• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Thailand

Rondreis Thailand

Kort reisverslag Thailand.
Met z’n viertjes hebben we in februari 2016 een speciaal op onze wensen toegesneden reis door (een deel van) Thailand gemaakt.
Om te beginnen bleek alles prima georganiseerd. Overal stond iemand klaar om ons op te pikken en weer ergens heen te brengen.
Ook de gidsen waarmee we hebben gereisd of een kortere tocht hebben gemaakt, waren vriendelijk en voorkomend en deskundig.
We zijn gestart met 3 dagen Bangkok. Een aanrader. Veel te zien. Een grote en heel drukke stad, maar op de een of andere manier lukt het de 12 miljoen bewoners om zonder veel kleerscheuren lopend en fietsend en met de tuk tuk of auto of taxi, bus en vrachtauto’s zicht te verplaatsen. We zagen nergens ruzie en geen enkel ongeluk!. Dat moet de invloed van het boeddhisme zijn.
Ga zeker naar het koninklijk paleis, en de What Po. Maak een tocht over de rivier en de kanalen. Eet op straat, loop door China Town. We hadden moeiteloos nog een paar dagen door kunnen brengen in deze stad. Ga als het kan ook naar de floating Market, die buiten de stad (je vaart er heen en die tocht is ook leuk), de Damnoen Saduah. Toeristisch en toch ook leuk en kleurrijk.
Hierna hebben we Bridge on the River Kwai bezocht, de plek waar het allemaal speelde; met een daar nog overheen lopende trein gaan we een stukje mee. En we bezoeken een aandoenlijk museum over de verschrikkingen van de te werk gestelde gevangenen(overigens 200.000 Aziaten versus 11 duizend niet Aziaten, waaronder Hollanders). Dit bezoek en het bezoek aan Hell Fire’s pass heeft ons echt getroffen. Een must voor de Thailand bezoeker.
Van een andere orde maar erg leuk was het verblijf in een hotel op het water (de rivier). Zonder elektriciteit en wifi kan je prettig leven blijkt. Het draftend zwemmen in de sterk stromende River Kwai was een happening.
Na dit historisch bezoek gaan we naar een ander historische plek, Ayutthaya, de oude hoofdstad. In de overgebleven tempelcomplexen is nog goed terug te zien hoe rijk en belangrijk die stad ooit was, in de 15e – 18e eeuw. Helaas veelvuldig aangevallen en vernield door de Birmezen. De architectuur is geheel anders dan in Bangkok, meer vanuit Hindoeisme geïnspireerd. We vinden het prachtig, evenals het nu nog bestaande en minder oude maar fraaie zomerpaleiscomplex. Zeker gaan bekijken.
Wat ons betreft kan je dan onze volgende bestemming , Khao Yai National Park overslaan. Ja, er staan mooie eeuwen oude bomen, majestueus. Maar dan heb je ook alles wel gehad. En het was er bitterkoud (voor tropen bergrippen dan). We hebben niets maar dan ook niets gezien van alles wat in de gidsen beschreven staan aan flora en fauna.
De nachttrein naar het zuiden (eerste klas) was prima. En Suratthani waar we dan heen gaan is een veel aardiger gebied, veel meer de tropen die ons voor ogen staat, wat planten en bloemen en dieren betreft.
We logeren er op een leuk resort (met comfortabele boomhutten) , waar we een zeer prettige gastvrouw treffen, Karen uit Schotland. We maken er echt leuke excursies, voor ons behoorlijk pittig en avontuurlijk. Veel klimmen en klauteren om de Rafflesia bloeiend te zien (zeldzaam en toevallig). Maar ook een uren durende tocht in zwempak door de jungle (nadat je eerst een uur in een busje en nog een uur in een boot hebt gezeten om over een kunstmatig meer naar een bamboevlotten complex te gaan, van waaraf dan die grotten tocht wordt geregeld) om uiteindelijk door een 900 meter lange grot te gaan, in het donker (met een lampje op je hoofd), wadend door water (tot aan je nek!) en klauterend over stenen. Allemaal heel erg prachtig en indrukwekkend. Ook de meer comfortabele kayak tocht (met een Thai aan het stuur en aan de stok), langs Kars gebergte is fraai.
Wij zijn onze reis geëindigd in Koh Tao, een van de 3 daar liggende eilanden. Dit onderdeel was achteraf niet aan ons besteed. Deze eilanden zijn enorm toeristisch. Je kunt er zeker goed relaxen en de duikers komen er geloof ik goed aan hun trekken. Misschien wreekt zich onze leeftijd (het eiland heeft heel veel jonge bezoekers) en/of het feit dat we in Bali en Bonaire meer verwend zijn met de onderwater wereld dan hier te halen valt.
Wat ons vooral aan de reis is bijgebleven is de cultuur van dit land, meer dan de natuur (in vergelijking met landen als Indonesië, Costa Rica, Suriname, en Tanzania, waar we al geweest zijn), de vriendelijkheid van de bevolking (het Boeddhisme), en het lekkere eten. En nogmaals, deze reis was tip top geregeld en verzorgd door Merapi.