• Kelimutu
  • Belaraghi
  • Naru - Bajawa
  • Cancar
  • Pink beach Komodo
  • Komodo varaan
  • Padar island Komodo
  • Pindito Komodo

Rondreis 16 dagen duiken - Komodo en Bali

De eilanden in het Komodo National park zijn vooral bekend vanwege de prehistorische Komodo varanen, maar het is ook een van de mooiste duikgebieden in Indonesië. Deze duikreis neemt je een week mee op de dagtochten van het Divine duikcentrum. Zij nemen je mee naar zeer afwisselende duikspots en stemmen het duiken af op de ervarenheid van de duikers. Ook Bali kent een grote verscheidenheid in duiklocaties. Koraal, scheepswrakken, muckdiving en manta's wisselen elkaar af. Je verblijft hier in het kustplaatsje Candidasa.

In een heerlijk warme zee (25-28 graden) beleef je de onderwaterwereld volkomen op je gemak. Ervaren divemasters zorgen goed voor je, zodat je alle tijd hebt om te genieten van de vissen, het koraal en de schildpadden.
Richtprijzen

€ 2.535 Richtprijs p.p. op basis van 2 personen in laagseizoen
€ 3.050 Richtprijs p.p. op basis van 2 personen in hoogseizoen


Inclusief :
•Intercontinentale en binnenlandse vluchten met Garuda Indonesia
•Accommodaties op basis van logies en ontbijt
•Lunch tijdens duikdagen
•10 dagen x 2 duiken
•Excursies volgens programma, inclusief entreegelden en donaties
•Vervoer per AC auto of busje tijdens de reisdagen
•Engelstalige gids tijdens de excursies

Exclusief :
•Huur duikuitrusting (ca. € 30 per dag)
•Overige lunches en diners
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis en annuleringsverzekeringen ( verplicht )
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds (€ 30 per boeking)
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Labuan Bajo (Garuda)

Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met haar nieuwe Boeing 777-300 ER. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend. Uw aansluitende vlucht vertrekt ongeveer 3 uur later en duurt ca 2,5 uur.

Dag 2 Aankomst Labuan Bajo, transfer naar het hotel

Nadat u uw koffers van de band heeft gehaald loopt u de aankomsthal uit naar buiten. Uw chauffeur staat daar op u te wachten voor de transfer naar het hotel.

Manta Rhei Dagtrip duiken of snorkelen - Komodo

Buiten de varanen en het ruwe landschap staat het Komodo National Park bekend als 1 van de beste duikgebieden ter wereld. Het park kenmerkt zich door veelzijdigheid – van prachtige koraaltuinen tot imposante basaltformaties, en van kleurrijke slakjes tot majestueuze manta roggen – Komodo heeft het allemaal. Wanneer je een gevorderde en avontuurlijk ingestelde duiker bent, kun je je hier uitleven tijdens heftige stromingsduiken. Als je minder ervaren bent, of liever ontspannen wilt rondzwemmen, kan je genieten van prachtige, beschutte riffen. Ook als niet-duiker ben je van harte welkom op ‘Yolande' dagboot, voor een heerlijk ontspannen dag op het water. Snorkelaars krijgen precies dezelfde service als duikers.

Dag 8 Van Flores naar Bali, Candidasa

De ochtend is lekker relaxed, na het ontbijt heeft u nog een paar uurtjes voordat u naar het vliegveld wordt gebracht. Om ongeveer 13:00 vliegt u met Garuda naar Bali. Op de airport staat uw bus klaar om u naar uw resort in Candidasa te brengen.

Garuda Vlucht Labuan Bajo-Denpasar

Directe binnenlandse vlucht Labuan Bajo - Denpasar met Garuda Indonesia. Vluchten op zo-di-wo-do en za. Vertrek 13:00 en 15:10 (niet op zo), aankomst 14:00 en 16:10

Dag 9 t/m 13 Duiken bij Candidasa

Deze dagen kunt u duiken bij Candidasa. Voor zowel beginnende, maar zeker voor ervaren duikers bieden Candidasa en Padangbai fantastische duiklocaties. Vanuit Candidasa maken we vooral gebruik van PADI gecertificeerde Gangga divers. Ons startpunt is Lotus bungalows in Candidasa.

Dag 14 Candidasa - vrije dag

Er staat deze dag niets op het programma. U kunt lekker luieren aan het zwembad of het strand. Candidasa heeft een gezellig straatje met leuke winkeltjes en restaurants. Of maak een excursie naar Besakih, de moedertempel van Bali, maak een raft op de Tegala Waja rivier of bezoek het nabijgelegen waterpaleis.

Dag 15 Pulang kampung, vertrek naar huis

Ruim op tijd, ongeveer 3 uur voor uw vlucht vertrekt, haalt uw chauffeur u op voor uw transfer naar het vliegveld voor uw avondvlucht Denpasar-Jakarta en de aansluitende nachtvlucht naar Amsterdam.

vlucht Denpasar-Amsterdam via Jakarta (Garuda)

vlucht met Garuda Indonesia met overstap in Jakarta. Vertrek Denpasar begin van de avond, aankomst Amsterdam in de vroege ochtend.

Dag 16 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Puri Sari Labuan Bajo

Het kleine en gezellige Puri Sari ligt direct aan het strand van Labuan Bajo. Alle 11 kamers hebben zicht op zee en een terrasje. Het hotel beschikt over een zwembad, er is WiFi in het restaurant. meer info more info Informations supplémentaires

Lotus bungalows - Candidasa

Met 20 vrijstaande bungalows is Lotus een top accommodatie, direct aan het strand van Candidasa, aan de oostkust van Bali. Alle kamers beschikken over airco, kluisje, waterkoker, minibar en privé terras. De Superior kamers hebben alle zeezicht. Het hotel beschikt over een spa met heerlijke massages, een eigen duikcentrum, restaurant, groot zwembad en op vrijdags een gratis yoga training. In de openbare ruimtes is gratis Wifi. meer info more info Informations supplémentaires

Labuan Bajo

Labuan Bajo

Labuan Bajo betekent letterlijk “De haven van de zeenomaden”. Labuan Bajo was voorheen een vissersdorp, maar de laatste jaren is toerisme de grootste bron van inkomen. Ieder jaar komen er nieuwe hotels bij, van budget tot 5 sterren. Jaarlijks trekken Komodo, en dus Labuan Bajo zo’n 180.000 toeristen.

Labuan Bajo is de uitvalshaven voor tochten naar de bekende Komodo eilanden. Het stadje heeft een gezellige kern, omringd door een éénrichtingsweg boven en onderlangs het centrum. Zowel op de berg als onderaan langs de kust is er een aaneenschakeling van restaurantjes, homestays, duikscholen en touroperators.

Behalve naar Komodo kun je in de omgeving van Labuan Bajo dagtochten maken naar verschillende watervallen, de onderwatergrot Batu Cermin (vooral ’s morgens doen, als de zon spiegelt in het water) of naar traditionele dorpjes.

Lekker eten kun je onder andere bij Treetop of het dure Atlantis Beach Club.
Onze favoriete hotels zijn het Puri Sar, aan de zuidkant van het stadje, Green Hill Boutique resort boven het centrum of het verafgelegen en luxe Plataran Komodo en het Sudamala resort op het eilandje Seraya.

Komodo National Park Duikspots

Komodo Dive Sites

Batu Bolong

Boven de zeespiegel is Batu Bolong (holle rots) slechts een kleine rots tussen Tatawa Besar en Komodo, onder water een grote kegelvormige rots en een van de meest prachtige duikplekken van de Komodo-archipel. Hoewel de stromingen erg sterk kunnen zijn, is duiken altijd mogelijk in de schaduw van de rots, wat ofwel de noordelijke of de zuidelijke kant is, afhankelijk van de richting van de stroming. Het wordt zeer aanbevolen om de duikmeester te volgen, omdat er op de oost- en westelijke hoeken sterke neerwaartse stromingen kunnen zijn. De zuidkant van Batu Bolong loopt geleidelijk af, terwijl de noordelijke kant ruiger is, met een muur, pinakels en riffen. De duik begint dichtbij de rots, op een 5-6 m diepe koraaltuin en daalt vervolgens tot 28-30 m. De koraaltuin op de top herbergt een indrukwekkende hoeveelheid ongewervelden en duizenden kleurrijke rifvissen. Grote vissen, zoals haaien, napoleon wrasses, reuze trevallies, grote keizervissen en scholen fusiliers en doktersvissen zwemmen dicht bij de steile wanden.
Hoewel de ondiepe koraal tuin relatief klein is, is de site interessant voor snorkelaars met een goede kans om grote vissen te spotten.
Zichtbaarheid: goed tot uitstekend het hele jaar door.
Afstand: 30 min met de boot vanuit Sebayur; 1u30 min vanaf Labuan Bajo.

Castle Rock

Bij Castle Rock kan de stroming erg sterk zijn. Het is een duiklocatie voor zeer ervaren duikers bij sterke stroming condities. Verschillende pinakels rijzen op van een platform van 20-24 meter diep en bereiken bijna de oppervlakte tot 4 meter diep, een onvergetelijk uitzicht. Tussen de pinakels enorme scholen fusiliers en doktersvissen, Giant trevallies en Jacks, Spaanse makrelen en soms dolfijnen. Witpunt en zwartpunt haaien patrouilleren in deze zone, die vaak wordt bezocht door adelaars- en mantaroggen. De meeste duikers willen hier meerdere keren terugkomen ... Het zicht is uitstekend.
Bij sterke stroming gaan we op ongeveer 50-60 meter ten westen-zuidwesten van de ondiepste pinnacles het water in. Dan duik je naar beneden tot 30-33 meter op de helling en ga je omhoog naar het platform op 24m. Nadat je het platform, waar de actie is, hebt verkend, ga je omhoog tussen de grootste pinakels om je veiligheidsstop op 5 meter te houden.

Crystal Rock

Op ongeveer 300 meter van Castle Rock is Crystal Rock, waarvan de top bij eb boven water komt. Net als bij Castle Rock kan de stroming op Crystal Rock erg sterk zijn. Hoewel je beter beschermd zult zijn in de schaduw van de grote rots. Naast dezelfde vispopulatie als op Castle Rock, is er een prachtige koraaltuin met veel waaierkoralen aan de zuidwestkant. Als er geen stroming is, raden we aan om de duik op 22-24 m te beginnen op het zadel dat de belangrijkste rots verbindt met een grote pinakel bedekt met waaierkoralen. Vanaf daar kun je duiken tot 27-30 m en op zoek gaan naar pygmee-zeepaardjes op de waaierkoralen. Nadat je op ongeveer 22 meter rond een kleiner pinakel hebt gezwommen, ga je naar de belangrijkste rots aan de westelijke kant. Vanaf hier gaan we omhoog, bereiken de oostelijke kant van de grote rots en maak je een veiligheidsstop op ongeveer 12 meter diepte.
Positie: noordwestelijke punt van het eiland Komodo
Afstand: 1 uur en 15 minuten per boot vanuit Komodo Resort; 2 uur 20 minuten vanaf Labuan Bajo.

The Cauldron

Meestal een driftduik langs het kanaal tussen Gili Lawa Laut en Gili Lawa Darat. Met hoog water beginnen we aan de zuidoostelijke kant van het kanaal en zwemmen we tussen koralen en scholen vissen. Aan de andere kant van het kanaal zullen we afdrijven naar de rand van de Cauldron. Zodra we de Cauldron zijn binnengegaan duiken we naar de bodem en kijken we naar de met koralen en crinoïden bedekte muur. In de Cauldron geniet je van een geweldig spectakel met haaien en rondwervelende grote pelagische vissen. We gaan vervolgens omhoog langs de noordkant van de muur, we driften nog wat langer om onze duik te beëindigen achter de westelijke punt van Gili Lawat Laut, waar onze boot ligt te wachten.
Fantastisch snorkelen, maar alleen geschikt voor zeer goede zwemmers, vanwege de sterke stroming
Positie: een paar honderd meter van Crystal Rock aan de noordwestelijke punt van het eiland Komodo
Afstand: 1uur en 20min vanaf Komodo Resort; 2 uur en 25 minuten vanafLabuan Bajo

Toko Toko

Dit is de meest noordelijke duikstek van het Komodo National Park. Het is een klein rotseiland in het midden van de zee dat wordt blootgesteld aan stromingen die heel sterk kunnen zijn. Absoluut een duiksite voor zeer ervaren duikers, wat zorgvuldig moet worden gecontroleerd voordat er gedoken wordt. Zoals elke andere driftduik kun je grote pelagische vissen, haaien, soms manta's en andere natuurlijke bewoners van de zee ontmoeten. Je kunt 40 meter diep duiken. Volg gewoon de stroming. Iedere richting is goed. Wanneer je je veiligheidsstop moet doen, zwem dan terug naar de ondiepe wateren van het eiland en geniet van het rif. De westkant van het Toko Toko-eiland heeft een soort van “lange vinger” verlenging naar het westen met een zeer interessant en bijzonder zeeleven. Dat is waarom wij een driftduik van oost naar west aanbevelen.

Golden Passage

Deze duikstek is het kanaal dat Gili Lawa Darat scheidt van het eiland Komodo. Het is een verrassende driftduik die je beter kunt doen bij opkomende vloed wanneer de stroming van oost naar west gaat. Stap in het water in de ondiepe oostelijke baai en volg de stroming. De koraaltuin is prachtig en hoe dieper je komt hoe meer leven je daar zult vinden. Je steekt het kanaal ongeveer 20 meter diep over, omringd door verbazingwekkende, altijd veranderende landschappen en vissen. Scholen met sweetlips, trevally, wit en zwart punt rifhaaien. Veel schildpadden. Soms reuzenmanta's en dolfijnen. De duik eindigt aan de andere kant van het kanaal waar duikers tijdens hun veiligheidsstop kunnen genieten van de prachtige koralen. De duik is nog steeds erg leuk als het tij keert en de site is zeer geschikt voor snorkelaars, vooral in de ondiepe wateren van de baaien.

Tatawa Besar

Op deze site ontdek je een van de meest verbazingwekkende koraaltuinen van de Komodo-archipel, die meer dan één duik waard is. Deze duiksite kan een alternatief zijn voor Tatawa Kecil als de stroming te sterk is. In deze condities wordt de duik bij Tatawa besar een fun drift duik van honderden meters lang over een kleurrijk onderwaterlandschap.
De duiklocatie start op ongeveer 6 meter diepte, voor een klein strand met uitzicht op open zee aan de noordkant van het eiland. Je gaat eerst richting het noordoosten en vervolgens volg je het rif in oost-zuidoostelijke richting op ongeveer 25 meter diepte. Deze site is een onvergetelijke plek voor macrofotografen, omdat ongewervelde soorten hier het meest interessant zijn. Je ziet hier ook gemakkelijk napoleon-wrasses, zeeschildpadden en zwart punt rifhaaien. Als er geen stroming is ga je terug naar het startpunt, bij sterke stroming wacht de boot op je in de baai aan de zuidkant van het eiland.
Het zicht is goed tot uitstekend, behalve in januari en februari, omdat de westmoesson heel hard de kust kan raken.

Geweldige plek om te snorkelen

Afstand: 20 min met de boot vanuit Sebayur; 1 uur 30 minuten vanaf Labuan Bajo

Tatawa Kecil

Een fantastische duiklocatie waar stromingen vreselijk kunnen zijn. Tatawa Kecil ligt ten noordwesten van Komodo, niet ver van Batu Bolong en ten zuiden van Tatawa Besar, en wordt bevolkt door een indrukwekkende verscheidenheid aan soorten. In het zuidelijke gebied op ongeveer 24 meter diepte bevindt zich in een kleine grot een kolonie pygmee zeepaardjes. Witpunthaaien, grijze haaien, gigantische trevallies en tonijnvissen worden hier vaak gezien. Aan de noordkant, op ongeveer 22 meter diepte, bieden twee grote rotsen onderdak aan een schoonmaakstation, meestal gebruikt door sweetlips. In geen of zwakke stroming condities is het leuk om de veiligheidsstop aan de noordkant te hebben, waar je wordt omringd door chirurgvissen, grote eenhoornvissen en trevally.

Iedereen kan hier duiken tijdens de getijverandering in de perioden van de halve maan, wanneer de stroming zwak is. In alle andere periodes maken de extreem sterke stromingen deze site alleen geschikt voor zeer ervaren duikers.

Zichtbaarheid meestal uitstekend.

Heerlijk snorkelen

Afstand: 25 min met de boot van Sebayur / 1 h 35 min vanaf Labua Bajo

Makasser Reef (Manta Point)

Ten noordoosten van het eiland Komodo, in de buurt van Batu Bolong en de twee Tatawa, ligt Karang Makassar, een rif in het midden van de Lintah Straat en zijn turbulente stromingen. Het rif op 5 - 15 m diepte lijkt op een maanlandschap met heel weinig levend koraal, veel koraalresten en enkele grote stenen op de grond. Deze beschrijving is niet erg aantrekkelijk voor wat eigenlijk een van de meest interessante plaatsen in de Komodo-archipel is.

In feite is het alleen dat de mantas altijd hier komen. Misschien om eten te vinden? Worden schoongemaakt? Of gewoon om te spelen? Waarom ze hier komen is niet duidelijk, maar dit is absoluut de plek om ze te spotten. Je kunt ze hier altijd te zien, hoewel ze het makkelijkest te zien zijn bij hoog water en sterke stroming.
We duiken naar 8-10 m diepte op een paar honderd meter ten oosten van een klein groen eiland dat het zuidelijk eind van Manta Point markeert. We drijven met de stroom mee vlak boven de bodem, die niet dieper is dan 15 m.

Met hoog water is de duik niet moeilijk, zelfs al is de stroming sterk. Voor onervaren duikers is het een perfecte start voor driftduiken. In deze vreemde plaats, op het eerste gezicht zonder enige vorm van leven, kun je zeeschildpadden, witte of zwarte punthaaien en enorme trevallies tegenkomen. Bamboe haaien, vrij ongewoon in dit gebied, zijn hier onlangs ook gezien.

Het zicht is over het algemeen goed, behalve tijdens het regenseizoen (januari-februari) Het is hier ook geweldig snorkelen met dezelfde kans om de manta's te zien.

Afstand: 45 min. ten zuidwesten van het Komodo Resort

Sebayur Central

Vanaf de meerplaats gaan we westwaarts over de zandbodem die bewoond wordt door een kolonie tuinalen. Aflopend naar het westen, vinden we op 25 meter diepte enkele rotsen bedekt met koralen die door veel vissen bezocht worden. We bewegen ons in westelijke richting langs de helling aan onze rechterkant. Dan bereiken we een punt waar de helling steiler wordt en een muur vormt die bedekt is met gorgonen, crinoïden en sponzen. Hier vinden we kleurrijke platte wormen, naaktslakken, krokodilvissen, baarzen, kreeften, gevlekte pijlstaartroggen en middelgrote tridacna-schelpen. Soms komt er een adelaarsrog of een haai langs. We maken onze veiligheidsstop in de koraaltuin voor de rotsachtige kant van Sebayur.

Snorkelen: prachtig rondom Sebayur Kecil

Afstand: 5 minuten van Sebayur Besar (Komodo Resort); 1 uur en 15 minuten van Labuan Bajo

Sebayur West

De duik begint op 50-60 meter van de kust bij de westpunt van Sebayur Kecil en daalt af langs de helling tot we 15-18 meter bereiken, waar een zandzadel het platform van Sebayur Kecil met de klif verbindt. We draaien met de klok mee om de hoek van de klif en gaan naar het oosten tot een diepte van 28 - 30 m langs een prachtige muur bedekt met alcyonaria en zwemmen tussen scholen fuseliers en doktersvissen. Dit is de Sebayur Kecil zone waar het makkelijker is om grote vissen te spotten, zoals haaien, trevallies, adelaarsroggen en manta's. Als we verder naar het oosten gaan, aan het einde van de klif, gaan we naar de helling op ongeveer 15 meter afstand. We gaan oostwaards langs de helling en eindigen de duik met een veiligheidsstop vlak bij de rotsen van Sebayur Central. Deze duik is niet mogelijk tijdens de maanwisselingen, wanneer de stroming erg sterk is.

Snorkelen: prachtig rondom Sebayur Kecil
Afstand: 10 minuten van Sebayur Besar (Komodo Resort); 1 uur 20 minuten vanaf Labuan Bajo

Mawan

Mawan (50 minuten van het resort)

Deze duik is geschikt voor ervaren duikers, maar niet tijdens de maanwisselingen vanwege de sterke stroming. Benader deze site alleen tijdens opkomend tij en je zult een van de rijkste plekken van Lintah Strait ontdekken. Voor het zuidelijke strand ga je het water rond de westrand in en volg je gewoon de helling naar het zuiden. Je komt grote vissen tegen en hebt een goede kans om manta's en macro-beestjes te spotten. Verwen jezelf hier zo lang als je kunt op een diepte van 12 tot 18 meter, en zwem dan terug naar het strand voor de veiligheidsstop. Je zult verrast zijn over het grote aantal verschillende soorten die je hier op één enkele duik kunt zien. De bijzonderheid van de Komodo wateren is de geweldige biodiversiteit.

Siaba Besar

Siaba Besar (30 minuten van het resort)

Siaba Besar is nog een geweldige duikstek in het noorden van Komodo. De prachtige koraaltuin ligt langs de westkust van het eiland en de locatie kan zowel tijdens stijgend als dalend tij worden gedoken, hoewel dalend tij met zuidwaartse stromingen het beste is. Als het tij daalt gaat u het water in op de noordwestelijke punt van Siaba Besar en volgt u de stroming tot een diepte van 18 tot 25 meter. Zoals op elke andere plek waar stromingen zijn, jagen grote scholen pelagic hier rond. Black tip haaien, barracuda's, snappers, trevally, wrasses en schildpadden worden gewoonlijk gezien tijdens deze duik. Hoe meer je naar het zuiden je gaat, hoe sterker de stroming wordt, maar nooit te sterk. De duik eindigt heel natuurlijk aan de zuidelijke rand van het eiland waar een kleurrijke koraaltuin je ontvangt voor je veiligheidsstop die normaal veel langer duurt dan 3 minuten.

Siaba Kecil

Siaba Kecil Drift (30 minuten van het resort)

Siaba Kecil is een driftduik die door ongelooflijke canyons loopt die 15 tot 30 m diep liggen. Eindpunt is altijd rond een prachtige koraaltuin. De stroom hier kan sterk zijn en de afdaling is een echt avontuur voor gemiddeld ervaren duikers, maar beginners kunnen ook van het gebied genieten door gewoon rond de tuinen te blijven hangen en de vliegende drift te vermijden. Afhankelijk van de stroming kunnen duikers duiken vanaf de oost- of westkaap van het kleine eiland en snorkelaars kunnen ook van de site genieten als de stroming niet te sterk is.
De canyons met spectaculaire grotten en scheuren bevatten grote pelagische vissen, haaien, barracuda's en scholen met reuze trevally en Sweetlips. Meestal zijn hier ook veel schildpadden te vinden. Aan het einde van de driftduik zijn er rijke koraaltuinen met veel leven, een waar paradijs voor macroliefhebbers. Veel beestjes leven hier en de zeldzame mandarijnvis kan ook worden gezien. Snorkelaars zullen ook van deze plek genieten.

Lonely Tree

Ten zuiden van Siaba, in de buurt van de kust van Rinca, is een kleine rots met een boom het oriëntatiepunt van een klein paradijs voor micro-fotografen. De duik begint aan de oostkant tot 24-25 m, waar we naar het oosten gaan en een kleine grot vinden en verderop, waar de helling minder steil wordt, gaan we weer omhoog.

De helling is bedekt met kleine kleurrijke koraalformaties bewoond door naaktslakken en Pseudoceros platwormen. Omdat de stromingen erg sterk kunnen zijn, is het raadzaam om hier te duiken tijdens de perioden tussen hoog tij en laag tij, bij voorkeur rond halve maan, wanneer de stroming niet zo sterk is en de periode tussen eb ben vloed langer is.
Afstand 40 min. Ten zuidwesten van het Komodo Resort

Vainilu

Vainilu (1 uur vanaf het resort)
Vainilu, net aan de uitgang van de baai van Loh Buaya, biedt iets yotaal anders in vergelijking met de andere duiklocaties in Komodo.

Ga het water in vlak voor het strand aan de westkant van de baai.
Je zult verrast zijn over de afwezigheid van koralen en kleuren. Gewoon een zanderige helling, koraalresten en steentjes.

Je denkt misschien dat je de plek hebt gemist, maar nee, dit is de plek, de beste muck-duiklocatie van Komodo.

Verken zorgvuldig de bodem op 8 tot 15 meter, je zult een verzameling beestjes vinden die geen enkele andere site in Komodo te bieden heeft.

Dit is een waar paradijs voor macrofotografen.

Voelsprietvissen, zeepaardjes, allerlei soorten pijpvissen, pitvissen, mandarijnvissen, enzovoort.

Vainilu is een vreemde en andere duiksite maar een absolute must als je denkt "klein is leuk".

Pulau Tengah

Een rotsachtig eiland met steile kliffen die in de diepte duiken en die onder water een omgeving en stromingscondities creëren die erg lijken op Batu Bolong.
Je duikt altijd in de zone onder de stroming dat zich heel dicht bij de kust bevindt en daalt tot dertig meter en gaat dan zigzaggend terug, waarbij je altijd de de stromingen in de oost- en westhoeken vermijdt. De muur is bedekt met ascidians en een aantal verschillende soorten zachte en harde koralen die een grote verscheidenheid aan naaktslakken en platwormen huisvesten. Bijna zeker een ontmoeting met enkele schildpadden, grote Napoleonvissen, horsmakrelen en witpunthaaien. Het zicht is over het algemeen goed, behalve in sommige periodes van het jaar wanneer het water de neiging heeft troebel te zijn.

Prachtig snorkelen, al is het maar een kleine zone.

Afstanden: van Sebayur Besar 25 min naar het zuiden op de route naar Loh Buaia (Rinca) van Labuan Bajo 1h 30min in zuidwestelijke richting

Candidasa

Candidasa

Meer naar het oosten, aan de zuidkust van Bali ligt Candidasa. Het strand is de laatste decennia behoorlijk afgekalfd, maar je vindt hier nog de rust om echt te ontspannen.
Langzamerhand begint het kleine vissersdorpje sterk in populariteit toe te nemen en er verschijnen steeds meer luxueuze voorzieningen. Toeristen hebben ontdekt dat Candidasa een aangename uitvalsbasis is om de oostkust van het eiland te verkennen. Het traditionele dorpje Tanganan en het waterpaleis Tirtagangga liggen op korte afstand. Daarnaast kun je hier ook goed duiken en snorkelen.

Candidasa en Padangbai duikspots

Duikstekken oost Bali

Duikstek Gili Mimpang

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 20 - 40m diepte / zicht: 15m
Conditie: Drift duik geschikt voor de meeste duikers
Access: 15 minuten met de boot vanaf Padang Bai
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Deze site bestaat uit vier kleine rotseilandjes net buiten de kust. De duiksite is een steile hellende wand bedekt met harde en zachte koralen. Er is vis in overvloed met scholen blauwgestreepte snappers, eenhoornvissen en vlindervissen. Je vindt hier doorgaans murenen en witpuntrifhaaien. De site biedt ook geweldig macro leven.
De Mola-Mola (Oceanic Sunfish of maanvis) kan hier gespot worden in Augustus en September wanneer het water kouder is.

Duikstek Blue Lagoon

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 10 - 25m diepte / zicht: 15m
Conditie: Hele rustige drift duik, geschikt voor alle duikniveaus
Access: 5 minuten met de boot vanaf Padang Bai harbour
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Dit is een strandje ten noordoosten van Padang Bai. Je begint de duik op een zandhelling en gaat verder naar een grote wand en verschillende grote koraalpartijen, bommies. Hier zijn altijd kleine beestjes zoals naaktslakken en platwormen te zien, evenals Frogfish (voelsprietvissen), Leaf Scorpion fish of Paperfish en Ribbon Eels (lint-murenen).
Nachtduiken zijn schitterend in Blue Lagoon. De duiksite biedt twee verschillende duikzones - de zandhelling en de grote blokken koraal – elk met zijn specifieke bewoners. Spaanse danseressen en enkele soorten schorpioenvissen worden gevonden op de zandhelling. De koraalformaties trekken ook veel dieren aan. Naast de sleeping Angelfish zie je er ook kreeften en Cleaner Shrimps.

Duikstek Drop Off

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 10 - 25m diepte / zicht: 15m
Conditie: Hele rustige drift duik, geschikt voor alle duikniveaus
Access: 5 minuten met de boot vanaf Padang Bai harbour
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Drop Off biedt een mix van zandhelling en wand. Helling en wand zijn bedekt met filtrerende dieren zoals haarsterren, slangsterren en Medusa sterren en daar tussenin wemelt het van de krabben en garnalen. Anemoonvissen in overvloed en je ziet hier ook vaak octopussen en inktvissen.
Nachtduiken zijn ook bijzonder in Drop Off. De spaanse danseres naaktslak, koraalduivel en andere roofvissen zijn hier s’nachts te zien.

Duikstek Bias Tugel

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 10 - 30m diepte / zicht: 20m
Conditie: Hele rustige drift duik, geschikt voor alle duikniveaus
Access: 5 minuten met de boot vanaf Padang Bai harbour
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Bias Tugel ligt ten zuiden van Padang Bai. Dit is een steile helling bedkt met mooie koralen en sponzen. Zoek rondom de grote vaassponzen naar Wally’s zeekreeftjes (Lauriea siagiani) en op en tussen de vertakkingen van de Muricella gorgonians (hoornkoralen) naar Pygmee zeepaardjes.

Duikstek Gili Biaha

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 20 - 40m diepte / zicht: 20m
Conditie: Drift duik, geschikt voor gevorderde duikers
Access: 20 minuten met de boot vanaf Padang Bai
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Er is een blowhole op dit kleine rotseiland dat stralen water spuit en waardoor Biaha op een grote walvis lijkt! Deze duikstek is niet voor beginners. De binnenruimte van dit halveboogvormige eilandje (de oostzijde van Biaha) heeft een grot die groot genoeg is voor meerdere duikers (4 tot 5m hoog). In de grot tref je bijna altijd enkele, vaak slapende witpuntrifhaaien. Naaktslakken zijn te vinden tussen de koralen op de mur.
De Mola-Mola (Oceanic Sunfish of maanvis) kan hier gezien worden in Augustus-September, wanneer het water kouder is.

Duikstek Gili Tepekong

Locatie: Oostkust van Bali
Diepte/Zicht: 20 - 40m diepte / zicht: 15m
Conditie: Drift duik, geschikt voor gevorderde tot zeer gevorderde duikers
Access: 15 minuten met de boot vanaf Padang Bai
Gemiddelde temperaturen: November t/m Juli 28°C, Augustus t/m Oktober 21°C

Deze duikstek is een steil aflopende wand langs de noord-en oostzijde van het eiland. Er zijn meerdere grotten op 15-30m diepte waarin je soms haaien aantreft. Gili Tepekong heeft prachtig koraal met omvangrijk hertshoorn koraal (acropora) en massieve bommies, evenals zachte koralen. Maanvissen, maskerwimpelvissen en vlindervissen worden hier vaak gezien. Een moeilijker duik kan gedaan worden in de Canyon aan de zuidwest kant van het eiland. Deze site is berucht vanwege de onvoorspelbare stromingen en vereist een perfecte timing en kennis van de getijdentabellen om veilig te kunnen duiken. De canyon zelf is een steile kloof in het zuidelijk gedeelte van een onderwater-rif dat zich uitbreidt vanaf Tepekong. Het rif loopt steil af van 9m tot 25m, waar de rand van de canyon begint.

De canyon gaat naar beneden tot de bodem op een diepte van 32m. De bodem is bezaaid met massieve rotsblokken met veel rotsformaties en pinnacles bedekt met hard koraal.
De stromingen hier trekken scholen vissen aan met grote populaties Sweetlips, Snappers en doktersvissen. Er zijn altijd massa’s Fuseliers en de altijd aanwezige roofvissen zoals Trevally (horsmakrelen), Groupers (tandbaarzen) en de occasionele witpuntrifhaai. De site is rijk aan Anthias, Basslets en koraalduivel. Meestal zijn er sterke stromingen, dus deze stek is alleen voor ervaren duikers en de condities moeten goed zijn om veilig te kunnen duiken.
De Mola-Mola (Oceanic Sunfish of maanvis) kan hier gezien worden in Augustus-September, wanneer het water kouder is.

Denpasar

Denpasar

Denpasar is de drukke hoofdstad van Bali.
Naast een aantal musea en de markt zijn er niet veel toeristische attracties in de hoofdstad, hoewel je er wel lekker goedkoop kunt shoppen.