• Bira
  • Lake Tempe
  • Sulawesi
  • Toraja
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Makassar

Tanah Toraja

Tanah Toraja (Torajaland)

Tanah Toraja wordt ook wel het land van de Hemelse Koningen genoemd. Hier, in dit stukje Zuid Sulawesi, woont het bergvolk de Toraja’s. Ze kennen een deels christelijke en animistische levensovertuiging. Die overtuiging omvat ook dat overledenen na de dood blijven doorleven. De dood is dus geen definitief afscheid.

De indrukwekkende dodenceremonies worden het hele jaar door gehouden. Hoe rijker de overledene, hoe groter de ceremonie. Tijdens de ceremonies worden familieleden, buren en bekenden uitgenodigd. Ieder neemt een offer mee. Hoe rijker de overledene, hoe meer mensen worden uitgenodigd en hoe meer buffels en varkens worden geslacht en onder de aanwezigen wordt verdeeld. Het is geen uitzondering als er 10 buffels en 20 varkens tijdens de ceremonie traditioneel worden geslacht.

Je bent altijd van harte welkom bij een ceremonie. Ze zijn er echter niet op bestelling. Je chauffeur of gids zal je er zeker op attent maken wanneer een ceremonie wordt gehouden. Neem wel een kleine gift mee wanneer je een ceremonie bezoekt.

Sluitstuk van de ceremonie, die soms wel een week kan duren, is het bijzetten van de overledene in de rotsen. Hoe rijker, hoe hoger het graf. Van de overledene wordt ook een tau-tau pop gemaakt die lijkt op de overledene. De pop wordt dan ook in de rotsen bijgezet.

Tanah Toraja is niet alleen bekend van de mysterieuze dodenceremonies maar ook om haar adembenemende natuurschoon. Het is door de hoge ligging een vruchtbaar gebied. Naast de rollende rijstvelden en de bamboebossen zijn er koffie-, cacao-, vanille- en kruidnagelplantages

De typische traditionele huizen (Tongkonans) met hun zadeldaken worden nog steeds volgens oud gebruik gebouwd.

Trek voor een bezoek aan Tanah Toraja zeker drie volle dagen uit. Er is zó veel te zien en te doen!
Probeer tijdens je verblijf in Toraja het lokale Pa’piong-gerecht: een in bamboe bereid vlees- of kipgerecht. En natuurlijk hoort daar een bamboebeker met balok (plamwijn) bij.

Het mooie en kleinschalige (2 kamers) Tongkonan Layuk Lion hotel ligt op een kwartiertje rijden van Rantepao. Vanuit het hotel kunnen verschillende wandelingen worden gemaakt.
Het hotel beschikt over WiFi ... meer infomore infoinformations supplémentaires

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat