• Bira
  • Lake Tempe
  • Sulawesi
  • Toraja
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Makassar

Rondreis 16 dagen duiken bij Thalassa Bunaken en Lembeh

Deze duikreis neemt u mee naar het noorden van Sulawesi. In het Bunaken national marine park ervaart u hoe het is om tropisch te duiken tussen kleurrijk koraal, schildpadden, en scholen vis overal waar je kijkt. Bunaken en haar buureilandjes vormen een perfect ecosysteem voor spectaculair duiken, snorkelen en freediving. Met meer dan 2000 soorten vis en 390 soorten koraal kent Bunaken zo’n beetje de hoogste biodiversiteit ter wereld.

De Lembeh Strait staat wereldwijd bekend als het summum van muckduiken, en met recht. De variëteit aan onderwaterleven is vooral voor macrofotografen ongekend divers. Ontdek het buitenaards leven op de zwarte zandgronden van Lembeh Strait Je vindt er onder andere Banggai kardinaalvis, pegasus, zeer veel hengelaarsvissen, zeepaardjes, veel inktvissoorten en naaktslakjes.

Op de dag voor vertrek maakt u een excursie in het Tangkoko Rainforest. Tijdens ene trekking in de jungle komt u tegen zonsondergang zeker het spookdiertje, het Tarsius aapje tegen.

Vertrek op vrijdag. U vliegt met Singapore Airlines.

Richtprijzen

€ 2.695 p.p. op basis van 2 personen, incl 22 duiken
Toeslag 1-persoonskamer € 550
Indicatie vluchten in laagseizoen`€ 1.250

In- en Exclusief

Inclusief:
•Alle transfers
•Ontbijt, lunch en diner
•Koffie, thee en water
•22 bootduiken
•Tangkoko jungle tour

Exclusief:
•Intercontinentale en binnenlandse vluchten
•Overige drankjes
•Excursies
•Bunaken National marine park entrance fee (ca € 10 per persoon voor gehele verblijf)
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis- en annuleringsverzekeringen ( verplicht )
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Singapore-Manado

De vluchten met Singapore Airlines brengen u in 12,5 uur non-stop naar Singapore. Onderweg kunt u zich prima vermaken met talloze films en spelletjes. Vertrek Amsterdam halverwege de ochtend, aankomst in Singapore in de vroege ochtend van de volgende dag. Uw aansluitende vlucht wordt uitgevoerd door Scoot en vertrekt op woensdag, vrijdag en zaterdag 3,5 uur later. Aankomst in Manado om 13:15 Op de overige dagen worden er geen vluchten uitgevoerd. Max. gewicht: 30 kg.

Dag 2 Aankomst op Manado en transfer naar Thalassa Manado

Bij aankomst op het vliegveld staat bij de uitgang uw chauffeur met een naambordje op u te wachten. Hij brengt u naar uw hotel.

Duikpakket Thalassa

Duiken in de wateren in het Bunaken National Marine park en de straat van Lembeh is bijzonder en prachtig. U duikt met het 5* PADI Thalassa, onder Nederlands management.

Dag 3 t/m 9 Duiken bij Bunaken national marine park

Deze dagen kunt u naar hartelust duiken in de wateren van het Bunaken national marine park

Dag 9 Transfer naar Lembeh

Na uw duiksessies staat uw chauffeur gereed om u in ongeveer twee uur naar Lembeh Strait te brengen. Daar wacht een bootje om u naar het resort op het eiland te varen.

Dag 10 t/m 13 Duiken bij Lembeh

Deze dagen kunt u naar hartenlust duiken in de straat van Lembeh. De bodem van de Straat van Lembeh bestaat voornamelijk uit zwart zand met hier en daar een stukje koraal en een scheepswrak. Dé ideale omgeving voor muckdiving en macro-fotografie.

Dag 14 Naar het Tangkoko Rainforest

Na het ontbijt verlaat u het resort en brengt uw chauffeur u in ongeveer anderhalf uur naar het Tangkoko Rainforest. Onder leiding van een lokale ranger maakt u een mooie wandeling door het regenwoud. Tangkoko is een prachtig regenwoud met schitterende fauna en flora, gelegen in het bergachtige oosten. Het spectaculaire natuurreservaat herbergt vele zeldzame dieren, waaronder de Macaca, Nigra, Hornbill en Tarsius Spectrum, het kleinste aapje ter wereld. Het aapje laat zich rond zonsondergang spotten. Overnachting in Tangkoko

Dag 15 Pulang kampung, terug naar huis

Na het ontbijt betreedt u nog één keer de jungle. Nu voor de zwarte makaken die zich juist 's morgens van hun beste kant laten zien. Vervolgens verlaat u het rainforest en rijdt uw chauffeur naar het vliegveld van Manado voor uw 13:50 Scoot/Singapore Airlines vlucht naar Singapore en de aansluitende nachtvlucht naar Amsterdam

vlucht Manado-Singapore-Amsterdam

Vlucht met Singapore Airlines Manado-Amsterdam met transfer in Singapore. Vertrek vanuit Manado met Scoot begin van de middag, aankomst eind van de middag. De aansluitende vlucht vertrekt vlak voor middernacht uit Singapore. Aankomst Amsterdam in de vroege ochtend.

Dag 16 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Thalassa Dive & Wellbeing resort

Het nieuwe resort van Thalassa ligt op 5 minuten rijden van de 5* duikschool, aan de rand van het Bunaken National Marine park. Het telt 4 bungalows en 2 villa's met elk 2 slaapkamers. Het resort ligt in een prachtig bosrijk gebied en heeft een zwembad en een restaurant met Indonesisch en westerse keuken. De pizza's van Thalassa zijn wereldberoemd onder duikers... Alle kamers zijn voorzien van airco, eigen badkamers met warm water en hebben een eigen terras. meer info more info Informations supplémentaires

Thalassa dive resort - Lembeh

Het nieuwe (2017) Thalassa duikresort is gelegen in een inham van Lembeh island en ligt direct aan de straat van Lembeh. Het resort telt 12 comfortabele sea-view bungalows en een drietal deluxe eenpersoonskamers. Thalassa beeschikt over een 5* PADI duikcentrum, zwembad, lounge en een restaurant. Het resort verzorgt ook excursies naar de Minahassa hooglanden en Tangkoko rainforest. Alle kamers zijn voorzien van privé badkamer met warm stromend water, ventilator, minibar, koffie- en theefaciliteiten en een veranda met uitzicht op zee. meer info more info Informations supplémentaires

Tangkoko Hill homestay

Zeer eenvoudige homestay gelegen aan de rand van het Tangkoko Rain forest. Geen warm stromend water. meer info more info Informations supplémentaires

Manado

Manado

Manado is de hoofdstad van noord Sulawesi en telt ruim een half miljoen inwoners. Het is de uitvalsbasis voor uitstapjes naar het Minahassa hooggebergte, het Tangkoko regenwoud, maar het meest bekend voor het Bunaken national marine park.
Ook Lembeh strait en het eiland Bangka zijn vanuit Manado goed te bereiken.

De stad zelf heeft niet veel te bieden. Dierenliefhebbers kunnen een bezoek aan de markt beter mijden; de Manadoëzen staan er om bekend alles wat 4 poten heeft te eten. Op de markt worden dan ook honden voor consumptie verkocht...

Duikspots Bunaken

Bunaken dive spots

Het National park Bunaken kent ongelooflijk veel interessante duik- en snorkel locaties. De meeste duikspots zijn prima toegankelijk voor minder ervaren duikers. Op sommige plaatsen en tijden kunnen er stevige stromingen staan.

Beste duikperiode: van maart/april tot november.

Muka Gereja

Muka Gereja betekent "voor de kerk". Je vindt hier een prachtige steile kronkelende wand met vele holen, spelonken, ondiepe grotten, overhangende formaties en bedekt met heel veel koraal, waaronder enorme vatsponzen van soms wel 1m doorsnee. Verder is het een echt aquarium met o.a. vlindervissen, maanvissen, papegaaivissen, gestreepte katvissen, ringslangplatstaarten, witpuntrifhaaien, schildpadden en ook schorpioenvissen, verschillende soorten krabben en naaktslakken. Als je weer aan de oppervlakte bent krijg je als toetje nog een prachtig uitzicht van de 812m hoge slapende vulkaan van Manado Tua voorgeschoteld.
Duikniveau: gevorderd
Diepte: 15-25m
Zicht: 10-30m
Stroming: meestal mild tot matig

Mike’s Point

Ten noord-westen van Bunaken eiland ligt duikstek Mike’s point, vernoemd naar Mike Severns, de beroemde onderwater fotograaf. Een wand bedekt met een grote diversiteit aan kleurrijke koralen waar eveneens een grote verscheidenheid aan tropische rifvissen huist. Naast vele andere soorten vis kom je hier geheid Bultkop papegaaivissen, Napoleon vissen, makreel en tonijn tegen. De grotere vissen zijn hier vaak te vinden omdat er vaak sterke stroming staat, afhankelijk van de getijden. Ook een prima spot om dieper te duiken. De bodem van het rif is bedekt met verschillende spons-soorten.
Duikniveau: gevorderd
Diepte: 15-40m
Zicht: 10-30m
Stroming: meestal mild/matig , maar kan ook sterk zijn (afhankelijk van het tij)

Raymond’s Point

Raymond’s point ligt ten zuiden van Mike’s Point. Een prachtige wand bedekt met sponzen en veel fraai hard en zacht koraal, waaronder zweep koraal dat goed gedijt op plaatsen met veel stroming. Grote en kleine vissen zijn rijkelijk aanwezig. Ook nog een behoorlijke grot die een bezoek waard is en op een gegeven moment een soort zandpad waar je gewoonlijk blauw gespikkelde pijlstaartroggen ziet liggen. Mooie duikstek waar je prachtige foto’s kunt maken. Maar pas op de stroming…
Duikniveau: gevorderd
Diepte: 5-35m
Zicht: 10-30m
Stroming: matig - sterk

Lekuan

Lekuan is een zeer uitgestrekte top klasse duikstek en daarom onderverdeeld in Lekuan I, II en III. Wat stroming betreft is Lekuan I het pittigst met vaak sterke stroming, Lekuan II heeft matige tot sterke stroming en Lekuan III is het rustigst met zacht tot matige stroming.

Lekuan I

Lekuan I is een zeer populaire duikstek met een drop off en steile wand tot op grote diepte met spelonken, verticale canyons, holen, zachte koralen, reuze vatsponzen, hoornkoralen, zeewaaiers, zwarte koralen…
Naast scholen vlindervissen, wimpelvissen, fusiliers en roodtandtrekkervissen zie je hier grote vissen zoals reuze-en blauwe-vinnen trevally’s, tonijnen en haaien, soms adelaarsroggen en zwarte-vinnen barracuda’s.
Duikniveau: gevorderd met 20 gelogde duiken
Diepte: 20-40m en meer
Zicht: 10-40m
Stroming: gemiddeld tot sterk

Lekuan II

Een grote drop off met een geweldige verticale muur tot meer dan 60m diep met vele canyons en spleten en veel kleurrijk hard en zacht koraal, grote sponzen, zwarte koralen, naaktslakken, zeeplatwormen, schoonmaakgarnalen, kreeften, krabben enz. Je kunt hier prachtige plaatjes schieten. Heel veel kleurrijke rifvissen. Enorme scholen vlindervissen, snappers en roodtandtrekkervissen. Je kunt hier ook witpuntrifhaaien, murenen, zeeslangen, schildpadden, maanvissen, schorpioenvissen en vaak napoleonvissen tegenkomen. Nog wat dieper vind je zwartpuntrifhaaien en als je geluk hebt adelaarsroggen.
Duikniveau: gevorderd
Diepte: 20-40m en meer
Zicht: 10-40m
Stroming: gemiddeld tot sterk

Lekuan III

Een prachtige duikstek, beginnend met een mooie zandhelling met koraal pinnacles overgaand in een prachtige wand die meer dan 200m diep daalt. Zeewaaiers en grote sponzen bekleden de wand en overal veel kleurrijke vissen. Scholen fusiliers, sweetlips, makrelen, vleermuisvissen, vaak ook barracuda’s, jacks en zwartpuntrifhaaien. Voor de macrofotografen is het kleinere werk eveneens aanwezig, blad schorpioenvis, naaktslakken, platwormen… Soms tref je hier krokodilvissen en adelaarsroggen.
Ook een geliefde stek voor nachtduiken. Meestal rustige stroming.
Duikniveau: beginner en gevorderd
Diepte: 20-40m
Zicht: 10-35m
Stroming: zacht tot matig

Molas Shipwreck

Het Molas wrak was waarschijnlijk een duits of nederlands koopvaardij schip dat tijdens de Tweede Wereld Oorlog is gezonken. Het metalen wrak is 60m lang en hoewel wat verzwakt, nog steeds in redelijke conditie.
Het scheepswrak ligt op een modderige zandhelling. Bij hoog water ligt de romp tussen de 30 en 40m diep, de dubbele schroeven op het diepste punt. De boeg van het schip begint op 22m diep. Het zicht is meestal niet zo geweldig, van 5 tot 15m, gewoonlijk rond de 10m. De duikstek ligt erg dicht bij de kust en niet zo gek ver van het wrak mondt een riviertje uit in de zee. Dit betekent dat er veel sediment in het water ‘hangt’ als het regent. Een duiklamp is handig. Het koraal is mooi, maar bedekt met modder.
Grote zeebaarzen, kogelvissen, sweetlips, bladneus aalen, vleermuisvissen, veel naaktslakken, schorpioenvissen en ander klein spul kun je zien in de ondiepere riffen naast het wrak.
Niveau: gevorderd
Diepte: 15-30m
Zicht: 5-15m.
Stroming: mild

Lembeh island

Lembeh

Lembeh is een eiland voor de noordoostkust van Sulawesi in de buurt van de stad Bitung. Lembeh Island is 25 km lang en 2 km breed. Lembeh Island wordt gescheiden van het vasteland van Sulawesi door een smalle strook water die bekend staat als de Lembeh Straat, hét summum voor muck divers.

Tangkoko

Tangkoko

Het Natuurresevaat Tangkoko Batuangus is een natuurgebied in Indonesië. Het ligt in de provincie Noord-Celebes op het eiland Sulawesi. Het gebied is 8700 ha groot en er zijn drie bergen Gunung Tangkoko (1109 m), Gunung Dua Saudara (1361 m) en Gunung Batuangus (450 m).
Bron: Wikipedia