Nieuwsbrief


1 oktober 2021

Beste Indonesië liefhebbers,

In de afgelopen maand verstuurden we u wekelijks een update over onze crowdfundingactie en de situatie in Indonesië. Vanaf vandaag sturen we de nieuwsbrief weer normaal 1 keer per maand en alleen aan diegenen die zich voor de nieuwsbrief hebben aangemeld. Als u dat nog niet heeft gedaan en u wilt ons nieuws blijven volgen, dan kan dat via deze link.

In deze nieuwsbrief natuurlijk weer een update over de crowdfundingactie en de situatie in Indonesië. Verder de gevolgen van het stoppen van de steunmaatregelen voor Merapi en de (on-)mogelijkheden voor reizen naar de Gordel van Smaragd.

Namens het Merapi team: veel leesplezier.
Vera, Priscilla, Monique, Jan en Flip

Een leeg kantoor

We zagen het eind juni al aankomen: per 1 oktober stoppen de steunmaatregelen voor werkgevers en werknemers. De (NOW) loonkostensteun werd per 1 juli al met 20% verlaagd en komt vanaf vandaag helemaal te vervallen. De NOW was een maatregel die ons in staat stelde de lonen door te betalen terwijl er geen inkomsten werden genoten. Helaas zijn er nog steeds geen inkomsten te verwachten dit jaar en kan Merapi de salarissen niet betalen. Met Jan en Vera is daarom overeengekomen hun werkzaamheden tijdelijk terug te brengen tot slechts 2 uur per week. Priscilla werkt op freelance basis bij Merapi, terwijl Monique en Flip helemaal niet voorkomen op de loonlijst.

Het wordt dus uiterst stil op kantoor, waardoor we telefonisch soms moeilijk bereikbaar blijken te zijn. Via email en internet blijven we natuurlijk goed bereikbaar. Laat daarom vooral een bericht achter als u ons telefonisch niet heeft kunnen bereiken of stuur uw vraag per mail of het contactformulier.

Onze excuses voor dit ongemak!

Contactformulier

Hoe staat Indonesië er voor?

De pandemie in Indonesië lijkt steeds beter onder controle. Besmettingscijfers blijven dalen en de vaccinatiegraad groeit gestaag, 49% van de beoogde inwoners heeft een eerste prik gehad en 27% is volledig gevaccineerd. In Jakarta en op Bali liggen die cijfers nog veel hoger, zo'n 90% (1e) en 70%(2e). Dagelijks worden er gemiddeld meer dan anderhalf miljoen prikken gezet.
De cijfers: (tussen haakjes de cijfers van vorige week)
Covid-19 risico indicator (per regentschap):
Groot risico 0 (0), matig 11 (31) laag 500 (481) geen risico 3 (2)
De regentschappen die nog een matig risico kennen betreffen Medan, tweedistricten in Aceh, Belitung, Purbalingga in midden Java, Tanah Toraja, centraal Sulawesi, twee districten in noord Kalimantan en Puncak in Papua. Bali is inmiddels volledig laag-risico.
Gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen 1.800 (2.700)
Vaccinaties 1e prik 92 (85) miljoen, 2e prik 52 (48) miljoen.

Covid-19 Indonesië

Reizen naar de Gordel van Smaragd

Op dit moment is Indonesië nog vrijwel niet bereikbaar voor buitenlandse toeristen. De enige mogelijkheid op dit moment is te reizen met een (duur) business-visum, een 8-daagse quarantaine in een gecertificeerd hotel in Jakarta en met vele Coronatests, documenten en beperkingen. We hadden gehoopt deze week goed nieuws te ontvangen, maar dat laat helaas nog op zich wachten.

Afgelopen woensdagavond was ik samen met een aantal collega-reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen op een brainstormsessie bij de Indonesische ambassadeur om mogelijke openingen te bespreken. Vooral de inbreng van de Directeur-Generaal van het Indonesische ministerie van buitenlandse zaken was interessant. Hij bezocht de afgelopen week verschillende Europese landen om afspraken te maken over veilig reizen naar Indonesië en verschillende technische en politieke hindernissen weg te nemen. Zijn verwachting is dat we zeker dit jaar nog op vakantie kunnen naar in ieder geval Bali. Over het hoe en wanneer precies kon hij nog niets zeggen. Laten we hopen dat december weer één en ander mogelijk wordt.

Garuda voert per 27 maart in ieder geval het aantal vluchten op van 1 naar 3 keer per week. Op maandag, donderdag en zaterdag vertrekt de Boeing-777ER naar Jakarta om op dinsdag, donderdag en zaterdag terug te vliegen naar Amsterdam.

Met deze vooruitzichten zijn we druk bezig geweest onze reizen voor komend jaar te publiceren en hebben we een handleiding gemaakt voor alle verplichtingen (QR code, tests, apps en documenten) die u straks nodig heeft om te kunnen reizen. Zodra de grenzen open gaan voor toeristen plaatsen we de handleiding ook op onze website en wordt deze op dagbasis bijgewerkt wanneer daar aanleiding toe is.

Merapi en haar lokale partners zijn klaar om uw droomreis te verwezenlijken. Heeft u al zin? Vraag geheel vrijblijvend een reisvoorstel aan, of laat u informeren op ons gezellige Reiscafé en doe ondertussen inspiratie op in ons 400-pagina dikke reis- en kookboek Trek in Indonesië.

Trek in Indonesië

Onze crowdfundingactie

Op 27 augustus lanceerden wij onze crowdfundingactie Help Merapi de winter door. Daarnaast maakten we afspraken met een aantal leveranciers om deels korting te geven op hun diensten of tijdelijk contracten op te schorten. Dat deden we omdat we voorzagen dat de steunmaatregelen zouden stoppen. Om het restant aan kosten te kunnen bekostigen zijn we middels de actie aan de bedelstaf geraakt. En met succes! We kunnen voorlopig door en zien voor volgend jaar weer veel perspectief (in tegenstelling tot die sikkeneurige en zuinige minister Stef Blok).

De stand van vandaag, 1 oktober (tussen haakjes de stand van vorige week):
67 (66) x Trek in Indonesië
€ 2.275 (€ 2.200) aan donaties
4 (4) reisaanvragen

Terima kasih, dank je wel, voor alle soorten van support!

Wilt u ons ook helpen? Kijk dan op www.merapicrowd.nl en help Merapi de winter door. De regering doet dat helaas niet... Sterker nog: we wachten nog op de loonsteun (NOW) afrekeningen van oktober vorig jaar tot en met nu. Het voorschot tegemoetkoming vaste lasten (TVL) voor het derde kwartaal verwachten we pas eind november...

Help Merapi de winter door

Merapi Reiscafé

Maandelijks presenteren we de reismogelijkheden naar de verschillende eilanden in de Gordel van Smaragd.

Laat u inspireren door onze landenspecialisten en bezoek ons Reiscafé:

11 september
9 oktober
6 november
11 december

12:30-14:00 Sumatra en Java
14:00-14:30 Merapi reizen en Indonesië algemene informatie
14:30-16:00 Bali, overige Kleine Sunda eilanden, Sulawesi en Kalimantan
16:00-16:30 De Molukken en Papua

NB: Tijden zijn bij benadering!

Parallelprogramma 11 september: DUIKEN!

12:30-14:00 Bali, Lombok, Komodo, noord Sulawesi, Sumatra en Java
14:00-14:30 Merapi duikreizen en Indonesië algemene informatie
14:30-16:00 Overig Sulawesi, Alor en Kupang, Kalimantan, Molukken, Papua (Raja Ampat Cendrawasih- en Triton Bay)

Parallelprogramma 9 oktober: overige zuidoost Azië landenpresentatie

Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja, Myanmar, Sri Lanka, Maleisië

Graag aanmelden via onderstaande link. U kunt daar ook aangeven of u een individueel gesprek wilt met een van onze specialisten

Aanmelden Reiscafé

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat