• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Jayapura, Sorong en Kaimana roots op maat

Hallo!

Ik ben weer heelhuids thuis en ik heb een fantastische reis gehad!
De eerste 4 dagen in Jayapura met Marjan waren mij prima bevallen. We hebben wat afgelachen en gestuntelt samen de eerste dagen!
Edison is een geweldige gids, hij kent de wegen, de mensen en weet precies hoe hij met westerlingen om moet gaan. Dankzij hem hebben we alles gevonden wat we zochten en hij gaat daarbij tot het uiterste. Is niet opdringerig of commercieel, ik kan er niks dan goeds over zeggen!

Ook in Sorong bleef hij steeds contact houden hoe het ging. Gids Rudie is en jonge Papua die niet zo veel rvaring heeft met meerdere dagen gidsen, maar ook hij kwam met leuke voorstellen en respecteerde mijn wensen en ideeen. Rudie heeft ook veel moeite gedaan om samen met mij de voormalige school en internaat van mijn vader te vinden.

In Kaimana had ik alleen een chauffeur maar die sprak geen Engels. Terplekke heeft deze een zeer goed Engels-sprekende vriend van hem geroepen die in zijn uniform uit het gemeentehuis aan kwam scheuren op zijn scooter. Hij heeft mij 2 dagdelen rondgeleid door Kaimana. Ook daar heb ik alles gevonden wat ik zocht dankzij hem.

De reacties van de mensen (vooral de oudere Paupua's) waren hartverwarmend. In onze zoektochten zijn we soms van huis naar huis begeleid door de lokale bevolking totdat we daar waren waar we moeten zijn. De katholieke scholen hebben hierin een fantastische bijdrage geleverd.

Het vliegen is verbazend goed gegaan. In Kaimana moest ik wel een andere vlucht nemen want de mijne zat vol (?). Maar ja, het blijft Papua he... Via Manokwari ben ik in Sorong terecht gekomen en had toch aansluiting naar Manado. En zelfs mijn bagage kwam daar aan dus waar hebben we het over.

Paar tips voor reizigers naar Sorong en Kaimana:
Sorong is een zakenstad, niet veel aan maar de buitengebieden zijn prachtig en er is genoeg te zien en te doen als je natuur en cultuur houdt. Ik ben door de gids meegenomen naar plekken waar je als niet-Papua nooit kan komen omdat het stamhoofd er toestemming voor moet geven.
Ik vind persoonlijk de keuze van het Meredienhotel niet zo goed omdat er 's avonds niets te beleven is in de omgeving en je niet een stukje kan lopen of zo zonder omver gereden te worden. In de stad zelf zitten andere even goede hotels maar daar kan je avonden wat makkelijker invullen.

Kaimana is de laatste jaren explosief gegroeid. In het oude deel wonen nu rond de 7000 mensen. Met omringende dorpen erbij heeft de regency Kaimana rond de 23.000 inwoners! Pinnen blijft een probleem dus van te voren pinnen. Het beach hotel is prima en ze spreken daar Engels. Het ligt wel in een stukje middle of nowhere tussen het vliegveld en het oude dorpsdeel in en ook in Kaimana zelf heb je meerdere hotels die qua ligging iets handiger zijn als je 's avonds nog iets wil doen. De gidsen werken tot een uur of 5 dus de avonden moet je zelf invullen. Maar het is net wat de klant wil natuurlijk.
De Sebakarbaai bestaat niet meer of is van naam veranderd. Het zei niemand iets, zelf bij de toeristische afdeling van het gemeentehuis wisten ze het niet. De paradijsvogels zijn gevlogen / uitgeroeid en in de omgeving niet meer te vinden. Tritonbay is nog wel een paar uur rijden van Kaimana.
Het strand van Kaimana is dermate vervuild dat zwemmen geen optie meer is. Verder wordt er een stuk zee geclaimd om als land te gebruiken dus er is weinig strand meer.
Als je met Express Air vliegt met een Donier mag je maar 10 kilo bagage meenemen. Dus prop alle zware dingen in de handbagage want per kilo overbagage betaal je 50.000 IR!

Ik ben zeer tevreden over hoe alles georganiseerd is en verlopen is. Ondanks dat het een land vol onzekerheden en weinig ervaring met toeristen blijft, is alles bij mij zeer glad verlopen, met dank aan de plaatelijke gidsen.
Ik ben nu bezig alle foto's in een Picassa-album te zetten. Als die klaar is zal ik jullie de link sturen zodat jullie die ook kunnen bekijken.

Als iemand iets wil weten over Sorong of Kaimana kunnen ze mij mailen hoor! Ik miste zelf van te voren nogal wat info op forums en via internet dus als ik iemand kan helpen hoor ik het graag.

Dank voor het mogelijk maken van deze onvergetelijke reis!

Groetjes,
Elvire

Picasso foto album