Nieuwsbrief


31 maart 2020

Dit keer een nieuwsbrief met een heel ander karakter. Het Corona virus heeft de hele wereld in zijn greep en legt vele economieën plat. Hetzelfde geldt voor de reisbranche.
In deze editie vertellen we over de situatie in Indonesië, hoe wij zelf er voor staan en, wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, wat het voor u kan betekenen.
Voor nu: blijf vooral gezond en zorg goed voor elkaar! Sampai jumpa lagi, tot gauw weer.


Het Merapi team:

Vera, Priscilla, Monique, Jan en Flip

Tarieven Garuda Wonderful Indonesia weeks

Indonesië en het Coronavirus

De besmettingsgraad lijkt in Indonesië nog mee te vallen. Op een bevolking van ongeveer 250 miljoen inwoners zijn ongeveer 1.500 besmettingen gemeld, waarvan 122 mensen zijn overleden. De vraag is natuurlijk of de gemelde cijfers een juist beeld geven. Feit is dat andere landen in zuidoost Azië ook lage besmettingscijfers laten zien. De centrale overheid coördineert volop, zoals de beperkende maatregelen voor buitenlanders om Indonesië te betreden. Sinds 19 maart is het visumvrij reizen en Visum on Arrival afgeschaft. Daarnaast werkt de centrale overheid een plan uit om de jaarlijkse exodus rondom het Suikerfeest, Idul Fitri, tegen te gaan. De regering laat ook veel noodzakelijke maatregelen over aan de regionale en zelfs lokale overheden. Wat wel algemeen is, zijn de met Nederland vergelijkbare maatregelen als goede voorlichting, social distance verplichtingen en sluiting van scholen, universiteiten en veel openbare gebouwen en attracties. Waar mogelijk wordt thuis gewerkt en gele strepen markeren de 1,5 meter afstand. Over het algemeen houdt de bevolking zich goed aan de regels, Indonesiërs zijn gedisciplineerd. Maar er zijn natuurlijk ook problemen. Veel straatverkopers, taxichauffeurs, becakrijders en andere kleine dienstverleners in de grote steden willen met de komende vastenperiode Ramadan liever terug naar hun geboorteplaats, waar een betere sociale opvang is dan in de stad. Dat brengt natuurlijk weer risico’s van verspreiding met zich mee. Zoals een van onze agenten vertelde staan deze kleine ondernemers voor een moeilijke keuze en kiezen ze liever voor het risico op sterven vanwege Corona in eigen dorp, dan verhongeren in de grote stad.
Sinds de hierboven genoemde inreisbeperkingen ligt het buitenlands toerisme in Indonesië vrijwel plat. Op Bali loopt nog een handjevol Australiërs, Europeanen en Amerikanen rond. Landelijk zijn vrijwel alle attracties en parken gesloten. Veel hotels sluiten hun deuren tot medio of eind april. In heel de archipel zijn lokale lock-downs ingesteld, bijvoorbeeld voor de Derawan archipel en Sorong, de uitvalshaven naar Raja Ampat.

Corona voucher

Merapi en uw mogelijke reis

Net als alle Nederlandse reisorganisaties liggen bij ons de normale werkzaamheden nagenoeg stil. Sinds begin februari komen er mondjesmaat reisaanvragen en boekingen binnen. Vanaf het algemene negatief reisadvies van de Nederlandse regering ligt dat helemaal stil en hebben we ons de laatste weken alleen bezig gehouden met repatriëring van reizigers en omboeken of annuleren van reizen in de maand april en deels mei. Daarnaast proberen we enige orde te scheppen in de enorme hoeveelheid aan complexe regels en adviezen van ANVR en SGR en de vaak dagelijks wijzigende regelingen van de verschillende luchtvaartmaatschappijen. We proberen het overzicht zo duidelijk en up-to-date mogelijk te publiceren op onze Corona pagina op de website. Hier vindt u ook alle informatie als u een reis bij ons heeft geboekt. Heel concreet over reizen tot 31 mei en in meer algemene termen voor reizen vanaf 1 juni. We proberen ons ook een beeld te vormen wat er moet gebeuren als de crisis voortduurt tijdens de zomermaanden. Het door het SGR gegarandeerde Corona voucher kan dan mogelijk een oplossing bieden. Vooralsnog is het bij de meeste agenten, en accommodaties en airlines niet mogelijk om een reis of vlucht in te boeken in juli of augustus 2021. Zodra daar meer duidelijkheid over is vindt u dat terug op de eerder genoemde pagina op onze site. De persconferentie van de regering vanavond gaf geen aanleiding anders te adviseren.

Sinds begin maart werken ook wij in deeltijd, waardoor we telefonisch minder bereikbaar zijn. Tot eind mei van 10:00 tot 15:00.
Natuurlijk hopen we dat de wereldwijde Corona crisis snel wordt ingeperkt en de economische gevolgen voor u en ons, maar vooral de Indonesische bevolking beperkt blijven. We staan dan weer met plezier klaar om voor en samen met u een onbezorgde reis samen te stellen.

Merapi Corona virus info

Merapi Reiscafé

Maandelijks presenteren we de reismogelijkheden naar de verschillende eilanden in de Gordel van Smaragd.
Helaas is dat tot 1 juni niet mogelijk op onze locatie in het Verenigingsgebouw. Als alternatief kunnen we een privé afspraak met u maken via telefoon of bijvoorbeeld Skype. U kunt via deze link een afspraak met ons maken.

Aanmelden Indonesië Reiscafé

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat