• Bromo
 • Duikvakanties Indonesië
 • Raja Ampat
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden

Reisverslag Indonesië

Sumatra - op zoek naar de Orang Pendek

Beste Vera,

Bedankt voor de e-mail. Eergisteren ben ik weer veilig en wel teruggekomen uit Indonesië. Een prachtige reis was het, met een bezoek aan de Borobodur bij zonsopkomst, uitzicht op een kleine vulkaanuitbarsting, wandelen door de rijstvelden, en duiken naar een scheepswrak bij Bali. Het kon allemaal niet mooier.

Het door Merapi verzorgde deel van de reis, de week op Sumatra, was helemaal geslaagd. Tot mijn aangename verrassing "leven" de verhalen van de mythische Orang Pendek volop, en zelfs de gids Deddy had eigen verhalen hierover te vertellen. Men was er zelfs heel optimistisch over dat we er nog eentje zouden kunnen tegenkomen (wat niet zo was, maar bracht het allemaal wel mooi dichtbij). De trekking op onze eerste dag, bij aankomst in Kersik Tuo, hebben we ter plaatse geannuleerd omdat het na een vliegtuigvlucht en een autoreis van zes uur toch iets teveel van het goede was. We hadden toch ook al onze ogen uitgekeken tijdens het rijden. De volgende dag begon de tweedaagse trekking door het zogenaamde "leefgebied" en we keken weer onze ogen uit. Ook was er een kleine trekking door een nabijgelegen moeras. De tweede dag zouden we met een grote omweg via Danau Bento terug naar de guesthouse, maar een van onze twee plaatselijke gidsen was ziek. Dat wilden we hem dus niet aandoen, en daarom gingen we gewoon dezelfde route terug. De tweedaagse trekking van zo'n twaalf uur lang klimmen en struikelen door het afgelegen oerwoud was helemaal geslaagd. Hoogtepunten waren dat we een siamang zagen slingeren in de bomen en dat we over een omgevallen boom moesten klimmen om over een kloof van zo'n zes meter diep te komen. Later die dag kwamen we weer bij de guesthouse, fristen we op en verzorgden we de tientallen bloedzuigerwonden. Daarna vertrokken we naar Sungai Penuh om de plaatselijke Dally Sandradiputra te ontmoeten, die naar eigen zeggen jarenlang meerdere sporen heeft verzameld en ook een boek heeft geschreven over het onderwerp. Met wat geluk zouden we ook Debbie Martyr spreken, maar die was nog altijd niet happig of erg geïnteresseerd in wat voor contact met wie dan ook. Toen bleek dat de eigenaar van Subandi Homestay, meneer Subandi, haar nog kende van lang geleden. Hij wist haar wel te vinden en zou met ons meereizen. Met Dally heb ik wat informatie uitwisseld, en ik kocht zijn boek en een gipsafgietsel van een Pendek voetspoor. Daarna wist mr Subandi ons bij Debbie te brengen. Ze is dus zeker wat mensschuw maar toch heel gastvrij, behulpzaam, geïnteresseerd en zei dat ze wat netter en beleefder had moeten zijn. We hebben mooi allerlei nuttige informatie kunnen uitwisselen en ze heeft haar kijk gegeven op een en ander. De voetafdruk die ik had gekocht zag er volgens haar wel uit zoals het eruit zou moeten zien. En wat bleek, zij had zelf ook meerdere gipsafgietsels van sporen gehad, maar als huisdier heeft zij een luipaardwelp en die had een keer haar boekenkast omgegooid met al die sporen erin. Oeps..

Hoe dan ook, alles was helemaal geslaagd! In de bijlage enkele impressies. Mag ik vragen om de contactgegevens van de gids die wij toen hadden? Ik heb alleen nog zijn naam, Deddy, maar e-mailadres of telefoonnummer kan ik niet terugvinden.

Binnenkort wil ik graag een goede recensie opsturen van het fantastische maatwerk van u en reisbureau Merapi!

Met vriendelijke groet,

Henk


Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat