• Kelimutu
  • Belaraghi
  • Naru - Bajawa
  • Cancar
  • Pink beach Komodo
  • Komodo varaan
  • Padar island Komodo
  • Pindito Komodo

Rondreis 16 dagen cultureel en avontuurlijk Flores en Komodo

Deze korte rondreis neemt u mee naar de eilandjes Komodo en Flores. U maakt een boottocht in het Komodo Marine park en ziet de prehistorische Komodovaranen en een prachtige onderwater wereld. U bezoekt en beleeft de traditionele dorpen, gaat snorkelen bij de 17 eilanden bij Riung en doet een eenvoudige trekking naar de 3 meren van de Kelimutu vulkaan. De laatste dagen kunt u relaxen aan het strand bij Maumere.
Onderweg maakt u kennis met de vele gezichten van Flores en haar bevolking. U stopt geregeld. De ene keer om hartverwarmend te worden ontvangen in een traditioneel dorpje, een andere keer om even een duik te nemen vanaf het strand en regelmatig om kleine huisnijverheid en lokale ambachten te bekijken.

NB: Op vrijdag is Belaraghi niet toegankelijk (marktdag)!

Video Komodo

Richtprijzen

€ 2.000 p.p. op basis van 2 deelnemers in laagseizoen
€ 1.600 p.p. op basis van 4 deelnemers in laagseizoen
Prijzen exclusief vluchten

NB: binnenlandse vluchten met Garuda sinds Corona niet beschikbaar. Worden met binnenlandse maatschappij uitgevoerd

In- en exclusief:

Inclusief:
•Accommodaties op basis van logies en ontbijt
•Privé auto of busje met chauffeur en Engelstalige gids, zijn maaltijden en overnachtingen
•Op enkele locaties lokale Engelstalige gids
•Entrance fee 17 islands Riung
•Boot 17 islands inclusief lunch
•Boottocht (lokale boot zonder AC, overnachting aan dek) naar Rinca en Komodo, incl. maaltijden aan boord
•Alle genoemde excursies en entreegelden

Exclusief:
•Intercontinentale en binnenlandse vluchten
•Overige maaltijden
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis- en annuleringsverzekeringen
•Reis-en annuleringsverzekeringen
•Boekingskosten € 27,50 per boeking
•Bijdrage Calamiteitenfonds €2,50 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Tegen meerprijs:
•Luxere boot met AC cabines: € 500 per boot
•Extra dag Maumere (zonder programma): € 50 per persoon
•Extra dag Labuan Bajo (zonder programma): € 50 per persoon

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Labuan Bajo (Garuda)

Garuda Indonesia vliegt non-stop van Amsterdam naar Jakarta met haar nieuwe Boeing 777-300 ER. De directe verbinding brengt u in slechts 13,5 uur van Amsterdam naar Jakarta. Vertrek Amsterdam rond het middaguur, aankomst Jakarta vroeg in de ochtend. Uw aansluitende vlucht vertrekt ongeveer 3 uur later en duurt ca 2,5 uur.

Dag 2 Aankomst Labuan Bajo, transfer naar het hotel

Nadat u uw koffers van de band heeft gehaald loopt u de aankomsthal uit naar buiten. Uw chauffeur staat daar op u te wachten voor de transfer naar het hotel.

Dag 3 Labuan Bajo vrije dag

Deze dag(en) staat er niets op het programma. Vanuit Labuan Bajo kunt u dagelijks duiken maken in het Komodo National park. Natuurlijk kunt u ook lekker relaxen aan het strand of zwembad. Als u er op uit wilt trekken kunt u bij de receptie van het hotel of in het stadje bijzondere excursies boeken in de omgeving.

Dag 4 Kelor, Rinca en Kalong eilanden

Na het ontbijt vertrekt u naar de haven en stapt u aan boord van uw privé boot. U heeft de keuze uit een eenvoudige boot met overnachting aan dek, of (tegen meerprijs), een luxere boot met AC hutten. U vaart naar het eilandje Kelor om te snorkelen boven het koraal en tussen de kleurrijke vissen. Vervolgens zet de kapitein koers naar het eiland Rinca. Tijdens een 2-uur durende gemakkelijke trektocht gaat u met lokale rangers op zoek naar de Komodo varanen. Weer aan boord vaart u door naar Kalong island, waar u vliegende honden kunt spotten. Overnachting aan boord. (eenvoudig verblijf!)

Dag 5 Padar, Komodo , Pink beach en Kanawa

Na het ontbijt vaart u naar Padar island. Hier maakt u een stevige klim om te genieten van het mooiste uitzicht in het Komodo National Park. Terug op de boot vaart u door naar Komodo island. Ook op Komodo maakt u een wandeling, in de hoop de Komodovaranen in het wild tegen te komen. Wanneer ze zich daar niet laten zien, dan treft u er altijd wel een paar aan in de buurt van de gebouwen van de rangers. Na de wandeling vaart u verder naar Pink Beach om te snorkelen en ten slotte naar Kanawa island om te relaxen en wellicht een laatste snorkel te doen. In de namiddag bereikt u de vaste wal van Labuan Bajo en staat de chauffeur weer gereed om u naar het hotel te brengen. Overnachting in Labuan Bajo

Dag 6 van Labuan Bajo naar Ruteng

U reist vandaag naar Ruteng. Onderweg stopt u onder andere bij de spinnenweb sawa’s van Cancar.

Dag 7 Van Ruteng via Belaraghi naar Bajawa

Weer een mooie dag voor de boeg. U vervolgt uw reis over Flores en stopt voor een lastige klim van ruim een uur naar het prachtige traditionele dorp Belaraghi. Een warmer welkom dan hier bestaat bijna niet. U nuttigt hier samen met een aantal dorpsbewoners de lunch. Na een warm afscheid rijdt u verder naar het dorpje Aimaire, waar u kunt zien (en proeven) hoe arak (palmwijn) gemaakt wordt. Aan het eind van de middag arriveert u in het bergstadje Bajawa waar u overnacht in hotel Happy-Happy, Edelweiss of Manu Lalu.

Dag 8 Een stevige wandeling bij Bajawa

U maakt op deze dag een heerlijke wandeling in de omgeving van Bajawa. De wandeling begint met een bezoek aan de lokale markt. Vervolgens gaat u de natuur in en start de wandeling in het traditionele dorpje Luba, in de directe omgeving van Bajawa, met daarna een korte wandeling naar het dorpje Bena. De mensen hier zijn bijzonder vriendelijk en zullen u waarschijnlijk uitnodigen een huis van binnen te bekijken. Van de gids krijgt u de nodige uitleg over de gewoonten en gebruiken van de Ngada bevolkingsgroep. Af en toe is het wel wat klimmen en dalen, maar u wordt beloond met prachtige uitzichten. U daalt vervolgens af naar het dorpje Tololela. Daar staat uw chauffeur klaar om u naar de Malanage Hot Springs te brengen, waar u heerlijk relaxed weer even tot rust kunt komen. Overnachting in de stad Bajawa of in de bergen, op een half uur van Bajawa.

Dag 9 Van Bajawa naar Riung, 17 islands

Na het ontbijt verlaat u het berggebied en rijdt u naar de noordkust. Onderweg onder meer een stop bij de hotspring van Soa. In de middag komt u aan in het kustplaatsje Riung. Onderweg kunt u de 17 eilanden al zien liggen. Overnachting in eenvoudig hotel in Riung.

Dag 10 De 17 eilanden van Riung

Het gehobbel van de vorige dag bent u snel vergeten; de hele dag zwerft u over het water en kunt u genieten op en rond de 17 eilanden. Bij een van de eilandjes die u aandoet hangen honderden 'vliegende honden', een uit de kluiten gegroeide vleermuissoort, in de bomen. Daarnaast is er volop gelegenheid om te snorkelen of te luieren op het strand. De lunch wordt klaargemaakt op het strand: lekkere verse geroosterde vis! Overnachting in Riung

Dag 11 Van Riung naar Moni

Na het ontbijt neemt u afscheid de mooie 17 eilanden en rijdt u over een deels erg slechte weg naar de zuidkust. U reist weer door de bergen en maakt af en toe een stop om de benen te strekken en van de uitzichten te genieten. Tegen het einde van de middag arriveert u in Moni.

Dag 12 De Kelimutu vulkaan, traditioneel Saga village en Koko beach onderweg naar Maumere

Vroeg in de ochtend een niet al te lastige klim van ongeveer een uur naar het panoramapunt om te genieten van de zonsopgang bij de Kelimutu vulkaan. Deze vulkaan is bekend om de 3 kratermeren met verschillende kleuren. De lokale bevolking kent mythische krachten toe aan de meren die steeds van kleur kunnen veranderen. Terug in het hotel geniet u van het ontbijt. Vervolgens bezoekt u het traditionele dorpje Saga. Een lokale gids vertelt enthousiast over het dorp, de bewoners en hun tradities. Met een tussenstop aan het witte strand van Koko beach rijdt u verder naar Maumere.

Dag 13 t/m 14 Vrije dagen Maumere

Deze dagen staat er niets op het programma. U kunt lekker luieren aan het zwembad of een duik in de Floreszee nemen. Duikers en snorkelaars kunnen hier ook hun hart ophalen. Vanuit Seaworld Club worden duik- en snorkeltrips gemaakt.

Dag 15 Pulang kampung, terug naar huis

Na het ontbijt brengt uw chauffeur u naar het vliegveld voor uw vlucht via Bali en Jakarta naar Amsterdam. Vlucht met Garuda Indonesia, vertrek 12:05.

vlucht Maumere-Amsterdam via Denpasar en Jakarta

Vertrek vanuit Maumere rond 12:00 via Denpasar naar Jakarta. Hier stapt u over op de nachtvlucht naar Amsterdam. Aankomst op Schiphol in de loop van de ochtend.

Dag 16 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Puri Sari Labuan Bajo

Het kleine en gezellige Puri Sari ligt direct aan het strand van Labuan Bajo. Alle 11 kamers hebben zicht op zee en een terrasje. Het hotel beschikt over een zwembad, er is WiFi in het restaurant. meer info more info Informations supplémentaires

Fitra Mandiri boot - Komodo

De eilanden in het Komodo National park zijn uitsluitend per boot bereikbaar. Er zijn diverse soorten boten, van 4 tot 20 personen. De boot op de foto is de Fitra Mandiri. U slaapt aan dek. De boot beschikt over een eenvoudig toilet en mandibak. Aan boord heeft u uw eigen kok. meer info more info Informations supplémentaires

Puri Sari Labuan Bajo

Het kleine en gezellige Puri Sari ligt direct aan het strand van Labuan Bajo. Alle 11 kamers hebben zicht op zee en een terrasje. Het hotel beschikt over een zwembad, er is WiFi in het restaurant. meer info more info Informations supplémentaires

Spring Hill hotel & resto

Het Spring Hill heeft al geruime tijd een goede naam voor het restaurant. Sinds 2016 biedt Spring Hill ook accommodatie aan in 4 nieuwe kamers en 1 villa. De kamers zijn voorzien van badkamer met warm water, terrasje, koffie&thee faciliteiten en TV. In de openbare ruimtes is gratis WiFi. Het hotel ligt in het centrum van Ritung, vlak bij de kerk. meer info more info Informations supplémentaires

Hotel Happy Happy Bajawa

Het nieuwe hotel / guesthouse Happy Happy ligt in het centrum van Bajawa. De vriendelijke Nederlandse eigenaren doen er alles aan om het u gemakkelijk te maken. De 8 schone kamers liggen alle aan de gemeenschappelijke ruimte. Heerlijk ontbijt! meer info more info Informations supplémentaires

Manu Lalu - Bajawa omgeving

Op een klein half uur rijden vanuit Bajawa ligt het kleinschalige Manu Lalu hotel met uitzicht over de bergen rondom Bajawa en vlak naast de vulkaan Gunung Inerie. Vanuit het restaurant terras zie je het traditionele dorpje Bena liggen. Het restaurant en de kamers zijn bijzonder smaakvol ingericht. Het hotel heeft 4 prachtige kamers die iets hoger liggen en 4 kamers ter hoogte van het restaurant. Een van de laatst genoemde kamers heeft geen uitzicht op de bergen. In de namiddag en avond is het wat frisser dan je gewend bent in Indonesië, zeker als er wolken rondom de bergen hangen. De kamers hebben alle warm stromend water, queensize bedden en een terras (behalve die zonder uitzicht). Er is geen WiFi aanwezig. Laatst door ons bezocht: oktober 2017. meer info more info Informations supplémentaires

Pondok SVD - Riung

Het eenvoudige Pondok SVD ligt aan de rand van het dorpje Riung. Er zijn een 15-tal eenvoudige kamers met AC, warm stromend water en een zitje. Een energiecentrale kan voor geluidsoverlast zorgen wanneer u van uw rust wilt genieten op uw terrasje. meer info more info Informations supplémentaires

Delmar Café en hotel - Riung

Het Delmar hotel was tot voor kort alleen een restaurant. Sinds 2016 beschikt Delmar over 2 airconditioned kamers en een kamer met ventilator. De kamers hebben een eigen badkamer met westers toilet. meer info more info Informations supplémentaires

Kelimutu Eco lodge

De Kelimutu Eco lodge is een ruim opgezet resort met 24 kamers aan de rand van de Kelimutu vulkaan. De ruime en schone kamers hebben uitzicht over het prachtige landschap. De bungalows hebben alle een terrasje, de kamers in het hoofdgebouw een balkon. Er is warm stromend water. Airco is hier niet nodig. Zoals de naam al aangeeft is de lodge duurzaam opgezet. meer info more info Informations supplémentaires

Sea World Club

Dit beach resort ligt aan het strand in Maumere Baai en de bungalows zijn in traditionele Indonesische stijl gebouwd. Vlakbij de beste duikplekken op het eiland Flores kunt u hier naar hartelust snorkelen en duiken of genieten van het uitzicht op de zee. Het hotel beschikt over een eigen duikclub. Alle kamers beschikken over airconditioning, moderne badkamer, koelkastje en de mogelijkheid om koffie en thee te zetten. Faciliteiten: Openlucht restaurant, lobby met tv, souvenirshop, duikcentrum en internet service. meer info more info Informations supplémentaires

Labuan Bajo

Labuan Bajo

Labuan Bajo betekent letterlijk “De haven van de zeenomaden”. Labuan Bajo was voorheen een vissersdorp, maar de laatste jaren is toerisme de grootste bron van inkomen. Ieder jaar komen er nieuwe hotels bij, van budget tot 5 sterren. Jaarlijks trekken Komodo, en dus Labuan Bajo zo’n 180.000 toeristen.

Labuan Bajo is de uitvalshaven voor tochten naar de bekende Komodo eilanden. Het stadje heeft een gezellige kern, omringd door een éénrichtingsweg boven en onderlangs het centrum. Zowel op de berg als onderaan langs de kust is er een aaneenschakeling van restaurantjes, homestays, duikscholen en touroperators.

Behalve naar Komodo kun je in de omgeving van Labuan Bajo dagtochten maken naar verschillende watervallen, de onderwatergrot Batu Cermin (vooral ’s morgens doen, als de zon spiegelt in het water) of naar traditionele dorpjes.

Lekker eten kun je onder andere bij Treetop of het dure Atlantis Beach Club.
Onze favoriete hotels zijn het Puri Sar, aan de zuidkant van het stadje, Green Hill Boutique resort boven het centrum of het verafgelegen en luxe Plataran Komodo en het Sudamala resort op het eilandje Seraya.

Komodo

Komodo

Het marine park telt enkele honderden eilandjes, waarvan Komodo, Rinca en Padar de bekendste zijn. Op Komodo en Rinca kun je een trekking doen, op zoek naar de prehistorische Komodovaranen. De beklimming van het eiland Padar levert een prachtig panorama op. Om het Komodo park te bezoeken kun je het beste een boot huren voor 2 dagen, met een overnachting op de boot.

Duik- en snorkelliefhebbers kunnen in het Komodo park hun hart ophalen. Vooral duikers hebben een keur aan duikspots, variërend van rustig voor beginners tot de ‘Shotgun’ voor ervaren duikers. Mantaroggen komen vrijwel het gehele jaar door naar de duikstek Makassar reef, ook bekend als Manta Point.

Duikers kunnen voor Komodo kiezen uit twee opties: dagtochtne vanuit Labuan Bajo, waar je rekening moet houden met boottochten van minimaal een uur naar en van de duikstekken, óf een meerdaagse liveaboard.

Video Komodo

Ruteng

Ruteng

Ruteng is een middelgroot marktstadje op Flores. Het ligt op de flanken van Gunung Ranaka, de hoogste berg op Flores.

Vanuit Ruteng kunt u de grot bij Liang Bua, waar begin deze eeuw archeologen een fossiel van de Homo Floresienis hebben opgegraven. U bezoekt hier ook het kleine Liang Bua museum.
Andere bezienswaardigheden rond Ruteng zijn onder andere Kampung Puu, een authentiek dorpje, of het Ranamese kratermeer dat omringd is door bossen.

Bajawa

Bajawa

Bajawa is een klein stadje in het Ngada regentschap.

Het stadje zelf heeft niet veel te bieden, maar in de omgeving liggen de traditionele Ngada dorpjes Luba, Bena en Tololela. Deze drie dorpjes zijn met een stevige wandeling in een halve dagtocht goed te bewandelen. De meeste wandelaars sluiten dan af met pootje baden bij de Malanage hotsprings.

Riung

Riung

Het noordelijke kustplaatsje Riung is op zichzelf niet bijzonder. De 17 eilandjes voor de kust echter wel!
Er kan fanstastisch worden gesnorkeld en de kans om schildpadden te zien is groot. Eén van de eilandjes huisvest 'vliegende honden', een overmaatse soort vleermuizen.

Moni

Moni

Bij het stadje Moni ligt de vulkaan Kelimutu. De drive-in vulkaan (vanaf de parkeerplaats is het slechts een driekwartier klimmen over een verhard pad) herbergt 3 vulkanische meren. Volgens de overlevering beschikken de zwarte, groene en rode meren buitenaardse krachten. De krachten worden toegeschreven aan de geesten van de voorouders.

In Moni worden bij het Rumah Adat in de avond soms dansvoorstellingen gehouden.

Vlakbij Moni ligt de traditionele kampung Saga (zie de beschrijving bij Ende).

Maumere

Maumere

Maumere is de grootste stad aan de noord-oostkust van Flores. Deze stad heeft in 1992 aanzienlijke schade opgelopen bij de grote aardbeving, maar zich snel weer goed hersteld.

Duikers maken in oktober en november kans om grote scholen hamerhaaien te spotten bij Maumere Bay.

Even buiten Maumere is een museum met een interessante collectie etnische objecten.
Sikka is een dorpje vlakbij Maumere. Het staat bekend om de ikat wevers. U kunt hier de werkplaats bezichtigen, waar het weefproces vanaf het spinnen en kleuren tot en met de verkoop ziet (dat laatste zien de weefdames het liefst!).

Vaak is Maumere het startpunt van uw rondreis over Flores naar Komodo. Maumere heeft een eigen kleine luchthaven met dagelijkse vluchten op Makassar, Denpassar, Kupang en Labuan Bajo.

Ga vooral smullen in het eenvoudige visrestaurant Golden Fish bij de haven van Maumere. De entree is benden, waar u de levende vis (favoriet: Red Snapper!), kreeft en krab in de bassins voor het uitkiezen heeft. Boven eet u het mooiste op het buitenterras, met uitzicht over de Floreszee.