• Ambon rujak

21 dagen Molukken groepsreis

Deze reis brengt u naar verschillende dorpen op het eiland Ambon, u bezoekt het eiland Saparua, onthaast op het prachtige en ongerepte Seram waarna u een kleine week kunt genieten van historie, cultuur en natuur op de Banda eilanden.
U bezoekt plaatsen waar niet veel toeristen komen maar waar van alles te zien is. De reis heeft veel historische en culturele aspecten. U verblijft in nette middenklasse hotels en wordt goed begeleid door uw gidsen.
Vluchten worden uitgevoerd door Garuda Indonesia, met prima overstaptijden in Jakarta.

Afwijkingen in het programma

Het is mogelijk dat de volgorde het dagprogramma wordt gewijzigd naar aanleiding van transport van en naar Banda.

Richtprijzen

Prijs per persoon op basis van 2 personen: € 2.250 exclusief vluchten (ca. € 1.300 p.p.).
Inclusief:
. Intercontinentale vluchten
. Binnenlandse vluchten en/of bootreizen
. Alle transfers en vervoer per airconditioned auto of minibus
. Accommodaties op basis van logies en ontbijt
. Engelssprekende gids bij excursies
. Excursies en entreegelden

Exclusief:
. Overige maaltijden
. Optionele excursies
. Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
. Reis- en annuleringsverzekeringen (aanbevolen)
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds € 30 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon


NB: Op de Molukken is het toerisme nog niet conform westerse maatstaven. De schema's van boot- en vliegverbindingen zijn niet zo betrouwbaar als in Europa. Het kan daardoor gebeuren dat het reisprogramma ter plaatse wordt aangepast. Onze agent zal ter plaatse zijn uiterste best doen om ongemakken te voorkomen. Merapi is niet aansprakelijk voor eventuele extra kosten.

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Ambon (Garuda)

Vlucht met Garuda Indonesia met overstap in Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta in de ochtend. Uw aansluitende vlucht vertrekt ruim 2,5 uur later en duurt ca 3,5 uur.

Dag 2 Aankomst op Ambon

Bij aankomst op het vliegveld staat bij de uitgang uw chauffeur met een naambordje op u te wachten. Hij brengt u naar uw hotel. Mogelijk is uw kamer bij een vroege incheck nog niet gereed. U kunt dan al wel gebruik maken van de overige faciliteiten van het hotel.

Dag 3 Vrije dag op Natsepa

Deze dag staat er niets op het programma. U kunt lekker relaxen aan het zwembad of een wandelingetje maken naar de baai van Natsepa.

Dag 4 Ambon-Seram

U bent vrijwel de hele dag aan het reizen, maar er is zoveel te zien langs de weg en op het water dat dat zeker niet vervelend is. Vanaf uw hotel wordt u opgehaald en naar de haven van Tulehu gebracht. Hier stapt u op de boot waar u in de luxe VIP-class zit. Na twee uur varen komt u aan in Amahai. Vanaf hier gaat u verder met de auto. Een mooie rit van drie uur door natuur en dorpen brengt ons in het dorpje Soleman. Hier start het laatste stuk van de route. Met een klein motorbootje wordt u naar uw hotel gebracht. De avond is vrij, u kunt bijkomen van de lange reis. 3 overnachtingen in Sawai.

Dag 5 Seram, Samahai rivier

Vandaag maken we een lange boottocht naar het vissersdorp Sawai. We bezoeken verschillende kleine eilandjes en varen over de Samahai rivier. Op de route kunt u prachtige exotische vogels en vlinders spotten. Als u geluk heeft laat een zoetwaterkrokodil zich zien. Eind van de middag keren we terug naar het hotel.

Dag 6 Seram, Air Belanda

Dit is een rustige dag. Op het programma staat snorkelen en een tocht naar de zoetwaterbron Air Belanda. Snorkelen is een bijzondere ervaring in de omgeving van deze eilanden, ontdek de kleurrijke onderwaterwereld met haar exotische koralen en vissen. Later gaan we naar de zoetwaterbron. De rest van de dag is vrij te besteden.

