Nieuwsbrief


28 april 2023

Beste Indonesië liefhebbers,

Het wil nog niet echt zomeren deze lente. Ik kan me herinneren dat ik vorig jaar begin maart al de eerste saté op de barbecue had liggen... Wellicht dat komend weekend de tijd weer rijp is...
Over het weer en lekker eten gesproken: het loopt nog niet storm op onze culinaire groepsreis naar Java en Bali, terwijl bij mij het water al in de mond loopt als ik zie welke gerechten er op het programma staan. Inschrijven kan nog steeds!
Tsja, trek in Indonesië hebben de meesten van u, maar er zijn moeders die het nog niet hebben. Wellicht voor Moederdag?
Dan de ontwikkelingen rondom Alor, het pareltje van de Kleine Sunda eilanden. Ik word al helemaal warm.
Net na onze welverdiende vrije dag vanwege de verjaardag van onze Koning misschien een tip om te verhuizen...

In deze nieuwsbrief leest u er alles over.

Het Merapi team:
Vera, Priscilla, Monique, Jan en Flip

Culinaire groepsreis met Maureen Tan naar Java en Bali

In september neemt Merapi u graag mee op reis naar het lekkerste van Java en Bali. Tijdens deze 21-daagse culinaire rondreis zal Maureen Tan, schrijfster van onder andere ‘De Bijbel van de Indonesische keuken’ en ‘Java’, u wegwijs maken in de Indonesische keuken en specerijen. U maakt kennis met de lokale specialiteiten als Gudeg uit Yogyakarta, Soto Madura en uit Bali de Bebek Betutu en Saté Lilit.
Tijdens diverse kookworkshops leert u gaandeweg hoe u de recepten moet lezen en proeven, zodat u thuis de gerechten smaakvol op tafel kunt zetten.
Natuurlijk bezoekt u ook de highlights als Borobudur, Prambanan en Bromo vulkaan op Java en verschillende tempels op Bali.

We hebben de prijs van de tour kunnen verlagen naar € 3.490 per persoon. Dit is op basis van 2 personen op 1 kamer. Wilt u een eigen 1-persoonskamer, dan betaalt u een toeslag van € 650
Bij iedere boeking ontvangt u gratis ons boek “Trek in Indonesië” en één van Maureen’s heerlijke kookboeken “Java” of “De Bijbel van de Indonesische keuken”.

Culinaire groepsreis met Maureen Tan naar Java en Bali

Het pareltje van de Kleine Sunda-eilanden: Alor

Enkelen van u kennen wellicht al mijn voorliefde voor het eiland Alor, helemaal in het oosten van de Kleine Sunda eilanden. Het pareltje heeft ons (Monique en Flip) hart helemaal gestolen door de prachtige omgeving, de fantastische zeetuinen en vooral de lieve en gastvrije inwoners. Na onze eerste kennismaking in 2017 met Alor zaten we thuis na te genieten en te dromen van onze ‘oude dag’ op Alor. Dus boekten we voor de inspectiereis in 2018 opnieuw een weekje Alor, en nogmaals voor 2019. Tijdens die trip in 2019 huurden we een brommertje om op zoek te gaan naar een mooie beachfront locatie, waar we wellicht ook een mini eco-resort konden beginnen. Helaas was van de mooiste locaties niet duidelijk wie de eigenaar was, of was de grond nog niet vastgelegd bij het Indonesische kadaster.

Toen verstoorde de Corona nachtmerrie onze droom tot afgelopen jaar. Onze lokale agent had inmiddels uitgezocht welke locaties ‘probleemloos’ in aanmerking konden komen, dus togen we afgelopen oktober opnieuw naar Alor. En ja hoor! Een prachtig stekje gevonden: Direct aan het strand bij Tongke Lima in het dorpje Aimoli.

Deze maand ging het razend snel met de ontwikkelingen en hebben we mondeling overeenstemming bereikt met de grondeigenaar over de pacht van ruim 2.500 m2 voor 15 jaar. Nu gaan we druk op zoek naar vergunningen, architect en aannemer en maken we plannen om ‘buurt te maken’.

Komt u eind volgend jaar of in 2025 bij ons logeren en genieten van de rust en schoonheid?

Tongke Lima

Indonesische feestdagen

Afgelopen week eindigde de vastenmaand Ramadan en was het Suikerfeest Idul Fitri. In Indonesië wordt Idul Fitri volop gevierd en trekken miljoenen mensen terug naar hun geboortedorp om familie, vrienden en kennissen te vergeven en vergeving te vragen voor gemaakte fouten in het afgelopen jaar.

In Indonesië krijgen vrijwel alle medewerkers 5 dagen rondom Idul Fitri vrij en worden er talloze maatregelen genomen om verkeer en vervoer in goede banen te leiden. Merapi adviseert ook altijd om de dagen rond het Suikerfeest de wegen en treinen op vooral Java te mijden, u komt anders onherroepelijk in de file te staan.

Idul Fitri is in Indonesië de grootste feestdag, maar daarnaast zijn er nog een tiental andere dagen waarop veel voorzieningen gesloten zijn. Om er een paar te noemen: Chinees Nieuwjaar, het offerfeest Eid Al Adha, het Islamitisch Nieuwjaar, de geboortedag van de profeet Mohammed Mawid an Nabi en de Onafhankelijkheidsdag. Dan zijn er op Bali nog een aantal Hindoeïstische feesten als de stiltedag Hari Nyepi, Galungan en Kuningan en de geboortedag van Boeddha Waisak. Maar natuurlijk tellen de Christelijke feestdagen Nieuwjaar, Goede Vrijdag, Pasen, Pinsteren, Hemelvaart en Kerst ook als officiële feestdagen…

Een overzicht van alle dagen vindt u onder de Landinformatie Indonesië.

Landingormatie Indonesië

Trek in Indonesië

Moederdag komt weer snel dichterbij… En hoe blij kun je moeders maken met een heerlijke, zelf gemaakte Soto Ayam? Als ze nog geen Trek in Indonesië had kun je het boek bestellen, zelf de soto maken aan de hand van het recept in het boek en haar het boek schenken…

400 pagina's Indonesië inspiratie en meer dan 80 recepten... € 34,50 inclusief verzendkosten.

Trek in Indonesië bestellen

Merapi Reiscafé

Regelmatig presenteren we de reismogelijkheden naar de verschillende eilanden in de Gordel van Smaragd.

Laat u inspireren door onze landenspecialisten en bezoek ons Reiscafé. We hebben de volgende data gepland:

13 mei
10 juni

Programma:
12:30-14:00 Sumatra en Java
14:00-14:30 Merapi reizen en Indonesië algemene informatie
14:30-16:00 Bali, Lombok, Flores&Komodo, Sulawesi en Kalimantan
16:00-16:30 De Molukken en Papua
NB: Tijden zijn bij benadering!

Parallelprogramma 13 mei: DUIKEN!
14:00-14:30 Merapi reizen en Indonesië algemene informatie
14:30-16:00 Alle duikgebieden in detail


Graag aanmelden via de link. U kunt daar ook aangeven of u een individueel gesprek wilt met een van onze specialisten.

Aanmelden Indonesië Reiscafé

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat