Nieuwsbrief


1 oktober 2018

Beste Indonesië liefhebbers,

Opnieuw werd Indonesië opgeschrikt door aardbevingen, deze keer in centraal Sulawesi.Wellicht vraagt u zich af hoe gevaarlijk Indonesië als reisbestemming is. In deze nieuwsbrief gaan we daar wat dieper op in en kunt u lezen waarom u juist wel naar die prachtige archipel zou willen reizen.Zien we u binnenkort op ons Reiscafé? Een gezellige middag, boordevol nuttige informatie en tips…

Veel leesplezier!

Het Merapi team:

Vera, Priscilla, Monique, Jan en Flip

Aardbevingen en tsunami Sulawesi


Afgelopen vrijdag werden we opgeschrikt door twee aardbevingen op het eiland Sulawesi. De kustplaatsen Palu en Donggala kregen daar nog een tsunami overheen. Ten tijde van het schrijven van dit bericht waren er meer dan 880 slachtoffers te betreuren.

Het plaatsje Palu is bij westerse toeristen niet in trek. Donggala is met het Prince John resort vooral in trek bij duikers..Van de manager van het resort begrepen we dat er gelukkig niemand gewond is geraakt en de schade zeer beperkt is.Het Rode Kruis heeft gironummer 6868 geopend voor hulp aan de slachtoffers. "Eerste prioriteit zijn de zoek- en reddingsoperaties, maar ook noodhulpgoederen zijn onderweg. Het gaat om dekzeilen, jerrycans, kleding en slaapmatten. Schoon drinkwater heeft grote prioriteit om te voorkomen dat na deze ramp een nieuwe ramp volgt door de uitbraak van ziektes", aldus de hulporganisatie.

Veiligheid in Indonesië

Hoe veilig is Indonesië? Een lastige vraag, net na de aardbevingen op Lomok en Sulawesi. Indonesië ligt in de Pacifische Ring van Vuur, een hoefijzerachtige ring die van Nieuw Zeeland, Indonesië, de Filipijnen, Japan, de Beringzee, de Golf van Alaska, de westkust van Canada en de Verenigde Staten en midden Amerika doorloopt tot Chili in zuid Amerika.De meest verwoestende aardbeving in Azië was op 26 december 2004, 160 km ten westen van Sumatra. Met een kracht van 9,3 op de schaal van Richter veroorzaakte de beving een allesvernietigende Tsunami met meer dan 200.000 slachtoffers. De meeste vielen in Sumatra, maar ook Sri Lanka, India en Thailand betreurden duizenden doden.Later volgden wereldwijd grote aardbevingen, in China 2008 met bijna 90.000 doden, In het Caribisch gebied Haïti in 2010 met 230.000 doden, Japan (Fukushima) in 2016 waar de kerncentrale werd vernietigd.Dichter bij huis vinden er met enige regelmaat aardbevingenplaats in Italië, Turkije en Griekenland.Indonesië is gelukkig gevrijwaard van tyfonen, zoals die in ete Caribisch gebied, het oosten van de VS, de Filipijnen en India voorkomen.Ondanks dat het verkeer chaotisch lijkt, ligt Indonesië met 9,3 slachtoffers per 100.000 inwoners ruim onder het wereldgemiddelde en zelfs iets onder het Europees gemiddelde.In 2011 vond het laatste dodelijk ongeluk plaats met Nederlanders, destijds zijn 3 Nederlandse toeristen omgekomen bij een ongeluk op Java.Merapi doet er alles aan om de veiligheid met haar busjes te garanderen. Alle agenten gebruiken auto's en busjes die keurig worden onderhouden en de gemiddelde leeftijd ligt op ongeveer 3 jaar.Na een recent incident met een ingehuurde jeep hebben we de veiligheidsnormen nog eens aangehaald en daar waar we niet kunnen garanderen wordt u gewaarschuwd.

De strenge veieligheidseisen van het luchtverkeer in Indonesië hebben sinds 2008 gezorgd voor een (relatief) veilig luchtruim. De Europese commissie heeft alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen in 2018 van de 'zwarte lijst' gehaald vanwege de verbeterde onderhoudseisen en de strenge veiligheidseisen en -controles.Criminaliteit in de vorm van (roof-) overvallen en extremistische aanslagen zijn relatief gezien te verwaarlozen en in vergelijking met westerse hoofdsteden zelfs uiterst veilig te noemen.Kortom, Indonesië is de laatste tijd vaak in het nieuws vanwege natuurrampen, maar op een land dat ongeveer 50 keer zo groot is als Nederland is dat niet verwonderlijk. De kans dat u in zo'n situatie terechtkomt is vele malen kleiner dan dat u de Staatsloterij wint.

De 10 nieuwe Bali's, initiatief van het Indonesisch ministerie van toerisme

Om het toerisme te bevorderen heeft de Indonesische overheid ’10 nieuwe Bali’s’ aangewezen, waar jaarlijks miljoenen buitenlandse toeristen zouden moeten komen. Van het Tobameer tot Komodo, en van de Bromovulkaan tot de Molukken, op deze 10 plekken moet onder andere de infrastructuur verbeterd worden om de toeristenstroom aan te kunnen.Zelf denken we dat van de 10 genoemde bestemmingen er een aantal zijn die voor westerse toeristen minder aantrekkelijk zijn, maar dit is wat het Ministerie heeft benomed:1. Tobameer, Sumatra: Daar kunnen we het wel mee eens zijn, zeker in combinatie met de jungle van het Gunung Leuser national park.

2. Borobudur, Java: Ook die ontbreekt zelden in onze reizen over Java

3. Mandalika, Lombok: In het zuiden van het onlangs getroffen Lombok, vinden we het voormalige vissersdorp Kuta (dus niet Kuta Bali). Je kunt hier fantastisch surfen en relaxen aan het strand, maar zeker niet een van onze favorieten. Wij kiezen dan liever voor het mooie Cocotinos resort in het vissersdorpje Sekotong, ook in het niet getroffen zuiden van Lombok

4. Labuan Bajo en het nationaal park Komodo: Bij de meesten wel bekend vanwege de prehistorische Komodo varanen, maar bij uitstek een mooi gebied voor duikers en snorkelaars. Inmiddels al wel redelijk druk, maar nog steeds beduidend rustiger dan Bali of de Gili eilanden. Voor ervaren duikers een prima stek, voor niet-duikers een must na een rondreis over Flores… In onze top-10

5. Biliton, oost Sumatra: Op zich een prima bestemming om een korte vakantie in noord Sumatra relaxed aan het strand af te sluiten. Ook nog niet in de buurt van onze top-10.

6. Tanjung Lesung (Banten): Op zich zeer zeker de moeite waard in combinatie met Rangkasbitung (Multatuli museum en de Badui bevolking, het nationaal park Ujung Kulong, Pelabuhan Ratu en de schildpadden bij Ujung Genteng. Trek er rustig 8 dagen extra voor uit!

7. Pulau Seribu (1.000 eilanden) voor de kust van Jakarta: Eén van de favoriete weekend-uitjes van de Jakartanen, maar voor westerse toeristen een teleurstelling… Alles is uitsluitend afgestemd op lokale toeristen en onder water valt er (in vergelijking met de betere duik- en snorkelbestemmingen) niets bijzonders te zien. Veel geld voor weinig…

8. Bromovulkaan, Java: Vanzelfsprekend een must tijdens een Java reis…

9. Wakatobi, zuid Sulawesi:Héhé, eindelijk een favoriet in de top-10. Voor niet duikers misschien iets minder. Als je van snorkelen houdt nog steeds prima. Eigenlijk een combinatie van ontzorgen, relaxen, luieren, beetje duiken of snorkelen en een dagje tussen de zeenomaden in het Bajo-dorp Kadelupa… Aanrader! Zeker in combinatie met het eilandje Buton, op vaarafstand, met weer een aparte cultuur, wonderschone natuur (Tarsius aapjes! Khuskus buideldier! Vreemde vogels! ) en mooie geschiedenis. Prima te combineren met Tanah Toraja

10. Morotai, noord Molukken: Beslist een aanrader als je het avontuur in wilt gaan. Maar zonder lokale agent, infrastructuur en goede hotels kunnen wij er geen onbezorgde vakantie aanbieden, behalve een duikvakantie. Zelf zijn we nog nooit die kant uit geweest, maar voor vogelaars schijnt het erg interessant te zijn!

De top-10 van Merapi

Zelf zouden we echt voor een andere top-10 kiezen. Wellicht omdat wij een betere kijk hebben op de wensen van de westerse reizigers. Hieronder onze top-10. Deze is ook meer in samenhang opgesteld voor vakanties van 2 weken (erg kort) tot een maand:1. Sumatra, Java en Bali:
Voor wie voor het eert naar Indonesië reist een eerste kennismaking met als hoogtepunten: de jungle van Sumatra, de geschiedenis en cultuur van Java en relaxen op Bali. Bijzondere ontmoetingen, zonder de highlights te missen…


2. Zuid en noord Sulawesi: drie werelden van verschil:
Voor wie liever van de bekende paden afwijkt hebben we een avontuurlijke en een meer culturele reis samengesteld.


3. Alor, Flores en Komodo: Het mooiste en liefste wat Indonesië kan bieden. Alor is tot nu toe alleen bekend bij duikers, maar is een prachtig eilandje met alles onder bereik: natuur, cultuur, traditionele dorpjes en een ongekende onderwaterwereld.
Op Flores hebben we een schitterende rondreis langs mooie strandjes, indrukwekkende bamboebossen, de Kelimutuvulkaan, uitnodigende en enthousiaste gidsen die vol trots hun dorpje van binnen en buiten laten zien en een bootreis naar de Komodo varanen met fantastische snorkelplekken.


4. Kalimantan: Orang oetans, jungle, Dayaks, River cruise en relaxen op het strand
Mijn huwelijksreis was één van de meest relaxte inspectireizen in Indonesië. Je ziet de Orang oetans in Camp Leakey, maakt een reis over de indrukwekkende Mahakam rivier, ontmoet de Dayak cultur en sluit af op bounty eilandjes in oost Kalimantan…


5. Papua: In de tijdmachine naar de Baliem stammen en snorkelen of duiken bij Raja Ampat
Niet de meest goedkope opties, maar wel een onuitwisbare herinnering aan de Dani-, Yali- en Lanistammen in het hooggebergte van de Baliemvallei in Papua, gevolgd door een uiterst relaxt homestay verblijf in de prachtige Raja Ampat archipel; een eilanden gebied in west Papua met de mooiste onderwaterwereld in Indonesië, Paradijsvogels en uiterst zorgzame eigenaar svan de homestays. Ook voor duikers!


6. De Molukken: Boordevol VOC historie, cultuur en natuur
Ambon, Saparua, Seram en Banda zijn de eilanden die we in onze Molukkenrondreis hebben opgenomen. Een aaneenschakeling van cultuur, natuur, VOC historie en zeker op Bnda een indrukwekkende onderwaterwereld.
In 2019 organiseren we een groepsreis met gegarandeerd vertrek op 1 februari!


7. Voor de avonturiers: De boomhutten van de Korowai
Een avontuurlijke én inspannende expeditie naar de Korowai stam. Na kunst- en vliegwerk een dag op de boot en een ochtend trekken door de jungle belanden we bij het Korowai dorp. De bewoners leven in boomhutten en je neemt twee volle dagen deel aan hun dagelijks leven: jagen, vissen vagen, sagopalm en groenten vergaren, koken, dansen en eten… Een levenservaring!


8. Voor de duikers: Raja Ampat
Het summum van duiken in Indonesië, het hele jaar door. Op een liveabaord, vanaf een luxe duikresort of op het eiland Kri of Arborek vanuit je homestay. Verqaht Wobbegongs, Manta's (November-Mei), klein, groot vis, zacht, hard koraal en een zicht van zeker 15 meter. Vergeet niet je 3mm shorty mee te nemen.

9. Voor de duikers: Alor
Als Raja Ampat al mijn favoriet is, dan vraag je je af hoe het kan dat Alor dat ook is? Nou, gewoon omdat het óók mijn favoriet is. Micro en macro in overvloed, én kans op… Mola-Mola, hammerheads, zeekoeien, mantaroggen en verschillende soorten walvis. Vergeet niet af en toe een landexcursie te doen!

10. Voor duikers: Oost Kalimantan
Vooral "Groot Spul" kom je hier in overvloed tegen: Mantaroggen, reuzeschildpadden (overnacht in Sangalaki en zie de schildpadden hun eieren leggen), grote barracuda scholen, walvishaaien. Je ziet ze vrijwel zeker in de archipel rond Derawan, Maratua en Nabucco…En dan blijft er nog zó veel moois over… De Molukken, Lombok, Komodo voor de duikers…

Al onze reizen zijn voorbeeldreizen, we passen ze graag op maat aan naar úw wensen.


Neem vooral een abonnement op onze Indonesië reizen.Des te vaker je in ndonesië bent, des te minder kans op een tramongeluk…

Merapi Reiscafé

Maandelijks presenteren we de reismogelijkheden naar de verschillende eilanden in de Gordel van Smaragd.

Laat u inspireren door onze landenspecialisten en bezoek ons Reiscafé:

13 en 14 oktober (Verre reizen event Antwerpen, gratis entreebewijzen beschikbaar)
Zaterdag 24 november (Overasselt)
Zondag 09 december (Vakantiebeurs Limburg, Sittard)

Programma Reiscafé:
12:30-14:00 Sumatra-Java
14:00-14:30 Merapi reizen en Indonesië algemeen
14:30-16:00 Bali, Lombok, Flores, Sulawesi en Kalimantan
16:00-16:30 De Molukken en Papua

Graag aanmelden via onderstaande link:

Aanmelden Reiscafé.

U kunt natuurlijk ook een afspraak maken bij ons kantoor aan huis in Overasselt..

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat