• Tobameer
  • Samosir
  • Tangkahan
  • Bohorok

Bouwsteen 8 dagen jungletrek noord Sumatra

De ultieme tour voor avonturiers...
Regenwoud, een 3-daagse trekking dwars door het regenwoud, orang oetans en een wild-water raft op de Wampu-rivier!

Je reist met eigen chauffeur en maakt de trekking met je privé ranger en dragers.

Voor deze avontuurlijke reis dien je over een (zeer) goede conditie te beschikken, niet bang zijn en over een gezonde dosis flexibiliteit te bezitten.
Deze reis is slechts een voorbeeld van hoe uw reis er uit kan zien. We stemmen de reis graag af op uw wensen. Wilt u eerst meer inspiratie opdoen? Bezoek dan ons Indonesië Reiscafé . Onze landendeskundigen zijn daar aanwezig en adviseren u graag uit eigen ervaring!

Richtprijzen

Op aanvraag

In- en exclusief:

Inclusief:
•Accommodaties op basis van logies en ontbijt
•Genoemde excursies
•Kampeeruitrusting (tent, matras) tijdens de trekking
•3 lunches en 2 diners tijdens de trekking
•Privé ranger en dragers tijdens de trekking
•Lokale ranger bij de orang oetans
•Rafting met professionele organisatie, inclusief raft-uitrusting en lunch
•Privé auto met chauffeur, inclusief brandstof, tol- en parkeergelden en de overnachtingen en maaltijden van de chauffeur


Exclusief
•Overige lunches en diner
•Uitgaven van persoonlijke aard
•Fooien
•Reis- en annuleringsverzekeringen.
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 Aankomst Medan

Selamat datang, hartelijk welkom in Medan! In Medan staat de chauffeur op u te wachten met een naambordje en wordt u naar het Hotel Deli River gebracht, een kleinschalig familie hotel gelegen net buiten de grote stad Medan. Het hotel heeft een zwembad en is gelegen in een mooie tropische aangelegde tuin. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u een kleine citytour maken of bij uw hotel acclimatiseren. 1 overnachting in Medan.

Dag 2 Medan Tangkahan

In de ochtend maakt u een korte stadstour door Medan. De stad is één van de grootste steden van Indonesië. Druk, stoffig en warm maar een hele belevenis om er doorheen te rijden. Veel becaks “fietstaxi’s” en bromfietsen waar de plaatselijke bevolking zich mee verplaatst. U rijdt langs koloniale gebouwen en brengen een bezoek aan het paleis van de Sultan van Deli. Na deze citytour brengt uw chauffeur u heerlijk “slenterend” over het platteland van Sumatra naar het dorpje Tangkahan. U passeert vele rubber- en palmolie plantages. U gaat richting Nationaal Leuser park. Het laatste stuk van de weg wordt slechter en via eenvoudige dorpjes komt u aan in Tangkahan. U moet met een bamboe vlot de rivier oversteken om bij ons hotel te komen. Verblijf in een eenvoudige jungle lodge. Maak een mooie wandeling langs de rivier naar de waterval met honderden vlinders... Aan het eind van de middag kunt u de olifanten wassen in de rivier. De olifanten zijn niet alle dagen beschikbaar.

Dag 3 Trekking van Tangkahan naar camp Krapu

Na het ontbijt rij je in twee uur met een four wheel drive naar Sungai Musam, het startpunt van de trekking. Met een ervaren lokale ranger en dragers ga je de jungle van het Leuse National park in. Onderweg kun je orang oetans, gibbons, makaken, Thoams Leaf apen, hornbills en nog veel meer wild in het bos zien. De ranger heeft ogen en oren op een stokje en als hij iets hoort of ziet maakt hij je deel van het Sumatraanse wildlife. Lunch en diner wordt ter plaatse klaargemaakt door de ranger of een drager. De jungle is vochtig en heet. Bescherm je zo veel mogelijk tegen muggen en bloedzuigers.

Dag 4 Trekking van camp Krapu naar camp Batu Lintang

Ook het ontbijt wordt ter plaatse klaargemaakt. Deze dag wandel je ongeveer zeven uur door puur natuur. Verbaas je over de onmetelijk hoge bomen, de fantastische geluiden van de jungle en al het wildlife dat je tegenkomt. Lunch onderweg en diner in camp Batu Lintang.

Dag 5 Trekking van camp Batu Lintang naar Bukit Lawang

Na twee zware dagen nog een paar uur lopen voordat we met grote banden de rivier Bohorok afzakken tot bij het dorp Bukit Lawang. Tijd voor een beetje luxe en een goede douche. Je verblijft de komende nachten in het Bukit Lawang cottages eco-resort, hoel Rindu Alam of Sam's bungalow. Alle accommodaties liggen direct aan de Bohorok rivier.

Dag 6 Bukit Lawang

Bukit Lawang kende tot enkele jaren geleden het Orang Oetan rehabilitatiecentrum. In gevangenschap gehouden orang oetans werden in het rehabilitatie kamp heropgevoed om weer in het wild te kunnen leven in het Nationaal Leuser park. Op gezette tijden werden (en soms nog) ze door de rangers bijgevoerd op de 'Piedingtime": een verbastering van feeding time, dat niet alleen een tijdstip, maar ook een bepaalde voederplaats inhoudt. U maakt in de ochtend een ongeveer 3 uur durende trekking onder begeleiding van een lokale ranger. Een stevige wandeling door de jungle om de Orang Oetans, Siamang (lange arm apen), Thomas Leave Monkeys, Macaque met de lange staart en Gibbons en andere jungle dieren te zien. Een goede conditie en schoenen met goed profiel is vereist.

Raft excursie Bohorok

De Wampu rivier gaat dwars door de jungle van het Gunung Leuser natuurpark. Na het ontbijt gaat u per jeep naar het plaatsje Mariki, het startpunt van de raft van ongeveer vier uur. Halverwege stoppen we bij een waterval, waar u een natuurlijke douche kunt nemen en waar we de lunch gebruiken. De raft eindigt bij de brug in Bohorok. Lokale gecertificeerde gidsen begeleiden de raft. Minimum leeftijd is 10 jaar.

Dag 8 Bukit Lawang - Medan

Na het ontbijt heeft u de mogelijkheid nogmaals de jungle in te trekken om orang oetans te spotten (optioneel). Na de lunch vertrekt u uit de jungle en rijdt in ongeveer 4 uur naar de hoofdstad Medan.

Deli River

Schoon en kleinschalig hotel, net buiten de drukte van Medan. Ruim opgezet en prachtig gelegen aan de Deli rivier. Vanuit het zwembad uitzicht op de rivier. Vriendelijk en behulpzaam personeel. Aantal kamers: 8 Faciliteiten: zwembad, goed restaurant Deli River wordt beheerd door Tri Jaya Tour & Travel, onze agent op Sumatra. meer info more info Informations supplémentaires

Mega Inn, Tangkahan

Eenvoudige maar zeer gezellige accommodatie aan de rand van het Leuser National Park. Direct aan de rivier gelegen eenvoudige cottages. Geen warm water, maar wel heerlijk eten en volop betrokkenheid van Mega, uw gastheer. meer info more info Informations supplémentaires

Bukit Lawang Cottages

Eenvoudig, maar schoon hotel, met cottages op de begane grond. Een hangbrug over de rivier de Bohorok is de entree naar het hotel. In het open restaurant is voldoende keus. De ruime kamers beschikken over een fan, geen airco en er is een buitendouche. In de omgeving kunt u een trekking maken naar de oerang oetans, er is ook een voederplaats waar ze graag komen. meer info more info Informations supplémentaires

Medan

Medan

Medan is de hoofdstad van de provincie Noord Sumatra en telt ruim 2,5 miljoen inwoners. In de Nederlands-Indische periode kende he buiten de stad vele plantages, vooral rubber deed het goed. Het uit 1965 daterende boek “Rubber” van M.H. Szekely-Lulofs geeft een goed beeld van hoe de wereld er toen uitzag en hoe Nederland rondom de Deli rivier met harde hand de scepter zwaaide. Later waren het vooral de Chinezen die handel en macht naar zich toetrokken. Nu is Medan een moderne stad, waar nog tal van oude gebouwen herinneren aan de koloniale periode.

Voor de westerse toerist heeft Medan niet erg veel te bieden: het paleis van de Sultan is aardig om te bezoeken, evenals de Chinese tempel. Neem vooral een kijkje bij de grote moskee Masjid Raya Al-Mashun, je wordt (buiten de diensten) van harte welkom geheten en rondgeleid.

Ons favoriete hotel Deli River ligt net buiten de stad, aan de rivier de Deli. Het bijbehorende restaurant Omlandia serveert heerlijke Indonesische, Indische en westerse gerechten. De pecel (soort van gado-gado met heerlijke saus) is een aanrader!
In het centrum is ook een ruime keuze aan hotels, maar die missen dan toch de sfeer. Wellicht komt het voormalige hotel de Boer, nu Grand Inna, dan nog een beetje in de buurt.

Tangakahan

Tangkahan

Vanuit Medan naar Tangkahan is zo’n 2 uur rijden en 2 uur hobbelen door eindeloze en troosteloze palmolieplantages. Aangekomen bij de rivier zie je dat hier de kap van het regenwoud ook halt heeft gehouden. Bij Tangkahan begint het oerwoud van het Leuser Nationaal Park. Je steekt de rivier over via een hangbrug of met het bamboe pontje. En dan zit je ook écht in het oerwoud.

Vlakbij de hotelletjes, stroomopwaarts aan de Kualsa Buluh rivier, ligt het olifanten opvangcentrum. De olifanten worden voornamelijk ingezet om in de jungle te patrouilleren. ’s Morgens en in de late middag worden ze gewassen in de rivier en zijn toeristen welkom om te helpen. Vanuit het centrum kun je met grote banden stroomafwaarts tuben naar de hotels.

Must do’s in Tangkahan:
In ieder geval een jungletrek. Onder begeleiding van een lokale ranger maak je een stevige wandeling door het oerwoud en zie, hoor, ruik en beleef je de jungle.
Een wandeling door of langs de rivier naar de waterval is ook een aanrader. Bij de waterval zie je enorm veel vlinders en kun je natuurlijk ook een verfrissend bad nemen.

Tangkahan heeft enkele zeer basic onderkomens, waarvan Mega Inn onze favoriet is. Verwacht geen warm stromend water, airco of enige luxe. Verwacht wel wakker te worden met oerwoudgeluiden, behulpzame medewerkers en redelijk en goedkoop eten.

Bukit Lawang

Bukit Lawang

Bukit Lawang is het plaatsje dat ook vaak Bohorok wordt genoemd, de gelijknamige rivier. Bukit Lawang ligt in het Gunung Leuser National park en wordt vooral bezocht om de orang-oetans te spotten. Direct aan de rivier ligt het voormalige orang-oetan rehabilitatie centrum. Tot enkele jaren geleden werden de mensapen hier getraind om, na een leven als huisdier, weer te kunnen leven van de natuur. Dat behoort nu tot de verleden tijd. Er worden al jaren geen orang-oetans meer in gevangenschap gehouden en het werk van het rehabilitatiecentrum zit er ongeveer op.

Tot voor kort werden de apen nog bijgevoerd op de ‘pieding time’, een naam die je even moet doorgronden. Voor veel Indonesiërs is de ‘F’ een moeilijk uitspreekbare medeklinker die wordt verbasterd naar een ‘P’. Feeding time is dan al begrijpelijker, maar voor ons, Europeanen nog steeds vreemd. Een tijdstip om naar toe te gaan. Maar voor de lokalen blijft het gebruikelijk om naar de voedertijd te gaan, want dan weet je zeker dat je de apen van dichtbij kunt zien.

De piedingtime is echter ook verleden tijd. Als je orang-oetans wilt spotten maak je een jungletrek van een uur of 3 of 4, samen met een lokale ranger, die in zijn rugzak wel wat fruit of groente meeneemt om de bekende orang-oetans te lokken.

Bukit Lawang ligt op ongeveer 3 uur rijden van Medan en 2 uur (via hobbelwegen) van Tangkahan. Het heeft een aantal aardige accommodaties, waarvan de Eco Lodge en Sam’s bungalows onze favorieten zijn. Voor wie met opgroeiende jeugd reist is het Bukit Lawang kindertehuis, met 2 slaapkamers, een leuk alternatief.
Hou er rekening mee dat in de weekenden Bukit Lawang wordt overspoeld door lokale toeristen en de zaterdagavonden luidruchtig zijn!
Voor bijzonder eten hoef je niet naar Bukit Lawang te reizen.

Video Gunung Leuser park