• Dore Atri
  • Triton Bay divers
  • Baliem
  • Baliem
  • Baliem
  • Korowai
  • Korowai
  • Manta

Triton Bay duikstekken

Triton Bay dive spots

Triton Bay heeft al meer dan 30 duikplekken geïdentificeerd en nog veel meer om te verkennen. Duikplekken variëren van pinnacles tot ondiepe zachte koraaltuinen, rotsblokken gedrapeerd in kleurrijke koralen, enorme zwarte koraalstruiken, stromings- en muurduiken, evenals de mogelijkheid om je macrolens op de proef te stellen.

Triton Bay is het meest bekend om zijn prachtige zachte koraaltuinen en duikers suggereren om dit de "zachte koraalhoofdstad van de wereld" te noemen, met alle respect voor Fiji. Maar ook de walvishaaien hebben een enorme aantrekkingskracht op duikers!

De meeste duikplekken bevinden zich in en rond de Iris Strait (het water tussen Aiduma Island en het vasteland) net ten zuidoosten van Triton Bay. Voor de meeste duiken is het niet nodig om dieper dan 20 meter te duiken, aangezien de ondiepere delen de beste koraal- en visactie bieden. Helaas is de prijs die moet worden betaald voor de speculant zachte koraaltuinen en massa's scholvissen van elke vorm, kleur en grootte, een verminderd zicht dat aanzienlijk varieert, maar gemiddeld rond de 10-15 meter. Let op: het zicht kan zo laag zijn als 5 meter of meer dan 25 meter, aangezien het afhankelijk is van weer en stroming / opwelling.

Watertemperaturen variëren tussen 28-30 graden Celsius tijdens het duikseizoen en dalen tot ongeveer 24 graden tijdens de oostelijke moesson (juni - sept).

Andy’s Point

Deze duiklocatie is altijd vol verrassingen! Iedere keer dat je hier duikt zie je weer weer wat nieuws, geelvinbarracuda’s, een eskadron Bultkoppapegaaivissen, grote scholen opgejaagde ansjovissen, Duivelroggen die langsscheren, Wobbegonghaaien en ook solar powered zeenaaktslakken en dwergzeepaardjes. Het zicht is niet altijd even helder op deze duiklocatie maar je wordt rijkelijk beloond. De stromingen kunnen behoorlijk sterk zijn, dus blijf dicht bij je duikgids.

Batu Jatuh

Nog een duiklocatie die ons vaak verrast, deze heeft zacht-en hard koraaltuinen waarvan elke fotograaf droomt! Hier huist ook een grote school vleermuisvissen evenals jagende jacks of giant King Fish (horsmakrelen), midnight snapper, Bultkoppapegaaienvissen en Napoleon lipvissen. We hebben hier ook verrassingsbezoeken gehad van duivelroggen, adelaarsroggen en de odd Manta ray, dus vergeet niet om goed om je heen te kijken tijdens het duiken!

Bo’s Rainbow

Bo’s Rainbow is een duiklocatie die erg dicht bij ons resort ligt. Het heeft enorme met zacht koraal bedekte rotspartijen en scholen vissen. Een relatief ondiepe duik, met een licht aflopende zand bodem op 16m diepte, en perfect voor groothoek (zeker als de zon schijnt) en macro. Er is ook een ondiepe zwemgeul door het midden van het eiland. Als er sterke stroming staat kunnen duikers aan de beschermde kant van het eiland blijven. Als er geen stroming is kan je makkelijk om het hele eiland heen zwemmen.

Flasher Beach ~ Secret Beach

Flasher Beach ligt op een klein alleenstaand eiland middenin de oceaan buiten Triton Bay ten noordwesten van Aiduma. Het dankt zijn naam aan de prachtige Flasher lipvissen die hier te zien zijn. Flasher lipvissen zijn de meest kleurrijke van alle rifvissen en worden zo genoemd vanwege de paringsparade van de mannetjes aan het eind van de middag. De duiklocatie ligt op ongeveer een half uur varen van het resort, dus we zijn erg blij u te vertellen dat we een ander strand hebben ontdekt waar de Flasher lipvis ook te zien en op maar een steenworp afstand van ons resort! Er zijn ook dwergzeepaardjes en andere macro te zien op deze duiklocatie!

Saruenus Island

“Pintu Arus”/”Palau Arus” (stroming eiland) is de locale bijnaam van dit kleine eiland. Het ligt met de boot op slechts 5 minuten van ons resort en biedt 4 totaal verschillende duik ervaringen die je versteld zullen doen staan! De meest besproken duik is Little Komodo waar de enorme rotsblokken bijna boven het water uitkomen met zachte koralen en scholen anthias, damsel en fusilier vissen. Dieper zie je scholen sweetlips en snappers rondhangen in de struiken zwart koraal, jagende jacks en wobbegong haaien kunnen hier ook gezien worden. Als je in de stemming bent voor macro fotografie heb je hier de kans om baribanti dwergzeepaardjes, naaktslakken en garnalen vast te leggen. Als de stromingen rustig zijn kan je je zachtjes mee laten voeren langs de prachtige met zacht koraal bedekte muur en eindigen in Aquarium.

De beste duiken in Aquarium maak je als het water rustig en glashelder is aan de oppervlakte om de mooiste reflectie foto’s te maken. Het is een kleine duiklocatie maar vol met prachtig zacht koraal bommies en héél veel scholen vissen.

Als je op zoek bent naar wat meer actie, dan (als de omstandigheden het toelaten) kan je een drift duik maken langs de westkant van Saruenus eiland! Maar pas op, stromingen kunnen heel heftig worden met draaikolken en timing is het belangrijkst op deze duiklocatie! De zachte koraaltuinen bedekken het rif dat de vorm heeft van een trapsgewijs opgebouwde bruidstaart als een tapijt en dat is waanzinnig! Tijdens de duik kan je vaak gezelschap krijgen van een giant grouper (reuzentandzeebaars) die je van top tot teen bekijkt evenals scholen fusilier en anthias die in de stroming spelen! Note: als vissen niet tegen de stroming in kunnen zwemmen kan jij dat zeker niet! Maar het is erg leuk om te zien. Rif haken zouden een goede optie kunnen zijn voor deze duik.

White Rock

Hier kan dag en nacht gedoken worden en zou eigenlijk Candy Crab City moeten heten!!! Het is een tot ongeveer 14m diep zacht aflopend rif bedekt met ‘struiken’ zacht koraal. Voornamelijk een macro locatie maar we hebben hier ook wobbegong haaien, frogfish, en de zeer ongrijpbare en verlegen epaulette/lopende haai gezien.

Saron City or Triton Bay Divers House Reef

We zijn ontzettend enthousiast om geweldig macro leven te ontdekken op onze twee huisriffen. Flasher Lipvissen, Saron/Marble Garnalen, Harlekijn Garnalen en ook LSD/Schilderachtige dragonet en mandarijn pitvis! We ook nog bob tail squid (dwerginktvissen) en Starry Night Octopus gezien op onze nachtduiken!!