• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

noord Sumatra, west Java, zuid Sulawesi en Bali

Hoi Jan en Vera eindelijk een kort reisverslag namens ons vieren.

we zijn nu druk bezig met het maken van een fotoboek en de film, dat is op een fijne manier nagenieten van een prachtige reis.
alle vluchten zijn perfect verlopen (7) geen vertragingen voldoende been ruimte genoeg te eten en drinken en super lief personeel!
in Sumatra hadden we Erwin als onze chauffeur hij sprak erg moeilijk engels was ongeduldig en een wilde chauffeur, hebben onderweg ook een ongeluk gehad wat ons eigenlijk gezien zijn rijgedrag niet verbaasde, ook al kon hij op dat moment van het ongeval daar niets aan doen, het had slecht kunnen aflopen voor ons maar zijn er gelukkig met de schrik van af gekomen.
op Java hadden we een prima chauffeur (Ceppy) en als gids Gwen zei sprak Nederlands, een super gezellig en goede gids.
op Sulawesi hadden we ook een nederlands sprekende gids Gibson (helemaal blij) en de chauffeur Bada, allebei top!
nu op Bali hadden we een super kokkin en ook de chauffeur was prima maar dat weet je zelf ook wel haha de bungalow was top, aardige tuinman de locatie rustig maar wel afgelegen, wie rust wil zit er goed. weet niet of we nog een keer terug zouden gaan, houden toch wel meer van het toeristische gebied! vonden het ook erg jammer dat er vanwege de druppelende kraan geen bad vol kregen om ons daar in te ontspannen.

Sumatra en Sulawesi heeft ons hart gestolen Sumatra vanwege de prachtige natuur, de olifanten, de tubbing route met het diner onder de waterval super romantisch en natuurlijk de orang oetangs ik heb er zelfs 1 mogen aaien en ze heeft mijn hand vast gepakt helemaal verliefd ben ik! we hebben er 2 dames gezien met hun baby! en als klap op de vuurpijl de man wauw wat is deze groot en mooi! de route door de bergen naar Samosir is mooi maar erg wel erg lang! de ferry was een ervaring apart, het eiland zelf was ook erg gezellig. alhoewel als we de reis opnieuw zouden moeten doen dit gedeelte zouden overslaan!

Java: een eiland met 30 miljoen moslims, we werden dan ook elke dag gewekt door het gejank zelf 1 x 24 uur achter elkaar naar moeten luisteren (suikerfeest) De witte krater wauw wat mooi! zelfs de reis er heen door het aardbeien dorpje was leuk. helaas bleek de theeplantage volgens Gwen gesloten te zijn op maandag hier baalde we heel erg van, speciaal het boek gelezen en er niets van gezien dat vonden wij een zeer kwalijke zaak wat zeker niet had mogen gebeuren! in plaats daar van zijn we toch naar de muziekschool geweest wat overigens erg goed was en zeker de moeite waard! Gwen heeft het intree geld van de theeplantage verrekend.
de trein reis was lang genoeg en super mooi de mooiste rijst velden hebben we uit de trein gezien. de becak fiets tocht was super leuk en interessant al heel wat fiets tochten gedaan maar deze was erg leerzaam en iedereen is er zo gast vrij super! en dan de green canon prachtig, de boottocht die viel tegen maar is wel even wat anders als met de bus dus geen spijt!. de barbodur moet je gezien hebben, maar de Prammahan vonden wij persoonlijk mooier! het paleis van de sultan en het water paleis vreselijk! zonde van onze tijd de sigarenfabriek was interessant. ook de fiets tocht door yarkarta was erg leuk. s`avonds naar een ballet voorstelling waar we na minuten weg rende vreselijk na mijn idee mag je de mensen eerst wel vragen of ze er van houden we waren niet de enige die al snel de show verlieten! heeft een hoop geld gekost!

Sulawesi: jullie hadden ons aanbevolen om aan het strand (bara Beach Bungalow) 2 dagen te verblijven wij hebben gekozen voor 1 dag jullie hadden gelijk 2 had fijner geweest!! maar wat is toratja een indrukwekkend ervaring geweest deze vergeet ik de rest van mijn leven niet meer ik zeg tegen iedereen het is een horror eiland maar wij hadden het voor geen goud willen missen, de levens stijl van deze bevolking moet je wel respecteren, de manier van begraven de baby boom wauw we hebben alles gezien en mee gemaakt de markt, de slachtingen, de heropening van een graf om de overledene opnieuw aan te kleden, en natuurlijk de toratja grotten.

Bali: het eiland met de meeste Hindoesstanen, leuk om te zien al die tempels en offertjes, toen we bij de villa aankwamen konden we ons niet voorstellen dat het van binnen zo mooi zou zijn, we zijn daar helemaal aan onze rust gekomen, hoe heerlijk was het om elke dag gebruik gemaakt te hebben van de kokkin die heerlijk voor ons heeft gekookt! en de chauffeur die 1 dag ons naar de the best of buda fabriek heeft gereden, en naar de markt in ubud. nog een fiets tocht hebben gemaakt op de mountainbike en na de laatste excursie van dans (dezelfde als waar we eerder bij zijn weggelopen) en het eten aan het strand wat overgens niet te eten was (koud, verbrand, en droog) zijn we met een lege maag en een rot gevoel terug gereden naar de villa! de villa was top op het bad na deze kreeg je na 2 dagen de kraan open te laten staan niet gevuld en het doezen ging ook niet goed dat vond ik een min punt wat zeker om aandacht vraagt! en over de prijs van het ontbijt hebben we al contact gehad!

alles bij alles hebben wij een onvergetelijke reis gehad nogmaals bedankt daar voor: Kees, Carla, Johan en Hetty!