Nieuwsbrief


26 augustus 2022

Beste Indonesië liefhebbers,

De meesten zijn weer terug van zomervakantie, we hopen dat u heeft kunnen genieten! Onze reizigers liepen links en rechts nogal eens tegen problemen aan... Er is ook weer wat nieuws te melden over reisbeperkingen op binnenlandse vluchten, treinreizen en boottochten. Zelf ga ik 17 september op inspectiereis én vakantie naar Indonesië. En nogmaals de aankondiging van de Eclipsreis naar Papua in april 2023.

Krijgt u óók al weer trek in Indonesië? Bezoek ons Reiscafé op 10 september, we zien u graag tegemoet!

Veel leesplezier!

Vera, Priscilla, Monique, Jan en Flip

Troubles on the way...

Eind mei ben ik 2 weken op inspectiereis naar Java en Bali geweest om te zien hoe de hotels, attracties en andere zaken er na de Corona-pandemie uitzagen. In de nieuwsbrief van 12 juni meldde ik al dat niet alles op volle sterkte functioneerde. Een aantal van onze reizigers heeft dat ook zo ervaren...

Achterstallig onderhoud en matige service waren de voornaamste klachten. Problemen deden zich ook voor met vluchtvertragingen en -annuleringen. Onwennigheid van zowel onze agenten als van onszelf leidden ook tot wat misverstanden; een duikcentrum ging gasten ophalen bij een deels gesloten resort omdat wij vergeten waren dat we ze naar een ander hotel hadden verplaatst. Al met al aardig wat kleine problemen die gelukkig snel door onze lokale agenten konden worden opgelost.

Daarnaast lijkt het weer kunnen reizen ook voor onze reizigers onwennig te zijn geweest. Van een familie was iemand op Schiphol het paspoort kwijtgeraakt, waardoor 2 deelnemrs terug naar huis moesten, een nieuw paspoort aanvragen en 3 dagen later weer konden aansluiten bij de rest... Op de terugweg had de Batik Air vlucht een vertraging van 3 uur, waardoor ze dreigden de aansluitende vlucht naar Amsterdam te missen. Met wat kunst en vliegwerk werd het grondpersoneel goed betaald om hun koffers als eerste naar de bagageband te brengen, ging het met zwaailichten en grote spoed van terminal-2 naar terminal-3 om daar met voorrang bij Garuda first class in te checken. Uiteindelijk duurde het slechts driekwartier om van de ene slurf naar de andere te gaan.

Ook Schiphol speelde parten. Een klant van ons met veel (Indonesië-) reiservaring werd omgeboekt op een vlucht naar Bali via Parijs. Helaas had de vlucht naar Parijs 5 uur vertraging, waardoor natuurlijk de aansluitende vlucht werd gemist. Onze onfortuinlijke reiziger werd voor 2 nachten ondergebracht in een hotel in Parijs, om daarna terug te vliegen naar Amsterdam en tenslotte 2 dagen later via Singapore naar Bali te kunnen vliegen.

Veel malheur dus voor onze reizigers en korte nachten en vooral heul veul stress voor ons...

Reiservaringen

Binnenlandse reisbeperkingen

Regelmatig verschijnen er nieuwe bepalingen van de Indonesische overheid die reisbeperkingen versoepelen, verzwaren of beide... Vandaag verscheen Surat Edaran (het document van de overheid) nummer 24... Hieronder voor zowel de inreisbeperkingen als de regels voor binnenlandse reizen:

Inreizen in Indonesië

U kunt uitsluitend zonder beperkingen naar Indonesië reizen als u volledig tegen Covid bent gevaccineerd. 1 Janssen prik geldt als volledig gevaccineerd. Een booster is (nog) niet verplicht.
Een herstelbewijs geldt per 8 juli als een vaccinatie. U dient een Engelstalig herstelbewijs te tonen. Kinderen tot 18 jaar hoeven niet te zijn gevaccineerd.

Binnenlandse reizen

Per 15 augustus is de bepaling dat een herstelbewijs geldt als vaccinatie voor binnenlandse reizen niet meer genoemd. Officieel dient u dus 1 Janssen of 2 andere vaccinaties te hebben gehad!

Voor binnenlandse vluchten, trein- en bootreizen geldt per 15 augustus het volgende (1 Jansen vaccinatie geldt hieronder als 2 vaccinaties):

  • Alle buitenlandse reizigers die volledig zijn gevaccineerd (dus 1 Janssen of 2 anders) hoeven geen test te ondergaan, booster is niet meer nodig
  • Voor Indonesische staatsburgers blijft de boosterverplichting gelden
  • 1 keer en niet-gevaccineerde reizigers van 6 jaar en ouder komen niet in aanmerking voor een binnenlandse reis
  • Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet gevaccineerd te zijn

Checklist Indonesië

Eclipsreis 2023

Wat is er mooier dan een bezoek aan Indonesië te combineren met een natuurverschijnsel dat in Nederland zelden te zien is?

Op 20 april 2023 vindt op het eiland Biak op Papua een volledige zonsverduistering plaats. We hebben een basisreis naar Biak voor u klaarstaan. De zonsverduistering duurt zo'n 3 uur met als absolute middelpunt de ruim 1 minuut durende 100% verduistering.

Voor of na de dag op Biak kunt u uw reis plannen, bijvoorbeeld naar de Dani-stammen in de Baliemvallei, een expeditie naar de Korowaistammen, een relaxte week in Raja Ampat of naar één van de andere eilanden in de Indonesische archipel.

Eclipsreis april 2023
Vakantie- en inspectiereis: Oost Kalimantan, Sumatra en Alor

"Alweer???" Dat was het eerste dat ik hoorde toen ik het met anderen over onze reisplannen had. "Je bent net terug!"...

Ja, maar dat was werk, nu ga ik samen met mijn lieve echtgenote Monique ook lekker ontspannen. Een paar duiken bij Maratua, snorkelen met de walvishaaien, de Mystic Kalimantan tour en vervolgens op Sumatra van Medan naar Padang. En dan sluiten we lekker relaxed af op ons favoriete eilandje Alor, ten oosten van Flores.

Ik ben van huis uit niet zo'n social media mens, maar zal toch proberen regelmatig te posten op Facebook...

Facebookpagina Merapi

Merapi Reiscafé

Regelmatig presenteren we de reismogelijkheden naar de verschillende eilanden in de Gordel van Smaragd.

Laat u inspireren door onze landenspecialisten en bezoek ons Reiscafé. We hebben de volgende data gepland:

10 september
19 november
10 december

Programma:
12:30-14:00 Sumatra en Java
14:00-14:30 Merapi reizen en Indonesië algemene informatie
14:30-16:00 Bali, Lombok, Flores&Komodo, Sulawesi en Kalimantan
16:00-16:30 De Molukken en Papua
NB: Tijden zijn bij benadering!

10 september parallelprogramma: DUIKEN!

Graag aanmelden via de link. U kunt daar ook aangeven of u een individueel gesprek wilt met een van onze specialisten.

Aanmelden Indonesië Reiscafé

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat