Nieuwsbrief


28 juni 2019

Beste Indonesië liefhebbers,

Wat kunnen we genieten van de tropische temperaturen... Bij mij thuis gaat bijna geen dag voorbij zonder saté op het rooster. En wat is het dan leuk om de  reiservaringen van onze reizgers te lezen...
In deze editie besteden we aandacht aan een Belgisch stel die in oost Java en Kalimantan voor ons prachtige foto's en video's hebben gemaakt. Verder aandacht voor een aantal groepsreizen die we hebben geprogrammeerd en aan het programmeren zijn, aandacht voor duikreizen in het najaar en in het voorjaar 2020 en een blokje over last-minute mogelijkheden in Indonesië.


Het Merapi team wenst u veel leesplezier,

Vera, Priscilla, Monique, Jan en Flip

Johan en Claire in Indonesië

Vorig jaar tijdens het Verre reizen event in Antwerpen sprak ik met Claire en Johan, een Belgisch stel dat op wereldreis zou gaan en onderweg professionele foto's en videos wilden maken. Voor Merapi doen ze dat in oost Java en Kalimantan. Wekelijks plaatsen ze een post op onze  Merapi Facebook pagina. De eerste post bevat prachtige foto's van onder andere de Kawah IJen. De vulkaan is vooral bekend door de zwavelwinning. Het turquoise meer is een van de zuurste meren van de wereld vanwege de hoge concentratie zwavelzuur. Toeristen kunnen de Kawah IJen beklimmen en 's nachts de Blue Flames aanschouwen, of 's morgens vroeg een blik op de krater en het meer te werpen.

Johan en Claire zetten hun reis voort naar oost Kalimantan. Ze volgen de route van de  Mystic Kalimantan bouwsteen

Mystic Kalimantan

Duiken in Indonesië

Met meer dan 17.000 eilanden is Indonesië een waar paradijs voor duikers. Zowel beginnende als ervaren, budget of verwende duikers komen volledig aan hun trekken van Pulau Weh op Sumatra tot Raja Ampat of Triton bay op Papua.
Onze duikreizen kunnen zich puur richten op duiken alleen, maar laten zich ook prima combineren met verrassende rondreizen in Indonesië.
Ook voor gezelschappen (individueel of in groepsverband) kunnen we perfect op maat een Indonesië reis samenstellen voor zowel duikers als niet duikers.
De meest bezochte duikspots bij Bali, de Gili's en Komodo, zijn het hele jaar door een duik waard. De duikpareltjes Alor, Wakatobi, Bunaken, Gangga en Lembeh zijn vooral tussen april en november eersteklas duikstekken. De Derawan archipel (Maratua, Sangalaki, Nabucco) zit barstens vol grote (mantaroggen, walvishaaien) en kleine vissen en is het hele jaar door prima. Triton Bay in Papua is van november tot april een prima plek en Raja Ampat kan het hele jaar door worden bezocht, met de opmerking dat tussen half juli en half september de golven hoger zijn. Tussen november en april treft u vrijwel zeker de mantaroggen aan. In oktober en november trekken grote scholen hamerhaaien langs de Banda eilanden. In die maanden is Banda ook prima bereikbaar. Van december tot februari staat de wind verkeerd, Maart en april zijn weer helemaal goed. Ambon zelf is van september tot juni een must voor muckdiving. van half oktober tot half mei is ook de zuidkust goed te doen, met mooi koraal en diverse onderwatergrotten. Een aanrader is onze  17-daagse duikreis naar Ambon en Banda, zeker in de maanden oktober en november!
Merapi biedt zowel Indonesië duikreizen aan in duikresorts als op liveaboards. De meeste duikreizen bieden we aan als bouwsteen. Natuurlijk kunnen we daarnaast de vluchten en alle transfers boeken. Voor dezelfde prijs als rechtstreeks boeken krijg je onze service van Schiphol tot Schiphol en is je hele reis volledig wordt gedekt door SGR, ANVR en Calamiteitenfonds.

Duiken in Indonesië

Last minute zomervakantie

Voor wie nu nog een reis naar Indonesië wil boeken moet er rekning mee houden dat veel leuke hotels op Java en Bali inmiddels volgeboekt zijn. Gelukkig is de Gordel van Smaragd erg groot en kunnen we nog wel een aantal alternatieve rondreizen aanbieden. Neem een kijkje bij onze voorbeeldreizen naar  Sumatra, Sulawesi, Alor, Flores&Komodo, het traditionele Papua met het mooie Raja Ampat, of loop warm voor een afwisselende reis naar Kalimantan.
Deze relaxte rondreis over Kalimantan neemt u mee over de machtige Mahakam rivier, waar u onderdeel wordt van het rivierleven, kennis maakt met de Dayakcultuur en geniet van de flora en fauna in het regenwoud. Vervolgens gaan we op zoek naar de orang oetans in het Berau district, zwemmen we met de walvishaaien, kunt u zich opmaken bij het spiegelmeer Danua Cermin en eindigt u op de bounty eilandjes Maratua, Sangalak en Derawan. Tegen meerprijs kan hier ook worden gedoken. .

Rondreis 21 dagen Mighty & Mystic Kalimantan

Indonesië groepsreizen

Het gebeurt niet vaak dat Merapi groepsreizen organiseert. Toch krijgen we regelmatig suggesties voor groepsreizen. De meeste voor Java en Bali, maar ook Kalimantan, Sulawesi en Flores zijn erg in trek.
Met die laatste zijn we bezig deze te programmeren in het voorjaar 2020. Ook een groepsreis Java-Bali van ongeveer 3 weken is in voorbereiding en bij voldoende belangstelling willen we ook een Sulawesi en een Kalimantan reis gaan plannen. Wilt u ook mee met een groepsreis? Vul dan het  enqueteformulier in en we gaan kijken wat de mogelijkheden zijn.

Enkele groepsreizen staan al gepland:


Enquete Indonesië groepsreizen

Merapi Reiscafé

Maandelijks presenteren we de reismogelijkheden naar de verschillende eilanden in de Gordel van Smaragd.

Laat u inspireren door onze landenspecialisten en bezoek ons Reiscafé:

zaterdag 7 september: Overasselt

12:30-14:00 Sumatra en Java
14:00-14:30 Merapi reizen en Indonesië algemene informatie
14:30-16:00 Bali, Lombok, Flores&Komodo, Sulawesi en Kalimantan
16:00-16:30 De Molukken en Papua

NB: Tijden zijn bij benadering!

Graag aanmelden via onderstaande link. U kunt daar ook aangeven of u een individueel gesprek wilt met een van onze specialisten

Aanmelden Indonesië Reiscafé

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat