• Rinjani
  • Lombok Cidomo Gili Trawangan
  • Perama resort
  • Manta dive
  • Senaru
  • Tetebatu

Rondreis 15 dagen duiken Bali en Gili Trawangan

Bali en de Gili eilanden bieden tezamen een grote verscheidenheid aan duiklocaties. Koraal, scheepswrakken, muddiving en manta's wisselen elkaar af. In een heerlijk warme zee (25-28 graden) beleef je de onderwaterwereld volkomen op je gemak. Ervaren divemasters zorgen goed voor je, zodat je alle tijd hebt om te genieten van de vissen, het koraal en de schildpadden.

Deze duikreis neemt je mee naar de diverse duikspots bij Candidasa en Padangbai, en het witte strand van Gili Trawangan

Voor wie een duikcursus wil gaan doen bieden we een 4-daagse PADI Open water cursus aan. Wil je eerst een proefduik? Dan kan dat ook.

Richtprijzen

Op aanvraag

Inclusief
•Intercontinentale vluchten
•Accommodaties op basis van logies en ontbijt
•10 dagen x 2 duiken
•Vervoer per AC auto of busje tijdens de reisdagen

Exclusief
•Huur duikuitrusting (ca. € 30 per dag)
•Lunches en diners
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis- en annuleringsverzekeringen ( verplicht )
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds (€ 30 per boeking)
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Lombok Praya (Garuda)

Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met haar nieuwe Boeing 777-300 ER. Beleef de gastvrijheid van de Indonesische cultuur aan boord bij Garuda Indonesia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend. Uw aansluitende vlucht vertrekt ongeveer 4 uur later en duurt ca 2 uur.

Dag 2 Aankomst op het vliegveld van Lombok, transfer naar Gili Trawangan

Bij aankomst op het vliegveld Praya staat uw chauffeur u op te wachten. Hij brengt u naar de haven. Onderweg naar het hotel ziet u direct waarom Lombok het eiland van de duizend moskeeën wordt genoemd. In de haven ligt uw privé boot gereed om u naar uw hotel op Gili Trawangan te brengen.

Dag 3 t/m 7 Duiken bij de Gili's

Duiken bij de Gili's is voor zowel beginners als ervaren duikers beslist de moeite waard. Met meer dan 20 duikspots is er volop keuze. Duiken bij de Gili's kosten ongeveer € 40. Een duikuitrusting huurt u voor ongeveer € 30 per dag en een PADI Open water cursus kost ca. € 550 Een voordeliger optie is om een combi te doen bij de Lotus bungalows en Villa Almarak op Gili Trawangan. Een combi met 9 overnachtingen en 12 bootduiken komt dan in totaal uit op ongeveer € 1.100 per persoon.

Dag 8 Fastboat naar Padangbai, transfer naar Candidasa

De Bluewater Express brengt u van Gili Trawanang naar de haven van Padangbai. Hier staat uw chauffeur gereed om u naar uw hotel in Candidasa te brengen (gedeeld vervoer).

Dag 9 t/m 13 Duiken bij Candidasa

Deze dagen kunt u duiken bij Candidasa. Voor zowel beginnende, maar zeker voor ervaren duikers bieden Candidasa en Padangbai fantastische duiklocaties. Vanuit Candidasa maken we vooral gebruik van PADI gecertificeerde Gangga divers. Ons startpunt is Lotus bungalows in Candidasa.

Dag 14 Pulang kampung, vertrek naar huis

Ruim op tijd, ongeveer zes uur voor vertrek, staat uw chauffeur gereed voor uw transfer naar het vliegveld.

vlucht Denpasar-Amsterdam via Jakarta (Garuda)

vlucht met Garuda Indonesia met overstap in Jakarta. Vertrek Denpasar begin van de avond, aankomst Amsterdam in de vroege ochtend.

Dag 15 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Villa Almarik - Gili Trawangan

Direct aan het witte strand ligt het luxe en kleinschalige Villa Almarik. De 25 kamers zijn verdeeld over Standard, Superior en Deluxe. De Standard is al compleet uitgerust met Airco, koelkastje, kluis, TV en DVD speler, waterkoker en privé terrasje. Een prima keuze. De Deluxe kamers zijn erg groot opgezet en kunnen 4 personen herbergen. Villa Almarik heeft een eigen duikcentrum, een restaurant en pizzeria, zwembad en bar. Wifi is in alle openbare ruimtes gratis. meer info more info Informations supplémentaires

Lotus bungalows - Candidasa

Met 20 vrijstaande bungalows is Lotus een top accommodatie, direct aan het strand van Candidasa, aan de oostkust van Bali. Alle kamers beschikken over airco, kluisje, waterkoker, minibar en privé terras. De Superior kamers hebben alle zeezicht. Het hotel beschikt over een spa met heerlijke massages, een eigen duikcentrum, restaurant, groot zwembad en op vrijdags een gratis yoga training. In de openbare ruimtes is gratis Wifi. meer info more info Informations supplémentaires

Praya Lombok

Praya

Praya is de hoofdstad van west Lombok. Sinds 2011 is hier het internationale vliegveld Praya (LOP) gevestigd. De luchthaven onderhoudt dagelijks meerdere vluchten met Bali, Jakarta en andere Indonesische steden en enkele keren per week naar internationale bestemmingen als Singapore.

Gili Trawangan

Gili Trawangan

Gili Trawangan is het grootste van de drie Gili eilanden en is met de boot vanaf zowel Bali als Lombok te bereiken.
Er zijn vele winkeltjes, duikscholen, restaurantjes, loungebars en excursiekantoortjes, kortom genoeg te beleven op Gili Trawangan.
Mocht u meer rust zoeken, dan is wellicht een van de andere Gili eilanden meer geschikt voor u. Gili Trawangan kan 's avonds luidruchtig zijn; iedere avond speelt een reggaebandje op het strand. De sfeer op het eiland straalt vrijwel niets Indonesisch uit.

Favoriete restaurant

Favoriete eetgelegenheid is wat mijn collega Vera betreft de Gili Trawangan night market. Je vindt er lokale Sasak specialiteiten en vooral veel vis en schaaldieren.

Goed om te weten

Het eiland staat zeker in de drukke vakantieperiodes bekend als het feesteiland voor jongeren, maar als u al iets buiten de drukke hoofdstraat verblijft zult u hier al snel minder last van hebben.
Op geen van de Gili eilanden is er gemotoriseerd verkeer, alles wordt lopend, per fiets of per Cidomo ( paard met wagen ) gedaan.
Wilt u de zee in gaan hou dan rekening met de scherpe steentjes en koraalbrokken in het ondiepe water, het is vaak nog een stukje lopen door ondiep water voordat u bij dieper water bereikt.
Er zijn meerdere pinautomaten op het eiland aanwezig.
Er is over het algemeen geen zoet water op het eiland voor zwembaden en badkamers, bij de iets luxere hotels is er in de badkamer echter wel vaak zoet water aanwezig om het zoute water af te spoelen.

Gili duikstekken

Duiken bij de Gili's

Duiken bij de Gili's is voor zowel beginners als ervaren duikers beslist de moeite waard. Met meer dan 20 duikspots is er volop keuze.

Halik

Halik ligt ten noord-oosten van Trawangan; een steile helling die op 5m diepte begint en eindigt in een serie canyons in het diepere gedeelte. Deze site is perfect voor multilevel of drift duiken. Prachtige formaties van hard koraal vind je in het ondiepe water, met koraalduivels, fusiliers, wimpelvissen, murenen, Coral Groupers en bultkoppapegaaivissen (rond volle maan). Groene zeeschildpadden en Hawksbill schildpadden zijn letterlijk overal! Deep Halik, het dieper gedeelte van Halik rif is voor de meer ervaren duikers, hier kun je hele mooie zachte koralen vinden, veel soorten tandbaarzen, vleermuisvissen, trompetvissen, octopussen, wit- en zwartpuntrifhaaien, adelaarsroggen en soms kun je er ook Manta’s zien.

Hans reef

Hans Reef ligt aan de noordkant van Gili Air, het is een langzaam aflopend rif met witte zandbodem; koraal bommies van verschillende grootte en rotsen liggen verspreid over de site. De maximale diepte is hier 24m met een gemiddelde diepte van 14m; deze duikstek is geschikt voor alle certificatie niveaus. Hans Reef is een must voor macro fotografen of voor duikers die wat kleiner en vreemder onderwaterleven willen zien. Hans Reef heeft een brede selectie van jonge vissen zoals vleermuisvissen, maanvissen, koffervissen, voelsprietvissen, blad schorpioenvissen en als je goed kijkt, zie je ook vaak zeepaardjes, zwart gespikkelde murenen, pijpvissen, bidsprinkhaankreeften en verschillende naaktslakken.

Andy's Reef / Shark Point

Dit blijft een hele populaire duikstek dat je een grote diversiteit en overvloed aan onderwaterleven biedt in een enkele duik. Andy's Reef is een enorme open duiksite aan de westkant van de eilanden en toegankelijk voor alle duikniveaus certficaties. De duik start op een aflopend rif, met een serie van 3 ruggen en valleien (25m, 20m, 18m) parallel lopend met het vasteland en leidend naar dieper water, Shark Point (28m). Een gebied wat echt zijn naam verdient, dit is een buitengewone site om groter onderwaterleven te zien. Zeeschildpadden zie je bijna gegarandeerd in de ondiepere gedeeltes bij de zachte koralen. Wit- en zwartpuntrifhaaien, Jacks (caranx), barracuda’s, tonijn, trevally’s, maanvissen, snappers, tandbaarzen, vleermuisvissen, papegaaivissen, trekkervissen, kogelvissen, doktersvissen, blauw gespikkelde pijlstaartroggen, murenen en meer worden hier gewoonlijk gezien.

Takat Tunang

Dit rif ten Noord-westen van Lombok is pas sinds kort ontdekt en is zeker een bezoek waard. Takat Tunang is een diep rif voor de meer ervaren duiker, met een maximale diepte van 45m en een gemiddelde diepte van 35m. De duikstek is een wand drop off (150m) met overal een grote verscheidenheid aan ongerept koraal, hier worden gewoonlijk verschillende soorten haaien gespot en enorme scholen pelagische vissen, tonijn, trevally, barracuda, Jack (caranx) en grote snappers. Duikers eindigen hun duik op een koraalplateau op 20m. Hoewel je deze duik op lucht zou kunnen doen, raden we je aan deze duik te maken met verrijkte lucht (Nitrox) om de Takat Tunang wand optimaal te beleven.

Meno wall

Meno wall ligt aan de Noord-west kant van Gili Meno, het ondiepe gedeelte van de stek begint op 5m en daalt dan naar een zandbodem op 24m. Je vindt hier overal zachte koralen langs het rif en deze site biedt goede mogelijkheden om schidpadden, koraalduivels, soldatenvissen, clownvissen, tandbaarzen, sweetlips en snappers te spotten in vele soorten en grote hoeveelheden. Meno wall is een populaire stek voor nachtduiken en je ziet er gewoonlijk veel soorten schaaldieren, krabben, kreeften en verschillende rifgarnalen, evenals slapende schildpadden, bultkop-en andere grote papegaaivissen, jonge inktvis, schorpioenvissen, koraalduivels, murenen en Spaanse danseressen.

Good heart reef

Good heart reef ligt aan de oostkant van Gili Trawangan, op deze site kan er gedoken worden vanaf het land of met de boot. De maximale diepte is 20m en de gemiddelde diepte 15m, wat deze site ideaal maakt voor duikers van alle niveaus. Deze drift duik gaat over een zachtaflopende zandhelling met een assortiment van bommies (hoog-groeiende koraalstruiken)en tuinen met laag-groeiend koraal. Good Heart reef biedt je de mogelijkheid bommies en overhangende koraalformaties vol met soldaatvissen en bijlvissen te zien. Je zult ook veel groene zeeschildpadden zien en etende Hawksbill schildpadden. Je kunt witpuntrifhaaien, reuze Trevallies en scholen barracudas spotten langs de diepste gedeeltes van de duik site. Het ondiepe gedeelte van het rif is erg populair bij snorkelaars.

Sunset

De duikstek Sunset ligt op de zuidpunt van Trawangan, een langzaam aflopende helling beginnend op ongeveer 5 m die eindigt op ongeveer 22m, er is zelden stroming; absoluut een favoriet voor beginners. Een flink gedeelte van het rif wordt gekenmerkt door reuse treden van koraaltafels waaronder de vissen huizen. Enkele alleenstaande hard-koraal bommies en wat zachte koralen. Je kunt hier sweet Lips, tandbaarzen en snappers, maanvissen en verschillende soorten papegaaivissen spotten. De site eindigt op een zandbodem waar je standaard wit-en zwartpunthaaien, pijlstaartroggen, schildpadden ziet en tijdens het regenseizoen, wanneer het water rijk is aan plankton , met een beetje geluk ook nog manta’s langs ziet komen.

Simons reef

Simons reef ligt ten noorden van de 3 Gili eilanden, deze stek staat los van de riffen die dichterbij de Gili’s liggen. Simons Reef is voor ervaren duikers een prachtige site om koraal te bekijken, het rif bestaat uit canyons en massieve koraal heuvels die ongeveer als een soort figuur acht vorm oprijzen uit een zandbodem op 35m diepte. De gemiddelde diepte op deze duikstek is rond de 25m en het is de perfecte duik site voor duikers die Nitrox-duiken willen maken. De canyons zijn allemaal mooi gevormd en hebben een overvloed aan schitterende soorten koraal, zoals Acropora, ster en-hersenkoraal, hoornkoraal, plaatkoraal, om er maar wat te noemen. De koppen zelf zijn erg afgerond met holtes en overhangende formaties. De kanalen daartussen sluizen de stromingen, wat concentraties geeft van grote aantallen van grotere rif- en schoolvissoorten, zoals snappers, trevally’s, Jacks (tandbaarzen), geelstaart koningsvis en tonijn. Je ziet er gewoonlijk ook papegaaivissen, maanvissen, trekkervissen, sweetlips, inktvissen, octopus, wit-enzwartpuntrifhaaien. Houd je ogen goed open voor voor de indrukwekkende grote en gestreepte barracuda of een paar luipaard haaien.

Deep Turbo

Een andere interessante en populaire duikstek voor de ervaren duiker, Deep Turbo, heeft een witte zandbodem tussen grote zeeheuvels en koraal canyons. De maximale diepte is 32m en de gemiddelde diepte 25m. De zeeheuvels en canyon wanden zijn verschillend in grootte en bieden je een interessante verzameling van overhangen en uitstulpingen, alle bedekt met soorten harde en zachte koralen. Enorme koraalwaaiers en ander interessante koraalformaties zullen je van het begin tot het eind fascineren. Barracudas, tonijn, trekkervis, snapper en pijlstaartroggen kun je allemaal verwachten tijdens je duik en honderden tuin-aalen entertainen je op de zandbodem. Net zoals bij Simons Reef, kun je soms een paar luipaardhaaien en wit-en zwartpunthaaien spotten. Deep Turbo is nog steeds een favoriet, het rif en onderwaterleven hier maken de duik werkelijk fascinerend.

Meno Slope

Een drift duik langs Meno slope is gewoonlijk een plezierritje. Je laat je vallen in het kanaal tussen Gili Trawangan en Gili Meno en daalt naar de bodem van het aflopende rif op 22m. De gemiddelde diepte voor de rest van de duik is 16m, dus deze stek is geschikt voor alle certificatie niveaus. Bijna op het eind van deze duik site ga je het Bounty ponton wrak verkennen. De gezonken ponton is een grote intacte structuur op 12m diepte vol met interessant zeeleven en het wemelt er van scholen rifvissen. Op en rond de ponton vind je een variëteit aan schorpioenvissen en koraalduivels, evenals naaktslakken en de odd turtle. Langs het aflopend rif vind je een scala aan harde en zachte koralen met veel visleven waarmee je je niet zult vervelen. Het is heel gebruikelijk dat je hier adelaarsroggen, schildpadden, snappers, trekkervissen, murenen, ringslangplatstaarten, witpuntrifhaaien en reuze trevallies spot.

Candidasa

Candidasa

Meer naar het oosten, aan de zuidkust van Bali ligt Candidasa. Het strand is de laatste decennia behoorlijk afgekalfd, maar je vindt hier nog de rust om echt te ontspannen.
Langzamerhand begint het kleine vissersdorpje sterk in populariteit toe te nemen en er verschijnen steeds meer luxueuze voorzieningen. Toeristen hebben ontdekt dat Candidasa een aangename uitvalsbasis is om de oostkust van het eiland te verkennen. Het traditionele dorpje Tanganan en het waterpaleis Tirtagangga liggen op korte afstand. Daarnaast kun je hier ook goed duiken en snorkelen.

Candidasa en Padangbai duikspots

Duikstekken oost Bali

Duikstek Gili Mimpang

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 20 - 40m diepte / zicht: 15m
Conditie: Drift duik geschikt voor de meeste duikers
Access: 15 minuten met de boot vanaf Padang Bai
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Deze site bestaat uit vier kleine rotseilandjes net buiten de kust. De duiksite is een steile hellende wand bedekt met harde en zachte koralen. Er is vis in overvloed met scholen blauwgestreepte snappers, eenhoornvissen en vlindervissen. Je vindt hier doorgaans murenen en witpuntrifhaaien. De site biedt ook geweldig macro leven.
De Mola-Mola (Oceanic Sunfish of maanvis) kan hier gespot worden in Augustus en September wanneer het water kouder is.

Duikstek Blue Lagoon

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 10 - 25m diepte / zicht: 15m
Conditie: Hele rustige drift duik, geschikt voor alle duikniveaus
Access: 5 minuten met de boot vanaf Padang Bai harbour
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Dit is een strandje ten noordoosten van Padang Bai. Je begint de duik op een zandhelling en gaat verder naar een grote wand en verschillende grote koraalpartijen, bommies. Hier zijn altijd kleine beestjes zoals naaktslakken en platwormen te zien, evenals Frogfish (voelsprietvissen), Leaf Scorpion fish of Paperfish en Ribbon Eels (lint-murenen).
Nachtduiken zijn schitterend in Blue Lagoon. De duiksite biedt twee verschillende duikzones - de zandhelling en de grote blokken koraal – elk met zijn specifieke bewoners. Spaanse danseressen en enkele soorten schorpioenvissen worden gevonden op de zandhelling. De koraalformaties trekken ook veel dieren aan. Naast de sleeping Angelfish zie je er ook kreeften en Cleaner Shrimps.

Duikstek Drop Off

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 10 - 25m diepte / zicht: 15m
Conditie: Hele rustige drift duik, geschikt voor alle duikniveaus
Access: 5 minuten met de boot vanaf Padang Bai harbour
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Drop Off biedt een mix van zandhelling en wand. Helling en wand zijn bedekt met filtrerende dieren zoals haarsterren, slangsterren en Medusa sterren en daar tussenin wemelt het van de krabben en garnalen. Anemoonvissen in overvloed en je ziet hier ook vaak octopussen en inktvissen.
Nachtduiken zijn ook bijzonder in Drop Off. De spaanse danseres naaktslak, koraalduivel en andere roofvissen zijn hier s’nachts te zien.

