• Bira
  • Lake Tempe
  • Sulawesi
  • Toraja
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Makassar

Bouwsteen 3 dagen trekking Mamasa - Toraja

Een stevige trekking door de heuvels en valleien van Mamasa naar Torajaland.

Een 3-daagse trekking langs traditionele dorpen, watervallen en door de jungle naar het mysterieuze Tanah Toraja. Overnachten doet u in homestays bij lokale families. De trekkings duren zo'n 6 tot 8 uur per dag.

Voor deze trekking is een goede conditie en aanpassingsvermogen nodig. Overnachtingen in simpele homestays.

Deze reis is slechts een voorbeeld van hoe uw reis er uit kan zien. We stemmen de reis graag af op uw wensen. Wilt u eerst meer inspiratie opdoen? Bezoek dan ons Indonesië Reiscafé . Onze landendeskundigen zijn daar aanwezig en adviseren u graag uit eigen ervaring!

Richtprijzen 2024

€ 350 p.p. bij deelname 2 personen
€ 300 p.p. bij deelname 4 of meer personen

Inclusief:
•Eenvoudige accommodatie inclusief genoemde maaltijden
•Koffie, thee en water
•Donaties en entreegelden

Exclusief:
•Intercontinentale en binnenlandse vluchten
•Transfer naar beginpunt
•Overige drankjes
•Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
•Reis- en annuleringsverzekeringen
•Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
•Bijdrage SGR € 5 per persoon
•CO2 compensatie € 22 per persoon

Dag 1 Vertrek uit Mamasa

Na het ontbijt ontmoet u uw gids. Vandaag is de eerste wandeling naar het dorpscentrum Mamasa Orobua, een gemakkelijke wandeling van ongeveer drie uur. Uw bagage wordt te paard gedragen. Onderweg bezoekt u Tondok Sirenden, een klein traditioneel dorp in Mamasa met originele, typische huizen en rijstschuren. Vanuit Orobua gaat de trekking langzaam over een smal pad. Op de top heeft u een prachtig uitzicht over de vallei. Onderweg ziet u veel pijnbomen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners zijn geplant. Tijdens de trekking geniet u van prachtige uitzichten op de trapsgewijze rijstvelden, koffieplantages en cassavevelden. Uw lunch wordt geserveerd in een picknick box. De accommodatie voor vanavond is een zeer eenvoudige blokhut op een van de hoogste bergtoppen. U slaapt op een tikar (bamboemat). We raden aan om een ​​opblaasbaar matras mee te nemen. 's Nachts kan het hier behoorlijk koud zijn, dus ook een slaapzak meenemen is aan te raden. Er wordt een eenvoudig diner voor u bereid.

Dag 2 Van Kalama via Mawai naar Bulo

Vroeg opstaan ​​en ontbijten. De trekking vandaag is zo'n 6 tot 7 uur. Onderweg passeert u de oude dorpen rond Kalama en beleeft u de traditionele Mamasa cultuur. U wordt warm welkom geheten in één van de traditionele huizen van de lokale bevolking en tijdens de wandeling geniet u van de uitzichten op de sawa's en bossen. Rond het middaguur nuttigt u een eenvoudige lunch bestaande uit rijst of noedels bij een lokale familie. Na de lunch gaat u verder naar het dorp Bulo, waar u overnacht bij een gastgezin. Matrassen zijn aanwezig. Voor uw diner worden traditioneel bereide gerechten geserveerd.

Dag 3 Van Bulo naar Ponding en door naar Tanah Toraja

De laatste dag van de trekking begint u om 08:00 uur met de trekking naar het dorp Ponding, een wandeling van ongeveer 3 tot 4 uur. U steekt de Masupi-rivier over en na aankomst in Ponding wordt u opgehaald en in ongeveer 3 uur naar Tanah Toraja gebracht. Overnachting in Rantepao.

Mamasa

Mamasa

Mamasa is een regentschap in West Sulawesi dat grenst aan Tanah Toraja. Mamasa is een prachtige omgeving voor meerdaagse trekkings. De traditionele dorpjes hebben wel iets weg van de dorpen in Torajaland, maar de cultuur is toch wezenlijk anders.

Rantepao - Toraja

Rantepao

Rantepao is de 'hoofdstad' van Torajaland. Dit is het vertrekpunt van al uw excursies naar de Torajadorpen en de bergen.

Tanah Toraja

Toraja, oftewel Tanah Toraja wordt ook wel het land van de Hemelse Koningen genoemd. Hier, in dit stukje Zuid Sulawesi, leven de Toraja’s oftewel het bergvolk. Een christelijke bevolking die nog steeds de rituelen en ceremonies van hun voorouders het Aluk Tu Dolo volgen. Toraja is niet alleen bekend van de mysterieuze dodenceremonies maar ook om zijn adembenemende natuurschoon. Het is door zijn hoge ligging een vruchtbaar gebied. Naast de rollende rijstvelden en de bamboebossen vinden we er vele plantages. Koffie, cacao, vanille en kruidnagel groeit hier in overvloed. De typische traditionele huizen (Tongkonans) met hun zadeldaken worden nog steeds gebouwd zoals het al eeuwenlang gebeurd. Er worden nog steeds indrukwekkende dodenceremonies gehouden. Om het eeuwige leven te bereiken zal er eerst een ceremonie gehouden moeten worden. Afhankelijk van de rijkdom van de familie van de overledene gaat dit gepaard met talrijke varkens en buffels. De hele gemeenschap viert dit dodenfeest mee, wat soms wel een hele week kan duren.

Bezienswaardigheden:
Wie Toraja bezoekt beleeft de prachtige natuur en interessante cultuur, uniek in de hele wereld. We vinden in Toraja nog veel authentieke dorpen met prachtige kleurrijk beschilderde Tongkonans. Veel rotsen met hangende graven nog uit de animistische tijd. De Tau Tau poppen waken op de balkons voor de graven. Een Tau Tau pop is een afbeelding van de overledene. Probeer achter het geheim van de babyboom te komen: in Suaya staat een eeuwenoude boom, hier werden doodgeboren baby’s of zuigelingen in een uitholling bijgezet. Dodenceremonies worden het hele jaar door gehouden. U bent altijd van harte welkom. Ze zijn er echter niet op bestelling. Uw chauffeur en of gids zal u er zeker op attent maken wanneer een ceremonie wordt gehouden. Neemt u wel een kleine gift mee wanneer u een ceremonie bezoekt.
LET OP! Bij de dodenceremonies hoort ook het slachten van karbouwen en varkens. Dat gaat volgens traditionele gewoonten, die niet direct overeenkomen met onze westerse.

Er zijn nog dorpen zoals het dorpje Sa’dan waar door de Toraja vrouwen traditionele ikat wordt geweven.

Het gebied is een wandelgebied bij uitstek. U kunt een paar uren ,of een dag wandelen maar ook dagen achtereen wandelen. Overnachten doet u dan bij de lokalen. De wandeling gaat door de authentieke dorpjes en langs de mooie rijstvelden. Een wandeling dwars door de natuur en cultuur van dit bijzonder en unieke stukje Indonesië. Er kan een dag raft tocht of een meerdaagse raftocht gemaakt worden op de rivier de Sadan.

Probeer tijdens uw verblijf in Toraja het Pa’piong gerecht: een in bamboe bereid Toraja gerecht. En natuurlijk hoort daar een bamboebeker met balok bij, palmwijn van de arend palm.