• Camp Leakey
  • Mahakam
  • Neusapen Mahakam
  • Derawan
  • Turtle Derawan
  • Sangalaki
  • Manta

Bouwsteen 5 dagen snorkelen Derawan archipel

In de Derawan archipel is het heerlijk snorkelen, duiken en relaxen. De bouwsteen neemt u mee vanaf Talisayan of Berau-airport naar het bounty-eilandje Sangalaki om de mantaroggen te spotten en de zeeschildpadden hun eieren te zien leggen. Vervolgens via Kakaban naar het Maratua Atol om heerlijk te snorkelen, duiken of relaxen.

Richtprijzen

€ 1.375 p.p. bij deelname 2 personen
€ 1.095 p.p. bij deelname 4 personen
Inclusief:
•Transfers van vliegveld of haven naar hotel en vice versa
•Meet & greet met gids bij aankomst om uw programma door te nemen
•Acommodaties volgens programma en op basis van volpension (uitgezonderd dag van aankomst (lunch en diner) en van vertrek (ontbijt))
•Boot naar de eilanden
•Snorkeluitrusting
•Indien inclusief duiken: 6 duiken
•Water, koffie en thee
•Engels-sprekende gids

Exclusief:
•Vluchten
•Softdrinks en alcoholische dranken
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis en annuleringsverzekering
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 Van Talisayan naar Sangalaki

Als u de walvishaaien nog niet heeft gezien staat u vandaag héél vroeg op. De speedboot van Maratua Seaview ligt dan te wachten om u mee te nemen naar de vissers waar de walvishaaien zich 's morgens tegoed doen aan de bijvangst. U kunt de walvishaaien vanaf de boot spotten of snorkelend vanuit het water. Vervolgens vaart de boot naar het bounty-eilandje Sangalaki. Sangalaki staat bekend om de zeeschildpadden. Op het eiland is een kraamkamer waar de eieren van de schildpadden worden ingegraven. Na 2 maanden komen de nesten uit en krioelen de baby-schildpadjes over en door elkaar. Na een paar dagen in de kraamkamer worden ze op het strand uitgezet om de volle zee in te gaan. Van juni tot september komen iedere avond zeker 20 dames hun eieren leggen op het strand. Zodra de schildpadden aan de leg zijn begonnen komt een medewerker van de sanctuary u halen om de 'bevalling' mee te maken. Overnachting in het Sangalaki resort.

Dag 2 Mantaroggen en zoetwaterkwallen

Na het ontbijt brengt de crew uw koffers aan boord. Direct bij het eiland zwemmen regelmatig tientallen mantaroggen die je vanuit de boot al kunt zien. Met je snorkel op zie je hoe imposant deze roggen zijn, met een spanwijdte tot wel vier meter. Nog mooier wordt het als je ze ook van beneden af als duiker ziet. Het rif rond Sangalaki biedt voor zowel duikers als snorkelaars prachtig koraal en veel gekleurde vis. Duikers zullen ook veel micro kunnen bekijken. Later vaart de bootsman door en legt aan bij het eilandje Kakaban. Het eiland heeft een bijzonder meer vol met (niet jeukende) zoetwater kwallen. U kunt hier tussen de kwallen zwemmen. Als we het eiland verlaten passeren we de Dolphin playground, waar tientallen dolfijnen aan het spelen zijn. Aan het eind van de middag vervolgt de kapitein de route naar het Maratua eiland. 3 overnachtingen op Maratua

Dag 3 Snorkelen bij Maratua

Deze dag gaat u het koraal, de schildpadden en de vissen ontdekken rondom het Maratua atol. In de middag een snorkelsessie in het Haji Mangkuk meer op het eiland.

Dag 4 Sightseeing Maratua: Snorkelen, mangrove en Bajau vissersdorp

Deze dag gaat u dolfijnen spotten, gevolgd door een picknick op een zandbank. In de middag kunt u nog een bezoek brengen aan het Bajau (zeezigeuners) dorp met de kreeftenmarkt...

Dag 5 Pulang kampung, terug naar huis

De laatste dag wordt u na een vroeg ontbijt opgehaald door de speedboot om u terug te brengen naar de vaste wal. Daar staat de chauffeur klaar om u naar het vliegveld van Berau te brengen voor de 13:05 Wings Air vlucht naar Balikpapan en de aansluitende Garuda-vluchten via Jakarta naar Amsterdam.

Sangalaki resort - Derawan

Sangalaki resort ligt op een half uur varen van Derawan op het bounty-eilandje Sangalaki. Het redelijk nieuwe (2012) resort ziet er verrassend goed uit. Het telt 14 keurige cottages met AC, warm en koud water en alle met uitzicht op zee. Het schone en ruime restaurant heeft lekker eten en het personeel staat altijd klaar om je te helpen. meer info more info Informations supplémentaires

Maratua Seaview resort

Maratua Seaview Resort is een nieuw (2018) duikresort in het zuidelijke deel van het prachtige Maratua-eiland. Gelegen aan de rand van een bos en op het westen in de azuurblauwe uitgestrektheid van de Celebes Zee, biedt het resort rust en natuur, gecombineerd met het comfort van moderne voorzieningen en het gemak van een volledig uitgerust duikcentrum. Alle kamers beschikken over airco, privé badkamer met koud en warm stromend water, haardroger, waterkoker en privé terras. Het resort heeft 3 kamertypes: Twin villa's: 2 onder 1 kap villa's Garden villa's: Vrijstaande villa's met uitzicht op de tuin Seaview villa's: Iets ruimere, vrijstaande villa's met uitzicht op de Celebes zee meer info more info Informations supplémentaires

Derawan

Derawan

Het dichtst bij het vaste land (uurtje varen) is het eiland Derawan. Er is een dorpje met zo’n duizend inwoners. Rondom het eiland zie je vooral veel grote, groene zeeschildpadden.
Derawan wordt gedurende de weekeinden druk bezocht door lokale toeristen. Het kan op zaterdagavond dan ook luidruchtig zijn.
Een aanrader is om een stukje het eiland tegen de stroming in te lopen en je dan een half uur mee laten drijven tussen de schildpadden.

Klimaat

Sangalaki

Sangalaki

Op ruim een half uur varen van Tanjung Redeb ligt het onbewoonde bounty eilandje Sangalaki. Het wordt ook wel het schildpaddeneiland genoemd, omdat de zeeschildpadden hier hun eieren aan het strand komen leggen. Er is ook een turtle sanctuary, waar de baby schildpadjes een paar dagen op sterkte komen alvorens ze het ruime sop kunnen kiezen.

Direct voor het eiland ligt Manta Point. Duikend, snorkelend of vanuit je boot kun je de majestueuze mantaroggen spotten.
Het Sangalaki dive resort is de enige accommodatie op het eiland en in verhouding tot de overige eilanden aan de prijs.

Derawan archipel duikstekken

Derawan archipel duikstekken

Duikseizoen: Gehele jaar. De regenperiode van november tot maart is geen belemmering. Het zicht kan iets minder zijn dan in de overige maanden.

Watertemperatuur: 25C - 28C
Duikniveau: duikplekken zijn beschikbaar voor beginnende tot gevorderde duikers.

North Maratua - Big Fish Country

Ons beroemde kanaal met zeer sterke stroming tegenover Nabucco. Duiken is alleen mogelijk tijdens inwaartse stroming. Een rifhaak is een must als de kanaalingang wordt overgestoken. Een enorme school barracuda's, witte en zwarte punt rifhaaien en adelaarsroggen zijn hier de grote attractie. Dit is geen gemakkelijke duiksite, maar zeker de moeite waard! Voordat je hier gaat duiken, moet je wat ervaring hebben opgedaan met stromingen.

North Maratua - Small Fish Country

Vlak naast BFC kun je genieten van dit ongerepte en kleurrijke koraalrif. Hier zie je veel fusiliers en een grote verscheidenheid aan rifvissen. Vaak verrassende ontmoetingen met passerende bultkoppapegaaivissen, tonijn of adelaarsroggen.

North Maratua - East Wall

Gelegen tussen Nunukan en Nabucco is deze prachtige steile wand zeker een reisje waard. Verpleegsterhaaien, luipaardhaaien, grijze rifhaaien of pijlstaartroggen zijn hier heel gewoon.

North Maratua - Leos`s Point

Ten zuiden van BFC ligt dit glooiende rif met zandplateau op 27-30m diepte, wat bekend staat om de goede waarnemingen van grote pijlstaartroggen of luipaardhaaien. Naast kleurrijke rifvissen vind je ook veel verschillende macro.

North Maratua - Leo's Wall

Leo's Wall begint op een helling en eindigt op een prachtige muur met uitsteeksels. In het ondiepe water vind je kreeft, vaak zeeslang of octopus. De stroming is hier meestal niet zo sterk, dus het is een prima site om te zoeken naar macro-wezentjes.

South Maratua - Bantukan

Ongerept kleurrijk koraalrif ten westen van Nunukan. Veel scholen vissen en roggen of adelaarsroggen zijn vaak te zien. Als een leuke afwisseling op de gebruikelijke muren duik je hier op een zachte helling van 5-15 m diepte met een zanderig plateau aan de onderkant met daar tussenin veel koraalblokken.

South Maratua - Ujung Karang Tinggi

Dit rif begint ook met een lichte helling en gaat verder met een steile wand. De enorme variëteit aan zachte en harde koralen is ongelooflijk en daarin verstoppen zich veel macro-creatuurtjes. Vaak komen hier papagaaivissen, travellies of tonijnen langs.

South Maratua - Pala Pala

Een volledig onontdekt rif ten zuiden van Nunukan. Een fantastische muur tot 30 meter met enorme waaierkoralen verwelkomt je hier. Veel kleine grotten en uitsteeksels bieden plekken voor slapende roggen of verpleegsterhaaien. Op de zanderige bodem vind je bidsprinkhaangarnalen, naaktslakken en tuinalen.

South Maratua - Buli Gusungang

Hier beginnen we ook op een prachtige steile wand die bedekt is met kleurrijke zachte koralen. Een makkelijke helling volgt waar op losse koraalblokken macro te zien is. Vergeet niet om af en toe eens in het blauw te kijken, haaien of dolfijnen komen hier graag langs!

Kakaban - Baraccuda Point

Spectaculaire duiklocatie met sterke stromingen waar ontmoetingen met adelaarsroggen, witte en zwarte punt rifhaaien niet ongewoon zijn. Een rifhaak is een must, omdat op de helling de stroming je soms mee naar beneden kan nemen. Tegen het einde van de duik kan je genieten van een kleurrijke steile muur met fantastische zachte koralen. We raden deze duiksite aan voor gevorderde duikers met de nodige ervaring wat stromingen betreft.

Kakaban Wall

Een prachtig begroeide steile muur net naast de steiger van het beroemde kwallenmeer met heel wat macro schepselen. De muur heeft gaten en kraters die je uitnodigen om op verder onderzoek te gaan. Hier is meestal niet veel stroming te verwachten.

Sangalaki - Manta Point

DE plek om mantaroggen te ontmoeten. De gemakkelijke helling voor Sangalaki is de plaats waar deze elegante ‘vliegdekschepen’ hun voedsel vinden. Naast de mantaroggen vind je een zandgebied op 5-15 m met veel koraalblokken om macro te ontdekken. Hier zie je fusiliers, naaktslakken, schorpioenvissen of sepia.

Maratua

Maratua

Maratua is een klein eiland in de Derawan archipel. Het eiland Maratua kent drie kleine dorpjes. Sinds 2016 wordt een klein vliegveldje gebruikt voor een wekelijkse chartervlucht naar Balikpapan.

Rond Maratua is het natuurlijk fantastisch snorkelen en duiken. Binnen 20 minuten varen vind je zo’n 20 duiklocaties, elk met zijn specifieke karakter.

Klimaat

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat