• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Roots & Music 2009 met Wouter Muller

Van 8 – 30 oktober 2009 organiseerde Archipel samen met Merapi Tours & Travel (onderdeel van Triangle Tours) een 23-daagse reis door Java en Bali. De Indische zanger-gitarist Wouter Muller werd gevraagd om als muzikale gast deze reis te begeleiden. De deelnemers, hun Indonesische begeleiders (gids, chauffeur en bijrijder) en Wouter beleefden met elkaar een fantastische reis met tal van hoogtepunten. Veel ‘roots’, veel muziek, uitstekende hotels, bijzondere excursies, heerlijk eten en warme ontmoetingen met de lokale bevolking. Het intensieve reisprogramma bood dit allemaal en de betoverende schoonheid van Java en Bali deed de rest. Kortom: een reis om nooit te vergeten.


‘Een onvergetelijke thuiskomst’

Zó noemt een van de deelnemers haar ervaring met deze reis. Samen met de anderen beleeft ze de reis van haar leven. Nooit eerder durfde ze het aan om het land van herkomst op te zoeken. Een familielid die ook meeging vroeg haar om die stap nu te zetten en de muzikale aanwezigheid van Wouter Muller geeft de doorslag. Ze heeft hem een keer zien optreden. Zijn teksten en muziek geven een gevoel van vertrouwen. En ze dacht: ‘nú moet ik gaan’.
Over de reis is ze nog altijd niet uitgepraat en dat geldt ook voor de andere deelnemers. Ze koesteren allemaal de talloze foto’s die onderweg gemaakt zijn. En de herinneringen aan wat ze gezien en meegemaakt hebben zijn nog steeds onderwerp van gesprek met familie, vrienden en kennissen.
Een medewerker van Merapi Tours and Travel ontvangt de deelnemersgroep op Schiphol en begeleidt het inchecken. Het gezelschap vliegt met Singapore Airlines en dat blijkt een uitstekende keuze. De verzorging, het eten (ook voor diëten), de persoonlijke aandacht van het boordpersoneel is zeer goed. Het maakt de lange reis -met tussenstop in Singapore- goed te doen.


West-Java: ontroerend weerzien

De aankomst in Jakarta is enerverend. Een warme tropische deken wacht het gezelschap op en de kennismaking met de Indonesische reisbegeleiders is zeer hartelijk. Eén van de deelnemers raakt al op de stoep van de luchthaven ontroerd door het weerzien met het land van haar ouders en familie. De geuren, de geluiden, de mensen, alles wat ze ziet is nieuw en voelt tegelijk ook zo wonderlijk vertrouwd. Een andere deelneemster heeft al vele landen bezocht, waaronder drie keer Indonesië. Maar zegt ze: ‘dit land heeft iets wat me telkens zó aantrekt. Ze weet niet waardoor dat komt, maar raakt opnieuw gefascineerd. De anderen hopen dat deze reis een nieuwe impuls geeft aan hun Indische verleden.
We reizen met een uitstekende (airco)touringcar met comfortabele zitplaatsen en voldoende ruimte voor alle bagage. De Indonesische reisgids spreekt voortreffelijk Nederlands en verbaast tijdens de gehele reis iedereen met zijn uitstekende kennis van alles wat Java te bieden heeft. Hij kent dit eiland als zijn broekzak en daar zullen we nog veel van profiteren. Hij voert ons met een mooie bustocht door de belangrijkste delen van Jakarta. En zo krijgen we meteen een indrukwekkend overzicht van deze dynamische werelddstad. Het eerste hotel (Santika) overtreft al meteen onze verwachtingen. Wat een luxe en wat heerlijk om daar bij te komen van de vermoeiende vlucht. In de dagen die volgen voert onze gids ons van hoogtepunt naar hoogtepunt. Een kleine greep: in Jakarta bezoeken we o.a. Sunda Kelapa, Pasar Ikan, café Batavia en het Wajangmuseum. In kampung Tugu maken we een onvergetelijke muziekavond mee. Het beste krontjongorkest van Java treedt voor ons op en Wouter Muller speelt mee alsof hij altijd met deze topmuzikanten heeft opgetreden. De kampung onthaalt ons op een overheerlijke rijsttafel en wat voel je je dan ‘senang’. In Bandung bezoeken we de plaats waar Wouter en een van de deelnemers is geboren. We bezoeken de anklungschool van Pak Udjo. Hier leren we niet alleen hoe angklungs gemaakt worden, maar ook hoe we die moeten bespelen. Dat gebeurt temidden van een fantastische angklungvoorstelling met meer dan honderd spelers en dansers. Opnieuw een muzikaal hoogtepunt van jewelste. We logeren in het fameuze hotel Savoy Homan. Daar trakteert Wouter het reisgezelschap op een solo-optreden. Dat leidt tot diepgaande gesprekken over waarom Indië/Indonesië ons zo bezighoudt. Het met elkaar delen van heden en verleden schept daarbij een persoonlijke band. ‘Roots & Music’ blijkt ons allen te verbinden.
Van Bandung voert de reis naar het hoogland van de Priangan (Preanger) en Pangandaran. Onderweg worden we verwend met prachtige sawah’s, bloemen en vulkanen en in Pangandaran wacht de Indische Oceaan ons op met zonsondergang. Dankzij onze gids maken we allerlei vormen van kleinschalige huisindustrie mee: bamboewerkplaats, tahoefabriekje, rijstpellerij, gula jawa, tempé, kokosnoten, wajangpoppen e.d. Ook hij is muzikaal en zingt ’s avonds voor ons de sterren van de tropenhemel. Veel Indische liedjes, veel ‘roots&music’


Midden-Java: ‘je weet eigenlijk niet waar je kijken moet, zo mooi’

Pangandaran: een prachtige boottocht door de Green Canyon en wandeling door natuurreservaat. Van Pangandaran naar Cilacap gaat met een urenlange fantastische boottocht. Je weet haast niet waar je kijken moet. Prachtige rivier, mangrovebossen, bloemen, palmbomen, ooievaars en de garuda! Het houdt maar niet op. Van Cilacap naar Wonosobo (prachtig hotel) en Magelang en de vulkanische hoogvlakte van het Dieng plateau. Een onwezenlijk maanlandschap met borrelende zwavelbronnen en Telaga Warna, een schitterend kleurenmeer. Hotel Puri Asri in Magelang ligt adembenemend mooi en is ons vertrekpunt voor de Borobudur. Een onvergetelijke bezoek dat we voortzetten met een aangrijpende (‘roots’)tocht langs Ambarawa en Banyubiru. Een emotionele gebeurtenis vanwege de vroegere Jappenkampen, waar sommige van onze ouders ruim drie jaar gevangen zaten.
Yogyakarta: met een ‘andong’ (paardenkar) trekken we door een kampung met veel bedrijvigheid, bezoeken we tempels (Prambanan), de Kraton (met gamelanorkest en dans), batikwerkplaatsen, zilversmederij en een prachtige voorstelling van het Ramayana-ballet. Onwaarschijnlijk veel mooie indrukken komen op ons af. En dat houdt niet op als we de reis vervolgen via Kediri naar Malang.


Oost-Java: ‘van Bengawan Solo tot Surya Krètèk: warm welkom’

Het rijke landschap van Oost-Java biedt een grote verscheidenheid. We zien prachtige watervallen, bananen, kemiribomen, peteh, durian, grote sawah’s, meren en suikerrietvelden. De duizenden vrouwen in de krètèkfabrieken van Surya maken met hun handarbeid diepe indruk op ons. Maar ook de alom aanwezige natuur met zijn wilde koffie, kaneelbomen en rijke bloemenpracht. In kampung Suvono (Malang) bezoeken we een bijzonder schoolproject waar één van de reisgenoten contact mee heeft. Hier zien we hoe vrijwilligers zich het lot aantrekken van behoeftige kinderen. En ook hier zijn we weer ontzettend welkom. Malang is onze uitvalsbasis voor een onvergetelijke ervaring: zonsopgang op de Bromo.
Via Pasiruan en Jember naar Kalibaru: een geweldig mooi gelegen cottages-hotel met een plantage voor o.a. koffie, vanille, peper, kruidnagel, cacao. Onze reisgids leidt ons door de plantage, maar ook door prachtige sawahvelden. Oost-Java biedt een weelde aan natuur en we hebben allen moeite om Java te verlaten voor de laatste reisdagen op Bali.


Bali: ‘betoverend en veroverend’

Bali verovert en betovert ons. Het is de week van de Kuningan en overal wordt daarvoor geofferd. Het fraaie Dhyana Pura Resort in Seminyak is ons laatste hotel, direct aan een prachtig strand gelegen. We nemen met moeite afscheid van onze voortreffelijke reisgids, chauffeur en bijrijder met een heerlijke rijsttafel. De dagen erna geven we ons over aan de zalige rust van Bali. Na de enerverende weken op Java komt dit ons allen goed uit. We genieten nog van een gezamenlijk bezoek aan een indrukwekkende kecakdansvoorstelling. We doen onze laatste inkopen en na 23 dagen komt het afscheid. Of zoals een van de deelnemers zegt: ‘Afscheid van een reis zoals ik niet had durven dromen’.
Al met al een uitstekend programma van Archipel en Merapi Tours and Travel. Met ‘roots and music’, maar ook een indrukwekkende beleving van de vele rijkdommen van Java en Bali. Een onvergetelijke ervaring; een onvergetelijke thuiskomst.