• Telaga Warna

Telaga Warna - west Java

Telaga Warna - west Java

Telaga Warna is een vulkanisch meertje, gelegen bij de Puncak pas op het Indonesische eiland Java tussen Bogor en Bandung. Het meer speelt een grote rol in de debuutroman Oeroeg van Hella Haasse.

Uit: Krassen op een rots, Hella Haasse

Bij het meer
'For sentimental reasons: een weerzien met Telaga Warna, het kleine kratermeer op de Puntjakpas, dat (met de nodige dichterlijke vrijheid behandeld) een rol speelt in mijn verhaal Oeroeg.

'Nog steeds is dit oord een geliefdkoosd doel voor excursies. De sfeer is er duidelijk meer toeristiek dan dertig jaar geleden. Waar de theetuinen ophouden en het bergbos begint, staat een bamboehuisje voor entreekaartjes. Op een open plek aan de oever (vroeger was hier een reusachtige, over het water hangende, waringinboom) zijn banken neergezet, en wachten venters met etenswaren en souvenirs. Even herleeft er iets van de oude bekoring van stilte en geheimzinnigheid op het smalle pad, dat tussen dicht geboomte, hoge varens en andere oerwoudplanten langs de waterspiegel voert. Later op de dag, als de zonnestralen schuin door de boomkronen op de helling vallen, zal het meer de groene en blauwe en bruingouden glans krijgen, waaraan het zijn naam "Meer van Kleuren" te danken heeft.'
Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat