• Pulau Weh

Pulau Weh

Pulau Weh

Het kleine (155 km2) eilandje Pulau Weh is een heerlijk plekje om een vakantie te starten of te eindigen. Witte stranden, goede duiklocaties en snorkelplekken, redelijk ingesteld op westerse toeristen en natuurlijk heerlijke visgerechten.

Duikers kunnen een gevarieerd marine leven verwachten. Met een gemiddelde watertemperatuur van 28 graden en een zicht van 20 meter (soms in koudere stukken tot wel 40 meter) is er volop te zien. Je komt moray eels, stingrays, sea fans, white- en black tip sharks en met wat geluk een hammerhead tegen.

Ons favoriete (5* PADI) duikcentrum is Lumba Lumba dive centre.
De beste snorkellocatie is bij het eilandje Rubiah, op 5 minuten varen van Iboih beach. Vooral in de weekenden is het er wel erg druk met lokale toeristen, maar ook dat is absoluut de moeite waard om te zien! Veel lokalen gaan snorkelen met een zwemvest en sta ook niet verbaasd te kijken hoe de dames met een hoofddoek te water gaan…

Een dagje rondtoeren op een gehuurde scooter is absoluut leuk, maar voor een paar euro meer neem je de motor-becak: een motor met zijspan en een vrolijke chauffeur nemen je mee op een historische stadstour door Sabang en sta je stil bij het Krankzinnigen Gesticht uit 1924, de Rex bioscoop en nog veel meer gebouwen uit de koloniale tijd. Vanuit het stadje ga je verder over het eiland en kun je kleine huisnijverheidsfabriekjes bezoeken, zwemmen bij de waterval of relaxen op een wit strand.

Ons favoriete hotelletje is Casa Nemo (boek wel een kamer met airco!), gelegen aan het Pantai Sumur Tiga strand. Bestel zeker de Udang kari Aceh . Een heerlijk pittig garnalengerecht waarvan je verderop in het boek het recept vindt.

Pulau Weh is het meest westelijke punt van Indonesië. Er is zelfs een soort monument “Kilometer Nol” voor gebouwd. Het eindpunt, ruim 5.600 kilometer oostwaarts, staat een soortgelijk monument in Merauke, in de provincie Papua.
Pulau Weh heeft een vliegveld, maar sinds 2019 worden er geen vluchten meer uitgevoerd. Om Pulau Weh te bereiken vlieg je naar Banda Aceh en neem je de langzame (3 uur) of snelle ferry (1,5 uur).

Het kleinschalige resort ligt aan het witte Sumur tiga beach, en telt 8 bungalows met uitzicht over zee. De kamers beschikken over een ventilator en klamboe, minibar en een privé terras.
Het resort beschikt over een restaurant met lokale en internationale menukaart en een barbecue bar.

Vanaf het ... meer infomore infoinformations supplémentaires

Lumba Lumba ligt op het eilandje Pulau Weh in het uiterste westen van Sumatra. De kamers kijken uit over het strand van Gapang in de baai van het eiland. De kamers zijn schoon en eenvoudig, voorzien van ventilator. Verblijf op basis van logies (zonder ontbijt), er zijn diverse restaurantjes aan het ... meer infomore infoinformations supplémentaires