Nieuwsbrief


5 december 2018

Beste Indonesië liefhebbers,

Alweer ruim een week geleden ben ik teruggekeerd van mijn inspectiereis naar Lombok, Raja Ampat en Cendrawasih Bay op Papua. In deze nieuwsbrief kunt u het verslag lezen Conclusie over het bezoek aan Lombok en de Gili's: U bent weer van harte welkom, de eilanden, de horeca, de witte stranden en het koraal en de vissen wachten op u!

Helaas hebben twee echtparen zich moeten afmelden voor onze Molukken groepsreis in februari. Dat betekent dat er weer plaatsen zijn vrijgekomen. Verderop leest u alles over deze bijzondere groepsreis naar de specerijen eilanden.

Voor wie nog weg wil in de voorjaars- of meivakantie hebben we een aantal korte, twee weekse reizen samengesteld. Nét genoeg om er even echt tussenuit te zijn, en stuk voor stuk bijzondere reizen…

We wensen u alvast fijne feestdagen toe en een

Veel leesplezier!

Het Merapi team:
Vera, Priscilla, Monique, Jan en Flip

Molukken groepsreis februari 2019

De Molukken staan weer op de kaart en Merapi neemt u er graag mee naartoe.

Deze reis brengt u naar verschillende dorpen op het eiland Ambon, we bezoeken het eiland Saparua, we onthaasten op het prachtige en ongerepte Seram en genieten een kleine week van historie, cultuur en natuur op de Banda eilanden.

We bezoeken plaatsen waar niet veel toeristen komen maar waar van alles te zien is. De reis heeft veel historische en culturele aspecten. U verblijft in nette middenklasse hotels en wordt goed begeleid door uw gidsen.

Vertrek: 1 februari, prijs € 2.395

Meer informatie via deze link.

Korte reizen naar Indonesië

Merapi heeft een aantal korte vakanties van ongeveer 2 weken samengesteld, ideaal voor voorjaars-, mei-, herfst- of kerstvakantie... of gewoon ergens tussendoor.

De reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen we naar uw wensen of budget op maat maken.

Beleef Bali ANDERS of reis naar betoverend Flores&Komodo. Ga orang oetans spotten op Sumatra of stap in de tijdmachine naar de Baliem vallei in Papua en ga relaxen op Raja Ampat… Keuze genoeg om de kerst-, voorjaars- of meivakantie te beleven.

Kijk hier voor ons aanbod korte vakanties.

Raja Ampat en Cendrawasih Bay

Na de week Lombok en Gili's werd het tijd voor Ontspanning met een Hoofdletter O… Met mijn kinderen van 28 en 29 had ik in Makassar afgesproken, om de volgende ochtend vroeg (03:30!) door te vliegen naar Sorong en daar de ferry te nemen naar Raja Ampat. Zoals het een blunderende touroperator betaamt had ik de verkeerde aankomstdatum doorgegeven aan mijn agent, zodat er niemand op het vliegveld ons op stond te wachten. Toverwoord was 'Arborek", het kleine eilandje waar we naartoe zouden gaan. Gelukkig was de lokale gids die verantwoordelijk is voor reizigers naar Arborek op het vliegveld, dus werd alles snel hersteld.

Op Arborek aangekomen straalde de schoonheid, eenvoud en rust ons tegemoet. Met zo'n 200 inwoners, 2 restaurantjes en een handvol homestays is het kleine eilandje (je loopt in een half uur rond) al snel vol.

We trokken in bij Mawar Homestay, zoals alle homestays bijzonder eenvoudig, met 7 cottages en 2 gedeelde toiletten en mandikamers. Mijn drukke dochter vroeg zich direct af hoe ze zich hier, na de twee ochtendduiken, verder kon vermaken. Na de eerste dag besefte ze de luxe en rust van het nietsdoen. Mawar is een gezellige homestay met, naast ons drieën, steeds enkele andere gasten. Tijdens de gezamenlijke maaltijden werd het reuze gezellig en 's avonds genoten we van ons koude biertje.

De ochtenden waren bestemd voor steeds twee duiken. We doken met de Arborek Dive shop, geleid door Githa en Marsel. Een eenvoudige duikshop, met matige duikuitrusting te huur, maar prima duikgidsen. Ze zijn niet SSI- of PADI gecertificeerd en mijn advies is niet vanuit Arborek te duiken, tenzij je een ervaren duiker bent en je eigen duikuitrusting meeneemt.

De eerste dag de majestueuze mantaroggen bij Manta Sandy gespot. De volgende dag twee duiken bij Piaynemo, een prachtig groepje karsteilandjes met daarbij de aansprekende duikspots Melissa's Garden en de Fam wall.

Hoogtepunten waren toch wel de duiken bij Cape Kri en de Arborek Jetty. Zeker Cape Kri, met tientallen grote scholen grote vissen, barracuda's en kleurrijk koraal.

De woensdag had ik uitgetrokken voor inspecties bij de homestays Dore Atri en Yenkoranu, alsmede de duikresorts Kri Eco, Sorido Bay, Raja Ampat dive resort, Raja Ampat Biodiversity, Papua Explorers en Scuba Republic. Stuk voor stuk prima duikresorts, variërend van € 65 tot € 400 per persoon per nacht, exclusief duiken…

Na een week Arborek verkatsen mijn kids naar Bali en vertrok ik naar het Kali Lemon resort bij Cendrawasih Bay (Nabire) om de walvishaaien te spotten. Dat is dan eigenlijk ook de enige attractie van het resort, hoewel er ook Dugongs (zeekoeien) te spotten zijn en je aan de bosrand van het resort tientallen vreemde vogels kunt zien en horen…

Lombok en de Gili eilanden, 3 maanden na de aardbevingen

Senggigi en het “vaste land”

Op het vliegveld en onderweg naar Senggigi is nauwelijks schade te melden. Alleen in Ampanan, een voorstadje van Mataram, één ingestort dak gezien. Volgens mijn gids valt de schade in Senggigi ook redelijk mee. De grote schade en menselijke drama's liggen in het noorden. De hotels in Senaru zijn zwaar beschadigd en de weg naar Senaru is nog steeds gesloten. De RInjani vulkaan is ook gesloten.

Oost Lombok, met Labuan Pandan, Labuhan Lombok en de oostelijke Gili's zijn ook met de schrik weggekomen, net zoals het zuiden.

Ingecheckt en rondgekeken bij Kila Senggigi beach hotel. Ook hier hebben ze vrijwel geen schade. Het hotel is wel erg verlaten nu, met maar ongeveer 10% bezetting. De volgende morgen op "inspectie" geweest in Senggigi en op Gili Air. De schade van de aardbevingen valt mee, maar het is wel héél erg stil in Senggigi. De meeste hotels zijn voor minder dan 10% bezet, waarvan de overgrote meerderheid door lokale toeristen. Van de hotels die Merapi gebruikt heeft PuriSaron de meeste schade opgelopen. Die heeft nog wel een paar maanden nodig om e.e.a. te herstellen. Ons favoriete Kila Senggigi heeft weinig schade opgelopen en is volledig operationeel. Hetzelfde geldt voor Aruna en het mooie Qunci. Sheraton is bijna klaar voor de heropening op 1 december.

Hoe noordelijker je komt vanuit Senggigi, hoe meer schade er is. denk pakweg 10% van de huisjes grotendeels of helemaal verwoest. Senaru, één van de leuke plaatsjes uit onze Ongerept Lombok tour, ligt echt plat volgens gids Mulio. Ook de weg naar Senaru en de noordelijke rondweg zijn niet toegankelijk.

Gili Air

Op Gili Air zijn denk ik 25% van hotels nog druk aan het opknappen. Turtle beach is nog gesloten en heeft de meeste schade van de hotels die we gebruiken. Villa Karang, Manta dive Gili Air en Samata zijn volledig operationeel.

Links of rechts (hangt er vanaf welke kant je gaat) zie je wel dat huisjes, winkeltjes en andere gebouwen weg zijn of zwaar beschadigd, maar er wordt volop aangepakt. Driekwart van de shopjes, restaurantjes en duikshops zijn gewoon open ontvangen met plezier gasten.

Ook gesproken met een stel Engelsen en een Franse famile die al een paar dagen op Gili Air verbleven en gevraagd hoe het vakantiegevoel is. Beide gaven aan dat het de eerste dag even wennen was, maar omdat iedereen op het eiland vastberaden en vol goede moed bezig is met opbouw, deed het geen inbreuk op het 'bounty island gevoel'.

Opvallend vond ik dat het veel drukker was dan ik had verwacht. Toch zeker zo'n 100 tot 150 westerse toeristen gezien. In het restaurantje waar ik dit nu zit te typen na een heerlijke gegrilde Red Snapper, zitten toch zeker 20 bule, westerse toeristen (waaronder geen enkele Nederlander).

Gili Meno

Vanmorgen nog een keer langs het strand gewandeld en helaas het Sunrise zwaar beschadigd gezien. Was me op de heenweg niet opgevallen. Rond het middaguur met gecharterde speedboot naar Gili Meno vertrokken. Heerlijk weertje, warm, zonnig en een lekker briesje...

Op Gili Meno wederom met de Cidomo een rondrit gemaakt. Op het eiland zijn ze minder ver met herstelwerkzaamheden dan op Gili Air. Hier min of meer hetzelfde beeld: een kwart van de hotels heeft schade, waarvan ongeveer 10% zeer ernstig. Alleen duurt het herstel hier dus langer.

Het mooie Mahamaya is vrijwel ongeschonden en open, Op Seri resort zijn de stenen bungalows en gebouwen ook gespaard, maar het aan de achterkant gelegen Desa Seri en Kampung Seri hebben het zwaar te verduren gekregen en zijn gesloten. Even verderop blijkt ook Karma reef dusdanige schade te hebben opgelopen dat ze nog gesloten zijn, onbekend wanneer ze weer open gaan. Het Kura Kura in het centrum is met de schrik vrijgekomen, maar de medewerkers hebben het zo druk dat het poolbilliard Kura Kura gekleurd is.

Gesproken met een stel Nederlanders op wereldreis, die het op zowel Trawangan en hier op Meno prima naar de zin hebben: "Vakantiegevoel? Bounty eiland? Jazeker, allebei".

En terwijl ik dit aan het schrijven ben zingt en speelt het personeel Happy Birthday op een terras met een kleine 20 toeristen...

Gili Trawangan

De laatste inspecties op Lombok zijn op het eilandje Gili Trawangan. Ik verblijf een nacht in Villa Almarik, die gewoon open zijn en waarvan de Standaard kamers nog worden gerenoveerd. Ook het restaurant heeft klappen opgelopen en er is een tijdelijk, niet regenbestendig, alternatief gemaakt. Almarik ligt net iets buiten het drukke centrum. Daar zie je ook wel wat schade, vooral aan restaurantjes en winkels. Vrijwel alle hotels zijn gewoon open en het lijkt er op dat er best veel toeristen rondlopen. Een korte snorkeltrip, net voor het hotel, is leuk, toch weer een schildpad kunnen spotten (niet mijn foto overigens).

Daarna een rondje met de Cidomo over het eiland gemaakt, waar druk aan herstel wordt gewerkt.

Het Jambuluwuk Oceans resort is de eerste stop waar ik hartelijk wordt ontvangen. Hier ook best veel schade. Veel van de Superior kamers zijn zwaar beschadigd en ook het restaurantschip is onbruikbaar. Ze verwachten toch weer met de Kerst volledig operationeel te zijn.

In het westen is de ramp pas echt goed te zien. Hier is behalve het Aston Sunset weinig blijven staan. Ombak Sunset en Cocana Sunset zijn echt volledig verwoest.

Terug richting het oosten , de sunrise zijde is Pearl of Trawangan de eerste stop. Op het eerste gezicht lijkt het onbeschadigd en redelijk druk. Maar de sales die me rondleidt laat ook de beschadigde Ocean view rooms zien die tot half december nog worden gerenoveerd. De rest van de kamers zien er prima uit en zijn redelijk bezet.

Het bekende Villa Ombak was stevig getroffen, maar inmiddels is meer dan de helft van de 150 kamers weer open en ook hier een gezellige drukte.

Als laatste Manta dive bezocht, midden in het centrum van 'Trawangan village'. Hier geen spoor van schade en een drukte van belang... Vrijwel allemaal duikers die aan het eind van de middag terugkomen van hun middagduik.

Mijn avondeten, tuna steak, ergens in het centrum op een terrasje was weer overheerlijk. Misschien wat teveel westerse invloed met whiskeysaus, maar toch... Daar ook nog wat stelletjes gevraagd hoe hun vakantiegevoel is. Zonder uitzondering gaf iedereen aan volop te genieten, links en rechts wat te willen helpen en op de vraag of ze anderen Gili Trawangan zouden aanbevelen, een volmondig JA SICHER, YES, SI en OUI,

Conclusie

Met een gerust hart en gevoel kan k al onze (toekomstige) klanten de Gili's en Senggigi weer aanbevelen. Noord Lombok blijft voorlopig een misère, de rest is gewoon een fantastische bestemming.

Hiermee eindigt ook de 4-delige Lombok inspectie. Morgen naar Bali en dan door naar het mooie Raja Ampat. Ik beloof niets, maar daar kunnen wel hele mooie posts van komen...

Merapi Reiscafé

Maandelijks presenteren we de reismogelijkheden naar de verschillende eilanden in de Gordel van Smaragd.

Laat u inspireren door onze landenspecialisten en bezoek ons Reiscafé of één van de Vakantiebeurzen:

Zondag 09 december (Vakantiebeurs Limburg, Sittard)
10 t/m 13 januari: Vakantiebeurs Utrecht
2 t/m 3 februari: DuikVaker beurs Houten

Vanaf maart weer maandelijks Reiscafé, data volgen

Programma Reiscafé:

12:30-14:00 Sumatra-Java
14:00-14:30 Merapi reizen en Indonesië algemeen
14:30-16:00 Bali, Lombok, Flores, Sulawesi en Kalimantan
16:00-16:30 De Molukken en Papua

Graag aanmelden via onderstaande link

Aanmelden Reiscafé.

U kunt natuurlijk ook een afspraak maken bij ons kantoor aan huis in Overasselt.

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat