• Diving

Bouwsteen duiken Raja Ampat - liveaboard Wisesa

De duikcruise van Wisesa neemt je mee naar het noorden van Raja Ampat. De comfortabele schoener biedt plaats aan maximaal 8 gasten, die dagelijks kunnen genieten van de mooiste duiklocaties in de archipel. Alle bekende stekken in de Dampier Strait worden aangedaan, maar ook Arobrek, Fam eilanden en Gem staan op de route. Tussen het duiken door is er volop aandacht voor de schoonheid van Raja Ampat boven water...
Kijk bij de vertrekdata voor de lengte van de cruise! Als er nog geen inschrijvingen zijn is nog niet bekend of het een duik- of snorkelcruise is.

De duikcruise is speciaal bedoeld voor duikers en minder geschikt voor snorkelaars.

Richtprijs

€ 1.960

Vertrekdata

23-11-2020 (diving or snorkeling) 9 nights
20-03-2021 (diving or snorkeling) 11 nights
03-04-2021 (diving or snorkeling) 7 nights
13-04-2021 (diving or snorkeling) 11 nights
28-12-2021 (diving or snorkeling) 11 nights
11-01-2022 (diving or snorkeling) 7 nights
21-01-2022 (diving or snorkeling) 7 nights
Inclusief:
•Ontbijt, lunch en diner
•Vers fruit, snacks, softdrinks, koffie, thee
•2 of 3 duiken of snorkelsessies/dag, volgens programma
•transfers van Sorong airport naar de haven en vice versa
•snorkeluitrusting
•excursies

Exclusief :
•Duikuitrusting
•Entrance & harbor fee Raja Ampat ( ca € 140)
•(alcoholische) dranken
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Vluchten
•Reis- en annuleringsverzekeringen
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Extra informatie liveaboard:

Aanbetaling na reservering bedraagt 30%
Annuleringskosten tot 180 dagen voor aankomst: 10%
180-91 dagen voor vertrek: 50%
binnen 91 dagen voor aankomst: 100%


Dag 1 Aankomst Sorong, aan boord van de Wisesa

Our crew will pick up you at Sorong airport or at your hotel, and transfer you on board WISESA. After a welcome drink & during the safety briefing, the crew will lift the anchor, heading to East of Misool island in the South part of Raja Ampat. It's a 12h navigation. This will allow you to set your dive gears and camera, and socialize with the friendly crew.

Dag 2 - 5 Misool, zuidelijk Raja Ampat

De komende 4 dagen vertoeft de Wisesa zich in de archipel bij Misool en maakt u dagelijks 3 duiken en mogelijk 1 of 2 nacht- of avond duiken. U doet dat op de mooiste duikstekken als Boo Area, Yuliet Area, Fiabecet, Wayilbatan, Daram, Pele en Sagof/Wagmab/Farondi Area. Op dag 5, na de laatste duik, zet de Wisesa koers naar het noorden voor de ongeveer 12 uur durende nachtvaart naar Penemu Island in de Dampier Strait.

Dag 6 - 7 Dampier strait – Zuidelijk Gam & Mansuar 5 of 6 duiken

Deze 2 dagen kruist de Wisesa in Dampier Strait. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de maand van het jaar wordt gedoken bij de meest interessante duikspots. In de wintermaanden proberen we zeker proberen de Ocean Manta te spotten bij Blue Magic. Maar ook de andere spots als Cape Kri, Friwin, Mioskon en een muck nachtduik bij Yenbuba wachten u op... Op de laatste dag maakt u nog 1 of 2 ochtendduiken, voordat de Wisesa koers zet naar Sorong. On the last full day of the cruise there will be one or two dives depending on the weather conditions and also on the flight times out of Sorong the next day. After the dives we will travel back to Sorong

Dag 8 Sorong

After breakfast and the last exchange of photos and memories, it will be time to say bye bye to the crew & Wisesa, after what we will bring you back to your hotel or to the Airport.

Wisesa liveaboard

De Wisesa is een houten liveaboard met plaats voor max. 8 gasten, verdeeld over 4 hutten: LOMBOK is equipped with 1 double Bed 140 x 200, Air conditioning, an office corner, and a bathroom (shared with cabin 2) BALI is equipped with 1 double Bed 140 x 200, Air conditioning, and a bathroom (shared with cabin 1) FLORES or HoneyMoon Cabin, is equipped with 1 double Bed 140 x 200, Air conditioning, and a private bathroom. PAPUA is a very large and nice Family or Friends Suite, with 1 Queen size Bed 160×200, & 2 bunk beds 90X200. Office & Sofa Corner, Air conditioning and a large private Bathroom. Zoals de meeste liveaboards is de Wisesa van juni tot medio september te vinden in de wateren bij Komodo. Daarna zet ze koers naar de Oost, een maand in de zuid Molukken en vervolgens tot medio mei in Raja Ampat. meer info more info Informations supplémentaires

Raja Ampat

Raja Ampat

Raja Ampat is een eilandengroep in West Papua (voormalig Irian Jaya) en bestaat uit 610, voornamelijk onbewoonde eilanden. De vier grootste eilanden zijn Waigeo in het noorden, Salawati (ten zuidwesten van Sorong), Batanta (ten noorden van Salawati) en Misool in het zuidwesten. De naam Raja Ampat is ook op deze vier eilanden gebaseerd en betekent letterlijk vertaald ‘de vier koningen’.

Raja Ampat is een nog vrij onbekend gebied in Indonesië, maar onder duikers geniet deze bestemming veel bekendheid. Dit komt door het grote aanbod aan diverse vissoorten en fantastische koraalriffen, variërend van hard tot zacht koraal. Maar ook de eilanden zelf zijn indrukwekkend. De Raja Ampat eilanden hebben stille lagunes met kristalwit zand en water dat varieert van de kleuren heldergroen tot helderblauw.

Duiken is vooral populair in de Straat van Dampier. Je vindt hier talloze duikspots met ongelofelijk veel koraal en vis. Cape Kri, Blue Magic en Manta Point zijn échte blikvangers.
Misool is ook geliefd om de grote variëteit aan vissen en koraal.

Op Raja Ampat kan het hele jaar gedoken worden, maar van half juli tot half september heb je meer kans op regen en hoge golven. Misool is tussen half juni en half september gesloten.
Raja Ampat telt tientallen duikresorts en homestays. Vanuit de homestays wordt veelal gebruik gemaakt van lokale duikschooltjes, zoals bijvoorbeeld de Arborek dive shop. De luxere duikresorts bieden behalve meer comfort ook meer veiligheid. Sorido Bay resort, Raja Ampat Biodiversity en Papua Explorers zijn onze favorieten in de Dampier Strait, Papua Paradise Eco resort bij het eiland Batanta. Een prima middenklasse resort is het Scuba Republic.

Een snelle publieke ferry vaart twee keer per dag tussen Sorong en Waisai op het eiland Waigeo. Op Waigeo is ook een vliegveldje met een dagelijkse vlucht op Sorong.

Liveaboards

Liveaboards bieden veelal duikcruises van een week aan in noordelijk Raja Ampat (Dampier Strait en de noordelijke Wajag karsteilandjes. Langere, vaak 10-daagse tochten doen ook het zuidelijke deel rond Misool aan. De meeste liveaboards voeren de Raja Ampat cruises uit tussen september en maart-april, om vervolgens te docken en het zomerseizoen in de wateren rond Komodo te varen.

Video Raja Ampat snorkel cruise

Raja Ampat duikstekken

Duikstekken noord Raja Ampat

Deze dagen kunt u naar believen snorkelen of duiken in het mooiste gebied van Indonesië.
Tussen november en maart is een duik- of snorkeltocht bij Manta Sandy een must! Maar laat u niet weerhouden om ook de zeepaardjes, wobbegonghaaien, barracuda's en andere prachtige vissen boven het prachtig gezonde koraal te bewonderen!

Behalve duiken en snorkelen kunt u ter plaatse excursies boeken naar de Paradijsvogels of een traditioneel dorpje. Of gewoon lekker luieren aan het strand...

Cape Kri

Een van de favoriete duiken bij Sorido Bay’s huisrif is bij Cape Kri.
Deze plek heeft Raja Ampat op de kaart gezet toen Dr Gerry Allen hier zijn record verbrak van het aantal gespotte vissoorten op een enkele tank duik: 374 verschillende soorten!!

Cape Kri met dit wereldrecord van 374 soorten in 1 duik ligt op slechts 1 minuut varen vanaf de jetty van het resort.
Bij dit punt ten Noordoosten van Kri heeft de stroming een soort tunnel gecreëerd tussen de eilandjes Kri en Koh.
In deze stroming zwemmen diverse grote scholen vissen zoals de Big Eye Trevallies, de Barracuda’s en Snappers heen en weer hangend over de rand van rif. Op een diepte van 38 meter ligt een oud anker naast een bommie, een toren van koraal waarin ook een school Banded Sweetlips schuilt.

Bij de lage koraaltuinen aan de top van het rif patrouilleren de zwarte stip haaien langs het harde koraal waar de Hawksbil schilpadden zich voeden.
Naast de enorme Queensland Gropers met de grootte van een flinke auto kunnen hier ook weer de Pygmee zeepaardjes gespot worden, een unieke duikervaring! De duiksite is ook een aanrader om te bezoeken met zonsopgang en tijdens de schemer van de zonsondergang wanneer het voedertijd is.

Blue magic

Slechts 15 minuten vanaf Kri Island is dit wel een van de duikspots waar u bijna alle vissoorten kunt bekijken.

Van de Wobbegong haaien tot de kleine 2cm grote Denise Pygmee zeepaardjes.
Het rif is hier bedekt met hard koraal met afwisselend grote koraal koppen en Acropora koralen van circa 3 meter doorsnee. Er huizen hier ook scholen van Big Eye Trevallies en grote Barracuda’s. Groene schildpadden kunnen hier naast de zwarte, witte en grijze stip haaien ook worden gespot. Als u veel geluk heeft kunt u soms zelf de Reuze Manta Ray voorbij zien zwemmen. Deze indrukwekkende duik eindigt met een safety stop in het blauwe water waar u dan over en voorbij de riffen drijft.

Sardines

Op 10 minuten vanaf Kri Island ligt dit ondergedompelde rif met een top van 5 meter, dit specifieke rif bevat een hele hoge biomassa, een van de hoogste gemeten in Raja Ampat.

Sardines Reef is eenvoudig ook een van de beste plekken ter wereld om rif duiken te maken.
Duikers zijn hier volop getuige van de fenomenale diversiteit van Raja Ampat.
Waar de stroming dit buiten de kust gelegen rif raakt komt een duizelingwekkend aantal vissen samen zoals de fusiliervissen die ronddraaien, achtervolgt door grote reuzen travallies, zwermen Bluefin Jacks en grote Spaanse makrelen. Ook de Batfish komen met honderden tegelijk waar vele scholen Bannerfish zich voeden in de stroming. Grijze rifhaaien, zwarte stip en witte stip haaien worden samen met de Wobbegong gezien wachtend om een hinderlaag op de zeebodem uit te voeren. Koraalzuilen liggen verspreid op de helling overwoekerd door vele kleurrijke koralen waar ook maar liefst 2 soorten Pygmee zeepaardjes in leven. Op de door de stroming weggespoelde top van het koraalrif huist een school van circa 30 bumphead Parotfish die aan het koraal knabbelen en ondertussen ook de duikers gezelschap houden bij de safety stop. Met hun haken zich vasthoudend aan het rif lijken zij wel vliegers in de wind te zijn. Na het bovendrijven geven vele duikers aan dat dit de beste duik was die ze ooit gemaakt hebben. Het is ook een geliefde duikspot voor fotografen die meerdere keren terug komen om een andere invalshoek te fotograferen.

Manta Sandy

Slechts 25 minuten vanaf Kri Island ligt deze zand helling bekend van de Manta Ray’s. Dit is de plek waar ze heen komen om weer schoon te worden gemaakt.

Naast de vele prachtige riffen is dit ook de plek voor de beste Manta duiken ter wereld. Er zijn 2 belangrijke sites voor manta duiken.
Een ervan, Manta Sandy is het schoonmaakstation waar wel tot 10 manta’s gezien kunnen worden drijvend boven de 2 rotsen waar de kleine visjes deze giganten schoonmaken.
Er zijn enorme zwarte manta’s met een spanwijdte van zeker 4 meter die wel op een negatief van een foto lijken, met hun kieuwen als witte lichtpunten.
De meer voorkomende witte buik manta’s zie je hier ook.
Op de tweede duiksite, Manta Slope cirkelen de manta’s boven rond in de zon terwijl de duikers naar beneden afdalen naar de diepe helling eronder.
Duikers kunnen soms verrast worden als de als duivels uitziende zwarte manta’s plotseling achter hen zwemmen. Deze trip is buiten de 10 km zone, maar wordt een maal per week aangeboden zonder extra brandstofkosten.

The Passage

Deze unieke duikplek is in vele artikelen beschreven, o.a ook door David Doubilet in de National Geographic in 2007.
De smalle canyon op 40 minuten varen is gelegen tussen Gam en Waigeo en kan worden omschreven als een rivier die tussen de twee eilanden stroomt, maar wordt ook omschreven als een marine onderzoeksomgeving, een toevluchtsoord van eigenaardige en ook unieke micro leefomgevingen.

Dit is ook de plek waar ervaren duikers en fotografen genieten van de ervaring van het duiken op een locatie die enig in zijn soort is.
Ook boven het water is het genieten van een prachtig uitzicht met de kalksteen rotsen in de zee.
Gasten combineren deze trip vaak met een bezoek aan Hidden Bay, een verscholen baai met een doolhof van mini eilandjes en Kabui Bay, waar letterlijk honderden paddenstoel gevormde eilandjes een prachtig landschap creëren. Deze trip is buiten onze 10 km zone, maar wordt een maal per week aangeboden zonder extra brandstofkosten


Arborek Jetty

Direct onder de aanlegsteiger van het mini-eilandje Arborek vind je grote scholen Sweetlips, Barracuda's en jagende makrelen. Tussen het zacht koraal schuilen ook Pipefish, Snappers, Batfish, Bumphead cattlefish en als je op de juiste tijd en de juiste plaats bent kun je ook de Wobbegong spotten.

Misool Duikstekken

Misool duikstekken

Misool eco resort house reef

Our House Reef is a shore dive, easily accessed at any time from either the end of the jetty, the Dive Centre, or the steps leading down from your Water Cottage accommodation. On a rising tide, jump off the end of the jetty and enjoy an easy drift North through the channel, which is exposed to variable current. Schooling horse-eyed jacks congregate under the pier, joined by massive schools of fusiliers and shoals of passing anchovies. Several very large groupers make their home in the depths under the jetty, and they often appear to inspect visitors to their reef. We regularly see large black tip reef sharks patrolling the deeper areas, as well as the occasional grey reef shark.

Our House Reef is a shore dive, easily accessed at any time from either the end of the jetty, the Dive Centre, or the steps leading down from your Water Cottage accommodation. On a rising tide, jump off the end of the jetty and enjoy an easy drift North through the channel, which is exposed to variable current. Schooling horse-eyed jacks congregate under the pier, joined by massive schools of fusiliers and shoals of passing anchovies. Several very large groupers make their home in the depths under the jetty, and they often appear to inspect visitors to their reef. We regularly see large black tip reef sharks patrolling the deeper areas, as well as the occasional grey reef shark.

Nudi Rock

a small island in the Fiabacet chain, which looks an awful lot like a nudibranch from a distance. Just a quick 5-minute speed boat ride from the jetty, this site is a must for critter enthusiasts and macro photographers. True to its name, you'll find a wide range of flamboyant nudibranchs lurking among the abundant soft corals. The sea fans are well populated with pygmy seahorses and cowries. Be sure to inspect the abundant crinoids for their colour-coordinated arrowhead shrimp and cling fish. When currents allow, this site is also popular for its pinnacles crowded with larger pelagics like Barracuda, Big Eyed Travelly, and the odd mature Grey Reef Shark. The sloping shallows of Nudi Rock are stunning for wide angle shots with exquisite colours and hard coral gardens.

Magic Mountain

This sea mount is located about 20 minutes from the resort, and is a busy Manta ray cleaning station. The submerged pinnacle reaches up to about 7 meters, and you have a very good chance of seeing not one by TWO species of manta rays here - both the giant Oceanic birostris as well as the smaller reef manta, alfredi. Magic Mountain is also a nursery for White Tip Reef Sharks and a love nest for Napoleon Wrasse. Because this site is completely exposed to oceanic currents, you can expect to see large schools of pelagics in the blue.

Yillet

The huge island of Yillet stretches east to west about 15 minutes north of our resort island. This island used to be home to an itinerant shark finning camp, and we are pleased by the stunning resurgence of life on its surrounding reefs, including sharks. One of Yillet's tiny satellite islands is particularly rich and topographically weird. The tiny island has been undercut by untold millenia of wave action, forming an umbrella over a sloping underwater plateau with numerous spooky overhangs and cavelets. Diving with a torch is highly recommended for this site - you'll want to illuminate the dark corners of this site to see all the critters, as well as the wild colours. Barramundi cod and Hawksbill Turtles frequent this site. We also suggest you keep a sharp eye on the blue, as huge schools of barracuda hover in formation.

Boo Windows

One of our most famous dive sites, named for its unique topography. The site is a small island about 15 minutes from the resort, with 2 swim-through 'windows' carved into it. The South West face of this site is quite steep and exposed to current, so you are likely to see patrolling sharks as well as the elusive Wobbegong Shark - be sure to look under the massive table corals! When the currents are right, we'll move off towards a large pinnacle in the blue. The pinnacle is often surrounded by pulsating schools of fusiliers and gangs of plate-sized Batfish. Heading back towards the Windows, notice how the sunlight filters through - it's like nothing else on earth! We'll follow the plateau of hard plate corals and look for Sweetlips hiding underneath. Be sure to investigate the huge Barrel Sponges - their crevices often conceal Hairy Squat Lobsters.