• Bira
  • Lake Tempe
  • Sulawesi
  • Toraja
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Makassar

Bira duikstekken

Duikstekken Bira

Bira of Tanjung Bira ligt in het meest zuidelijke deel van de provincie Zuid-Sulawesi, op 5 à 6 uur rijden van Makassar en is erg populair bij de lokale bevolking.
Tanjung Bira is bekend om het prachtige en schone parelwitte zandstrand. Je kunt hier heerlijk duiken, zwemmen, zonnebaden en snorkelen, genieten van de zonsondergang en de zonsopgang of een keer naar het spectaculaire uitzichtpunt Puang Janggo gaan. Het uitzichtpunt ligt wat verder landinwaarts op de top van een meer dan 400m hoge heuvel . Sportievelingen kunnen lopend in ongeveer 40 minuten van de voet van de heuvel naar de top.
Het tegenover het strand van Bira gelegen Liukkang Beach en eiland Kambing zijn ook zeker een bezoek waard.


Tanjung Bira biedt ook zeer verschillende duikplekken. Uitdagend avontuur; onderwaterstromingen, White Tip en Black Tip haaien die rondom de duikers zwemmen. Bira is voor duikers een heel bijzondere plek vanwege deze passieve interactie met haaien.Sommige duikplekken in Bira zijn alleen geschikt voor ervaren duikers, maar er zijn ook mooie plekken voor beginners. Snorkelen is ook prima.

Tanjung Bira heeft een aantal goede duiksstekken en interessante koraalformaties waaronder een uitloper op 30 meter die vaak wordt omringd door rifhaaien. De pinakels van Maramasa liggen ten noorden van Bira en bieden ook goede duiken, hoewel er sporen te zien zijn van het vissen met dynamiet.

Tanjung Bira.

Deze duikstek bestaat uit zand, koraal en rotsen, op ongeveer 30 meter diepte vind je reguliere haaien, roggen, barracuda's, mooie harde koralen en als je geluk hebt, zelfs een hamerhaai. Ook zie je hier duizenden vissen in alle kleuren en vormen, waaronder koninklijke / maanvissen, schaakbordlipvissen en koekopvissen, tegen een prachtige achtergrond van acroporakoralen, zeewaaiers en sponzen.

House Reef Bira.

Een mooie muurduik naar ongeveer 20 meter diep. Het koraalrif op deze site wordt gedomineerd door zacht koraal. Veel koraalduivels hier, van clearfin, spotless tot de zebra koraalduivel en zelfs de schuwe tweevlek koraalduivel. Ook naaktslakken en veel koraalrifvissen. Gewoonlijk komen hier walvishaaien en duivelsroggen langs. De koraalrifvissen die je hier ziet zijn vlindervissen, kardinaalvissen, maanvissen, tandbaarzen, juffertjes, Anthias, vleermuisvissen, lipvissen, papegaaivissen, doktersvissen, trekkervissen, kogelvissen en egelvissen.

Stingray Bay.

De beste tijd om te gaan duiken is vroeg in de ochtend, er zijn 2 kleine zee-bergen van ongeveer 15 meter met veel rode koralen, anemonen, alen en koraalvissen. Gemiddelde diepte: 15 - 20m, bodemcontour: helling, bodemsamenstelling: zand, koraal en rotsen, koraalrif: overwegend zacht koraal.

Pasi-island.

De mooie koraaltuin en het onderwaterlandschap nodigen uit tot fotoshoots. Koraalrif vissen: vlindervissen, kardinaalvissen, maanvissen, tandbaarzen, juffertjes, Anthias, vleermuisvissen, lipvissen, papegaaivissen, doktersvissen, trekkervissen, kogelvissen, egelvissen. Gemiddelde diepte: 5 - 40 m, de bodem bestaat uit zand, koraal en rotsen. Deze duiksite is geschikt voor beginners, Pasi Island is onderdeel van Selayar Island Regency.

Liukkang Island.

Deze duiksite is een van de plekken om haaien, Jacks, hondstonijn, scholen barracuda’s en doktersvissen te zien. Gemiddelde diepte: 5 - 30 m, koraalrif: hard koraal, bodemcontour: helling. Geschikt voor beginners.

Bira Harbour.

Deze site ligt tegenover de haven van Bira, de bodem bestaat uit zand, koraal en rotsen. Gemiddelde diepte 5 - 25m, er zijn hier ook wrakken te vinden.

Ten oosten van Tanjung Bira.

Een fraaie muur gevolgd door een helling die overgaat in een ondieper gedeelte. In de diepere delen (30 - 40 m) zijn er witpunt- en grijze rifhaaien, adelaarsroggen en pijlstaartroggen. De ondiepere stukken zijn ook heel interessant, als je goed kijkt kun je daar naaktslakken en bladneus alen vinden.

Ten westen van Tanjung Bira.

Deze plek biedt een kleurrijke muur met een zandbodem op ongeveer 10 - 30 meter. Schildpadden en veel rifvissen.

Shark point.

Een duikstek dicht bij de haven. Je doet een driftduik op een helling en soms kan de stroming hier behoorlijk sterk zijn. Een goede plek voor grote vissen zoals tonijn, trevallies, haaien en kabeljauw.

Kambing Island.

Kambing Island ligt tussen Selayar Island en Bira. Deze site is uitstekend. Je duikt op een muur die zakt naar op zijn minst 60m. Soms is er veel stroming en moet je wel weten wanneer je kunt duiken en wanneer het beter is om naar de bootkapitein te luisteren en ergens anders te gaan duiken. Tijdens de duik patrouilleren er voortdurend haaien heen en weer, witpunt- en zwartpunthaaien bij de muur en verpleegstershaaien in de koraaltuin die 15 m hoger begint. Je zult zeer waarschijnlijk scholen jagende makrelen of tonijnen en grote trevallies zien, evenals groepen bultkop-papegaaivissen. In de koraaltuin vind je misschien schorpioenvissen, inktvissen of een octopus en met geluk de juveniele zebra-vleermuistvis. Een geweldige plek om te duiken!

Maru Masa.

Deze site bestaat uit zand, koraal en harde rotsen, soms komen hier Manta’s langs. Je ziet hier Trevallies, Snappers, Fusiliers, Sweetlips, tonijn en nog veel meer. Gemiddelde diepte is 15 - 25 m en is ook geschikt voor beginners. De koraalrifvissen die je hier ziet zijn vlindervissen, kardinaalvissen, maanvissen, tandbaarzen, juffertjes, Anthias, vleermuisvissen, lipvissen, papegaaivissen, doktersvissen, trekkervissen, kogelvissen en egelvissen.

Black Sands.

Naast onze fantastische riffen in Bira verkennen we altijd nieuwe sites rond Bira. Een langere boottocht van ongeveer 2 uur neemt je mee naar Black Sands voor een geweldige muckdive in vulkanisch zand met veel zeldzame voelsprietvissen, octopussen, naaktslakken en andere creatuurtjes in overvloed.