• Rinjani
  • Lombok Cidomo Gili Trawangan
  • Perama resort
  • Manta dive
  • Senaru
  • Tetebatu

Gili duikstekken

Duiken bij de Gili's

Duiken bij de Gili's is voor zowel beginners als ervaren duikers beslist de moeite waard. Met meer dan 20 duikspots is er volop keuze.

Halik

Halik ligt ten noord-oosten van Trawangan; een steile helling die op 5m diepte begint en eindigt in een serie canyons in het diepere gedeelte. Deze site is perfect voor multilevel of drift duiken. Prachtige formaties van hard koraal vind je in het ondiepe water, met koraalduivels, fusiliers, wimpelvissen, murenen, Coral Groupers en bultkoppapegaaivissen (rond volle maan). Groene zeeschildpadden en Hawksbill schildpadden zijn letterlijk overal! Deep Halik, het dieper gedeelte van Halik rif is voor de meer ervaren duikers, hier kun je hele mooie zachte koralen vinden, veel soorten tandbaarzen, vleermuisvissen, trompetvissen, octopussen, wit- en zwartpuntrifhaaien, adelaarsroggen en soms kun je er ook Manta’s zien.

Hans reef

Hans Reef ligt aan de noordkant van Gili Air, het is een langzaam aflopend rif met witte zandbodem; koraal bommies van verschillende grootte en rotsen liggen verspreid over de site. De maximale diepte is hier 24m met een gemiddelde diepte van 14m; deze duikstek is geschikt voor alle certificatie niveaus. Hans Reef is een must voor macro fotografen of voor duikers die wat kleiner en vreemder onderwaterleven willen zien. Hans Reef heeft een brede selectie van jonge vissen zoals vleermuisvissen, maanvissen, koffervissen, voelsprietvissen, blad schorpioenvissen en als je goed kijkt, zie je ook vaak zeepaardjes, zwart gespikkelde murenen, pijpvissen, bidsprinkhaankreeften en verschillende naaktslakken.

Andy's Reef / Shark Point

Dit blijft een hele populaire duikstek dat je een grote diversiteit en overvloed aan onderwaterleven biedt in een enkele duik. Andy's Reef is een enorme open duiksite aan de westkant van de eilanden en toegankelijk voor alle duikniveaus certficaties. De duik start op een aflopend rif, met een serie van 3 ruggen en valleien (25m, 20m, 18m) parallel lopend met het vasteland en leidend naar dieper water, Shark Point (28m). Een gebied wat echt zijn naam verdient, dit is een buitengewone site om groter onderwaterleven te zien. Zeeschildpadden zie je bijna gegarandeerd in de ondiepere gedeeltes bij de zachte koralen. Wit- en zwartpuntrifhaaien, Jacks (caranx), barracuda’s, tonijn, trevally’s, maanvissen, snappers, tandbaarzen, vleermuisvissen, papegaaivissen, trekkervissen, kogelvissen, doktersvissen, blauw gespikkelde pijlstaartroggen, murenen en meer worden hier gewoonlijk gezien.

Takat Tunang

Dit rif ten Noord-westen van Lombok is pas sinds kort ontdekt en is zeker een bezoek waard. Takat Tunang is een diep rif voor de meer ervaren duiker, met een maximale diepte van 45m en een gemiddelde diepte van 35m. De duikstek is een wand drop off (150m) met overal een grote verscheidenheid aan ongerept koraal, hier worden gewoonlijk verschillende soorten haaien gespot en enorme scholen pelagische vissen, tonijn, trevally, barracuda, Jack (caranx) en grote snappers. Duikers eindigen hun duik op een koraalplateau op 20m. Hoewel je deze duik op lucht zou kunnen doen, raden we je aan deze duik te maken met verrijkte lucht (Nitrox) om de Takat Tunang wand optimaal te beleven.

Meno wall

Meno wall ligt aan de Noord-west kant van Gili Meno, het ondiepe gedeelte van de stek begint op 5m en daalt dan naar een zandbodem op 24m. Je vindt hier overal zachte koralen langs het rif en deze site biedt goede mogelijkheden om schidpadden, koraalduivels, soldatenvissen, clownvissen, tandbaarzen, sweetlips en snappers te spotten in vele soorten en grote hoeveelheden. Meno wall is een populaire stek voor nachtduiken en je ziet er gewoonlijk veel soorten schaaldieren, krabben, kreeften en verschillende rifgarnalen, evenals slapende schildpadden, bultkop-en andere grote papegaaivissen, jonge inktvis, schorpioenvissen, koraalduivels, murenen en Spaanse danseressen.

Good heart reef

Good heart reef ligt aan de oostkant van Gili Trawangan, op deze site kan er gedoken worden vanaf het land of met de boot. De maximale diepte is 20m en de gemiddelde diepte 15m, wat deze site ideaal maakt voor duikers van alle niveaus. Deze drift duik gaat over een zachtaflopende zandhelling met een assortiment van bommies (hoog-groeiende koraalstruiken)en tuinen met laag-groeiend koraal. Good Heart reef biedt je de mogelijkheid bommies en overhangende koraalformaties vol met soldaatvissen en bijlvissen te zien. Je zult ook veel groene zeeschildpadden zien en etende Hawksbill schildpadden. Je kunt witpuntrifhaaien, reuze Trevallies en scholen barracudas spotten langs de diepste gedeeltes van de duik site. Het ondiepe gedeelte van het rif is erg populair bij snorkelaars.

Sunset

De duikstek Sunset ligt op de zuidpunt van Trawangan, een langzaam aflopende helling beginnend op ongeveer 5 m die eindigt op ongeveer 22m, er is zelden stroming; absoluut een favoriet voor beginners. Een flink gedeelte van het rif wordt gekenmerkt door reuse treden van koraaltafels waaronder de vissen huizen. Enkele alleenstaande hard-koraal bommies en wat zachte koralen. Je kunt hier sweet Lips, tandbaarzen en snappers, maanvissen en verschillende soorten papegaaivissen spotten. De site eindigt op een zandbodem waar je standaard wit-en zwartpunthaaien, pijlstaartroggen, schildpadden ziet en tijdens het regenseizoen, wanneer het water rijk is aan plankton , met een beetje geluk ook nog manta’s langs ziet komen.

Simons reef

Simons reef ligt ten noorden van de 3 Gili eilanden, deze stek staat los van de riffen die dichterbij de Gili’s liggen. Simons Reef is voor ervaren duikers een prachtige site om koraal te bekijken, het rif bestaat uit canyons en massieve koraal heuvels die ongeveer als een soort figuur acht vorm oprijzen uit een zandbodem op 35m diepte. De gemiddelde diepte op deze duikstek is rond de 25m en het is de perfecte duik site voor duikers die Nitrox-duiken willen maken. De canyons zijn allemaal mooi gevormd en hebben een overvloed aan schitterende soorten koraal, zoals Acropora, ster en-hersenkoraal, hoornkoraal, plaatkoraal, om er maar wat te noemen. De koppen zelf zijn erg afgerond met holtes en overhangende formaties. De kanalen daartussen sluizen de stromingen, wat concentraties geeft van grote aantallen van grotere rif- en schoolvissoorten, zoals snappers, trevally’s, Jacks (tandbaarzen), geelstaart koningsvis en tonijn. Je ziet er gewoonlijk ook papegaaivissen, maanvissen, trekkervissen, sweetlips, inktvissen, octopus, wit-enzwartpuntrifhaaien. Houd je ogen goed open voor voor de indrukwekkende grote en gestreepte barracuda of een paar luipaard haaien.

Deep Turbo

Een andere interessante en populaire duikstek voor de ervaren duiker, Deep Turbo, heeft een witte zandbodem tussen grote zeeheuvels en koraal canyons. De maximale diepte is 32m en de gemiddelde diepte 25m. De zeeheuvels en canyon wanden zijn verschillend in grootte en bieden je een interessante verzameling van overhangen en uitstulpingen, alle bedekt met soorten harde en zachte koralen. Enorme koraalwaaiers en ander interessante koraalformaties zullen je van het begin tot het eind fascineren. Barracudas, tonijn, trekkervis, snapper en pijlstaartroggen kun je allemaal verwachten tijdens je duik en honderden tuin-aalen entertainen je op de zandbodem. Net zoals bij Simons Reef, kun je soms een paar luipaardhaaien en wit-en zwartpunthaaien spotten. Deep Turbo is nog steeds een favoriet, het rif en onderwaterleven hier maken de duik werkelijk fascinerend.

Meno Slope

Een drift duik langs Meno slope is gewoonlijk een plezierritje. Je laat je vallen in het kanaal tussen Gili Trawangan en Gili Meno en daalt naar de bodem van het aflopende rif op 22m. De gemiddelde diepte voor de rest van de duik is 16m, dus deze stek is geschikt voor alle certificatie niveaus. Bijna op het eind van deze duik site ga je het Bounty ponton wrak verkennen. De gezonken ponton is een grote intacte structuur op 12m diepte vol met interessant zeeleven en het wemelt er van scholen rifvissen. Op en rond de ponton vind je een variëteit aan schorpioenvissen en koraalduivels, evenals naaktslakken en de odd turtle. Langs het aflopend rif vind je een scala aan harde en zachte koralen met veel visleven waarmee je je niet zult vervelen. Het is heel gebruikelijk dat je hier adelaarsroggen, schildpadden, snappers, trekkervissen, murenen, ringslangplatstaarten, witpuntrifhaaien en reuze trevallies spot.