• Derawan
  • Derawan
  • Turtle
  • Manta

Bouwsteen 8 dagen duiken of snorkelen Maratua, Kakaban en Sangalaki

Rondom de eilandjes Maratua, Sangalaki, Kakaban en Derawan, voor de oostkust van Klimantan, is het heerlijk snorkelen, duiken en relaxen.

Grote zeeschildpadden, manta rays, dolfijnen, haaien en barracuda's (om maar eens wat te noemen) zijn in overvloed te spotten! Ook de walvishaaien zijn er het hele jaar door, behalve rondom volle maan.

U verblijft in het Maratua Seaview resort met eigen duikcentrum.

Deze reis is slechts een voorbeeld van hoe uw reis er uit kan zien. De richtprijs is gebaseerd op middenklasse hotels. We stemmen de reis graag af op uw wensen. Wilt u eerst meer inspiratie opdoen? Bezoek dan ons Indonesië Reiscafé . Onze landendeskundigen zijn daar aanwezig en adviseren u graag uit eigen ervaring!

Richtprijzen

Vanaf € 1.000 p.p. in Twin Villa (standaard) kamer o.b.v. 2 personen inclusief 2 snorkelsessies per dag
Vanaf € 1.475 p.p. in Twin Villa (standaard) kamer o.b.v. 2 personen inclusief 2 duiken per dag

Inclusief:
•Auto- en boottransfers van vliegveld naar resort en vice versa
•Accommodaties op basis van volpension (uitgezonderd dag van aankomst en vertrek)
•7 duikdagen, 2 of 3 duiken/dag, waarvan 1 duikdag naar Sangalaki en Kakaban
•Water, koffie en thee

Exclusief:
•Binnenlandse vluchten
•Extra duiken, toeslag overige verre duiklocaties en huur duikuitrusting
•Optionele excursie naar walvishaaien bij Talisayan (€ 440 per boot, max 6 deelnemers)
•Soft en alcoholische drankjes
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis- en annuleringsverzekeringen
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking

Dag 1 Van Berau naar het Maratua Seaview resort

Na het ontbijt staat uw chauffeur u op te wachten voor de drie uur durende rit naar de haven. Vanaf de haven is het nog twee en een half uur per speedboat naar het eilandje Maratua. De rest van de dag is vrij te besteden. Overnachting in Maratua resort.

Dag 2 t/m 6 Duiken bij Maratua

Deze dagen bent u te gast op Maratua. Dagelijks kunt u 3 bootduiken maken rond Maratua of de eilandjes in de omgeving. Tegen een (ter plaatse te betalen) meerprijs worden er ook dagtrips gemaakt naar de eilandjes Kakaban en Sangalaki. Kakaban staat bekend om het brakke eilandmeer met niet bijtende kwallen. Verder vindt u er duikspots met rifhaaien en grote scholen barracuda's. Ook de dolphin playground is zeer de moeite waard! Bij Sangalaki trekken met name de tot wel vijf meter brede mantaroggen de aandacht en moet je wel zeeschildpadden spotten. Het eiland heeft niet voor niets de bijnaam turtle island.

Duikinformatie

Duikseizoen: Gehele jaar. De regenperiode van november tot maart is geen belemmering. Het zicht kan iets minder zijn dan in de overige maanden. Watertemperatuur: 25C - 28C Duikniveau: duikplekken zijn beschikbaar voor beginnende tot gevorderde duikers.

Dag 7 Walvishaaien spotten

Vanmorgen héél vroeg uit de veren. Om 05:30 vertrekt de boot naar Talisayan, op een kleine 2 uur varen vanaf Maratua. Voor de kust van Talisayan liggen diverse bagans, drijvende vissersplatforms, waar de walvishaaien graag naar toe komen om de restvangst op te peuzelen. U heeft tot lunchtijd de tijd om te duiken of snorkelen tussen deze imposante haaiachtigen. NB: De walvishaaien laten zich de dagen rond volle maan niet zien!

Dag 8 Terug naar Berau

Na het ontbijt vaart u in ongeveer 2 1/2 uur terug naar het vaste land. Daar staat uw chauffeur gereed om u naar het vliegveld te brengen.

Maratua Seaview resort

Maratua Seaview Resort is een nieuw (2018) duikresort in het zuidelijke deel van het prachtige Maratua-eiland. Gelegen aan de rand van een bos en op het westen in de azuurblauwe uitgestrektheid van de Celebes Zee, biedt het resort rust en natuur, gecombineerd met het comfort van moderne voorzieningen en het gemak van een volledig uitgerust duikcentrum. Alle kamers beschikken over airco, privé badkamer met koud en warm stromend water, haardroger, waterkoker en privé terras. Het resort heeft 3 kamertypes: Twin villa's: 2 onder 1 kap villa's Garden villa's: Vrijstaande villa's met uitzicht op de tuin Seaview villa's: Iets ruimere, vrijstaande villa's met uitzicht op de Celebes zee meer info more info Informations supplémentaires

Derawan archipel duikstekken

Derawan archipel duikstekken

Duikseizoen: Gehele jaar. De regenperiode van november tot maart is geen belemmering. Het zicht kan iets minder zijn dan in de overige maanden.

Watertemperatuur: 25C - 28C
Duikniveau: duikplekken zijn beschikbaar voor beginnende tot gevorderde duikers.

North Maratua - Big Fish Country

Ons beroemde kanaal met zeer sterke stroming tegenover Nabucco. Duiken is alleen mogelijk tijdens inwaartse stroming. Een rifhaak is een must als de kanaalingang wordt overgestoken. Een enorme school barracuda's, witte en zwarte punt rifhaaien en adelaarsroggen zijn hier de grote attractie. Dit is geen gemakkelijke duiksite, maar zeker de moeite waard! Voordat je hier gaat duiken, moet je wat ervaring hebben opgedaan met stromingen.

North Maratua - Small Fish Country

Vlak naast BFC kun je genieten van dit ongerepte en kleurrijke koraalrif. Hier zie je veel fusiliers en een grote verscheidenheid aan rifvissen. Vaak verrassende ontmoetingen met passerende bultkoppapegaaivissen, tonijn of adelaarsroggen.

North Maratua - East Wall

Gelegen tussen Nunukan en Nabucco is deze prachtige steile wand zeker een reisje waard. Verpleegsterhaaien, luipaardhaaien, grijze rifhaaien of pijlstaartroggen zijn hier heel gewoon.

North Maratua - Leos`s Point

Ten zuiden van BFC ligt dit glooiende rif met zandplateau op 27-30m diepte, wat bekend staat om de goede waarnemingen van grote pijlstaartroggen of luipaardhaaien. Naast kleurrijke rifvissen vind je ook veel verschillende macro.

North Maratua - Leo's Wall

Leo's Wall begint op een helling en eindigt op een prachtige muur met uitsteeksels. In het ondiepe water vind je kreeft, vaak zeeslang of octopus. De stroming is hier meestal niet zo sterk, dus het is een prima site om te zoeken naar macro-wezentjes.

South Maratua - Bantukan

Ongerept kleurrijk koraalrif ten westen van Nunukan. Veel scholen vissen en roggen of adelaarsroggen zijn vaak te zien. Als een leuke afwisseling op de gebruikelijke muren duik je hier op een zachte helling van 5-15 m diepte met een zanderig plateau aan de onderkant met daar tussenin veel koraalblokken.

South Maratua - Ujung Karang Tinggi

Dit rif begint ook met een lichte helling en gaat verder met een steile wand. De enorme variëteit aan zachte en harde koralen is ongelooflijk en daarin verstoppen zich veel macro-creatuurtjes. Vaak komen hier papagaaivissen, travellies of tonijnen langs.

South Maratua - Pala Pala

Een volledig onontdekt rif ten zuiden van Nunukan. Een fantastische muur tot 30 meter met enorme waaierkoralen verwelkomt je hier. Veel kleine grotten en uitsteeksels bieden plekken voor slapende roggen of verpleegsterhaaien. Op de zanderige bodem vind je bidsprinkhaangarnalen, naaktslakken en tuinalen.

South Maratua - Buli Gusungang

Hier beginnen we ook op een prachtige steile wand die bedekt is met kleurrijke zachte koralen. Een makkelijke helling volgt waar op losse koraalblokken macro te zien is. Vergeet niet om af en toe eens in het blauw te kijken, haaien of dolfijnen komen hier graag langs!

Kakaban - Baraccuda Point

Spectaculaire duiklocatie met sterke stromingen waar ontmoetingen met adelaarsroggen, witte en zwarte punt rifhaaien niet ongewoon zijn. Een rifhaak is een must, omdat op de helling de stroming je soms mee naar beneden kan nemen. Tegen het einde van de duik kan je genieten van een kleurrijke steile muur met fantastische zachte koralen. We raden deze duiksite aan voor gevorderde duikers met de nodige ervaring wat stromingen betreft.

Kakaban Wall

Een prachtig begroeide steile muur net naast de steiger van het beroemde kwallenmeer met heel wat macro schepselen. De muur heeft gaten en kraters die je uitnodigen om op verder onderzoek te gaan. Hier is meestal niet veel stroming te verwachten.

Sangalaki - Manta Point

DE plek om mantaroggen te ontmoeten. De gemakkelijke helling voor Sangalaki is de plaats waar deze elegante ‘vliegdekschepen’ hun voedsel vinden. Naast de mantaroggen vind je een zandgebied op 5-15 m met veel koraalblokken om macro te ontdekken. Hier zie je fusiliers, naaktslakken, schorpioenvissen of sepia.

Talisayan

Absolute hoogtepunt in Talisayan is zwemmen met de walvishaaien. Het hele jaar door, behalve rondom volle maan, komen de vissen van 5 tot wel 10 meter naar de bagans, drijvende vissersplatforms, om zich te goed te doen aan de restjes sprot. Talisayan ligt op een uur varen vanaf Derawan en Sangalaki en circa 1,5 uur van Maratua en Nabucco.

Maratua

Maratua

Maratua is een klein eiland in de Derawan archipel. Het eiland Maratua kent drie kleine dorpjes. Sinds 2016 wordt een klein vliegveldje gebruikt voor een wekelijkse chartervlucht naar Balikpapan.

Rond Maratua is het natuurlijk fantastisch snorkelen en duiken. Binnen 20 minuten varen vind je zo’n 20 duiklocaties, elk met zijn specifieke karakter.

Klimaat

Berau

Berau (Tanjung Redeb)

Berau is het gebied in oost Kalimantan, waaronder ook de Derawan archipel valt. De hoofdstad Tanjung Redeb heeft een vliegveld met meerdere dagelijkse vluchten naar Balikpapan en dagelijks naar Samarinda en Jakarta.
Berau is zowel de uitvalsbasis voor de Mystic Kalimantan tour langs de oostkust en naar de Derawan archipel. De stad zelf heeft weinig te bieden. Het vliegveld Tanjung Redeb heeft dagelijkse vluchten op Balikpapan en Samarinda.

Talisayan

Absolute hoogtepunt in Talisayan is zwemmen met de walvishaaien. Het hele jaar door, behalve rondom volle maan, komen de vissen van 5 tot wel 10 meter naar de bagans, drijvende vissersplatforms, om zich te goed te doen aan de restjes sprot.

In de buurt van Talisayan ligt een kleurrijk Bajo (zeezigeuners) dorp. Een eindje verderop vind je het Labuan Cermin spiegelmeer met zout water aan de oppervlakte en zoet water in de diepte.