Dag 7 Terug van Seram naar Ambon

Op deze laatste dag keert u terug naar Ambon. Bij de haven van Tulehu staat uw chauffeur gereed voor de transfer naar uw hotel. 3 overnachtingen in Natsepa.

Dag 8 Ambon city tour en met de Pelni boot naar Banda

's Morgens maakt u een city tour door Ambon. Vervolgens gaat u naar het dorp Soya Atas, hier bezoekt u het oude Raja huis; het huis van de koning/leider van het dorp. Ook bezoekt u de kerk tegenover het huis. Na Soya Atas gaat de tour we verder naar het Siwalima Museum in Taman Makmur. In dit museum is een grote maritieme, etnografische, ecologische en historische collectie te zien. Naast dit museum bezoekt u ook nog het Maritiem Museum waar krokodillen te zien zijn en een compleet walvisskelet. Na de musea gaat u verder naar het dorp Amahusu. Hier kunt u zien hoe de sago productie in zijn werk gaat. Van het bakken tot het eten, u kunt zelf ook de sago proeven die net uit de traditionele oven komt. Voor de lunch maken we nog een korte stop bij het Pintu Kota strand. De lunch nuttigt u op het Namalatu strand in Latuhalat. Hier heeft u de middag vrij om te relaxen en te zwemmen. Eind van de middag keert u terug naar het hotel in Ambon stad en na het diner wordt u naar de haven gebracht. Normaliter vertrekt u om tien uur in de avond met de grote Pelni boot naar Banda. U verblijft in een eerste- of tweede klas hut, mogelijk gedeeld met uw medereizigers. Zeer vroeg in de ochtend arriveert u in de baai van Banda. Er is een kruier aanwezig om uw bagage naar en van uw hut te brengen. Vanwege uw vroege aankomst op Banda betaalt u ook voor de early check-in van het hotel (reeds in de prijs opgenomen). 4 overnachtingen op Banda Neira.

Dag 9 Banda citytour

Het kleine eiland leent zich bij uitstek voor een wandelexcursie. In circa drie uur krijgt u al veel te zien van de cultuur en historie van Banda. U wordt opgehaald door uw gids en begint met een bezoek aan de vismarkt. U bezoekt daarna het gerestaureerde fort Belgica met prachtig overzicht over de Baai van Banda en daarna de restanten van fort Nassau. Het Hatta huis is ingericht als klein museumpje. In de koloniale periode werden de medeoprichters van de Republiek Indonesië, Hatta en Sharir door Nederland verbannen naar Banda. Hatta bracht hier zijn tijd door met lesgeven aan de lokale jeugd. Het VOC of Jan Pieterszoon Coenmuseum laat in alle eenvoud zien hoe Coen heeft huisgehouden op de Banda eilanden. Het oude kerkje wordt nog steeds gebruikt en verkeert in goede staat.

Dag 10 Banda Besar (Pulau Lontar)

Per longboat vaart u in een half uur naar het eiland Pulau Lontar, beter bekend als Banda Besar. Dit eiland staat vooral bekend om de perkeniers die hier hun nootmuskaat en foelie verbouwen. We brengen ondermeer een bezoek aan de voormalige perken van de familie van den Broeke. We maken verder een wandeling via het Fort Hollandia naar de grafsteen van Nona Lantsuese.

Dag 11 Snorkelen en relaxen

De Banda eilanden herbergen tientallen prachtige snorkel- en duiklocaties met kleurrijk koraal en veel verschillende vissen. Een heerlijk dagje snorkelen en lekker uitrusten op een wit strandje is een absolute aanrader. Met verse vis van het vuurtje is de lunch niet te versmaden! Duiken is ook mogelijk, tegen een meerprijs.

Dag 12 Vrije dag

Deze dag staat er niets gepland. U kunt zelf bij uw hotel of guesthouse een excursie naar één van de eilanden boeken. Wanneer u in april of oktober de Banda eilanden bezoekt, dan is de kans groot dat u de kora-kora wedstrijden kunt zien. Gedurende de overige maanden worden soms ook kora-kora wedstrijden of oefeningen gehouden. De imposante roeiboten worden dan door een twintigtal gespierde mannen bevaren.

