• Ambon Martha Christina
  • Ambon rujak
  • Ambon Ureng
  • Banda Kora kora
  • Saparua
  • Seram
  • Vakantie Molukken

Banda Neira

Banda eilanden

De Banda-eilanden (Indonesisch: Kepulauan Banda) vormen een groep van tien kleine vulkanische eilanden in de Bandazee en behoren tot de Indonesische eilandengroep de Molukken en de provincie Zuid-Molukken.

Het inwonertal bedraagt circa 15.000. De hoofdstad is Banda Neira, op het eiland met dezelfde naam.
Tot in het midden van de 18e eeuw waren de Banda-eilanden de enige bekende plaats in de wereld waar de specerijen nootmuskaat en foelie werden verwbouwd.
Tegenwoordig worden deze specerijen met name in midden Amerika verbouwd en zijn de eilanden nu een populaire bestemming voor scubaduiken en snorkelen.

Bezienswaardigheden

Banda Neira Eilandtour: U bezoekt het fort Belgica, het Hatta huis (meneer Hatta is in de koloniale tijd door Nederland verbannen naar Banda. Hier heeft hij onder meer een schooltje gestart.), het Banda museum met vele reliquien en afbeeldingen uit de VOC tijd en de oude kerk met kerkhofje

Banda Besar: Per longboat vaart uin een half uur naar het eiland Banda Besar. Hier brengen we een bezoek aan Fort Hollandia, de grafsteen van Nona Lantsuese en aan de nootmuskaatplantage van de familie van den Broeke.

Gunung Api: Per longboat varen we naar de zuidkant van dit vulkaaneiland om rond 05.30 uur de twee uur durende klim naar de top te maken. Op de top heeft u een prachtig uitzicht en kunt u genieten van de zonsopkomst. Na een rustpauze gaan we weer terug naar beneden en wordt u naar uw hotel gebracht.

Snorkelen en duiken: De Banda eilanden herbergen tientallen prachtige snorkel- en duiklocaties, met kleurrijk koraal en veel verschillende vissen. Een heerlijk dagje snorkelen en lekker uitrusten op een wit strandje is een absolute aanrader. Met verse vis van het vuurtje is de lunch niet te versmaden!

Geschiedenis

In 1512 bezocht de Portugese ontdekkingsreiziger Francisco Serrão als één van de eerste Europeanen deze eilanden. De Nederlanders veroverden de eilanden in de 17e eeuw om de productie van nootmuskaat en foelie in handen te krijgen. Op dat moment bracht nootmuskaat in Europa zeer veel geld op. Het was een onderdeel van kwakzalversmiddelen tegen de pest, en een monopolie was zeer lucratief (zie VOC op de Banda-eilanden).

De plaatselijke bevolking, die van Melanesische afkomst was, werd in 1621 door de Nederlanders uitgemoord, en vervangen door slaven uit Madagaskar en Indiërs. Fort Belgica op Banda Neira, een van de forten die door de VOC werden gebouwd, is het grootste Europese fort in Indonesië.

In 1999 braken er gewelddadige godsdiensttwisten uit, die het toerisme een gevoelige slag toebrachten.

Des Alwi, overleden november 2010, was de orang kepala lima (soort burgemeester) van Banda en was bevriend met Prins Bernhard. Een van de laatste perkeniers op Banda was Wim van den Broeke, die woonde op het eiland Lonthor. Zowel Prins Bernhard als oud-minister Pronk bezochten hem.

Accommodaties Accommodations Hébergements

Banda Neira

Zoals alle accommodaties op Banda is Baba Lagoon ook kleinschalig met 11 kamers. De kamers beschikken over airco en een privé badkamer. Sommige kamers beschikken over een eigen balkon of veranda met uitzicht over de baai en de vulkaan Gunung Api. Baba Lagoon is de thuisbasis van Dive Bluemotion.... meer infomore infoinformations supplémentaires

Bintang Laut is een eenvoudig guesthouse. Het heeft een gezellig terrasje aan de baai met uitzicht op de vulkaan. Let op dat u hier geen warm water tot uw beschikking heeft.... meer infomore infoinformations supplémentaires

Zoals alle accommodaties op Banda is het nieuwe (2015) Cilu Bintang op Bandaneira kleinschalig. Het hotelletje telt 10 kamers en ligt net buiten het centrumpje van Bandaneira.
Abba, uw gastheer, is een vermakelijke gastheer die Banda en de wensen van zijn gasten prima kan combineren. Ibu Dila, zij... meer infomore infoinformations supplémentaires

Het Maulana hotel is het enige 3* hotel op Banda Neira. Het beschikt over ruime en schone kamers op de begane grond en de eerste verdieping.
Het enigzins gedateerde hotel ligt direct aan de Banda zee en heeft uitzicht op de vulkaan Api.
Vanuit het hotel kunnen alle excursies worden ondernomen. U s... meer infomore infoinformations supplémentaires

Mutiara Banda is een gezellig guesthouse. Het wordt gerund door Abba en zijn vrouw die vloeiend Engels spreken. Ze hebben een mooie tuin met terras bij het guesthouse en de kamers zijn ruim en goed onderhouden.... meer infomore infoinformations supplémentaires

Het kleine en knusse guesthouse ligt direct aan de baai van Banda.
Zoals alle guesthouses op Banda is het eten overheerlijk!
Bij het guesthouse is een duikcentrum gevestigd.

Vanuit The Nutmeg tree kunnen alle denkbare excursies worden georganiseerd:
. Banda Besar met de nootmuskaat en kruidna... meer infomore infoinformations supplémentaires

Vita Guesthouse is een eenvoudig guesthouse. Het heeft een gezellig terras aan de baai met uitzicht op de Gunung Api vulkaan. Alan, de manager, kan u in het Engels een hoop vertellen over de Bandanezen en activiteiten in de omgeving. Let wel op dat u hier geen warm water tot uw beschikking heeft.... meer infomore infoinformations supplémentaires

Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat