• Tangkahan
  • Tobameer
  • Pulau Weh

Rondreis 16 dagen Sumatra avontuur en relaxen op Pulau Weh

De favoriete tour voor liefhebbers van natuur en avontuur, inclusief families met pubers!

Regenwoud, jungletrekking, olifanten, orang oetangs, in de jungle en cultuur op het eiland Samosir in het grote Tobameer.

Vervolgens vliegt u naar het bounty eiland Pulau Weh waar u heerlijk kunt relaxen, snorkelen en duiken.

U reist met uw eigen chauffeur en bepaalt dus zelf het tempo. De chauffeur weet alle leuke en fotogenieke tussenstops.

Richtprijzen

Op aanvraag

In- en exclusief:

Inclusief:
•Intercontinentale en binnenlandse vluchten
•Accommodaties op basis van logies en ontbijt
•Privé auto met chauffeur, inclusief brandstof, tol- en parkeergelden en de overnachtingen en maaltijden van de chauffeur
•Entreegelden en donaties van de excursies in het programma en Diner met Batak vocal group op Samosir (excursiepakket ca € 160)
•Gids tijdens jungle trekkings en in Banda Aceh
•Fastboat van Pulau Weh naar Banda Aceh
•Alle transfers

Exclusief:
•Lunches en diner
•Kosten voor snorkelen en duiken op Pulau Weh
•Uitgaven van persoonlijke aard
•Fooien
•Meer of minderkosten bij langer of korter verblijf voor auto en gids
•Reis- en annuleringsverzekeringen ( verplicht )
•Boekingskosten: € 30,00 per boeking inclusief bijdrage Calamiteitenfonds.
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon
•Begeleiding door ervaren Nederlands- of Engelssprekende gids tijdens de tour (ca 30 euro per dag)
•Camera fee in Bohorok

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Medan (Garuda)

Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met de Boeing 777-300 ER. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend. Uw aansluitende vlucht vertrekt ongeveer 2 uur later en duurt ca 2,5 uur.

Dag 2 Aankomst Medan

Selamat datang, hartelijk welkom in Medan! In Medan staat de chauffeur op u te wachten met een naambordje en wordt u naar het Hotel Deli River gebracht, een kleinschalig familie hotel gelegen net buiten de grote stad Medan. Het hotel heeft een zwembad en is gelegen in een mooie tropische aangelegde tuin. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u een kleine citytour maken of bij uw hotel acclimatiseren. 1 overnachting in Medan.

Dag 3 Medan - Tobameer

Na het ontbijt vertrekt u voor een lange rit van ongeveer 4 uur naar het Tobameer. Onderweg passeert u eindeloze plantages waar rubber, cacao en palmolie wordt verbouwd. De lunch gebruikt u in Pematang Siantar. Na de lunch wordt de route meer afwisselend en klimt langzaam aan de bergen in. In de middag aankomst in Prapat aan het Tobameer vanwaar u oversteekt naar het eiland Samosir, midden in het Tobameer. Overnachtingen in Samosir.

Dag 4 Samosir eilandtour en diner met vocalgroup

U bezoekt diverse authentieke Batak dorpjes met hun typische zadeldakhuizen. De Batakkers waren één van de eerste bewoners van Indonesië. Ze kwamen met de boot vanuit Indo China. De huizen worden nog steeds in de vorm van een boot – zadeldak gebouwd. De bevolking is hier christelijk en staat bekend om hun prachtige zang en muziek. Deze dag kunt u de karakteristieke Toba Batak dorpjes Tomok, met de koningsgraven, Ambarita met haar executie tafels en Simanindo voor traditionele Toba dansen bezoeken. Diner in het gezellige Marysca's restaurant met Rony’s vocalgroup. NB: De vocalgroup treedt exclusief voor Merapi gasten op. Vaak betekent dat alleen voor 2 personen. Tijdens het optreden krijgen gasten uit respect en gastvrijheid een Ulos (Batak sjaal) omgehangen.

