• Neusapen Mahakam
  • Derawan
  • Turtle Derawan
  • Sangalaki
  • Manta

Mystic Kalimantan - Orang oetans, Dayaks, walvishaaien en nog veel meer

Deze bouwsteen neemt u mee langs de kust van de provincie Berau in oost Kalimantan. In een notedop ziet u orang oetans in het wild, neusapen en veel andere bewoners van de jungle, de traditionele Dayakstammen, een verrassend spiegelmeer, walvishaaien, een Bajau (zee zigeuners) dorp, prachtig koraal en veel onderwaterleven. Schildpadden zult u zeker spotten!

Deze bouwsteen is een voorbeeldreis en kunnen we desgewenst aanpassen of verlengen, bijvoorbeeld met een bezoek aan de eilandjes in de Berau archipel.
Deze reis is slechts een voorbeeld van hoe uw reis er uit kan zien. De richtprijs is gebaseerd op middenklasse hotels. We stemmen de reis graag af op uw wensen. Wilt u eerst meer inspiratie opdoen? Bezoek dan ons Indonesië Reiscafé . Onze landendeskundigen zijn daar aanwezig en adviseren u graag uit eigen ervaring!

Richtprijzen

€ 1.375 p.p. op basis van 2 personen
€ 1.175 p.p. op basis van 4 personen
Inclusief:
•Transfers van en naar de luchthaven en haven
•Entreegelden en donaties
•Accommodaties inclusief ontbijt, lunch, diner
•Gids


Exclusief:
•Vluchten
•Alcoholische- en softdrinks
•Fooien en persoonlijke uitgaven
•Overige niet genoemde uitgaven
•Duiken en duikuitrusting
•Reis-en annuleringsverzekeringen
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 Aankomst op Berau, naar de Dayaks in Merasa

Bij aankomst op het vliegveld van Berau staan uw chauffeur en gids u op te wachten. Uw chauffeur rijdt in ongeveer 2 uur naar het dorp Merasa. In het dorp ziet u het traditionele lokale leven van de Dayaks en hun cultuur. U gaat aan boord van een gemotoriseerde kano de rivier op naar Long Sam, midden in het regenwoud. Vanaf de Jungle Lodge op de heuvel heeft u een prachtig uitzicht. U heeft de mogelijkheid om 's avonds een jungletrek te maken. 2 overnachtingen in de Jungle lodge. NB: Indien u in de middag arriveert is de eerste overnachting in een lokale en simpele homestay in Merasa.

Dag 2 Dayaks en orang oetans in het wild

Na het eenvoudig ontbijt vaart u met een gemotoriseerde kano de Lesan rivier op. Tijdens de ongeveer 2 uur durende tocht geniet u van het landschap en de rivieroevers met groen laagland en torenhoge bomen die de ingang naar het diepe donkere Borneo inluiden. Langzaam aan toert u door het primair regenwoud en bereikt het eiland Bawan, het orang oetan eiland. U kunt het eiland helaas niet op, maar vanuit de kano U schiet u de mooiste foto's. Vervolgens maakt u een eenvoudige jungletrek en, afhankelijk van de weercondities en begaanbaarheid, loopt u naar de waterval, een oud Dayak graf en een limestone grot. Aan het eind van de middag vaart u terug naar de Jungle Lodge bij Long Sam.

Dag 3 Long Sam en van Merasa naar Talisayan

Na het ontbijt in de jungle lodge vaart u weer stroomafwaarts naar Merasa en stapt in de auto voor de hobbelweg naar Benuaq Baru Dayak Kanan village. De patronen in de Dayak afbeeldingen en beelden portretteren het jungle-leven en kennen invloed vanuit China en Vietnam. Enkele oudere dames hebben nog de traditionele lange oren en tatoeages. Na het bezoek rijdt de chauffeur u naar de kustplaats Talisayan. 1 overnachting in Talisayan

Dag 4 Walvishaaien, zeezigeuners en spiegelmeer

Na een vroeg ontbijt rijdt u naar de haven van Talisayan en vaart u met een lokale vissersboot naar de vissers waar de walvishaaien zich 's morgens tegoed doen aan de bijvangst. U kunt de walvishaaien vanaf de boot spotten of snorkelend vanuit het water. Bij terugkomst in het dorp bezoekt u het Bajau dorp en maakt u kennis met de levenswijze van de Bajau zeezigeuners. Daarna rijdt u naar Labuan Cermin, bekend als het spiegelmeer vanwege zijn twee soorten water, met zoet water aan de bovenzijde en zout water aan de onderzijde van het meer, waar zoet- en zoutwater vis in de boven en onderlaag van het meer zwemmen. Na de lunch rijdt u verder met de auto naar Teluk Sulaiman, waar u uw weg vervolgt over een onverharde weg door het dichte bos naar de Teluk Sumbang-baai in het meest zuidelijke deel van Berau. Diner en overnachting in de Eco Lodge.

Dag 5 Kaniungan, heel veel schildpadden en mangroves

Na het ontbijt vaart u met een lokale houten boot naar het eiland Kaniungan. Al direct na vertrek ziet u in het heldere water de koraalformaties onder u wegglijden. Natuurlijk stopt de bootsman bij de mooiste plekken om te snorkelen. De tocht gaat naar het eilandje Kaniungan, dat in de weekenden goed wordt bezocht door lokale toeristen. Turtle Bay is de grote trekpleister. Hier ziet u tientallen schildpadden van 40 tot 60 centimeter rondzwemmen. Op het eiland nuttigt u de lunch alvorens nog meer kleurrijke snorkelplekken te ontdekken. In de loop van de middag vaart u langs de mangrovebossen. Zonder pech ziet u hier de 'probiscis' neusapen spelen in de bomen. Op de terugweg naar het resort dikke kans om scholen dolfijnen te spotten. Diner bij het hotel.

Dag 6 Dayaks, waterval en jungle trek

Na het ontbijt vertrek naar de Dayak Basap settlement, waar een aantal Dayak gezinnen zich nog niet heel lang geleden hebben gevestigd. Voordat ze hier kwamen wonen leefden ze in grotten in de bergen van het Mangkaliat plateau. Nu zoeken ze zich een weg in de bewoonde wereld, waar de Eco Lodge ze een helpende hand biedt. Vanuit het dorp maakt u een wandeling naar de Bidadari waterval. Na de lunch in de lodge gaat u met een 4-wheel drive de jungle in en maakt een trekking naar de jungle van de Mangaliat berg, op zoek naar gibbons, orang oetans en kraagberen.

Dag 7 Terug naar Talisayan

Na het ontbijt neemt u afscheid van de medewerkers van de Eco Lodge en rijdt in ongeveer vier uur terug naar Talisayan. Nadat u heeft ingechecked in het hotel neemt u ook afscheid van uw gids en chauffeur, zij keren dan huiswaarts. U gaat de volgende ochtend met de crew van Maratua Seaview resort verder in de Derawan archipel. 1 overnachting in Talisayan.

Jungle Lodge Merasa

Zéér eenvoudige lodges, midden in de natuur bij het gehucht Long Sam in de buurt van Merasa. meer info more info Informations supplémentaires

Merasa homestay

U verblijft in een van de lokale homestays in het dorpje Merasa. De homestays zijn uiterst basic: meestal een matras op de grond, klamboe, gedeeld toilet en badkamer (Indonesian style mandibak, geen douche). meer info more info Informations supplémentaires

Aneka hotel Talisayan

Eenvoudig lokaal hotel aan de kust, in het dorp Talisayan. Kamers met airco, privé badkamer met warm stromend water. meer info more info Informations supplémentaires

Lamin Guntur eco lodge

De eco lodge heeft een geweldige lokatie, met koraalriffen direct voor het strand en de jungle aan de achterkant. De lodge heeft 6 standaard cottages, eenvoudige cottages met een terrasje beneden en een slaapkamer boven. In de slaapkamer liggen matrassen op de grond. Er is geen airco of ventilator. Er is een gemeenschappelijke was- en toiletgelegenheid met koud stromend water en westerse wc. Het resort heeft een eigen restaurant. meer info more info Informations supplémentaires

Kaniungan resort

Eenvoudig lokaal resort op het eilandje Kaniungan voor de kust van Teluk Sumbang. Verwacht geen luxe, wel airco, privé badkamer met koude douche en een heerlijk relaxte omgeving met héél veel schildpadden. meer info more info Informations supplémentaires

Merasa

Merasa

Merasa is een Dayak dorp op ongeveer 2 uur rijden van Tanjung Redeb. Het dorp kent een aantal lokale guesthouses met zeer simpele voorzieningen.

Vanuit het dorp vaar je met een gemotoriseerde kano in twee uur naar het primair regenwoud en het riviereiland Bawan. Zoals vaak in de oerwouden van Kalimantan kom je ook hier oog in oog te staan met de orang oetans.

Talisayan

Absolute hoogtepunt in Talisayan is zwemmen met de walvishaaien. Het hele jaar door, behalve rondom volle maan, komen de vissen van 5 tot wel 10 meter naar de bagans, drijvende vissersplatforms, om zich te goed te doen aan de restjes sprot.

In de buurt van Talisayan ligt een kleurrijk Bajo (zeezigeuners) dorp. Een eindje verderop vind je het Labuan Cermin spiegelmeer met zout water aan de oppervlakte en zoet water in de diepte.

Teluk Sumbang

Teluk Sumbang

Het kleine vissersdorp Teluk Sumbang aan de oostkust van Kalimantan is de uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Bidadari watervallen, het eilandje Kaniungan en verschillende traditionele Dayakdorpjes.

Met de jungle in de rug en parelwitte stranden en kleurrijk koraal voor je neus is het hier goed toeven.