• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Rondreis Java-Bali met roots in Cepu (Java)

Beste Flip,

Terima kasih, dank je wel!!

We hebben een erg mooie reis gehad en dat kwam zeker mede door de prima organisatie en de bekwame chauffeurs en gidsen.
De onvolkomenheden waar je het over hebt werden direct opgepakt en wat ons betreft prima opgelost, complimenten daarvoor!

Helaas hebben we op dag 5 en 6 het programma wat aan moeten passen vanwege een collectief opgelopen voedselvergiftiging, maar dit werd prima opgepakt door gids Wawan Setiawan die ons toen begeleidde. Hij zorgde voor een arts, hield goed rekening met de omstandigheden en overlegde op een prettige en zorgzame manier over de aanpassing in het programma. Helaas kon hij niet verder met ons mee vanwege andere verplichtingen maar zorgde voor een goede overdracht en stelde de nieuwe gids Erwin voor die het vanaf dag 7 prima overnam.
De chauffeur, Agung, bleef de gehele periode tot Kalibaru en was een topper, reed ons heel soepel en veilig door het verkeer en was ook nog eens erg aardig.
Ook het vervoer, de accommodaties en de activiteiten na Kalibaru waren prima geregeld.

De snorkeltocht op Lembongan werd alsnog geregeld maar was helaas wel een tegenvaller.
De dagtocht bleek een tocht van 2,5 uur naar 3 plekken, waarvan 2 om manta's te spotten. Inderdaad werd er een gezien door 2 van ons, maar tussen tientallen andere gassende boten en hordes toeristen en dat voelde vreselijk. Op de andere plek, Christal Bay was het nog wat rustiger maar viel het eerlijk gezegd toch wat tegen met de kleur koraal en kleur/hoeveelheid vissen. Daarna ging het met spoed weer terug naar de haven, Gamat Bay en Toya Pakey? Toen we al weer 2 uur in het hotel waren kwam er iemand die aangaf dat we eigenlijk nog een lunch ( nasi/fruit etc ) hadden moeten krijgen en of we die alsnog als een pakket wilde hebben. Omdat we zelf ondertussen al iets hadden gegeten, hebben we dat vriendelijk afgeslagen.
We hadden ons van deze dagtocht nav de beschrijving toch iets anders voorgesteld, maar weet niet of dat realistisch is?
Gelukkig hadden we vanuit Nusabay Menjangan al een vroege snorkeltocht naar Menjangan eiland gemaakt. Daar hebben we met z'n vieren prima begeleid door een gids 2 mooie tochten van 45 minuten gemaakt, waarbij de boot ons verderop weer oppikte. Tussendoor werd gepauzeerd met drinken en vers fruit op het eiland. Ook hier waren andere toeristen, maar de sfeer was veel relaxter en wij waren weer weg voor de grote drukte ( voordeel van verblijf in Nusabay )

Wat betreft de sporen:
Voor Dewi en Tjerk was het een bijzonder mooie kennismaking met de roots van Chris en de gevarieerdheid van Java en Bali.
Het familiehuis dat wij in 1986 nog in Surabaya hebben bezocht was helaas afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw, de omgeving was nog wel herkenbaar en gaf een beeld.
Het bezoek aan Cepu was een voltreffer!!
We kwamen bij de golfbaan in de buitenwijk waar het huis moest liggen. De golfbaan was er nog ( nu educatiepark waarin ook oude verwijzingen naar de olieindustrie ) en bij het rondvragen door Erwin werden oude foto's herkend en zelfs iemand gevonden die het huis kende en er een aantal jaren tot 2000 had gewoond met zijn ouders, omdat zijn vader destijds bij de BPM werkte. Hij bracht ons er naar toe en vertelde trots.
Via de buren ( passen op het huis dat nu in bezit is van een tandarts uit Jakarta ) konden we zelfs binnen rondkijken. Chris herkende het niet meer, maar het was zeker een emotionele ervaring.
Op het nabijgelegen kerkhof ( katholiek en islam ) bij de katholieke kerk aan het eind van de straat ( beschreven door Chris zijn zus ) hebben we nog gezocht naar een grafsteen van zijn broertje en zusje, maar niet gevonden. Beheerder gaf aan geen registratie uit die tijd te hebben en dat graven geruimd werden als er niet meer voor betaald wordt.
Iedereen was erg behulpzaam, en wilde juist met ons op de foto, zelfs de familie van het eenvoudige, schone hotel. Er was geen andere toerist te bekennen in Cepu en dat voelde ook echt bijzonder.

Kortom, we hebben genoten van een mooie reis en zijn erg tevreden over de manier waarop jullie dit hebben georganiseerd voor ons.
Voor een volgende reis naar dit deel van de wereld ( zouden best nog wel andere eilanden willen bezoeken op deze zeer prettige manier ) wenden we ons zeker weer tot jullie. We blijven ook graag de nieuwsbrief ontvangen voor inspiratie, bv Komodo/Flores maar ook Kalimantan wekte onze interesse al.

Nogmaals onze hartelijke dank