Dag 5 Vrije dag Tobameer

Nog een hele dag op het eilandje Samosir. U kunt (optioneel) een boottocht maken over het meer, fietsen, wandelen of gewoon zwemmen bij het hotel. Bijzonder is om met uw chauffeur en Rony een dagtocht te maken naar Tatea Bulan. Hoog in de bergen bevindt zich hier een bedevaartoord van de Batak koningen en worden de voorouders geëerd. Een bijzonder devoot bezoek, met ook nog eens prachtige panorama's. Onderweg bezoekt u ook de heilige bronnen van AEK Sipitu Dai. Tijdens ons bezoek werd snel de wasplaats leeggemaakt om zo toch iets van het heilige te laten zien.

Dag 6 Van het Tobameer naar Bukit Lawang

Vandaag een lange rit van zeker 8 uur via de plantageroute naar de jungle bij Bukit Lawang. In de middag aankomst in Bukit Lawang. Bukit Lawang ligt aan de prachtige Bohorok rivier. Het is een indrukwekkend natuurgebied met ondoordringbare jungle boven een wild stromende rivier. In dit natuurreservaat kunt u de orang oetans in hun natuurlijke omgeving zien. Hiervoor moet een stevige klim door de jungle worden gemaakt. Overnachting in Bukit Lawang, direct aan de Bohorok rivier.

Dag 7 Bukit Lawang

Bukit Lawang kende tot enkele jaren geleden het Orang Oetan rehabilitatiecentrum. In gevangenschap gehouden orang oetans werden in het rehabilitatie kamp heropgevoed om weer in het wild te kunnen leven in het Nationaal Leuser park. Op gezette tijden werden (en soms nog) ze door de rangers bijgevoerd op de 'Piedingtime": een verbastering van feeding time, dat niet alleen een tijdstip, maar ook een bepaalde voederplaats inhoudt. U maakt in de ochtend een ongeveer 3 uur durende trekking onder begeleiding van een lokale ranger. Een stevige wandeling door de jungle om de Orang Oetans, Siamang (lange arm apen), Thomas Leave Monkeys, Macaque met de lange staart en Gibbons en andere jungle dieren te zien. Een goede conditie en schoenen met goed profiel is vereist.

Dag 8 Van Bukit Lawang naar Tangkahan

Na het ontbijt laat u de orang oetans achter en rijdt in ongeveer 4,5 uur naar de nog ruigere jungle van Tangkahan. U maakt deze middag (of de volgende ochtend) een jungletrek van ongeveer 3 uur, onder begeleiding van een lokale ranger. Vlakbij de hotelletjes, stroomopwaarts aan de Kualsa Buluh rivier, ligt het olifanten opvangcentrum. De olifanten worden voornamelijk ingezet om in de jungle te patrouilleren. ’s Morgens en in de late middag worden ze gewassen in de rivier en bent u van harte welkom om te helpen. 1 overnachting in Tangkahan.

Dag 9 Van Tangkahan naar Medan

U kunt in de ochtend de olifanten wassen in de rivier, zie het programma van Tangkahan. De olifanten zijn op vrijdag niet beschikbaar. Aan het eind van de ochtend steekt u met het vlot de rivier over en rijdt daarna door de eindeloze palmolieplantages naar de hoofdstad van Sumatra. 1 overnachting in Medan.

Dag 10 Van Medan naar Pulau Weh

Na het vroege ontbijt vertrek naar het vliegveld voor uw 07:50 Citylink vlucht naar Banda Aceh. Bij de uitgang van het vliegveld staat uw chauffeur gereed om u naar de haven te brengen voor de anderhalf uur durende overtocht met de ferry naar Pulau Weh. Op Pulau Weh staat weer een chauffeur gereed om u naar uw hotel te brengen. Vertrek ferry: 11:00 (wo, vr, za, zo) of 13:30 (ma, di, do).

Medan - Banda Aceh (Citilink of Wings Air)

Vlucht met Wings Air of Citilink

Dag 11 t/m 14 Vrije dagen op Pulau Weh

Deze dagen kunt u naar eigen inzicht indelen. Pulau Weh kent prachtige stranden en staat bekend om de mooie onderwaterwereld. U kunt op Pulau Weh uw PADI duikbrevet halen in ongeveer 4 dagen (kosten circa € 300). U kunt ook eerst een proefduik nemen om te kijken of het wat voor u is. U kunt ook lekker makkelijk snorkelen of relaxen aan het strand. Pulau Weh is een rustig eiland. Wanneer u een brommertje huurt kunt u leuke tochtjes maken.

Dag 15 Van Pulau Weh naar Banda Aceh, pulang kampong

In de ochtend verlaat u Pulau Weh en vaart u terug naar Banda Aceh. Er staat een chauffeur gereed om u rond te rijden in Banda Aceh en u bezoekt dan het Tsunami museum en maakt een rondrit door de stad. In de middag vliegt u met de Garuda 15:40 vlucht via Jakarta terug naar Amsterdam. Einde van een mooie rondreis door Indonesië.

Vervolg dag 15 vlucht Banda Aceh-Amsterdam via Jakarta

Vlucht met Garuda Indonesia Banda Aceh-Amsterdam met transfer in Jakarta. Vertrek vanuit Banda Aceh in de avond, de aansluitende vlucht vertrekt na middernacht uit Jakarta. Aankomst Amsterdam in de ochtend.

Dag 16 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Deli River

Schoon en kleinschalig hotel, net buiten de drukte van Medan. Ruim opgezet en prachtig gelegen aan de Deli rivier. Vanuit het zwembad uitzicht op de rivier. Vriendelijk en behulpzaam personeel. Aantal kamers: 8 Faciliteiten: zwembad, goed restaurant Deli River wordt beheerd door Tri Jaya Tour & Travel, onze agent op Sumatra. meer info more info Informations supplémentaires

Tabo cottages - Samosir

Het gezellige en kleinschalige Tabo cottages ligt direct aan het Toba meer. Het hotel heeft ongeveer 40 kamers, variërend van Superior (Basic, eigen badkamer met warm water), Deluxe (ruim met eigen veranda en ventilator), Batak cottages (losstaande cottages met dezelfde Deluxe voorzieningen) en de Junior suites, met uitzicht op het meer en een extra sofa bed en koffie-thee faciliteiten. Het hotel heeft een eigen bakkerij, restaurant en zwembad met uitzicht over het meer. meer info more info Informations supplémentaires

Samosir Villa resort

Het redelijk nieuwe (2012) Samosir Villa resort is schitterend gelegen in het dorpje TukTuk op het eiland Samosir. Natuurlijk is het heerlijk zwemmen in het Tobameer, maar er is ook een prachtig zwembad. Alle kamers hebben een balkonnetje met zicht op het Tobameer, TV en een kluisje. VIP rooms beschikken daarnaast over een koelkastje. Er is Wifi aanwezig. In de weekenden en tijdens nationale feestdagen is het hotel vaak druk bevolkt met lokale toeristen. meer info more info Informations supplémentaires

Bukit Lawang Cottages

Eenvoudig, maar schoon hotel, met cottages op de begane grond. Een hangbrug over de rivier de Bohorok is de entree naar het hotel. In het open restaurant is voldoende keus. De ruime kamers beschikken over een fan, geen airco en er is een buitendouche. In de omgeving kunt u een trekking maken naar de oerang oetans, er is ook een voederplaats waar ze graag komen. meer info more info Informations supplémentaires

Mega Inn, Tangkahan

Eenvoudige maar zeer gezellige accommodatie aan de rand van het Leuser National Park. Direct aan de rivier gelegen eenvoudige cottages. Geen warm water, maar wel heerlijk eten en volop betrokkenheid van Mega, uw gastheer. meer info more info Informations supplémentaires

Deli River

Schoon en kleinschalig hotel, net buiten de drukte van Medan. Ruim opgezet en prachtig gelegen aan de Deli rivier. Vanuit het zwembad uitzicht op de rivier. Vriendelijk en behulpzaam personeel. Aantal kamers: 8 Faciliteiten: zwembad, goed restaurant Deli River wordt beheerd door Tri Jaya Tour & Travel, onze agent op Sumatra. meer info more info Informations supplémentaires

Casa Nemo resort - Pulau Weh

Het kleinschalige resort ligt aan het witte Sumur tiga beach, en telt 8 bungalows met uitzicht over zee. De kamers beschikken over een ventilator en klamboe, minibar en een privé terras. Het resort beschikt over een restaurant met lokale en internationale menukaart en een barbecue bar. Vanaf het strand is het 30 meter naar het prachtige koraal, waar u prima kunt snorkelen. Op het eiland zijn diverse duikcentra waar u ook een proefduik of duiklessen kunt nemen. meer info more info Informations supplémentaires

Lumba Lumba Diving & Living

Lumba Lumba ligt op het eilandje Pulau Weh in het uiterste westen van Sumatra. De kamers kijken uit over het strand van Gapang in de baai van het eiland. De kamers zijn schoon en eenvoudig, voorzien van ventilator. Verblijf op basis van logies (zonder ontbijt), er zijn diverse restaurantjes aan het strand op loopafstand van het hotel. Verblijf in Lumba Lumba betekent vooral duiken en relaxen. De accommodatie is zonder duikarrangement niet boekbaar! Pulau Weh is per speedboot (1 uur) en ferry (2,5 uur) bereikbaar vanaf Banda Aceh. Er zijn dagelijks meerdere vluchten vanuit Medan naar Banda Aceh. Meer over Lumba Lumba Diving Centre: we zijn het enige PADI Resort in heel Sumatra en bieden naast de dagelijkse duiktrips ook PADI cursussen en introductie duiken aan. Voor al gecertificeerde duikers is het duiken bij ons erg flexibel. We maken standard 2, soms 3 aparte bootduiken per dag, komen tussendoor terug voor een relaxt surface interval die met eventuele niet-duikende reisgenoten doorgebracht kan worden. We maken altijd kleine groepen met hun eigen ervaren gidsen, rekening houdend met verschillen in ervaring en interesse van de duikers. Natuurlijk kan er altijd een extra dawn, dag of nacht duiken op ons huisrif gewoon voor de deur gedaan worden. NB op vrijdag ochtend kan niet gedoken worden –vanwege vissermannen traditie, maar we organiseren dan 's middags een extra -late afternoon- trip. Speciaal voor onze duikers hebben we accommodatie gebouwd: we hebben 7 duplex cottages met 11 stijlvolle Living Room units om te verhuren. Het zijn hele ruime, schone kamers met eigen ruime badkamer met westers toilet, douche of bad (met warm water), een tafel/desk, zitgedeelte, een keukentje met water koker, kopjes, borden, bestek, koelkastje en een ruime veranda met een bank en hangmat. Geen Aircon, maar een goeie wall fan boven het bed en een lekkere “groene” zeebries. Voor families/vrienden/duikclubleden kunnen we 1 volledige duplex cottage met 2 Living Room units reserveren en het tussenschot van de veranda's openen, zodat iedereen gezellig buiten kan zitten, maar dat je toch 2 aparte kamers met eigen badkamers hebt. In een unit kan ook makkelijk een extra bed toegevoegd worden of 2 matrassen voor jongere kinderen. Onze duikshop staat pal op het strand, de cottages liggen verspreid in het land achter en naast de duikshop in een sfeervolle tuin die direct aan het strand grenst. Sommige kamers hebben zeezicht, anderen een wijds uitzicht op de jungle heuvel in de verte en enkele kamers met beperkter uitzicht op de tuin. Alle units hebben free wireless internet access (Indonesian speed..) en voor electriciteit problemen hebben we een silent back-up generator. Meer over de seizoenen: we duiken het hele jaar door. Voor degenen die zonnig warm weer, kalme zee aan alle kanten van het eiland en goed zicht zoeken zijn de maanden Maart, April, Mei en September & het begin van Oktober over het algemeen het best. Juni, Juli en Augustus geeft soms golven en deining aan de westkant van het eiland, maar ons strand en de meeste dive sites zijn aan aan de rustige noord oost kant, dus ook geen probleem. November, December & Januari zijn het natst, maar zelfs dan hebben we zonnige dagen tussendoor. Stromingen zijn het minst in de weken met halve maan, het sterkst rond/net na volle en nieuwe maan. Rond publieke feestdagen zoals Kerst en O&N, Chinees Nieuw Jaar, Pasen en July & Augustus zijn we vaak druk. En we zijn 2 dagen per jaar gesloten, op Hari Raya Idul Fitri (1e dag van het suikerfeest) en Hari Raya Idul Adha (het offerfeest). Duiken vanaf € 18,50 per duik (bij meerdaags duikpakket) Discover Scuba (2 oefenduiken) € 72 PADI Open water cursus € 300 Huur duikuitrusting: € 5 per duik meer info more info Informations supplémentaires

Medan

Medan

Medan is de hoofdstad van de provincie Noord Sumatra en telt ruim 2,5 miljoen inwoners. In de Nederlands-Indische periode kende he buiten de stad vele plantages, vooral rubber deed het goed. Het uit 1965 daterende boek “Rubber” van M.H. Szekely-Lulofs geeft een goed beeld van hoe de wereld er toen uitzag en hoe Nederland rondom de Deli rivier met harde hand de scepter zwaaide. Later waren het vooral de Chinezen die handel en macht naar zich toetrokken. Nu is Medan een moderne stad, waar nog tal van oude gebouwen herinneren aan de koloniale periode.

Voor de westerse toerist heeft Medan niet erg veel te bieden: het paleis van de Sultan is aardig om te bezoeken, evenals de Chinese tempel. Neem vooral een kijkje bij de grote moskee Masjid Raya Al-Mashun, je wordt (buiten de diensten) van harte welkom geheten en rondgeleid.

Ons favoriete hotel Deli River ligt net buiten de stad, aan de rivier de Deli. Het bijbehorende restaurant Omlandia serveert heerlijke Indonesische, Indische en westerse gerechten. De pecel (soort van gado-gado met heerlijke saus) is een aanrader!
In het centrum is ook een ruime keuze aan hotels, maar die missen dan toch de sfeer. Wellicht komt het voormalige hotel de Boer, nu Grand Inna, dan nog een beetje in de buurt.

Samosir

Samosir

Het Tobameer is met een lengte van zo’n 100 km en breedte van 30 km het grootste meer van Indonesië. Het is ontstaan uit een vulkaanuitbarsting, pakweg 75.000 jaar geleden. Rondom het meer leven de Toba Batakkers, een volk met overwegend Christelijk geloof, vermengd met een soort animistische voorouderverering.

Samosir is het bekende schiereiland in het meer. Een eilandtour over Samosir laat je de cultuur van de Batakkers zien en beleven. Een boottochtje over het Tobameer, langs het eiland, is ook erg leuk en laat vrijwel dezelfde bezienswaardigheden voorbij komen.

Bijzonder is om een dagtocht te maken naar Tatea Bulan. Hoog in de bergen bevindt zich hier een bedevaartoord van de Batak koningen en worden de voorouders geëerd. Een bijzonder devoot bezoek, met ook nog eens prachtige panorama's. Onderweg bezoekt u ook de heilige bronnen van AEK Sipitu Dai. Tijdens ons bezoek werd snel de wasplaats leeggemaakt om zo toch iets van het heilige te laten zien.

Wat je zeker niet mag missen is een diner met een vocalgroup. De Batakkers staan bekend om hun meerstemmige zangkunst, begeleid door gitaar en eenvoudige lokale muziekinstrumenten.
De culinaire specialiteiten van de Batakkers vallen niet altijd in de smaak van westerse bezoekers: hond is niet direct waar wij op zitten te wachten en de Ikan Mas (soort goudvis) kost je meer tijd om van graten te ontdoen dan dat het lekker is. Gelukkig blijft er nog Saksang over, een Batak gerecht dat tijdens een huwelijk niet mag ontbreken. Er zijn twee varianten, waarvan we de hond links laten liggen en gaan voor de Saksang Babi van varkensvlees.
Natuurlijk ga je eten bij mijn kake-pinjum, mijn leen-broertje Rony. Samen met Rosinthan runt hij het Marysca Restaurant. Al onze Sumatra reizigers krijgen hier een gratis diner met een warm Batak-onthaal. Rony, zijn vrienden en familie nemen je met de vocal goup graag muzikaal mee door de Batak cultuur.

Onze favoriete hotels zijn Tabo cottages (Junior suite of Villa) en Samosir Villa resort (VIP-room. In de weekenden wordt het resort overbevolkt door lokale toeristen).

Bukit Lawang

Bukit Lawang

Bukit Lawang is het plaatsje dat ook vaak Bohorok wordt genoemd, de gelijknamige rivier. Bukit Lawang ligt in het Gunung Leuser National park en wordt vooral bezocht om de orang-oetans te spotten. Direct aan de rivier ligt het voormalige orang-oetan rehabilitatie centrum. Tot enkele jaren geleden werden de mensapen hier getraind om, na een leven als huisdier, weer te kunnen leven van de natuur. Dat behoort nu tot de verleden tijd. Er worden al jaren geen orang-oetans meer in gevangenschap gehouden en het werk van het rehabilitatiecentrum zit er ongeveer op.

Tot voor kort werden de apen nog bijgevoerd op de ‘pieding time’, een naam die je even moet doorgronden. Voor veel Indonesiërs is de ‘F’ een moeilijk uitspreekbare medeklinker die wordt verbasterd naar een ‘P’. Feeding time is dan al begrijpelijker, maar voor ons, Europeanen nog steeds vreemd. Een tijdstip om naar toe te gaan. Maar voor de lokalen blijft het gebruikelijk om naar de voedertijd te gaan, want dan weet je zeker dat je de apen van dichtbij kunt zien.

De piedingtime is echter ook verleden tijd. Als je orang-oetans wilt spotten maak je een jungletrek van een uur of 3 of 4, samen met een lokale ranger, die in zijn rugzak wel wat fruit of groente meeneemt om de bekende orang-oetans te lokken.

Bukit Lawang ligt op ongeveer 3 uur rijden van Medan en 2 uur (via hobbelwegen) van Tangkahan. Het heeft een aantal aardige accommodaties, waarvan de Eco Lodge en Sam’s bungalows onze favorieten zijn. Voor wie met opgroeiende jeugd reist is het Bukit Lawang kindertehuis, met 2 slaapkamers, een leuk alternatief.
Hou er rekening mee dat in de weekenden Bukit Lawang wordt overspoeld door lokale toeristen en de zaterdagavonden luidruchtig zijn!
Voor bijzonder eten hoef je niet naar Bukit Lawang te reizen.

Video Gunung Leuser park

Tangakahan

Tangkahan

Vanuit Medan naar Tangkahan is zo’n 2 uur rijden en 2 uur hobbelen door eindeloze en troosteloze palmolieplantages. Aangekomen bij de rivier zie je dat hier de kap van het regenwoud ook halt heeft gehouden. Bij Tangkahan begint het oerwoud van het Leuser Nationaal Park. Je steekt de rivier over via een hangbrug of met het bamboe pontje. En dan zit je ook écht in het oerwoud.

Vlakbij de hotelletjes, stroomopwaarts aan de Kualsa Buluh rivier, ligt het olifanten opvangcentrum. De olifanten worden voornamelijk ingezet om in de jungle te patrouilleren. ’s Morgens en in de late middag worden ze gewassen in de rivier en zijn toeristen welkom om te helpen. Vanuit het centrum kun je met grote banden stroomafwaarts tuben naar de hotels.

Must do’s in Tangkahan:
In ieder geval een jungletrek. Onder begeleiding van een lokale ranger maak je een stevige wandeling door het oerwoud en zie, hoor, ruik en beleef je de jungle.
Een wandeling door of langs de rivier naar de waterval is ook een aanrader. Bij de waterval zie je enorm veel vlinders en kun je natuurlijk ook een verfrissend bad nemen.

Tangkahan heeft enkele zeer basic onderkomens, waarvan Mega Inn onze favoriet is. Verwacht geen warm stromend water, airco of enige luxe. Verwacht wel wakker te worden met oerwoudgeluiden, behulpzame medewerkers en redelijk en goedkoop eten.

Pulau Weh

Pulau Weh

Het kleine (155 km2) eilandje Pulau Weh is een heerlijk plekje om een vakantie te starten of te eindigen. Witte stranden, goede duiklocaties en snorkelplekken, redelijk ingesteld op westerse toeristen en natuurlijk heerlijke visgerechten.

Duikers kunnen een gevarieerd marine leven verwachten. Met een gemiddelde watertemperatuur van 28 graden en een zicht van 20 meter (soms in koudere stukken tot wel 40 meter) is er volop te zien. Je komt moray eels, stingrays, sea fans, white- en black tip sharks en met wat geluk een hammerhead tegen.

Ons favoriete (5* PADI) duikcentrum is Lumba Lumba dive centre.
De beste snorkellocatie is bij het eilandje Rubiah, op 5 minuten varen van Iboih beach. Vooral in de weekenden is het er wel erg druk met lokale toeristen, maar ook dat is absoluut de moeite waard om te zien! Veel lokalen gaan snorkelen met een zwemvest en sta ook niet verbaasd te kijken hoe de dames met een hoofddoek te water gaan…

Een dagje rondtoeren op een gehuurde scooter is absoluut leuk, maar voor een paar euro meer neem je de motor-becak: een motor met zijspan en een vrolijke chauffeur nemen je mee op een historische stadstour door Sabang en sta je stil bij het Krankzinnigen Gesticht uit 1924, de Rex bioscoop en nog veel meer gebouwen uit de koloniale tijd. Vanuit het stadje ga je verder over het eiland en kun je kleine huisnijverheidsfabriekjes bezoeken, zwemmen bij de waterval of relaxen op een wit strand.

Ons favoriete hotelletje is Casa Nemo (boek wel een kamer met airco!), gelegen aan het Pantai Sumur Tiga strand. Bestel zeker de Udang kari Aceh . Een heerlijk pittig garnalengerecht waarvan je verderop in het boek het recept vindt.

Pulau Weh is het meest westelijke punt van Indonesië. Er is zelfs een soort monument “Kilometer Nol” voor gebouwd. Het eindpunt, ruim 5.600 kilometer oostwaarts, staat een soortgelijk monument in Merauke, in de provincie Papua.
Pulau Weh heeft een vliegveld, maar sinds 2019 worden er geen vluchten meer uitgevoerd. Om Pulau Weh te bereiken vlieg je naar Banda Aceh en neem je de langzame (3 uur) of snelle ferry (1,5 uur).

Banda Aceh

Banda Aceh

Banda Aceh of Banda Atjeh is de hoofdstad van de meest noordelijk provincie van Indonesië, Aceh. De bevolking is streng islamitisch. Toeristen wordt aangeraden de islam hier te eerbiedigen en dames wordt geadviseerd een hoofddoekje te dragen buiten het hotel.
De stad met zo'n 200.000 inwoners werd in december 2004 zeer zwaar getroffen door een tsunami. Ruim 60.000 inwoners van de stad verloren daarbij hun leven. Zeer indrukwekkend is het tsunamimuseum.
Vanuit Banda Aceh vertrekken de ferries naar Sabang, de hoofdstad van het eiland Pulau Weh.