Dag 13 Pelni boot Banda-Ambon

Terugvaart van Banda naar Ambon. U wordt aan boord geholpen met uw bagage door de kruier en heet wederom een hut ter beschikking. Vermoedelijk vertrek rond 07:00. Bij aankomst in Ambon, circa 8 uur later, staat een kruier weer klaar en wordt u naar het hotel gebracht.

Dag 14 Hitu schiereiland (Hila-Kaitetu)

's Morgens brengen we een bezoek aan het Australische Oorlogs Monument in Tantui. Oorspronkelijk was hier het gevangenenkamp van de Nederlandse en Australische soldaten die in de Tweede Wereldoorlog vochten tegen de Japanners. Na deze nu vredige en stille plaats te hebben bezocht gaan we verder naar Hila - Kaitetu om het Fort Amsterdam, de oude kerk uit 1780 en de oude Wapaue moskee uit 1414 te bezoeken. Lunchen doen we onderweg. Eerder hebben we de productie van sago al gezien maar vandaag zien we ook hoe de bladeren van de palm gebruikt worden voor bijvoorbeeld het maken van daken. Hiervoor gaan we naar het dorp Rutong. Eind van de middag keren we terug naar het hotel.

Dag 15 Ambon-Saparua

's Morgens rijden we naar Hurnala om de boot van 09.00 uur te halen naar Haria op het eiland Saparua. Na aankomst op Saparua maken we een tour naar het Duurstede Fort en aangrenzende museum (indien geopend, sinds 2013 lijkt het museum gesloten voor publiek). Lunch kunt u nuttigen op het strand van Duurstede. Vervolgens maken we een wandeling door Saparua en wordt u naar uw hotel gebracht.

Dag 16 Saparua tour

Vandaag maken we eerst een wandeling over de drukke markt. Hierna rijden we naar het pottenbakkersdorpje Ouw, hier krijgen we een demonstratie van het traditionele pottenbakken. Na de lunch gaan we verder naar het dorp Mahu. Hier maken we een wandeling door de sago bossen. Sago is een zetmeelproduct dat komt uit het merg van verschillende plant/boomsoorten. Dit hele proces wordt gedemonstreerd. We sluiten de dag af met nog twee andere dorpjes, Itawaka en Noloth. Hier kunt u zelf rustig rondkijken en de cultuur ontdekken. Eind van de middag keren we terug naar het hotel in Saparua.

Dag 17 Saparua - Ambon

Na een vroeg en karig ontbijt wordt u per minibus naar de haven gebracht. Vervolgens varen we terug met de fastboat naar de Hurnala werf in Tulehu en wordt u naar het hotel gebracht.

Dag 18 Rondje oost Ambon

Na het ontbijt gaan we naar het dorpje Waai. Hier leven 'heilige alen' en kunnen we zien hoe de bewoners ze voeren met rauwe eieren. Ook is het mogelijk om de glibberige alen aan te raken en zelfs te knuffelen. Na Waai rijden we verder naar het Hunimua strand. Terwijl we wachten op de lunch is er alle tijd om te zwemmen en te ontspannen. Voordat we terugkeren naar het hotel in Ambon, maken we en stop bij het Natsepa strand. Hier kunt u de heerlijke gebakken bananen proeven, beter bekend als 'pisang goreng'. Ook kunt u 'roedjak' proeven, een pittige fruitsalade met bruine suiker en pinda's. Eind van de middag zijn we terug bij het hotel.

Dag 19 Vrije dag op Ambon

Deze dag staat er niets op het programma. U kunt op eigen gelegenheid de drukke en levendige stad bezoeken. Het hotel ligt in de buurt van het park waar het in de vroege ochtend en de namiddag erg gezellig is. Er worden allerlei sporten bedreven door de lokale bevolking. In het park vinden we ook het standbeeld van Pattimura, de nationale held van Ambon en de wereldvrede gong. Voor het hotel staan becaks (fietstaxi's) op uw klandizie te wachten om gezellig een ritje door de stad te maken. Wel van te voren de prijs afspreken! U kunt vragen of de becak rijder u naar één van de visrestaurants van Ratuh Gurih brengt of naar het gezellige café Sibu Sibu. een leuk bruin café vol met foto’s van bekende Ambonese zangers en voetballers. Er zijn diverse kerken in de stad. Wanneer er een dienst is loop dan gerust naar binnen. Een happening om een dienst mee te beleven.

