• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Flores, oost en midden Java, noord Sumatra

Beste Vera en Flip,

We zijn nu een week thuis en kijken met bijzonder veel plezier terug op onze reis door Indonesie.
Ons avontuur begon na 2 dagen Bali met de bouwsteen in Flores. Deze bouwsteen zat geweldig in elkaar. We hadden daar een prima gids/ reisleider en een uitstekende chauffeur. Over de accommodatie onderweg is niets anders dan goeds te melden. We waren bijzonder tevreden over de de aanwezigheid van de gids Kamel. Hij sprak goed engels regelde alle zaken en kende het programma met alle reistijden goed. Het was echt een zorgeloos weekje!
Mijn vakantie hoogtepunt was de boottocht naar Komodo. Het was een heerlijke tocht!! Alles was super, de bemanning, het eten. Een geweldige ervaring!

Toen we terug kwamen op Bail stond er alweer een bus voor ons klaar die ons veilig afleverde in Lovina Beach. Fijn dat dit zo goed geregeld was door jullie agent!

In Kalibaru pakten jullie onze reis weer op. We hadden een uiterst aardige en bekwame chauffeur die ons over Oost Java reed. Hij sprak dan geen Engels, maar met mij Bahasa Indonesia lukte het meestal goed om te communiceren.
In Yogyakarta waren we een beetje teleurgesteld over onze kamers. We zaten op de 1e etage achterin en keken tegen een blinde muur.....

Met jullie agent hebben we zelf nog een dag de chauffeur en de bus gehuurd voor een dagje Borobudur en Kota Gede.

Toen gingen we naar Sumatra. We hadden de pech dat onze vlucht was gewijzigd en een uur later aankwam in Medan. Inmiddels was er ook nog een uur extra vertraging opgelopen, dus dat zat tegen. Er stond een chauffeur ons op te wachten met een matig busje. Geen werkende airco en 2 stoelen die kapot waren. Het communiceren met de chauffeur lukte matig. Mijn Bahasa verstond hij nauwelijks. We deden de bouwsteen andersom, dus moesten we naar Samosir rijden. De laatste boot zou om 21.00 u gaan. Het was al 16.00 u dus we hadden haast. Tot onze verbazing gingen we eerst naar het Deli River Hotel. Daar kregen we een opsomming van het programma. We meldden natuurlijk dat we liever door wilden rijden naar Samosir, maar dat gebeurde pas nadat we het programma hadden gehoord. We kregen geen drankje en werden er onrustig van. We vertelden wel dat we een beetje teleurgesteld waren over de bus en de chauffeur die niet met ons kon spreken. We vergeleken dat met de uitstekende ervaring op Flores. We reisden nu met 8 mensen en waren er niet gerust op dat deze bouwsteen vlot zou verlopen.
Het oponthoud door eerst naar het hotel te rijden had ons flink wat vertraging doen oplopen. En het had naar ons idee niets toegevoegd.
We kwamen flink in de file in Medan en uiteindelijk werd het een onrustige haastige rit naar Parapat die wij niet altijd even veilig vonden. We waren we net op tijd voor de ferry, maar die was helaas vol. We konden pas mee met de ferry van 23.00 u. Toen we uiteindelijk bij het hotel aankwamen om 1.30 u was alles daar al in diepe rust. Kennelijk was er geen contact geweest tussen de agent en het hotel om te melden dat we pas heel laat zouden arriveren.
De nachtwaker wees ons kamers toe en na een nachtje slapen, werden we wakker met het geweldige uitzicht. We probeerden maar gauw het leed te vergeten, maar toch zien we die bewuste dag als een minder geslaagde vakantiedag.
Mijn tip zou zijn om de agent mee te sturen naar de luchthaven daar haar zegje te laten doen en dan direct door te rijden naar
Parapat. Had veel tijd bespaard!

De volgende middag kwam er een nieuwe chauffeur, Willi, met een prima bus. Hij sprak iets Engels en reed uitstekend en kon de reis goed begeleiden. Hij heeft een positieve bijdrage geleverd aan onze reis over Sumatra, omdat hij het programma goed kende en dat duidelijk kon overbrengen .
Toch was hij duidelijk geen gids, want op bijzondere plekken huurden we zelf een gids in, bv op Samosir bij het Batakdorp. In
Bohorok en in Tangkahan hoorden de lokale gidsen bij het programma. Hoewel wij in Bohorok flink moesten bijbetalen (+/- € 100,=) om de wandeling met een 1,5 uur te verlengen.
De rafttour was overigens weer super. Geweldige gidsen die het uitstapje zo goed hadden verzorgd. Het waren aardige jongens die dit zeer goed en gezellig doen!!

Bij ons blijft de vraag of we nu verkeerde verwachtingen hadden en op Flores te goed opgevangen en begeleid zijn of dat de agent in Sumatra gewoon een gids/ reisleider had mee moeten sturen. Met 8 betalende gasten verwacht je toch eerder meer dan minder service.

We horen graag jullie reactie hierop.

We zijn nu druk met het ordenen van alle foto's. We bekijken graag nog eens alle avonturen en vertellen er graag over.

Hopelijk hebben jullie een indruk gekregen van onze reis
Mochten jullie nog vragen hebben dan zijn we uiteraard bereid om die te beantwoorden.

Bouwsteen 8 dagen avontuurlijk Flores&Komodo