Duikstek Bias Tugel

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 10 - 30m diepte / zicht: 20m
Conditie: Hele rustige drift duik, geschikt voor alle duikniveaus
Access: 5 minuten met de boot vanaf Padang Bai harbour
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Bias Tugel ligt ten zuiden van Padang Bai. Dit is een steile helling bedkt met mooie koralen en sponzen. Zoek rondom de grote vaassponzen naar Wally’s zeekreeftjes (Lauriea siagiani) en op en tussen de vertakkingen van de Muricella gorgonians (hoornkoralen) naar Pygmee zeepaardjes.

Duikstek Gili Biaha

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 20 - 40m diepte / zicht: 20m
Conditie: Drift duik, geschikt voor gevorderde duikers
Access: 20 minuten met de boot vanaf Padang Bai
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Er is een blowhole op dit kleine rotseiland dat stralen water spuit en waardoor Biaha op een grote walvis lijkt! Deze duikstek is niet voor beginners. De binnenruimte van dit halveboogvormige eilandje (de oostzijde van Biaha) heeft een grot die groot genoeg is voor meerdere duikers (4 tot 5m hoog). In de grot tref je bijna altijd enkele, vaak slapende witpuntrifhaaien. Naaktslakken zijn te vinden tussen de koralen op de mur.
De Mola-Mola (Oceanic Sunfish of maanvis) kan hier gezien worden in Augustus-September, wanneer het water kouder is.

Duikstek Gili Tepekong

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 20 - 40m diepte / zicht: 15m
Conditie: Drift duik, geschikt voor gevorderde tot zeer gevorderde duikers
Access: 15 minuten met de boot vanaf Padang Bai
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Deze duikstek is een steil aflopende wand langs de noord-en oostzijde van het eiland. Er zijn meerdere grotten op 15-30m diepte waarin je soms haaien aantreft. Gili Tepekong heeft prachtig koraal met omvangrijk hertshoorn koraal (acropora) en massieve bommies, evenals zachte koralen. Maanvissen, maskerwimpelvissen en vlindervissen worden hier vaak gezien. Een moeilijker duik kan gedaan worden in de Canyon aan de zuidwest kant van het eiland. Deze site is berucht vanwege de onvoorspelbare stromingen en vereist een perfecte timing en kennis van de getijdentabellen om veilig te kunnen duiken. De canyon zelf is een steile kloof in het zuidelijk gedeelte van een onderwater-rif dat zich uitbreidt vanaf Tepekong. Het rif loopt steil af van 9m tot 25m, waar de rand van de canyon begint.

De canyon gaat naar beneden tot de bodem op een diepte van 32m. De bodem is bezaaid met massieve rotsblokken met veel rotsformaties en pinnacles bedekt met hard koraal.
De stromingen hier trekken scholen vissen aan met grote populaties Sweetlips, Snappers en doktersvissen. Er zijn altijd massa’s Fuseliers en de altijd aanwezige roofvissen zoals Trevally (horsmakrelen), Groupers (tandbaarzen) en de occasionele witpuntrifhaai. De site is rijk aan Anthias, Basslets en koraalduivel. Meestal zijn er sterke stromingen, dus deze stek is alleen voor ervaren duikers en de condities moeten goed zijn om veilig te kunnen duiken.
De Mola-Mola (Oceanic Sunfish of maanvis) kan hier gezien worden in Augustus-September, wanneer het water kouder is.

Denpasar

Denpasar

Denpasar is de drukke hoofdstad van Bali.
Naast een aantal musea en de markt zijn er niet veel toeristische attracties in de hoofdstad, hoewel je er wel lekker goedkoop kunt shoppen.