Nieuwsbrief


26 februari 2021

Beste Indonesië liefhebber,

Een nieuw record... Op 20 februari heb ik mijn eerste saté babi van het jaar geroosterd! Wat een heerlijk weekje lente na die barre winter. We werden er bij Merapi helemaal vrolijk van en ik hoop dat u ook heeft genoten. Even niet denken aan Corona, avondklok, gesloten scholen en click & collect. Vanaf vandaag gaan we terug naar het 'normaal', met temperaturen rond de tien graden.

Vandaag is ook de dag dat Trek in Indonesië bij de drukker ligt. We zijn klaar met schrijven, fotograferen, redigeren, ontwerpen en vormgeven. Het belooft een mooi en informatief reis- en kookboek te worden met 400 bladzijden inspiratie. Vanaf vandaag ben ik ook weer helemaal gefocust op onze reizen naar Indonesië en ook druk met de herinneringsreis naar voormalig Nederlands Nieuw-Guinea.

Verder in de nieuwsbrief weer een update over Corona en Indonesië en een kennismaking met Julia Bos.

Veel leesplezier!

Vera, Priscilla, Monique, Julia, Jan en Flip

Corona en reizen naar Indonesië

Inmiddels zijn in Indonesië anderhalf miljoen medewerkers uit de gezondheidszorg gevaccineerd. Het vaccinatietempo ligt nu op ongeveer 100.000 personen per dag. Na een piek in januari met gemiddeld 14.000 geregistreerde besmettingen per dag is dat aantal in februari gedaald naar ongeveer 9.000.
Interessant is dat Indonesië pilots start met corridors voor toeristen. In eerste instantie gaat dat om Singapore voor reizigers naar het eiland Bintan (Sumatra) en vanuit Polen naar Bali. Onze verwachting is dat het mogelijk is dat we vanuit Nederland in de zomervakantie veilig kunnen reizen naar Indonesië, wellicht al eerder, maar waarschijnlijker is dat pas vanaf september. Helaas blijft het afwachten. Voor diegenen die al een reis hebben (om-) geboekt naar deze zomer bestaat de mogelijkheid deze opnieuw om te boeken naar volgend jaar.

In een eerdere nieuwsbrief maakten we al melding van onze
geld-terug-garantie voor nieuwe boekingen. Samen met de meeste van onze partners kunnen we u garanderen dat u uw reis kosteloos kunt annuleren met direct geld-terug-garantie, in het geval dat er sprake is van een Corona-gerelateerd en niet onder een reis- of annuleringsverzekering vallende omstandiheid.
Dus nú boeken en straks op vakantie is het devies.

Vorige week kwam er ook meer duidelijkheid over het SGR Voucherfonds, de kredietvoorziening waarmee reisorganisaties in staat worden gesteld Coronavouchers terug te betalen, zonder dat dit direct tot liquiditeitsproblemen leidt. Om gebruik te maken van het fonds dient de reisorganisatie aan een aantal eisen te voldoen. In het kort komt het er op neer dat de organisatie in staat moet zijn rente en aflossing te kunnen betalen.


De werkwijze is dan als volgt: De reisorganisatie betaalt de klant het voucherbedrag (de aanbetalingen) terug en kan op de vervaldatum van het voucher een kredietaanvraag van 80% van dat bedrag indienen bij het fonds en dient daarbij het betaalbewijs aan de klant te overleggen. Ongeveer een week na de aanvraag ontvangt de organisatie dan de betreffende lening.
Wanneer de reis via een reisbureau of -adviseur is geboekt, dient deze het betalingsbewijs aan het fonds te overleggen.
Eerder veronderstelden wij dat we in één keer alle vouchers konden aanmelden bij het fonds en ook in één keer het totale krediet zouden krijgen. Dat klopt dus helaas niet. Daardoor kunnen wij pas één week voor de vervaldatum de vouchers uitkeren en niet, zoals we soms individueel gecommuniceerd hebben, alles in de maand maart.

Indonesië en het Coronavirus

Trek in Indonesië

Ja, die ligt nu dus bij de drukker. Ieder voutje dat ik nu nog zie blijft staan tot wellicht een tweede druk. Eind maart verwacht ik 8 pallets te ontvangen. De meeste boeken gaan direct door naar het Centraal Boekhuis, maar duizend boeken zal ik in mijn huis tijdelijk moeten huisvesten. Het boek is ook iets dikker geworden dan eerder aangenomen. 400 Pagina's vol inspiratie!

Het boek is tot eind maart nog te bestellen voor € 32,50 inclusief verzendkosten. Per 1 april geldt de vaste winkelprijs van € 34,50. Onder de bestellingen, gemaakt tot en met 31 maart, worden drie gratis Trek in Indonesië boeken verloot.

Trek in Indonesië

Herinneringsreis Nieuw-Guinea

Vorige maand gaven we al aan een herinneringsreis naar Papua, het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea te organiseren. Op verzoek van enkele deelnemers hebben we de reis vervroegd naar februari 2022. Ook is op advies van de kapitein van de Lady Denok de route enigszins gewijzigd. Om wat meer rust in de reis te brengen is een bezoek aan de Asmat komen te vervallen.

De reis start met enkele dagen acclimatiseren op Bali, alvorens door te vliegen naar Timika. Daar monsteren we aan op de Phinisi schoener Lady Denok en wordt koers gezet naar Kaimana, Fak Fak, Misool, Raja Ampat, Sorong, Manokwari en Biak. Op Biak eindigt de zeereis en is er een jubileumavond. Vervolgens vliegen we door naar Merauke en is onze laatste standplaats Jayapura.

De reis heeft een richtprijs van € 8.900 per persoon bij 10 deelnemers, of € 7.900 bij volle bezetting van 12 personen. Bij voldoende belangstelling wordt een tweede trip geprogrammeerd met de boottocht in de omgekeerde richting.

Herinneringsreis Nieuw-Guinea

Even voorstellen: Julia Bos

Mijn naam is Julia en ik zit op dit moment in mijn vierde jaar van Tourism Management op Hogeschool Inholland Haarlem. Eerder deze maand ben ik begonnen met het schrijven van mijn scriptie voor Merapi Tour & Travel, met als doel het onderzoeken en ontwikkelen van een rootsreis naar Java voor tweede en derde generatie Indische Nederlanders.
Mijn opa is geboren op Java, waardoor ik al van kleins af aan de Indische cultuur heb meegekregen. Ik heb zelfs kunnen meemaken om twee keer met mijn opa en oma naar Bali te gaan. Dit waren twee bijzondere vakanties die ik nooit meer zal vergeten. Het was heel bijzonder om mijn opa eindelijk in zijn geboorteland te zien, hij voelde zich gelijk op z’n gemak.

De mooiste ervaring van Julia is…:
Mijn vakantie naar Java was één van de meest bijzondere vakanties die ik heb mogen meemaken. Eindelijk was ik op het eiland waar ik mijn leven lang allerlei verhalen over hoorde. Ik kon het eindelijk met eigen ogen zien, het voelde een beetje als thuiskomen. Het heeft zo’n grote indruk op mij gemaakt, dat ik graag zo snel mogelijk terug zou willen gaan.

Merapi Reiscafé

Maandelijks presenteren we de reismogelijkheden naar de verschillende eilanden in de Gordel van Smaragd.

Laat u inspireren door onze landenspecialisten en bezoek ons Reiscafé:

Vanwege het Coronavirus en de tijdelijke sluiting van de horeca zijn alle presentaties voorlopig opgeschort.

12:30-14:00 Sumatra en Java
14:00-14:30 Merapi reizen en Indonesië algemene informatie
14:30-16:00 Bali, Lombok, Flores&Komodo, Sulawesi en Kalimantan
16:00-16:30 De Molukken en Papua

NB: Tijden zijn bij benadering!

Parallelprogramma: DUIKEN! (onder voorbehoud)

12:30-14:00 Bali, Lombok, Komodo, noord Sulawesi, Sumatra en Java
14:00-14:30 Merapi duikreizen en Indonesië algemene informatie
14:30-16:00 Overig Sulawesi, Alor en Kupang, Kalimantan, Molukken, Papua (Raja Ampat Cendrawasih- en Triton Bay)

Graag via onderstaande link aanmelden!

Aanmelden Reiscafé

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat