• Bira
  • Lake Tempe
  • Sulawesi
  • Toraja
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Makassar

Bau Bau en Pulau Buton

Bau Bau en Pulau Buton

Pulau Buton is een eilandje in zuidoost Sulawesi. Bau Bau is een vriendelijke stad met ongeveer 200.000 inwoners. Het herbergt het grootste fort van Indonesië (23 hectare) en dateert uit de 16e eeuw. Er wonen ongeveer 200 gezinnen binnen het dorp. Een lokale gids leidt je met plezier rond en vertelt over de geschiedenis over, en de gebruiken binnen het fort. Het fort is destijds in opdracht van de koning van Buton door de eigen bevolking aangelegd, nog voordat de VOC er voet aan wal zette en in vriendschap de handel met Buton startte.

Ons favoriete hotel is het Nirwana Buton villas, een half uurtje buiten de stad. Als je een zaterdagavond in het programma hebt, slaap dan één nacht in het Calista hotel aan de boulevard van Bau Bau en meng je in de gezellige avondmarkt! Als je bier wilt drinken, vraag dan je gids om bij de Chinese groothandel te stoppen om een paar blikjes in te slaan. In het hotel bewaren ze die met liefde en plezier in de koelkast.

Bau Bau heeft luchtverbindingen met Makassar en Kendari.

Conservation park Lambusango

Verder vind je op Buton het Conservation park Lambusango. Met een overnachting in een lokale homestay kun je hier behalve het kleine Tarsiusaapje ook het Khuskus beertje vinden en met veel geduld en geluk kom je een kleine wilde koe tegen, de endemische Anoa. Pak Hali Day leidt je met ogen en oren op stokjes rond in het woud en speurt verder naar Neushoornvogels, wilde pauwen en nog veel meer vogels.

Bajo dorp Lawele

Onderweg naar Lambusango of op de terugweg zijn er nog diverse interessante bezienswaardigheden, zoals het Bajo dorp Lawele waar de zeenomaden hun huizen op het water bouwen. In vroegere tijden leefden ze op boten en trokken door de wateren van Indonesië en Borneo. De vissers maken behalve met netten ook nog gebruik van speren om hun kost bij elkaar te verdienen.

Palabusa

In het kustplaatsje Palabusa zien we hoe zeewier wordt gekweekt en gedroogd. De helft van het dorp leeft van de zeewierplantages, de andere helft werkt op de parelkwekerij. De jonge oesters krijgen een implantaat en na 8 maanden worden de parels geoogst. Je kunt hier het hele proces, tot aan de afwerking (geheim!) meemaken.

Snorkelen, duiken en relaxen

Natuurlijk kun je op pulau Buton ook heerlijk relaxen aan het strand. Vlak naast onze favoriete accommodatie Nirvana Buton villas ligt het prachtige, maar vaak zeer drukke Nirvana beach. Wil je wat rustiger van het strad genieten dan is een paar kilometer verderop nog een rustig bounty strandje.

Duikers en snorkelaars komen aan hun trekken bij het Nirvana huisrif of op een van de eilandjes op een half uurtje varen. De duiken en snorkelsessies zijn minder spectaculair dan op bijvoorbeeld Wakatobi.

Centraal in Bau Bau gelegen, eenvoudig hotel aan de boulevard, waar op zaterdagavond de pasar malam wordt gehouden. Meeste kamers zonder uitzicht, behalve de suites. Eenvoudig ontbijt.
Als je een biertje wilt drinken, eerst inkopen doen bij de Chinese toko. ... meer infomore infoinformations supplémentaires

Het kleinschalige Nirwana Buton villa resort ligt op een klein half uur van het centrum van Bau Bau en op 10 minuten rijden van het vliegveld. Het resort ligt direct aan zee, maar heeft geen eigen strand. Vanaf de jetty kun je wel direct de zee in en snorkelen of duiken bij het huisrif. Het strand v ... meer infomore infoinformations supplémentaires