• Bira
  • Lake Tempe
  • Sulawesi
  • Toraja
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Makassar

Duikspots Bunaken

Bunaken dive spots

Het National park Bunaken kent ongelooflijk veel interessante duik- en snorkel locaties. De meeste duikspots zijn prima toegankelijk voor minder ervaren duikers. Op sommige plaatsen en tijden kunnen er stevige stromingen staan.

Beste duikperiode: van maart/april tot november.

Muka Gereja

Muka Gereja betekent "voor de kerk". Je vindt hier een prachtige steile kronkelende wand met vele holen, spelonken, ondiepe grotten, overhangende formaties en bedekt met heel veel koraal, waaronder enorme vatsponzen van soms wel 1m doorsnee. Verder is het een echt aquarium met o.a. vlindervissen, maanvissen, papegaaivissen, gestreepte katvissen, ringslangplatstaarten, witpuntrifhaaien, schildpadden en ook schorpioenvissen, verschillende soorten krabben en naaktslakken. Als je weer aan de oppervlakte bent krijg je als toetje nog een prachtig uitzicht van de 812m hoge slapende vulkaan van Manado Tua voorgeschoteld.
Duikniveau: gevorderd
Diepte: 15-25m
Zicht: 10-30m
Stroming: meestal mild tot matig

Mike’s Point

Ten noord-westen van Bunaken eiland ligt duikstek Mike’s point, vernoemd naar Mike Severns, de beroemde onderwater fotograaf. Een wand bedekt met een grote diversiteit aan kleurrijke koralen waar eveneens een grote verscheidenheid aan tropische rifvissen huist. Naast vele andere soorten vis kom je hier geheid Bultkop papegaaivissen, Napoleon vissen, makreel en tonijn tegen. De grotere vissen zijn hier vaak te vinden omdat er vaak sterke stroming staat, afhankelijk van de getijden. Ook een prima spot om dieper te duiken. De bodem van het rif is bedekt met verschillende spons-soorten.
Duikniveau: gevorderd
Diepte: 15-40m
Zicht: 10-30m
Stroming: meestal mild/matig , maar kan ook sterk zijn (afhankelijk van het tij)

Raymond’s Point

Raymond’s point ligt ten zuiden van Mike’s Point. Een prachtige wand bedekt met sponzen en veel fraai hard en zacht koraal, waaronder zweep koraal dat goed gedijt op plaatsen met veel stroming. Grote en kleine vissen zijn rijkelijk aanwezig. Ook nog een behoorlijke grot die een bezoek waard is en op een gegeven moment een soort zandpad waar je gewoonlijk blauw gespikkelde pijlstaartroggen ziet liggen. Mooie duikstek waar je prachtige foto’s kunt maken. Maar pas op de stroming…
Duikniveau: gevorderd
Diepte: 5-35m
Zicht: 10-30m
Stroming: matig - sterk

Lekuan

Lekuan is een zeer uitgestrekte top klasse duikstek en daarom onderverdeeld in Lekuan I, II en III. Wat stroming betreft is Lekuan I het pittigst met vaak sterke stroming, Lekuan II heeft matige tot sterke stroming en Lekuan III is het rustigst met zacht tot matige stroming.

Lekuan I

Lekuan I is een zeer populaire duikstek met een drop off en steile wand tot op grote diepte met spelonken, verticale canyons, holen, zachte koralen, reuze vatsponzen, hoornkoralen, zeewaaiers, zwarte koralen…
Naast scholen vlindervissen, wimpelvissen, fusiliers en roodtandtrekkervissen zie je hier grote vissen zoals reuze-en blauwe-vinnen trevally’s, tonijnen en haaien, soms adelaarsroggen en zwarte-vinnen barracuda’s.
Duikniveau: gevorderd met 20 gelogde duiken
Diepte: 20-40m en meer
Zicht: 10-40m
Stroming: gemiddeld tot sterk

Lekuan II

Een grote drop off met een geweldige verticale muur tot meer dan 60m diep met vele canyons en spleten en veel kleurrijk hard en zacht koraal, grote sponzen, zwarte koralen, naaktslakken, zeeplatwormen, schoonmaakgarnalen, kreeften, krabben enz. Je kunt hier prachtige plaatjes schieten. Heel veel kleurrijke rifvissen. Enorme scholen vlindervissen, snappers en roodtandtrekkervissen. Je kunt hier ook witpuntrifhaaien, murenen, zeeslangen, schildpadden, maanvissen, schorpioenvissen en vaak napoleonvissen tegenkomen. Nog wat dieper vind je zwartpuntrifhaaien en als je geluk hebt adelaarsroggen.
Duikniveau: gevorderd
Diepte: 20-40m en meer
Zicht: 10-40m
Stroming: gemiddeld tot sterk

Lekuan III

Een prachtige duikstek, beginnend met een mooie zandhelling met koraal pinnacles overgaand in een prachtige wand die meer dan 200m diep daalt. Zeewaaiers en grote sponzen bekleden de wand en overal veel kleurrijke vissen. Scholen fusiliers, sweetlips, makrelen, vleermuisvissen, vaak ook barracuda’s, jacks en zwartpuntrifhaaien. Voor de macrofotografen is het kleinere werk eveneens aanwezig, blad schorpioenvis, naaktslakken, platwormen… Soms tref je hier krokodilvissen en adelaarsroggen.
Ook een geliefde stek voor nachtduiken. Meestal rustige stroming.
Duikniveau: beginner en gevorderd
Diepte: 20-40m
Zicht: 10-35m
Stroming: zacht tot matig

Molas Shipwreck

Het Molas wrak was waarschijnlijk een duits of nederlands koopvaardij schip dat tijdens de Tweede Wereld Oorlog is gezonken. Het metalen wrak is 60m lang en hoewel wat verzwakt, nog steeds in redelijke conditie.
Het scheepswrak ligt op een modderige zandhelling. Bij hoog water ligt de romp tussen de 30 en 40m diep, de dubbele schroeven op het diepste punt. De boeg van het schip begint op 22m diep. Het zicht is meestal niet zo geweldig, van 5 tot 15m, gewoonlijk rond de 10m. De duikstek ligt erg dicht bij de kust en niet zo gek ver van het wrak mondt een riviertje uit in de zee. Dit betekent dat er veel sediment in het water ‘hangt’ als het regent. Een duiklamp is handig. Het koraal is mooi, maar bedekt met modder.
Grote zeebaarzen, kogelvissen, sweetlips, bladneus aalen, vleermuisvissen, veel naaktslakken, schorpioenvissen en ander klein spul kun je zien in de ondiepere riffen naast het wrak.
Niveau: gevorderd
Diepte: 15-30m
Zicht: 5-15m.
Stroming: mild