info Informations supplémentaires

Amata Borobudur resort

Op slechts 4 kilometer van de Borobudur liht het typisch Javaanse Amata Borobudur resort. Het kleinschaligre resort heeft kamers in een hoofdgebouw die wij niet aanbieden, bungalows van 35 m2, iets ruimere en luxere Deluxe bingalows en riante familiebungalows. Vanuit het resort worden diverse excursies en activiteiten aangeboden: meditatiesessies, village tours, rafting en de Andong (paard & wagen) tours door typisch Javaanse dorpjes. Het resort heeft een prima restaurant. meer info more info Informations supplémentaires

Duta Garden - Yogyakarta

Comfortabel familiehotel met zeer goede service op kleine afstand van het centrum. Alle ruime kamers beschikken over airconditioning, eigen badkamer en terras met tuinzicht. Faciliteiten: Zwembad, vergaderruimte, laundry service, communicatie centre en 24 uurs receptie. meer info more info Informations supplémentaires

Merbabu guesthouse - Malang

Het kleinschalige Merbabu guesthouse ligt in de historische bergenwijk in het centrum van Malang op loopafstand van de Ijen kathedraal en Ijen Boulevard. In de buurt vindt u Indonesische en Westerse restaurantjes en een traditionele Indonesische markt. Het Guesthouse telt 8 deluxe kamers en 3 suites. Alle deluxe kamers zijn uitgerust met badkamer, TV, airco, kluisje en waterkoker. De 3 suites hebben daarnaast nog een sofa-bed en een haardroger. De kamers hebben geen zitje buiten, maar het is prima toeven aan de binnenplaats. Aantal kamers: 11 Faciliteiten: Gezellige binnenplaats en vriendelijk personeel. meer info more info Informations supplémentaires

Lava View Cottages - Bromo

Het Lava View is zeer eenvoudig, maar ideaal gelegen direct aan de rand van de Caldera op ongeveer een half uur rijden van het uitkijkpunt van de zonsopkomst over de Bromo. Met mooi weer heeft u vanuit het hotel een schitterend uitzicht op de Bromo en andere vulcanen. De zonsondergang over het vulcanenlandschap is ook zeer de moeite waard. Het hotel heeft diverse kamertypes onderverdeeld in superior, deluxe, familiekamers en bungalows. De superior kamers raden we niet aan en kennen uitsluitend 2 aparte bedden. Aantal kamers: 28 De eenvoudige kamers zijn ingericht met badkamer, tv, koffie/thee faciliteiten en hebben een terras. Faciliteiten: Restaurant waar Aziatische en Europese gerechten geserveerd worden, ontbijtbuffet, Café, Wifi. Vaak is er s'avonds live-muziek. meer info more info Informations supplémentaires

Margo Utomo I en II - Kalibaru

Het plantage hotel Margo Utomo I is een eenvoudig guesthouse waarbij een boerderij met Nederlandse koeien en een miniplantage is gevestigd. Wanneer u in dit hotel logeert kunt u een gratis rondleiding krijgen over de plantage. Hier worden nootmuskaat, koffie, salak en palmolie geproduceerd op een eco vriendelijke manier. Deze producten kunt u ook bij de receptie kopen. Het zwembad is een fijne plek om te ontspannen en u kunt zowel binnen als buiten eten bij het restaurant. Alle cottages liggen in een prachtige tuin, beschikken over een fan en eigen badkamer en terras. De Superior en Deluxe kamers zijn gevestigd in het Margo Utomo II (Hill view) en is iets verder op gelegen. Aantal kamers: 51( I) en 30 (II) Faciliteiten: Zwembad, restaurant, wifi (lobby), arts, massage, Spa, tours-transport service en laundry service. meer info more info Informations supplémentaires

Jakarta

Jakarta

Jakarta, The Big Durian, je houdt er van of je loopt er voor weg. Het is de geboortestad van mijn moeder, destijds nog Batavia geheten. In 1993 ben ik nog in haar geboortehuis geweest, een privilege dat weinig Indo’s nog kunnen beleven, aangezien Jakarta is uitgegroeid naar een metropool met circa 17 miljoen inwoners. Veel laagbouw heeft plaats moeten maken voor wolkenkrabbers die de skyline van Jakarta bepalen.

Alleen de oude stad, Kota Lama, laat nog veel sporen uit de Nederlandse tijd zien. Bezoek hier zeker het Fatahillah plein met het Nationale Museum en drink een kop[je koffie in het nostalgische Café Batavia. Glodok, het China-town van Jakarta ligt op loopafstand van Kota Lama. Ook de oude VOC pakhuizen en de vismarkt Pasar Ikan zijn een bezoek meer dan waard.

Om een favoriet restaurant te benoemen vind ik een lastige. Wat ik vandaag opschrijf is morgen achterhaald. Ik zou zeggen: check het internet en selamat makan, eet smakelijk!

Bandung

Bandung

“Het Parijs van Java” werd Bandung vaak genoemd. Pas in 2020 ben ik te weten gekomen waar die naam vandaan kwam: de vele modewinkeltjes, mediterrane restaurants en andere luxe boutiques maakten dat Bandung een Parijse uitstraling kreeg aan het begin van de 20e eeuw. Die uitstraling heeft Bandung niet meer, behalve wellicht in de beroemde Bragaweg, een van de best bewaarde winkelstraten ter wereld in Art Decostijl.

Het is een drukke en moderne studentenstad, waar nog wel veel oude gebouwen en woningen uit de koloniale periode bewaard zijn gebleven. Er staan architectonische hoogtepuntjes als het Gedung Sate, Villa Isola, het oude Concordia, maar ook de hotels Savoy Homann en Grand Hotel Preanger nemen je mee naar de tijden waarin de planters hun zondagse borreltje kwamen nuttigen.

Ten noorden van Bandung zijn de vulkaan Tangkuban Perahu, het bergdorp Lembang en het Dago Theehuis de bezienswaardigehden. In het zuiden vind je de Malabar theeplantage, destijds de onderneming van Karel Bosscha, één van de hoofdpersonen uit Hella Haase’s Heeren van de Thee. De Kawah Putih, de witte vulkaan, ligt ook in het zuiden en is samen met Malabar goed voor een volle dagtocht. De gouden krater Papandayan ligt meer naar het oosten en is bijzonder vanwege de vele geisers en het gouden randje aan de top. De Papandayan is weer goed te combineren in een dagtocht met de heetwaterbronnen van Garut.

Als je op tijd bent, bezoek dan ook zeker in de namiddag Saung Angklung Udjo: een wervelende opvoering van angklungmuziek met dans en wayang golek voorstelling door kinderen uit de buurt, op- en begeleid door nazaten van wijlen Pak Udjo. Hij stichtte hier ooit een muziekschool voor de straatkinderen, die nu is uitgegroeid to een prachtig podium voor de kinderen uit de buurt. Je speelt op een bepaald moment zelf mee, ondanks je muzikaal analfabetisme.

Favoriete restaurant

Net als in andere grote steden is lekker eten niet moeilijk te vinden. Mijn favoriet is toch echt wel Dapoer Pandan Wangi. Bestel hier de in Nederland niet verkrijgbare gebakken baars Gurame Goreng met als groente Terong Raos: in deeg gebakken aubergines. Daar krijg je nooit spijt van!

Cimahi

Ten zuiden van Bandung ligt het plaatsje Cimahi. Gedurende de Japanse bezetting deed de huidige kazerne dienst als Jappenkamp, waaar mijn opa en vader enkele jaren geïnterneerd hebben gezeten. In Cimahi is ook de erebegraafplaats Leuwigajah.

Borobudur

Borobudur

De Borobudur is een beroemd tempelcomplex, gebouwd in de negende eeuw. Het ligt op een kleine heuvel in de buurt van Yogyakarta en omringd door andere tempels en vulkanen. Het complex is 47 meter hoog en is opgebouwd uit negen verschillende 'etages'.De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa, die symbool staat voor het Nirwana.

De Borobudur is het best te bezoeken tijdens zonsopkomst. Het Sarasvati Borobudur hotel ligt op 1,1 kilometer lopen Er zijn diverse hotelletjes en resorts binnen 10 minuten rijden, waarvan de beide kleinschalige Rumah Dharma I en II tot onze favorieten behoren. Voor de reiziger met een goed gevulde portemonnee is het Plataran Borobudur resort & spa dé ultieme keuze (niet verwarren met de grote broer Plataran Heritage hotel, die vooral is afgestemd op rijke lokale toeristen).

Yogyakarta

Yogyakarta

Yogyakarta is het culturele centrum van java, de ziel van het eiland. Daarnaast is het ook één van de gezelligste en meest bezienswaardige steden van Indonesië. Mede door het ommuurde koninklijke paleis, Kraton, wat al een stadje op zich is. Je vindt er talloze historische kunstwerken en schilderijen. Dagelijks wordt er in de ochtenduren gerepeteerd op de gamelan, op sommige dagen met dans en/of zang. De huidige sultan woont nog immer op het paleiscomplex.
Het Waterpaleis, dat alleen s'morgens is te bezoeken, ligt op loopafstand.

Voor het winkelen kunt u terecht op de Marlioboro straat met overdag talloze kraampjes en in de avonduren lekkere eetstalletjes. Breng ook een bezoek aan de vogeltjesmarkt Pasar Burung, één van de vele batikgalerijen of ga naar het zilverstadje Kota Gede. In de avond kunt u in het centrum een voorstelling van het Ramayana ballet bijwonen.In de buurt

Op een klein uur van Yogyakarta ligt de Borobudur, de wereldberoemde boeddhistische tempel uit de 8e en 9e eeuw.
Dichterbij ligt de Hindoe tempel Prambanan, waar regelmatig het Ramayana ballet wordt opgevoerd.

Richting de kust ligt het plaatsje Imogiri Hier bevindt zich de laatste rustplaats van de heersers van Mataram, de Soesoehoenans van Soerakarta, de sultans van Jogjakarta en van andere hoge Javaanse edelen. De naam komt uit het Sanskriet en betekent "Sneeuwberg". U kunt ter plaatse besluiten de sultansgraven te bezoeken.

Ga vooral op zondag eens naar het strand van Parangtritis. Je kijkt je ogen uit hoe de lokale bevolking geniet van het strand en de dag doorkomt met selfies maken (liefst met u erbij)!


Favoriete restaurant

In Yogyakarta zitten erg veel lekkere restaurants, van murah (goedkoop) tot mahal sekali (erg duur). In die laatste categorie valt Gadjah Wong, maar de keuze is enorm en ik geloof dat ik nog nooit zo'n lekkere sambal goreng tempe heb gegeten! Mooie ambiance ook!

Als je in de Prawirotaman wijk logeert moet je zeker ook bij Via Via gaan eten. Enorm leuke sfeer, niet duur en erg lekker en je kunt er veel info over Yogya vinden. Ze geven ook kookcursussen.

Het meest authentiek is om Nasi Gudeg te eten aan één van de lesehan ( eetstalletjes) aan de Jalan Malioboro, een in kokosmelk gestoofd jackfruit gerecht.

Malang

Malang

Negentig kilometer ten zuiden van Surabaya ligt de charmante stad Malang. Malang dankt haar eerste rijkdommen aan de koffieteelt, maar is nu bekend als appelstad. De appels uit Malang worden namelijk wereldwijd geëxporteerd. In de omgeving van Malang staan verschillende fruitgaarden. Malang is echt een verademing met zijn schone, ruime straten en wijken met oude koloniale huizen. Degenen die een binding hebben met het voormalig Nederlands-Indië zullen zich hier snel thuis voelen en de huizenstijl herkennen. De 'bergenbuurt' met als hoofdstraat de IJen Boulevard was de buurt waar mijn vader in de 40-er jaren opgroeide.

Het prachtige Tugu hotel met oude Chinese kunst is zeker de moeite waard om een kopje koffie te nuttigen of een ijsje te eten.

Bijzonder is ook een wandeling door kampung Warna Wira: de grauwe arme wijk is door studenten totaal opgefrist in allerlei kleuren. Om de kampung te betreden steek je de rivier over via een glazen brug.

In de buurt

Een dagtocht door de bergen, langs de plaatsen Batu en Selecta, Prigen en Lawang neemt u mee naar mooie panorama's, diverse watervallen, fruitplantages, heetwaterbronnen en andere leuke stops.

De Bromo vulkaan ligt op ruim drie uur rijden; ons advies wanneer u de Bromo wilt bezoeken is een overnachting vlakbij de Bromo te nemen.

Favoriete restaurant

Ik zal niet zeggen dat Toko Oen de meest culinaire keuken van Malang heeft, maar ga daar zeker de lunch gebruiken! Het interieur is in 80 jaar niet veranderd. Behalve Indonesische gerechten staan er ook oer Hollandsche gerechten op de menukaart als Uitsmijter en Wiener Schnitzel...

Bromo - Tosari

Bromo

De meest bekende vulkaan van Java, de Bromo, ligt in het Tengger-massief. Samen met de kraters van de Batok en Widodaren ligt de Brom krater in een zandzee van 80 vierkante kilometer die wordt omringd door de caldera rand.
Voor zonsopgang rijden talloze jeeps met toeristen naar het uitzichtpunt Pananjakan om vanaf daar de zon boven de Bromo op te zien komen, de wolken de zandzee in te zien zakken en de Semeru vulkaan regelmatig stoom te zien afblazen.

Gedurende het hoogseizoen is het een drukte van belang, maar kunnen toch zo’n 500 liefhebbers in alle rust foto’s en video’s schieten in een serene stilte.

Na de zonsopkomst rijden de jeeps de zandzee in, naar de voet van de Bromo krater en loopt u nog een kwartiertje door de zandzee (u kunt ook een paardje huren) om de 300 hoge treden te beklimmen naar de kraterrand. Daar wacht uw beloning…

Uw beloning...

Kalibaru

Kalibaru

Kalibaru is meestal de laatste stop op de lange reis over Java voordat je met de ferry naar Bali oversteekt. Het is een dorpje in de bergen vlakbij de Raung vulkaan bij het Kawa Ijen plateau. Het is een vriendelijk dorp, omgeven door plantages.

U kunt een rondrit maken met de Dokar (koetsje door paarden getrokken) of een bezoek brengen aan één van de plantages. Bezoek ook zeker de lokale markt!

Surabaya

Surabaya

Surabaya is vernoemd naar een haai, Sura, en een krokodil, Baya, die in de rivier Kalimas (de Gouden Rivier) zouden hebben gevochten. Beide overleefden het gevecht niet, en de plek waar zij stierven is het centrum van Surabaya. De haven is de op 1 na grootste haven van Indonesië, alleen Jakarta heeft een grotere haven. De oude haven is leuk om te bezoeken als u er via de kleurige wijken naar toe rijd.

Tegenwoordig is Surabaya een echte handelsstad met vooral veel grote kantoorgebouwen en shoppingmalls. De oude gebouwen zoals het oude postkantoor staan er nog steeds, maar zijn wel enigszins verwaarloosd.

De dierentuin van Surabaya is ook zeker een bezoekje waard!

Geschiedenis

Een maand en 2 dagen na de Proklamasi, het uitroepen van de Republijk Indonesia, wapperde de Nederlandse driekleur op het dak van het toenmalige Oranjehotel (Nu Majapahit). Enkele Pemoeda’s (vrijheidsstrijders) klommen op het dak om de blauwe baan van de vlag te trekken. Het was het begin van de Bersiap periode, waar met name in Soerabaya de strijd zich in alle hevigheid en wreedheid ontpopte.

Mijn Oma, oom en moeder woonden destijds in Soerabaya als zogenaamde Buitenkampers (wie kon aantonen voor 50% of meer Indonesisch was werd niet in een Jappenkamp geïnterneerd). Tijdens de Bersiap werd mijn oom opgepakt en in de Van der Werfstraat gevangenis vastgehouden. Na een Engels/Indiase bevrijdingsactie is hij met de schrik vrijgekomen. Oma, oom en mijn moeder ontliepen nog net de aanval op het Goebengtransport, omdat de vrachtwagens vol zaten met andere vluchtelingen. Bij de aanval kwamen 200 vrouwen, kinderen en soldaten om het leven.