• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Rondreis Java (single)

Review Rondreis Java 25-10-2023 t/m 03-11-2023
Privé auto met chauffeur vanaf Jakarta tot aan vertrek in Surabaya 25-10-2023 t/m 03-11-2023
⦁ 1 x : Busje of auto o.b.v. max. 2 personen
Fijne luxe wagen, Yogi is een vaardige, veilige en leuke chauffeur die uitstekend engels sprak en ook goede suggesties had. Hielp ook mee met inchecken en zorgde dat ook op de momenten dat ik door een andere wagen werd opgehaald het helemaal duidelijk was. Top!

Jakarta-Bogor
De botanische tuin in Bogor bezocht, zeker de moeite waard hoewel er veel in onderhoud/aanbouw was. Was er niet erg druk. Basic horecagelegenheid. En o jee wat was het warm

New Mirah - Bogor 25-10-2023 t/m 26-10-2023
⦁ 1 x Kamertype: New Deluxe room
⦁ 1 x Verzorging: Logies & Ontbijt
Prima hotelkamer, het ontbijt vond ik zeer matig (maar ik kwam net uit Pullman Jakarta dus dat zet een wat andere standaard), rommelig en een beetje smoezelige tafels, koffie was niet te doen maar dan wel een apart koffiebarretje waar ze wel goede koffie hadden. Fijne kamer wel. De wastafel liep niet door en daar kwam meteen iemand voor om het te fixen.
Volop eetgelegenheden in de buurt dus verder niet gegeten in het hotel.

De autorit van Bogor naar Bandung leidde over een paar hele mooie wegen langs theeplantages met prachtige uitzichten. Dat weet men, dus langs de wegen is het dichtbebouwd met cafes en restaurantjes met terrassen aan de achterkant. Het maakt niet zoveel uit waar je stopt, ze zijn allemaal min of meer hetzelfde. Veel interessante huisjes langsde weg, van koloniaal tot schuurtje.

Prama Grand Preanger - Bandung 26-10-2023 t/m 29-10-2023
⦁ 1 x Kamertype: Executive kamer
⦁ 1 x Verzorging: Logies & Ontbijt
Goed hotel, mooie ruime suite. Het ontbijt is vrij uitgebreid maar de ruimte wat rommelig en het was er erg druk. Hotel heeft een heerlijk zwembad en een bar waar je ook uitstekend kan eten, met live entertainment. Het ligt om de hoek van de fameuze Braga street vol met restaurants en bars en er lopen raar verkleedde mensen rond . Het verkeer in Bandung is een drama (druk!!) ook door die Braga Street waar je nauwelijks kan oversteken en dus de hele tijd in de uitlaatgassen zit.

Ochtend fietsen in Bandung en in de namiddag naar de Angklungschool
Bandung 27-10-2023
De fietstocht moest ik een beetje bijsturen, we stopten al na een paar honderd meter om het Post museum in te gaan en toen wilde de gids door naar het volgende museum 500 meter verderop. Omdat ik niet goed loop wilde ik fietsen, en dus niet door musea lopen. Dat was gelukkig makkelijk aan te passen en vervolgens hebben we echt lekker door de wijk(en) gefietst,ik geloof dat de gids meer vermoeid was dan ik haha. De straten zijn uitermate geschikt voor het fietsen want goede wegen en voornamlijk vlak, maar het verkeer blijft een uitdaging. We fietsten op mountainbikes, maar dat had ook op een gewone fiets gekund
Yogi had me ook nog naar een lunchcafe ergens aan de rand van de stad gebracht, zoiets was ook leuk - zeker op de momenten dat je gek wordt van het verkeer.

Angklungschool: absoluut een hoogtepunt, schattige kindertjes, als publiek mag je leuk meedoen. Uitgebreide voorstelling van anderhalf uur ofzo.Het was erg druk maar ik was de enige europeaan en met 3 japanners maakte dat 4 buitenlanders op verder alleen indonesiers.
De theeplantage was vrij ‘leeg’ want er was uitgebreid gesnoeid. Daar was eigenlijk niet zoveel aan, op de rit naar Bandung toe al mooie plantages gezien en ook ergens met geweldig uitzicht koffie gedroknen.
Wat wel leuk was (en weer idee van Yogi) was het Orchid Forest. Daar een mooi stuk gewandeld (weer, ondanks zere voet) en zelfs met de kabelbaan geweest. (tweede foto is van een pingpongballenkunstwerk)

Met de trein van Bandung naar Yogyakarta 29-10-2023
⦁ 1 x Stoel: Treinzitplaats Executive class (tickets worden ter plaatse afgegeven)
Wat een prachtige rit, absoluut een aanrader. Geweldige uitzichten. Service in de trein is top qua eten en drinken, neem wel voor de zekerheid je eigen cappucino mee want die hebben ze niet (altijd) maar dan kan je wel een beker en warm water krijgen en maken ze m voor je en krijg je zelfs je niet gebruikte oploskoffie of theezakje mee.

Phoenix Mercure - Yogyakarta 29-10-2023 t/m 01-11-2023
⦁ 1 x Kamertype: Deluxe kamer
⦁ 1 x Verzorging: Logies & Ontbijt
Stijlvol hotel met uitstekende keuken en een heel fijn zwembad. Mezelf extra verwend met een pedicure. Ik heb in het hotel gegeten, want waarom zou je door warme drukke straten lopen terwijl je ook heerlijk in de binnentuin bij de fontein kan zitten en van een prima maal genieten (pas op: een glas wijn is buitenproportioneel duur). Ook super mooie kamer met eigen theestel en balkonnetje (niet gebruikt, ik had geen uitzicht, maar verblijf bij het zwembad maakte dat ruimschoots goed).

Borobodur sunrise. Het was er vrij rustig en dat was heerlijk. Het was nogal bewolkt dus niet het spektakel wat het kan zijn (op youtube te zien) maar zeker de moeite waard. Daarna de tempel bezocht. Ik had een prive gids die best goed nederlands sprak en dat maakte het een stuk leuker. Het was wel erg warm die dag.
Prambanan Temple Ook hier een prive gids gehad. Was zeker de moeite waard en veel informatie gekregen.

Fietstocht door dorpje met bezoeken aan woningen waar op traditionale wijze dingn gemaakt werden. Dit was echt heel leuk en interessant om te zien hoe ze dus die lekkere emping maken. De gids deed het erg goed, de fietsen waren oma-fietsen maar een mountainbike was hier meer op zijn plaats geweest. Ik had een prive tour want de groep die ook zou komen was in zn geheel ziek geworde

Met de trein van Yogyakarta richting Bromo 01-11-2023
⦁ 1 x Stoel: Treinzitplaats Executive class (tickets worden ter plaatse afgegeven)
Trein was veel vlotter dan met de auto en comfortabel gereisd, Het uitzicht iets minder spectaculair dan bij de vorige treinreis.
De autorit vanaf het station naar Bromo was een stuk langer dan gedacht. Het laatste stuk in de bergen is absoluut prachtig.

Lava View - Bromo 01-11-2023 t/m 02-11-2023
⦁ 1 x Kamertype: Bungalow
⦁ 1 x Verzorging: Logies & Ontbijt
Ik zat aan de achterzijde met een geweldig uitzicht op de bergen. Aan de voorkant van het hotel heb je vrij uitizicht op de vulkaan. Het was er een stuk koeler dan in Yogjakarta (haha ‘lsechts’ 18 graden ofzo) en dus liepen er mensen rond om je een warme muts te verkopen.

Het uitje naar het uitzichtpunt om de zonsopkomst te zien is nogal een toeristending. De jeep is eigenlijk niet echt nodig, behalve voor het gedeelte op het woestijdzand. Dan is er niet alleen jouw jeep maar nog een paar honderd andere en is het nogal een circus.
Je wordt op het uitzichtpunt achtervolgd door mensen die je een dekentje of een muts willen verkopen. Ik was warm genoeg gekleed en werd er een beetje daas van, ook van de zaklampen in je gezicht en de selfiemakers met flitser
Het uitzicht is uiteraard prachtig! (geen goede foto gemaakt, maar er staan er een miljoen op internet )
Na de zonsopkomst weer in colonne jeeps richting voet van de vulkaan. Daar moet je het laatste stuk lopend of te paard. Daar iets van 100 x No Thanks op gezegd want vond ik toch wel zielig voor die kleine paardjes als ze mij moeten dragen.
Ik heb gelopen, maar niet beklommen want last van voet.
Daarna brengt de jeep je terug naar het hotel voor ontbijt (vrij basic maar wel goed, aleen te veel vliegen, ik weet niet of dat altijd zo is daar).
Als ik het nog eens over kan doen blijft ik lekker bij dat prachtige hotel met het geweldige uitzicht en zie de zon daar wel opkomen met een lekkere cappucino erbij.

Majapahit - Surabaya 02-11-2023 t/m 03-11-2023
⦁ 1 x Kamertype: Garden kamer
⦁ 1 x Verzorging: Logies & Ontbijt
Zonder twijfel het mooiste hotel van de hele reis met tevens een geweldig zwembad en heerlijk restaurant. Absoluut genoten zelfs al was het maar1 nachtje. Niks van Surabaya gezien want het hotel was al genieten genoeg.

Treinreis Surabya - Jakarta - transfer in Jakarta 03-11-2023
⦁ 1 x Stoel: Treinzitplaats Executive class (tickets worden ter plaatse afgegeven)
Prima als vervoer maar weinig aan, erg vlak en leek veel op nederland met veel velden enzo. Wel leuk om dan ineens de zee aan de noordkant te zien.

Mercure Batavia - Jakarta 03-11-2023 t/m 04-11-2023
⦁ 1 x Kamertype: Superior kamer
⦁ 1 x Verzorging: Logies & Ontbijt
Het hotel heeft een goed ontbijt, uitgebreid en wordt netjes bijgehouden. De kamer is vrij standaard maar wel goed.
Het sterkste punt is dat het vlakbij het Batavia Cafe ligt (waar ik uitstekend heb gegeten)

Eindconclusie
Het was een mooie reis in ik heb Java beter leren kennen. Het gegeven van je eigen chauffeur in combinatie met de prive rondleidingen maakte dat ik me erg luxueus voelde. Het was niet zo’n ‘groene’ reis (vergeleken met hoe ik het meestal doe) vooral vanwege de vele autokilometers. Maar het is wel ook eens lekker dat alles al geregeld is en je nergens over na hoeft te denken.
Java is zeker de moeite waard om rond te reizen. Of ik het nog eens doe? Toch wel gemerkt dat tropische temperaturen niet mijn ding zijn...... volgende rondreis ergens waar het koeler is