• Dore Atri
  • Triton Bay divers
  • Baliem
  • Baliem
  • Baliem
  • Korowai
  • Korowai
  • Manta

Bouwsteen 8 dagen Avontuurlijk Papua - de Korowai

De Korowai bouwsteen is onze meest avontuurlijke reis. In een mix van korte vluchten, tochten per boot en soms stevige wandelingen trekt u door het oerwoud naar de Korowai stammen die in boomhutten hoog boven de grond wonen.

Overnachten doet u in tentjes en soms in lokale primitieve accommodaties. Behalve een gids gaan er ook dragers en een kok mee op de reis.
U dient naast een goede conditie te beschikken over een groot aanpassingsvermogen, omdat u in niet alledaagse situaties terecht komt.

De bouwsteen begint en eindigt in Jayapura. Desgewenst kunt u de bouwsteen Baliemvallei voor- of achter de Korowai plakken.

Richtprijzen

€ 2.060 p.p. op basis van 2 deelnemers
€ 1.970 p.p. op basis van 4 deelnemers

Inclusief:
• Al het vervoer over land per auto inclusief transfers van en naar de luchthavens
• Alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner
• 2 hotel overnachtingen in Dekai
• 5 overnachtingen in tenten
• Engelssprekende gids
• Dragers en kok
• Motorboot Korowai
• Ceremonies bij de Korowai
• Travel permit ( kopieën paspoort en pasfoto's meenemen )
• Donatie en entreegelden
• Alle activiteiten in programma
. Binnenlandse vluchten Jayapura-Dekai-Jayapura
Exclusief:

. Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
. Reis- en annuleringsverzekeringen.
. Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking

Dag 1 Aankomst Jayapura en transit naar Dekai

Vanaf Jayapura airport vliegt u met Trigana airlines naar Dekai, een vlucht van iets minder dan een uur. Bij aankomst in Dekai. Dekai is na de grotere autonomie van de provincie Papua aan het moderniseren en de Manimo stam is inmiddels redelijk geciviliseerd. Terwijl de gids de laatste voorbereidingen treft heeft u de middag vrij te besteden. Overnachting in simpel hotel.

vlucht Jayapura-Wamena-Dekai-Wamena-Jayapura

Vlucht met Wings, NAM of Trigana Air vertrek dagelijks 5 vluchten in de ochtend Max gewicht: 10 kg. Extra gewicht ca € 5 per kg ter plaatse bij te betalen

Dag 2 Een dag op de Brazza rivier

Na het ontbijt wordt u achter op een motorfiets via een slechte weg naar het 'haventje' van Lopon gebracht. Hier start de ongeveer 7 uur durende tocht over de Braza rivier. Onderweg stoppen we bij enkele dorpjes van de Citak Mitak stammen. Zij leven langs de rivier van vis en verder wat de jungle achter hun hutten heeft te bieden. Sinds er meer 'verkeer' is op de Brazza rivier zijn ook deze stammen zich meer gaan verwesteren en dragen ze vaak normale kleding. In de middag arriveren we in Muara Siretz. We overnachten in het dorp in tenten.

Dag 3 Trekking naar de Korowai

Het laatste boottochtje duurt vier uur en dan bereiken we het dorpje Mabul. Dit is het eerste dorpje van de Korowai dat we bezoeken. Terwijl de gids ons bezoek aankondigt bij het stamhoofd en dragers arrangeert hebben we de tijd om in het dorpje rond te kijken. De Korowai in Mabul werken als boer of in de jacht. Samen met de dragers wandelen we in een rustig tempo in ongeveer drie uur naar de Korowai dorpjes in de jungle. Bij ieder dorp moet worden onderhandeld met het stamhoofd. Wanneer deze onze geschenken accepteert mogen we het domein betreden en zit u temidden van de lokale bevolking, alsof u eeuwen terug bent gegaan in de tijd. Overnachting in tent (desgewenst tent in een boomhut).

Dag 4 Leven met de Korowai

We spenderen twee volle dagen om het dagelijks leven van de Korowai mee te maken. U kunt mee gaan op jacht of de sago oogst. De jungle is hier warm en zompig. Sago is de belangrijkste voedselbron en wordt aangevuld met vis en vlees, afkomstig van de jacht. En natuurlijk fruit en groenten uit de jungle.

Dag 5 Leven met de Korowai

Nog een dag temidden van deze primitieve stam. U wordt zelf uitgenodigd om sago te oogsten of vis te vangen. Natuurlijk bent u ook getuige van traditionele dansen en muziek. De bewoners hebben net zo veel plezier als u.

Dag 6 Terug naar Mabul

We nemen afscheid van de Korowai in de jungle en wandelen en varen terug naar Mabul

Dag 7 Stroomopwaarts de Brazza rivier

In de omgekeerde volgorde varen we nu met de boot een volle dag tegen de stroom in. Aan het eind van de middag arriveren we in Lopon, waar we weer achterop de motor naar Dekai rijden.

Dag 8 Terug naar Wamena of Jayapura

Rond het middaguur vliegen we vanuit Dekai terug naar Wamena of Jayapura. Einde van een zeer bijzondere reis.

Korowai regio

Korowai

De Korowai, ook wel Kolufo genoemd, zijn een volk in zuidoost Papoea, het zuidoostelijke deel van westelijk Nieuw-Guinea. Naar schatting bestaat het volk uit circa 3000 personen. Tot de jaren '70 waren zij zich niet bewust van het bestaan van andere volken naast hun eigen groep en enkele volken in de directe omgeving.

Volgens sommige bronnen behoort deze groep tot een van de weinige volken die ook vandaag de dag nog kannibalisme praktiseren. Andere bronnen spreken dit echter tegen en stellen dat er al zeker 20 jaar geen sprake meer is van kannibalisme bij de Korowai.

De term Korowai is een Maleise verbastering van de naam Kolufo, en slaat meer op een gemeenschappelijkheid qua taal, dan op een stameenheid. De patriclan is voor de Korowai zelf de relevante eenheid als het gaat om zelfidentificatie. Dit Papoeavolk, uit het subdistrict Kouh in het zuidelijke district Merauke van de Indonesische provincie Papoea, woont tussen de Eilanden en de bovenstroom van de Beckingrivier.

(Bron: Wikipedia)

Leven op het ritme van de sagopalm

Zonder de sagopalm zouden de Korowai verloren zijn. Deze palmboom is niet alleen nuttig voor de bouw van hun huizen, hij dient ook als voedsel. Nadat de vezelige stam geraspt en gefilterd is, geeft hij een zetmeel vrij, sago genaamd. Eén enkele familie gebruikt één boom per week! Dus wanneer er in de omgeving geen sagopalmen meer staan, verhuist de stam. De sagopalm die als voedsel of bouwmateriaal gediend heeft, wordt daarna nog als brandstof gebruikt. De Korowai jagen (op bv. wild zwijn en kasuaris) en vissen ook, met behulp van pijlen die ze zelf maken.

Korowai gewoontes

Huizen

Het huis staat op 12 tot 50 m van de grond. De schors van de sagopalm wordt gebruikt voor de plankenvoer en de muren. De bladeren vormen het dak. Het geraamte van het huis bestaat uit takken die samengehouden worden met rieten bindingen. Om bij het huis te kunnen komen, heeft men een droge boomstam ingekeept en opgehangen. Deze ladder trilt bij elke stap en waarschuwt de bewoners dat er een bezoeker op komst is. Dankzij hun kleine gespierde lichaam klimmen de Korowai met gemak in de bomen.

Een huwelijk is vaak een gelegenheid om een nieuw huis te bouwen. Zelfs de gezinnen van de naburige stammen komen helpen.

Vijandig tegenover vreemdelingen

Sommige Korowai-stammen weigeren blanken te ontvangen en staan vijandig tegenover vreemdelingen. Pijlen vliegen soms over de hoofden. Andere stammen, die dichter bij de stad wonen, hebben hun traditionele uitrusting opgegeven en ontvangen toeristen. Maar het is bijna onmogelijk om er zonder verwittiging aan te kloppen.

Korowai-juwelen

Geheel volgens de traditie dragen de Korowai vreemde juwelen. Hun neus is doorprikt met het been van een kasuaris-vleugel. Sommige Korowai dragen ook merktekens op hun gezicht en vlechten van sagopalmvezels.
Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat