• Myanmar
  • Myanmar
  • Myanmar

Kyaikto Golden Rock

Kyaikto

Op minder dan een halve dag rijden vanaf Yangon, gelegen in de Mon Staat, vindt u de verbazingwekkende 'Gouden Rots' of Kyaikto. De kleine stupa staat op een rots, beplakt met bladgoud, die balanceert op de top van de Kayikto-berg. Een haar van Boeddha in de stupa zou de rots in evenwicht houden.
De hoofdstad van deze Mon Staat, Mawlamyaing, is een rijkelijk beboste en goed geconserveerde plaats. We vinden hier zeer fraaie moskeeën. De stad heeft weinig veranderingen ondergaan sinds de dagen dat het als handels- en havenstad opbloeide onder koloniale heerschappij.
Niet ver daarvandaan ligt het westelijk eindpunt van de beruchte 415 kilometer lange 'Birma-dodenspoorlijn', die gedurende de Tweede Wereldoorlog in 16 maanden werd voltooid, ten koste van duizenden mensenlevens, krijgsgevangenen en Aziatische koelies. Op de weg naar Kyakkami treffen we de aangrijpende Htaukkyant oorlogsbegraafplaats. Hier liggen bijna 4000 geallieerde krijgsgevangenen begraven, voor het grootste deel Britten, maar ook Amerikanen, Australiërs.