• Telaga Warna

Telaga Warna - west Java

Telaga Warna - west Java

Telaga Warna is een vulkanisch meertje, gelegen bij de Puncak pas op het Indonesische eiland Java tussen Bogor en Bandung. Het meer speelt een grote rol in de debuutroman Oeroeg van Hella Haasse.

Uit: Krassen op een rots, Hella Haasse

Bij het meer
'For sentimental reasons: een weerzien met Telaga Warna, het kleine kratermeer op de Puntjakpas, dat (met de nodige dichterlijke vrijheid behandeld) een rol speelt in mijn verhaal Oeroeg.

'Nog steeds is dit oord een geliefdkoosd doel voor excursies. De sfeer is er duidelijk meer toeristiek dan dertig jaar geleden. Waar de theetuinen ophouden en het bergbos begint, staat een bamboehuisje voor entreekaartjes. Op een open plek aan de oever (vroeger was hier een reusachtige, over het water hangende, waringinboom) zijn banken neergezet, en wachten venters met etenswaren en souvenirs. Even herleeft er iets van de oude bekoring van stilte en geheimzinnigheid op het smalle pad, dat tussen dicht geboomte, hoge varens en andere oerwoudplanten langs de waterspiegel voert. Later op de dag, als de zonnestralen schuin door de boomkronen op de helling vallen, zal het meer de groene en blauwe en bruingouden glans krijgen, waaraan het zijn naam "Meer van Kleuren" te danken heeft.'