Nieuwsbrief


23 december 2022

Beste Indonesiëliefhebbers,

Hollen of stilstaan. Dat laatste hebben we in 2020 en 2021 volop gedaan en sinds de opening van Indonesië in april dit jaar hollen we ons zelf bijna voorbij… In deze nieuwsbrief blikken we even terug op het afgelopen jaar en kijken we naar hoe we u in het komend jaar zo goed mogelijk kunnen helpen uw droomreis samen te stellen.
In deze editie lichten we Raja Ampat op twee manieren uit: een snorkelvakantie aan boord van de trimaran Bigkanu en een fantastische duikvakantie met de ILIKE liveaboard.

We hopen u graag een keer te spreken, op de Vakantiebeurs, DuikVaker of tijdens ons Indonesië Reiscafé. Of natuurlijk persoonlijk, per telefoon of via een videoverbinding.

We wensen u heel fijne Kerstdagen en al het goeds voor het nieuwe jaar!

Vera, Priscilla, Monique, Jan en Flip

Terugblik op 2022: een raar jaar

Dat was het, een raar jaar! Nederland en Europa gingen begin dit jaar van het slot en vanaf 14 februari kleurde de wereld buiten Europa niet meer ‘Oranje”. Indonesië liep daar wat op achter voor we weer zonder quarantaineverplichtingen konden inreizen. Vanaf dat moment was het hollen…

We kregen tientallen last-minute aanvragen voor met name de zomervakantie. Superfijn! Maar… Helaas stegen de ticketprijzen tot recordhoogten waardoor uiteindelijk het aantal boekingen toch beperkt bleef. Jammer van het vele werk en jammer voor de mensen die zich op een mooie reis hadden verheugd.
Wie wél op reis ging werd in veel gevallen geconfronteerd met voorzieningen die nog niet op pre-Corona sterkte opereerden. Achterstallig onderhoud, gesloten restaurants en karige ontbijtjes hielden ons en onze agenten stevig aan het werk. Gelukkig konden we vrijwel alles ter plaatse tot tevredenheid oplossen.
Lastiger werd het met binnenlandse vluchten die met de regelmaat van de klok werden geannuleerd of vertraagd. Met kunst en vliegwerk en vooral de flexibiliteit van onze reizigers hebben we ook dat samen met onze agenten in goede banen kunnen leiden. Al met al hebben we deze zomer meer operationele ondersteuning moeten bieden dan in 2 opeenvolgende jaren vóór Corona.

Het goede nieuws van 2022 komt natuurlijk op het einde. Terwijl Monique en ik op een heerlijke 4-weekse inspectiereis naar Kalimantan, Sumatra en Alor waren, keerde Vera weer voor 4 dagen per week terug op het warme Merapi nest (of moet ik zeggen de broeierige Merapi vulkaan). Jan heeft genoten van 5 weken Bali en Sulawesi. Het bounty-eilandje Selayar was de afsluiter, waarover we in een volgende nieuwsbrief zeker op terugkomen.

En ondertussen piept en kraakt het hier onder de talloze aanvragen en boekingen voor komend jaar. Soms heeft dat geleid tot wat vertraging in de reisvoorstellen, maar stuk voor stuk zou ik op ieder voorstel volmondig JA zeggen… Helaas zijn er wel andere dingen blijven liggen, zoals het updaten van de tarieven op de website en voorbereidingen voor Vakantiebeurs en Duikbeurs. Dat moet dan maar tussen Kerst en Nieuwjaar gebeuren…

