Nieuwsbrief


30 april 2022

Beste Indonesië liefhebbers,

Vorige maand zijn we niet toegekomen aan de nieuwsbrief. Het was gewoon té druk om goed nieuws te delen. Want goed nieuws was en is er zeker te melden: Indonesië heeft tal van inreisbeperkingen opgeheven en het is weer bijna net als vroeger…
Voor ons is het wel lastig om te beoordelen hoe de accommodaties erbij staan en of je weer overal de vrolijke gezichten tegenkomt.
We nemen u in deze nieuwsbrief graag mee naar noord Sulawesi, waar je prachtig kunt wandelen, fietsen, vulkaan klimmen, het spookdiertje kunt spotten en fantastisch kunt (leren) duiken in zowel het Bunaken marinepark als in de straat van Lembeh.
Ook verklappen we graag een paar mooie geheimen van het Godeneiland Bali…

Veel leesplezier!

Vera, Priscilla, Monique, Jan en Flip

Inreisbeperkingen

Sinds eind maart en begin april is het weer mogelijk om zonder veel beperkingen naar en in Indonesië te reizen. U dient wel volledig (1 x Janssen of 2 x andere vaccinaties) gevaccineerd te zijn. Kinderen jonger dan 18 jaar hoeven niet gevaccineerd te zijn. U dient alleen maximaal 48 uur voor vertrek een PCR-test te laten afnemen, maar dan gaat verder alles (bijna) als voorheen. Er is geen quarantaineverplichting meer, u hoeft zich bij aankomst ook niet meer te laten testen en u hoeft van te voren geen lastig visum meer aan te vragen. Op het vliegveld schaft u voor € 35 een Visum on Arrival aan en kunt vervolgens in heel Indonesië genieten van alle schoonheden van het land.
Indonesië roept weer “Selamat Datang”, welkom in Indonesië!

Checklist Indonesië

De situatie in Indonesië

In de twee jaar dat de gehele lokale toeristenindustrie stil lag zijn in Indonesië ook de inkomsten tot nul gereduceerd. Indonesië kende geen ondersteunende maatregelen zoals bij ons. De NOW loonsteun en tegemoetkoming vaste lasten, die ook Merapi overeind hebben gehouden moesten onze partners ontberen. Veel van onze gidsen, chauffeurs en veel hotelmedewerkers keerden terug naar hun geboorteplaats om daar op het land te werken, de vissersboot in te stappen of in een fabriek ander werk te zoeken.
Waar we op dit moment nog weinig zicht op hebben is de staat van de accommodaties. Bekend is dat een aantal hotels helaas hebben moeten sluiten, maar minder bekend is hoe nog bestaande accommodaties er bij liggen. Geen geld betekent meestal ook geen onderhoud… We proberen daar via onze lokale agenten wel achter te komen, maar een compleet beeld hebben we absoluut (nog) niet.
Duidelijk is wel dat het aantal binnenlandse vluchten drastisch is verminderd. Langzaam aan worden de vluchtfrequenties wel weer opgevoerd, maar het is voor ons lang puzzelen om vluchten op elkaar af te stemmen. Ook Garuda is niet aan de malaise ontkomen en vliegt vooralsnog slechts één keer per week naar en van Amsterdam: op zaterdag naar Jakarta en op donderdag terug naar Amsterdam. Andere maatschappijen als KLM, Singapore Airlines en de Arabische maatschappijen komen langzaamaan weer met meer vluchten. Maar ook op de intercontinentale vluchten is het zoeken naar betaalbare vluchten, zeker in het hoogseizoen. De oude economische wet dat schaarste duur maakt merken we zeker, retourtjes naar Jakarta of Bali lopen in juli en augustus al snel naar de € 1.500 of meer…
Het kost ons al met al vaak het dubbele aantal uren om uw droomreis te verwezenlijken, maar doen dat nog steeds met heel veel plezier!

Noord Sulawesi, cultuur, natuur en duiken

De Minahassa highlands, het National park Tangkoko, de straat van Lembeh en het National Marinepark Bunaken zijn de ingrediënten voor een prachtige korte vakantie of afsluiting van een drieweekse Sulawesi rondreis.
De Christelijke Minahassa is een uitgestrekt gebied in noord Sulawesi en is goed voorzien van vulkanen, waarvan de Mahawu met een hoogte van 1.000 meter in ruim een uur goed te beklimmen is. Tomohon dient vaak als startpunt voor dagtochten in de Minahassa. Het is een rustig stadje op zo’n 900 meter boven de zeespiegel. Een mooie fietstocht gaat rond het meer van Tondano en er zijn verschillende wandelingen langs watervallen te maken.
De jungle van Tangkoko is een van dé plaatsen om het Tarsius ‘spookdiertje’ te spotten. Rond zonsopkomst en -ondergang laten ze zich zien rond hun holletjes. Tangkoko is ook een gewild oerwoud voor vogelaars. Behalve de voor leken goed herkenbare Hornbills kun je ook verschillende Kingfishers, Parrots en uilsoorten spotten. Ook de koeskoes, een buideldier en zwarte kuifmakaken laten zich gewillig fotograferen.
De straat van Lembeh is een zeestraat in het noordoosten waar fantastische ‘muckdives’ de trekpleister zijn. Letterlijk vertaald zijn het modderduiken, in de praktijk verken je de zanderige of modderige bodem op zoek naar inktvissen, pygmee zeepaardjes, naaktslakken, krabbetjes en vele andere kleurrijke zeedierjes.
Voor de grotere vissen, van Nemo tot verschillende haaiensoorten, maak je bootduiken in het Bunaken Marinepark. Prachtig koraal en grote scholen vis zijn ook voor snorkelaars of minder ervaren duikers altijd te vinden. En voor wie duiken wil leren: we hebben een aantal gerenommeerde duikscholen waar je in 3 of 4 dagen je PADI duikbrevet kunt halen…

Rondreis 24 dagen avontuurlijk trans-Sulawesi

Bali, meer dan Kuta en Ubud alleen

grote vakantie-aanbieders? Ontdek Bali, Betoverend Bali met plaatjes van het strand van Kuta en omgeving, surfende sixpacks en een droomhotel in het groene deel van Ubud… Prachtig allemaal, maar het Balinese leven speelt zich toch vaak af in andere delen van Bali. Het eiland, ongeveer drie keer zo groot als de provincie Utrecht, kent nog veel authentieke gebieden waar je kunt genieten van de rust, uitzicht en contact met de bevolking. Tijdens een fietstocht neemt een lokale gids je mee naar de boer in de rijstvelden, de koffieplantages of naar een fabriekje waar palmsuiker of tofu op kleine schaal wordt gemaakt. Op de glamping van het Unesco Wereld Erfgoed gebied Jatiluwih kun je een kookworkshop volgen, een jungletrek maken of een Balinese spirituele ervaring opdoen. In het noorden maak je prachtige wandelingen in het merengebied, langs kletterende watervallen, hotspring en talloze tempeltjes.
En ja, strand is er behalve bij Kuta ook in het noorden, waar je ook nog prachtig kunt snorkelen en dolfijnen spotten.
Meer weten over het échte Bali? Praat eens met een van onze landendeskundigen of doe inspiratie op in ons reis- en kookboek Trek in Indonesië…

Bali bouwstenen

Merapi Reiscafé

Maandelijks presenteren we de reismogelijkheden naar de verschillende eilanden in de Gordel van Smaragd.

Op dit moment zijn we bezig met de programmering van onze Reiscafé's, maar kunnen we nog geen datum aangeven.

DuikVaker

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat