• Dore Atri
  • Triton Bay divers
  • Baliem
  • Baliem
  • Baliem
  • Korowai
  • Korowai
  • Manta

Bouwsteen 5 dagen cultuur en vogels Arfak

Deze bouwsteen is een absolute aanrader voor natuurliefhebbers... Op een kleine 2 uur rijden met een 4WD komen we bij het kleine 'dorpje' Padangan Arfak, aan de rand van het primaire regenwoud. Hier staat de jungle lodge, een zeer basic onderkomen, zonder stroom of stromend water en matrasjes op de grond.
Vanuit de jungle lodge kunnen we op drie kwartier lopen verschillende soorten paradijsvogels spotten, of op ontdekking gaan naar het dagelijkse leven van de bergbewoners.

Richtprijzen 2024

€ 1.400 bij deelname 2 personen
€ 1.025 bij deelname 4 personen

In- en exclusief

Inclusief:
•Eenvoudige accommodatie inclusief genoemde maaltijden
•Koffie, thee en water
•Vervoer per 4-wheel drive
•Donaties en entreegelden

Exclusief:
•Intercontinentale en binnenlandse vluchten
•Overige drankjes
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis- en annuleringsverzekeringen
•Boekingskosten € 27,50 per boeking
•Bijdrage Calamiteitenfonds €2,50 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Annuleringskosten:
•tot 2 maanden voor aanvang: 25% van de prijs
•tot 30 dagen voor aanvang: 50% van de prijs
•tot 14 dagen voor aanvang: 75% van de prijs
•14 dagen of minder voor aanvang: volledige prijs

Dag 1 Aankomst Manokwari, traditionele markt en eiland Mansinam

We ontmoeten u bij aankomst in Manokwari, de hoofdstad van de provincie West-Papua, gelegen in de Vogelkop van het eiland Nieuw-Guinea. Manokwari is een leuke stad in een baai waar je Mansinam Island ligt. Bekend als het 'heilige eiland' sinds het christendom hier voor het eerst werd geintroduceerd aan de Papoea's in 1855 door 2 Duitse missionarissen. Een rondleiding door de stad rond Manokwari brengt je naar het eiland Mansinam, op slechts een korte boottocht verwijderd van de stad. Daarnaast bezoekt u de traditionele markt waar veel Papoea-vrouwen hun eigen geteelde groenten, fruit en de bekende betelnoot verkopen. Het kauwen van betelnoot maakt deel uit van de traditionele Papua-cultuur en je zult al snel de roodgekleurde lippen en tanden opmerken van de lokale mannen en vrouwen. Je verblijft de nacht in een vriendelijk hotel met een prachtig uitzicht op de baai, het eiland Mansinam en op de achtergrond het Arfak-gebergte.

Dag 2 Naar de jungle

In de ochtend vertrekt u met 4x4-jeeps naar het ruige bergachtige terrein van het Arfak-gebergte. We rijden op de bergruggen en de jungle mist zal vaak de valleien onder ons verbergen. We passeren traditionele dorpen met de traditionele huizen in 'kaki seribu' of centipede stijl. We verblijven in een eenvoudige lodge, een perfect basiskamp voor verdere verkenning van de dichte regenwouden rondom ons. De lodge heeft een prachtige bloemrijke omgeving en is gelegen in een lokaal dorp in Mokwam Area. Als je niet zo van vogels houdt, kan je gids je meenemen om meer te zien van het lokale leven van de bergbewoners. Maar de meesten komen hier om de locaties van verschillende endemische vogelsoorten te verkennen. Zoals de Western Parotia, Magnificent Bird of Paradise en met geluk de Superb Bird of Paradise. Voor al deze locaties moet je je verstoppen en ongeveer 40 minuten- 1 uur door de jungle lopen. Het gebied van Mokwam is bezocht door vele documentaire filmmakers zoals die van National Geographics.

Dag 3 Jungle, vogels of volken

Hoogtepunten: * The Western Parotia, die ook tot de paradijsvogelgroep behoort. De mannelijke Western Parotia is een fantastische danser! Hij toont een ballerina-achtige dans met zijn veren uitgespreid als een rok! Tijdens zijn grappige en spectaculaire dans beweegt hij heel snel zijn hoofd alsof hij net iets te veel heeft gedronken. Hij heeft 3 hoofddraden achter elke oog en een zwart verenkleed. Het vrouwtje dat zijn bewegingen leuk vindt, zal hem kiezen om mee te paren. * The Magnificent Bird of Paradise heeft gele vleugels en een groen borstschild met blauwe voeten. Met zijn complexe verenkleed is hij net zo uniek als zijn collega-paradijsvogels * De Superb Bird of Paradise is een beetje moeilijker te herkennen. Maar de gelukkigen onder u zullen niet teleurgesteld zijn wanneer ze zijn bouncy 'smiley face' dance routine zien.

Dag 4 Vogels spotten en terug naar Manokwari

In de ochtend kunt u het gebied nog steeds met uw gids verkennen. Na de lunch gaat u terug naar Manokwari. Daar verblijft u in een modern hotel met een prachtig uitzicht vanaf het zwembad op het Arfak-gebergte en de Stille Oceaan.

Dag 5 Einde Arfak programma

Hier eindigt uw programma in Arfak. Uw chauffeur brengt u nog naar het vliegveld voor uw volgende bestemming

Mansinam

Mansinam is een nieuw hotel direct aan het strand, net buiten de stad. Het heeft goede voorzieningen en een prachtig restaurant boven het water. meer info more info Informations supplémentaires

Jungle lodge Arfak

Omringd door primair regenwoud ligt de Jungle lodge Arfak in het gebied Mokwam. De lodge is zéér primitief: Er is geen stroom, geen stromend water, matrassen op de grond, Indonesia-style badkamer en wc (gedeeld). meer info more info Informations supplémentaires

Aston Niu - Manokwari

Het 4* hotel ligt op een heuvel buiten de stad. Het hotel heeft uitzicht op zowel de oceaan als het Arfak gebergte. Er is een mooi buitenzwembad. meer info more info Informations supplémentaires

Manokwari

Manokwari

Hoewel kleiner dan Sorong is Manokwari de hoofdstad van de provincie West Papua. Het stadje met 130.000 inwoners ligt in het noordoosten van de zogenaamde Vogelkop. Gunung Meja (de tafelberg) ligt vrijwel tegen het stadje aan en is een beschermd natuurreservaat met veel oerwoud.

Bekender is Manokwari als uitvalsbasis naar het Arfak gebergte.

Het vliegveld Rendani onderhoudt dagelijkse vluchten met Sorong, Jayapura, Makassar en Jakarta. Enkele keren per week wordt ook gevlogen op Nabire, Kaimana en Fak-Fak.

Bezienswaardigheden

Pasar Puti Beach: U kunt aan iedere taxi chauffeur naar dit mooie strandje vragen. Net buiten het centrum van de stad ligt het Pasar Puti Strand. Mooi wit met veel bomen die voor voldoende schaduw zorgen. Kleine krabbetjes rennen vrolijk rond. Neem ook zeker uw duikbril en snorkel mee want direct voor de kust ligt een mooi stukje koraal. Hier kunt u schitterende vissen bekijken. In het weekend kan het soms wel eens druk zijn op het strand omdat er dan ook veel locals komen. Door de weeks is het er heerlijk rustig!

Japans Monument: Een stukje de bergen in dwars door de jungle komt u bij het Japanse Monument. Sommige taxichauffeurs willen hier niet naartoe rijden omdat de weg op sommige plaatsen erg slecht is. Eenmaal bij het monument aangekomen kunt u genieten van een schitterend uitzicht over Manokwari.

Markten: Er zijn twee markten welke leuk zijn om te bezoeken. De eerste is de vismarkt welke u bij het vissershaventje kunt vinden. Vroeg in de ochtend gaan de vissers de zee op en vangen de vissen. Bij terugkomst worden deze verkocht op de markt. Aan het einde van de ochtend is een goed moment om hier te gaan kijken.

De tweede markt waar u even lekker kunt rondkijken en genieten van het echte Indonesië is de algemene markt. Honderden kraampjes staan hier bij elkaar. De meeste overdekt. Het is hier warm en na regen ook erg vochtig. U kunt hier van alles vinden, groente, fruit, kleding, speelgoed, souvenirs, etc... Vergeet ook zeker niet uw camera mee te nemen!

Snorkelen: Op veel plekken langs de kust kunt u mooi snorkelen. Wat ook een leuk idee is is om een boot van een visser te huren en te zeggen dat u naar Lemon Beach wilt gaan. Dit is een klein eilandje voor de kust van Manokwari en hier kunt u schitterend snorkelen. Spreek wel van te voren een duidelijke prijs af om problemen te voorkomen.

Gunung Meja: De Tafelberg heet in het Indonesisch de Gunung Meja en is gelegen vlakbij het centrum. De berg is perfect om te wandelen door de jungle. Het zal zwaar zijn dus voldoende vocht is echt een vereiste. Onderweg kunt u genieten van de schitterende flora en fauna. U zult vele vogels en reptielen tegenkomen tijdens de tocht, vergeet dus ook zeker niet uw camera mee te nemen!

Arfak

Het Arfakgebergte is een bergketen in het noordoosten van het Vogelkopschiereiland van de Indonesische provincie West-Papoea, gelegen nabij de stad Manokwari. Het is een afgelegen en ruig gebergte met redelijk steile hellingen. De hoogste bergtoppen zijn de Mebo (2940 meter) en Umsini (2926 meter). Het gebergte bestaat uit basalt en tufsteen met secundaire andesieten.

Het Arfakgebergte is een paradijs voor vogelaars. U vindt er onder andere meerdere soorten paradijsvogels. Met veel geluk ziet u de Western Parotia zijn 'parasoldans' doen.

Western Parotia Paradijsvogel