• Dore Atri
  • Triton Bay divers
  • Baliem
  • Baliem
  • Baliem
  • Korowai
  • Korowai
  • Manta

Bouwsteen 8 dagen Avontuurlijk Papua - de Korowai

De Korowai bouwsteen is onze meest avontuurlijke reis. In een mix van korte vluchten, tochten per boot en soms stevige wandelingen trekt u door het oerwoud naar de Korowai stammen die in boomhutten hoog boven de grond wonen.

Overnachten doet u in tentjes en soms in lokale primitieve accommodaties. Behalve een gids gaan er ook dragers en een kok mee op de reis.
U dient naast een goede conditie te beschikken over een groot aanpassingsvermogen, omdat u in niet alledaagse situaties terecht komt.

De bouwsteen begint en eindigt in Jayapura. Desgewenst kunt u de bouwsteen Baliemvallei voor- of achter de Korowai plakken.

Richtprijzen

TIJDELIJK NIET BOEKBAAR
Inclusief:
• Al het vervoer over land per auto inclusief transfers van en naar de luchthavens
• Alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner
• 2 hotel overnachtingen in Dekai
• 5 overnachtingen in tenten
• Engelssprekende gids
• Dragers en kok
• Motorboot Korowai
• Ceremonies bij de Korowai
• Travel permit ( kopieën paspoort en pasfoto's meenemen )
• Donatie en entreegelden
• Alle activiteiten in programma
. Binnenlandse vluchten Jayapura-Dekai-Jayapura
Exclusief:

. Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
. Reis- en annuleringsverzekeringen.
. Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
. Bijdrage SGR € 5 per persoon
. CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 Aankomst Jayapura en transit naar Dekai

Vanaf Jayapura airport vliegt u met Trigana airlines naar Dekai, een vlucht van iets minder dan een uur. Bij aankomst in Dekai. Dekai is na de grotere autonomie van de provincie Papua aan het moderniseren en de Manimo stam is inmiddels redelijk geciviliseerd. Terwijl de gids de laatste voorbereidingen treft heeft u de middag vrij te besteden. Overnachting in simpel hotel.

vlucht Jayapura-Wamena-Dekai-Wamena-Jayapura

Vlucht met Wings, NAM of Trigana Air vertrek dagelijks 5 vluchten in de ochtend Max gewicht: 10 kg. Extra gewicht ca € 5 per kg ter plaatse bij te betalen

Dag 2 Een dag op de Brazza rivier

Na het ontbijt wordt u achter op een motorfiets via een slechte weg naar het 'haventje' van Lopon gebracht. Hier start de ongeveer 7 uur durende tocht over de Braza rivier. Onderweg stoppen we bij enkele dorpjes van de Citak Mitak stammen. Zij leven langs de rivier van vis en verder wat de jungle achter hun hutten heeft te bieden. Sinds er meer 'verkeer' is op de Brazza rivier zijn ook deze stammen zich meer gaan verwesteren en dragen ze vaak normale kleding. In de middag arriveren we in Muara Siretz. We overnachten in het dorp in tenten.

Dag 3 Trekking naar de Korowai

Het laatste boottochtje duurt vier uur en dan bereiken we het dorpje Mabul. Dit is het eerste dorpje van de Korowai dat we bezoeken. Terwijl de gids ons bezoek aankondigt bij het stamhoofd en dragers arrangeert hebben we de tijd om in het dorpje rond te kijken. De Korowai in Mabul werken als boer of in de jacht. Samen met de dragers wandelen we in een rustig tempo in ongeveer drie uur naar de Korowai dorpjes in de jungle. Bij ieder dorp moet worden onderhandeld met het stamhoofd. Wanneer deze onze geschenken accepteert mogen we het domein betreden en zit u temidden van de lokale bevolking, alsof u eeuwen terug bent gegaan in de tijd. Overnachting in tent (desgewenst tent in een boomhut).

Dag 4 Leven met de Korowai

We spenderen twee volle dagen om het dagelijks leven van de Korowai mee te maken. U kunt mee gaan op jacht of de sago oogst. De jungle is hier warm en zompig. Sago is de belangrijkste voedselbron en wordt aangevuld met vis en vlees, afkomstig van de jacht. En natuurlijk fruit en groenten uit de jungle.

Dag 5 Leven met de Korowai

Nog een dag temidden van deze primitieve stam. U wordt zelf uitgenodigd om sago te oogsten of vis te vangen. Natuurlijk bent u ook getuige van traditionele dansen en muziek. De bewoners hebben net zo veel plezier als u.

Dag 6 Terug naar Mabul

We nemen afscheid van de Korowai in de jungle en wandelen en varen terug naar Mabul

Dag 7 Stroomopwaarts de Brazza rivier

In de omgekeerde volgorde varen we nu met de boot een volle dag tegen de stroom in. Aan het eind van de middag arriveren we in Lopon, waar we weer achterop de motor naar Dekai rijden.

Dag 8 Terug naar Wamena of Jayapura

Rond het middaguur vliegen we vanuit Dekai terug naar Wamena of Jayapura. Einde van een zeer bijzondere reis.

Korowai regio

Korowai

Het gebied van de Korowai stammen is een ruim 500 vierkante kilometer groot gebied ten noordwesten van Boven Digul. Het is een lastig bereikbaar moerassig regenwoud. Tochten naar de Korowai gaan per boot, meestal over de Brazza rivier vanuit Dekai, of vanuit Kepi.

De ongeveer 3.000 Korowai leven in kleine nederzettingen in boomhutten. Sinds het einde van de vorige eeuw zijn er langs de rivieren ook dorpjes gebouwd, waardoor het aantal nederzettingen afneemt. De Korowai leven van de natuur. De sagopalm is daarbij de belangrijkste leverancier. Daarnaast wordt er met pijl en boog gejaagd op onder andere wilde zwijnen en gevist in de kleine beekjes.

De boomhutten staan op een hoogte van 15 tot 50 meter en beschermt de inwoners tegen ongedierte, wild en vijandige aanvallen. De ladder is een gedroogde en ingekeepte boomstam en trilt bij iedere stap die wordt gemaakt en zodoende de bewoners waarschuwt wanneer er iemand naar boven klimt.

Als je de Korowai wilt bezoeken moet je rekening houden met zeer primitieve overnachtingen (bij de Korowai in een tent of in een boomhut). Behalve een redelijke conditie moet je ook beschikken over een groot aanpassingsvermogen. Na de lange boottocht over de Brazza rivier volgt een trekking van 3 tot 5 uur door het moerassige oerwoud naar de Korowai nederzetting. Op een Korowai expeditie gaan behalve een gids ook een kok en dragers mee. Een Korowai expeditie is goed te combineren met een bezoek aan de Baliemvallei of de Asmat regio.