Dag 20 Vertrek van Ambon

In de loop van de middag transfer naar het vliegveld voor uw 16:15 Garuda-vlucht naar Jakarta en de aansluitende nachtvlucht naar Amsterdam. Amatoo....

vlucht Ambon-Amsterdam via Jakarta

Vlucht met Garuda Indonesia Ambon-Amsterdam met transfer in Jakarta. Vertrek vanuit Ambon in de middag, aankomst eind van de middag in Jakarta. De aansluitende vlucht vertrekt rond middernacht uit Jakarta. Aankomst Amsterdam in de ochtend.

Dag 21 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Maluku Resort&Spa - Natsepa

Het resort ligt aan de baai van Natsepa, op een half uurtje rijden van Ambon stad en het Pattimura vliegveld. In 2015 is het voormalige Baguala Bay geheel gerenoveerd en heeft nu schone Standard rooms in het gebouw en een aantal keurige en luxe cottages en seaview suites. Alles ziet er weer pico bello uit. Alle kamers beschikken over airco, tv, privé badkamer, terras en gratis WiFi. De Cottages en Seaview studio suites beschikken over een zitgedeelte. Het zwembad ziet er uitnodigend uit en het restaurant biedt goede maaltijden aan. meer info more info Informations supplémentaires

Lisar Bahari - Seram

In het noorden van Seram, in het plaatsje Sawai, ligt Lisar Bahari guesthouse direct aan de zee. De cottages zijn gebouwd direct boven het water. Er zijn 6 cottages met elk 5 kamers. De eigenaar grapt over airdo-economy: de wind houdt de kamers koel... De accommodatie is uiterst eenvoudig. Er is soms geen beddegoed, toiletpapier of handdoek aanwezig. De douche geeft alleen koud water. Maar... de sfeer is prima en het uitzicht geweldig! Vanaf je veranda zie je de vissen zo onder je door zwemmen. meer info more info Informations supplémentaires

Hotel Santika Premiere - Ambon

Het nieuwe (2018) **** Santika Premiere hotel is het enige goede hotel in Ambon stad met een zwembad. Het hotel telt 143 kamers, waarvan wij de Deluxe kamers aanbieden. Alle kamers beschikken over airco, badkamer met warm stromend water, koffie- en theefaciliteiten, minibar, kluisje, föhn, TV en WiFi. Het hotel heeft behalve zwembad een groot restaurant een business centre en lounge/bar. Het hotel ligt op ongeveer 2 kilometer van het stadscentrum. meer info more info Informations supplémentaires

Cilu Bintang - Banda Neira

Zoals alle accommodaties op Banda is het nieuwe (2015) Cilu Bintang op Bandaneira kleinschalig. Het hotelletje telt 10 kamers en ligt net buiten het centrumpje van Bandaneira. Abba, uw gastheer, is een vermakelijke gastheer die Banda en de wensen van zijn gasten prima kan combineren. Ibu Dila, zijn vrouw, is waarschijnlijk de beste kokkin van het eiland. Gasten in andere accommodaties komen hier ook graag smullen van het lekkere eten. De tonijn is wereldberoemd bij Bandareizigers... Het Mutiara guesthouse behoort ook toe aan Abba en Dila. Minpuntje is dat alleen de VIP room op de verdieping uitzicht biedt op de Gunung Api. Cilu Bintang heeft 3 kamertypes: Standaard (al prima), Deluxe (iets ruimer, ca 25 m2 en de VIP room. Er is gratis Wifi. meer info more info Informations supplémentaires

Vita - Banda Neira

Vita Guesthouse is een eenvoudig guesthouse. Het heeft een gezellig terras aan de baai met uitzicht op de Gunung Api vulkaan. Alan, de manager, kan u in het Engels een hoop vertellen over de Bandanezen en activiteiten in de omgeving. Let wel op dat u hier geen warm water tot uw beschikking heeft. meer info more info Informations supplémentaires

Maulana hotel Banda Neira

The Maulana hotel is the only 3 * hotel on Banda Neira. It features spacious and clean rooms on the ground and first floors. The somewhat dated, but historic hotel is located directly on the Banda sea and has a view of the volcano Api. World stars like Mick Jagger, Jackie Onassis and Brigitte Bardot have already preceded you ... All excursions can be undertaken from the hotel. You board a longboat directly in front of the hotel to visit the other islands of Banda. An excellent location for peace, culture, nature, history, snorkeling and diving. meer info more info Informations supplémentaires

Maluku Resort&Spa - Natsepa

Het resort ligt aan de baai van Natsepa, op een half uurtje rijden van Ambon stad en het Pattimura vliegveld. In 2015 is het voormalige Baguala Bay geheel gerenoveerd en heeft nu schone Standard rooms in het gebouw en een aantal keurige en luxe cottages en seaview suites. Alles ziet er weer pico bello uit. Alle kamers beschikken over airco, tv, privé badkamer, terras en gratis WiFi. De Cottages en Seaview studio suites beschikken over een zitgedeelte. Het zwembad ziet er uitnodigend uit en het restaurant biedt goede maaltijden aan. meer info more info Informations supplémentaires

Mahu lodge - Saparua

Het kleinschalige Mahu lodge ligt aan de noordkant van Saparua, direct aan de zee. Je kunt alleen vanaf de steiger een plons doen. Vrijwel alle kamers zijn sinds 2011 gerenoveerd en hebben douche met koud water, airco en een privé terras. Bij het hotel is ook een klein duikcentrum gevestigd. meer info more info Informations supplémentaires

Maluku Resort&Spa - Natsepa

Het resort ligt aan de baai van Natsepa, op een half uurtje rijden van Ambon stad en het Pattimura vliegveld. In 2015 is het voormalige Baguala Bay geheel gerenoveerd en heeft nu schone Standard rooms in het gebouw en een aantal keurige en luxe cottages en seaview suites. Alles ziet er weer pico bello uit. Alle kamers beschikken over airco, tv, privé badkamer, terras en gratis WiFi. De Cottages en Seaview studio suites beschikken over een zitgedeelte. Het zwembad ziet er uitnodigend uit en het restaurant biedt goede maaltijden aan. meer info more info Informations supplémentaires

Ambon

Ambon

Ambon, de hoofdstad van de eilanden groep Zuid-Molukken ligt op het gelijknamige eiland Ambon.
De gezellig drukke stad Ambon leent zich uitstekend voor een rondrit per becak (fietstaxi). De kleurige mark, het Merdeka plein met het World Peace monument en het standbeeld van de vrijheidsstrijder Pattimura zijn leuke bezienswaardigheden.
Op iets grotere afstand staat het standbeeld van Martha Christina, de vrouwelijke bondgenoot van Pattimura. Als je een auto ter beschikking hebt, rij dan ook naar het dorpje Soya di atas en neem een slok water. Het schijnt dat je er een stuk jonger van wordt. Het Siwalima museum is ook een bezoek waard en ligt op de route naar Pintu Kota, de iconische poort van Ambon.

Ambon-stad heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren van de omliggende dorpen en eilanden, waardoor de bevolking zeer jong is. Zij komen vooral om werk te zoeken. De belangrijkste werkgever in Ambon-stad is de overheid en een baan als ambtenaar is zeer gewild aangezien het zekerheid, status en voordelen (zoals het kunnen helpen van familieleden) verschaft. Maar voor Molukkers die al langere tijd in Ambon-stad wonen of er geboren zijn, blijft het dorp van herkomst (van de familie) zeer belangrijk voor de identiteit. Bij belangrijke dorpsgebeurtenissen of op feestdagen keren dan ook veel Ambonezen terug naar het dorp van hun familie.

Qua accommodaties heb je de keuze uit stadshotels, zoals het nieuwe Santika met zwembad en het gezellige familiehotel Mutiara. Wil je buiten de stad dat is het Maluku Spa Resort in Natsepa, op ruim een half uur rijden van het centrum, de beste keuze.

Ambon-stad is met afstand het belangrijkste knooppunt van de provincie en vervult een belangrijke rol voor geheel Oost-Indonesië. Aan de overkant van de Baai van Ambon (Teluk Ambon) ligt het Pattimura vliegveld met lijnvluchten naar onder andere Makassar, Jakarta, Soerabaja, Bali, Ternate en Papoea. Daarnaast doen een aantal Pelni passagiersschepen de stad aan.

Ambon buiten de stad

Op het noordelijke schiereiland Hitu staat het redelijk geconserveerde Fort Amsterdam. Op korte afstand vind je ook de oudste moskee en kerk van Ambon.
In het oosten van het eiland ligt het dorpje Waai met de bekende heilige alen. In de buurt liggen de warm waterbronnen van Tulehu en is er het heerlijk witte strand van Liang.

Het openbaar vervoer op het eiland zelf bestaat uit de Angkotan Kota, kleine busjes die vanaf de Mardika Terminal nabij het centrum van de stad vele bestemmingen op het eiland bedienen.

Favoriete restaurant

Ambon stad heeft érg lekkere visrestaurants. Zelf zou ik Rumah Makan Ratu Gurih aanbevelen, in de weekenden druk bezet, maar door de week eet je hier de lekkerste ikan goreng of ikan bakar (in olie gebakken of geroosterde vis).
Ga zeker ook een keer koffie drinken bij Rumah Kopi Sibu Sibu en kijk je ogen uit!

Natsepa

Natsepa

Natsepa is een klein plaatsje aan de baai van Natsepa. In het dorp is niet veel te doen, behalve smullen van de Rujak Natsepa, een gerecht met jong fruit en een pindasaus die al je smaakpupillen op scherp zet.
Het strand van Natsepa ligt vaak aan lager wal en is daardoor niet uitnodigend om te gaan zwemmen.

Sawai

Sawai

Sawai is een klein vissersdorpje, waar de meeste woningen op palen boven het water zijn gebouwd.

Banda Neira

Banda eilanden

De Banda-eilanden (Indonesisch: Kepulauan Banda) vormen een groep van tien kleine vulkanische eilanden in de Bandazee en behoren tot de Indonesische eilandengroep de Molukken en de provincie Zuid-Molukken.
Het inwonertal bedraagt circa 15.000. De hoofdstad is Banda Neira, op het eiland met dezelfde naam.

Banda is niet altijd even goed bereikbaar. Wekelijks zijn er drie vluchten van en naar Ambon, vaak met kleine 12-persoons vliegtuigjes. De vluchten worden echter vaak op het laatste moment geannuleerd.
Van september tot midden december en februari tot eind april vaart er twee keer per week een fastboat van en naar Ambon. De tocht duurt ongeveer vier uur.
Dan zijn er nog de Pelni passagiersschepen die het jaar rond gemiddeld drie keer per twee weken tussen Ambon en Banda varen.

Bezienswaardigheden

De Banda Neira eilandtour doet u wandelend: U bezoekt het fort Belgica, het Hatta huis (Medeoprichter van de Republik Indonesia Mohammed Hatta is in de koloniale tijd door Nederland verbannen naar Banda. Hier heeft hij onder meer een schooltje gestart.), het Banda museum met vele relikwieën en afbeeldingen uit de VOC tijd en de oude kerk met kerkhofje

Banda Besar: Per longboat vaart u in een half uur naar het eiland Banda Besar. Hier vindt u Fort Hollandia, de grafsteen van Nona Lantsuese en de nootmuskaatplantage van de familie van den Broeke.

Gunung Api is het eiland met de vulkaan. Per longboat vaart u naar de zuidkant van dit vulkaaneiland om rond 05.30 uur de twee uur durende klim naar de top te maken. Op de top heeft u een prachtig uitzicht en kunt u genieten van de zonsopkomst.

Snorkelen en duiken: De Banda eilanden herbergen tientallen prachtige snorkel- en duiklocaties, met kleurrijk koraal en veel verschillende vissen. Een heerlijk dagje snorkelen en lekker uitrusten op een wit strandje is een absolute aanrader. Met verse vis van het vuurtje is de lunch niet te versmaden!

Rond oktober kunnen duikers grote scholen hamerhaaien tegenkomen bij Pulau Hatta. In die maand zijn er ook verschillende liveaboards die duikcruises tussen Ambon en Banda aanbieden.

Geschiedenis

Tot in het midden van de 18e eeuw waren de Banda-eilanden de enige bekende plaats in de wereld waar de specerijen nootmuskaat en foelie werden verbouwd. De Nederlanders veroverden de eilanden in de 17e eeuw om de productie van nootmuskaat en foelie in handen te krijgen. Op dat moment bracht nootmuskaat in Europa zeer veel geld op. Het was een onderdeel van kwakzalversmiddelen tegen de pest, en een monopolie was zeer lucratief.

De plaatselijke bevolking, werd in 1621 onder leiding van Jan Pieterszoon Coen door de Nederlanders uitgemoord, en vervangen door slaven uit Madagaskar en Indiërs. Fort Belgica op Banda Neira, één van de forten die door de VOC werden gebouwd, is het grootste Europese fort in Indonesië.

Nog een leuk weetje: Destijds bezat’ Nederland vrijwel de gehele Banda archipel. Alleen het eilandje Pulau Run behoorde toe aan Engeland. In 1667 ruilde Nederland het eiland met de Engelsen tegen de kolonie Nieuw Amsterdam, het huidige New York…

In 1999 braken er gewelddadige godsdiensttwisten uit, die het toerisme een gevoelige slag toebrachten. Eén van de laatste perkeniers op Banda was Wim van den Broeke, die woonde op het eiland Lonthor, ook wel bekend als Banda Besar. Zowel Prins Bernhard als oud-minister Pronk bezochten hem. De familie van den Broeke bezat vijf nootmuskaatplantages, waarvan Groot Waling op Lonthar de oudste is.Tijdens de godsdiensttwisten is een groot deel van de familie van den Broeke omgekomen.

Favoriete restaurant

Ongetwijfeld eet je de lekkerste tonijn bij Ibu Dila van het guesthouse Cilu Bintang Estate. De Tuna Rujak-style is om je vingers bij op te eten!

Mahu

Mahu - Saparua

Mahu is een klein vissersdorpje op het eiland Saparua, op een half uurtje rijden van Saparua stad.

Saparua

Saparua

Saparua is de grootste van de Lease eilanden. Qua oppervlakte is het vergelijkbaar met Texel en er wonen een kleine 50.000 eilanders. Zoals op veel Molukse eilanden is sagopalm het belangrijkste basisvoedsel. Er zijn veel plaatsen om de sagoproductie en -verwerking te zien.

Het VOC fort Benteng Duurstede is één van de grotere bezienswaardigheden. Het museum heeft een aardige collectie oud oorlogstuig.
Saparua telt een kleine twintig dorpjes. De ferry vanuit Ambon komt aan in Haria. Bij de ‘hoofdstad’ Saparua ligt het VOC fort Benteng Duurstede. Het is één van de grotere bezienswaardigheden. Het museum heeft een aardige collectie oud oorlogstuig.

Het mooie dorpje Ouw ligt op een heuvel. Het heeft enorm veel trappen die je moet nemen om de oude kerk te bezichtigen. Aan het strand worden prauwen gebouwd, In het dorp is ook een pottenbakkerij.

Overnachten doe je in het Perdana guesthouse in het dorpje Saparua. Hou rekening met ongeïnteresseerd personeel en een karig ontbijt met kleffe boterhammen en koude koffie. Aantrekkelijker is het Rumah RP guesthouse in het dorpje Ihamahu. Je kunt hier ook een kookcursus volgen. Duikers hebben de keuze uit de eenvoudige Mahu lodge, met niet het beste duikcentrum, of het luxe Cape Paperu.