Reiservaringen

Vooruitblik 2023: Wie het weet mag het zeggen

Om te beginnen het goede nieuws: Jan gaat vanaf 1 januari weer fulltime werken! En hij zit na Sulawesi en Bali weer vol energie, dus dat gaat u zeker merken!
Wat kunnen we verder over onze reizen zeggen? Dat ze duurder zijn geworden is zeker. Betaalde u voor Corona in het laagseizoen zo’n € 700 voor een retour Jakarta of Bali, Nu zijn we al blij als we iets net onder de € 1.000 kunnen vinden voor vluchten met redelijke aansluitingen. Hoogseizoentarieven zijn lastig te vinden beneden de € 1.300.
In Indonesië zijn de brandstofprijzen in Indonesië onlangs met 30% verhoogd. De huur van een fatsoenlijke auto of minibusje is daardoor gestegen van € 100 naar ongeveer € 120 per dag (op basis van 2 personen). Goede nieuws is dat vrijwel alle hotels in prijs gelijk zijn gebleven ten opzichte van pre-Corona.
Wat hebben we nog meer voor 2023? Laten we beginnen met de soaps Borobudur en Komodo…
Sinds de Coronamaatregelen in Indonesië zijn versoepeld werd kort daarna besloten dat er geen toeristen meer de Borobudur-tempel op mogen gaan. Tot op dit moment is het uitsluitend toegestaan om het complex rondom de tempel te betreden. Reden zou zijn dat de tempel te veel te lijden zou hebben van de grote aantallen bezoekers. Fronsen uw wenkbrauwen nu ook? Het idee is om een dagelijks maximum aantal bezoekers in te stellen, die dan een extra toelage bovenop de toegangsprijs moeten betalen… We hebben tot op heden echt geen idee hoe dit zich gaat ontwikkelen…
De Komodo soap is nog meer bizar. Tot voor kort werd voor het Komodo National Marine Park een entree betaald van rond de € 35 per persoon. Het idee was om die te verhogen naar ongeveer € 350. Achterliggende gedachte: de Komodovaranen werden te veel gestoord in hun habitat. De maatregel werd dit jaar op 1 augustus ingevoerd, maar na uitbundige protesten en stakingen 3 dagen daarna alweer opgeheven. Beter gezegd: opgeschort tot 1 januari. Vanuit vele bronnen krijgen we te horen dat de prijsverhoging per 1 januari helemaal wordt geschrapt, maar niets is zeker (en in Indonesië zelfs dát niet).
Laatste goede nieuws is dat we al een tijdje op goed nieuws van Garuda zitten te wachten. Naar alle waarschijnlijkheid wordt in de zomermaanden de wekelijkse vlucht naar Jakarta uitgebreid met een extra vlucht en wellicht zelfs met een derde. Ook het binnenlands netwerk zou worden uitgebreid, waardoor we weer veel flexibeler vluchten kunnen aanbieden naar de ‘buitengebieden’. We kunnen niet wachten...

ILIKE liveaboard in Raja Ampat (en andere wateren)

Héél blij zijn we met de samenwerking met de ILIKE liveaboard. Deze comfortabele, in 2010 in Sulawesi gebouwde Phinisi schoener maakt duikcruises in Raja Ampat, Cendrawasih Bay, Triton Bay, de Molukken, de kleine Sunda eilanden en in de zomermaanden in het Komodo National park. ILIKE telt 8 hutten verdeeld over een master seaview cabin op het upperdeck, een suite, 4 superior en 2 standaard hutten op het lowerdeck. De ILIKE is gebouwd om duikcruises te maken en heeft een camera tafel, laadstation en om te relaxen een groot zonnedek en een overdekte salon. 2 tenders worden gebruikt om de duikstekken te bereiken. De behulpzame crew zorgt ervoor dat de duikuitrusting keurig gereed staat, zodat u alleen nog maar hoeft te duiken... De keuken is perfect te noemen!
Vooralsnog staat alleen de 10-daagse Raja Ampat cruise via Misool en Dampier Strait op onze website, maar voor de DuikVaker koers ook alle overige routes. Een aanrader voor ervaren duikers!

ILIKE Liveaboard- cruise Raja Ampat

Bigkanu snorkelcruises in Raja Ampat

Voor wie duiken net iets te diep gaat biedt de Bigkanu trimaran een prima uitkomst! De Bigkanu is een luxe versie van een traditionele kano, breed, stabiel en zuinig. De trimaran telt 9 hutten, waarvan 3 2-persoons en biedt plaats aan maximaal 12 gasten. Het sanitair is gedeeld. Het hele jaar door vaart de trimaran Bigkanu in de noordelijke wateren van Raja Ampat. Bigkanu neemt u mee op een 7-daagse snorkeltrip met start en eind in de haven van Wasiai, in de haven waar ook de Sorong-Waisai ferry afmeert.
In de maanden juli, augustus en september kruist de Bigkanu naar het westelijke deel van Dampier strait bij de Fam-eilanden. In de overige 9 maanden wordt koers gezet naar de noordelijke Wayag eilanden.
Behalve prachtig snorkelen bezoekt u tijdens de cruise traditionele dorpjes, kunt u genieten van de panorama's op de toppen van de Fam- of Wayag karstrotsen en genieten van heerlijke maaltijden en barbecues.

Bigkanu snorkelrcruise

Merapi Reiscafé

Regelmatig presenteren we de reismogelijkheden naar de verschillende eilanden in de Gordel van Smaragd.

Laat u inspireren door onze landenspecialisten en bezoek ons Reiscafé. We hebben de volgende data gepland:

10 september
19 november
10 december

Programma:
12:30-14:00 Sumatra en Java
14:00-14:30 Merapi reizen en Indonesië algemene informatie
14:30-16:00 Bali, Lombok, Flores&Komodo, Sulawesi en Kalimantan
16:00-16:30 De Molukken en Papua
NB: Tijden zijn bij benadering!

10 september parallelprogramma: DUIKEN!

Graag aanmelden via de link. U kunt daar ook aangeven of u een individueel gesprek wilt met een van onze specialisten.

Aanmelden Indonesië Reiscafé

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat