• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Rondreis 22 dagen Avontuurlijk en cultureel Sumatra, Java en Bali

Wat een gave drie weken waren dit! Voor ons de eerste ervaring buiten Europa en met een ontwikkelingsland. De volgorde van de bouwstenen vond ik echt top: in Sumatra zie je echt wat je zou verwachten van een ontwikkelingsland. Via Java en Bali zie je dat het steeds beter wordt (of dat ook echt zo is, is soms lastig te zeggen) en ook meer toeristen.
Ik vond het een goed programma: veel reizen, en dat is onderdeel van het geheel. Verschillende voertuigen verschillende chauffeurs, soms met gids soms zonder gids. Allemaal top-professionals waarover ik alleen maar positief kan zijn.
De onderneming naar Sukamade vond ik wel vermoeiend: je moet er wat voor overhebben om de schildpadden zo te zien. Ik vond het wel mooi: je ziet hoe kwetsbaar de natuur is, wat de invloed van het menselijk handelen is. Zet je echt aan het denken.
Kinderen en Tamara hadden liever meer rustdagen tussendoor gehad, het was wat te druk. Tam had dit programma liever over 4 weken gehad ipv 3 weken.
Ik zou ook liever 4 weken gegaan zijn, maar dat heeft zeker invloed op de prijs: meer overnachtingen en ook de chauffeur en gidsen heb je dan 7 dg langer. Maar ik zou meer gaan doen: zonde om 7 dagen niks te doen als je daar bent!!!
We kwamen een keer of 3 in het donker aan en dat is wat lastiger ‘landen’. Je moet dan eigenlijk meteen door met eten. Het is wel begrijpelijk allemaal. Het verkeer is gewoon druk en als het net wel in een dag te doen is, waarom dan 2 dagen uittrekken. Ik zou de reis iedereen aanbevelen maar door de intensiteit zit er wel een max leeftijd aan denk ik.
Mbt informatie: in je eerste aanbieding per mail heb je de link gestuurd naar de persoonlijke pagina. Daar heb ik overeen gelezen. Door instellingen van mijn mail programma zie ik oude mails niet/ slecht terug. Hierdoor heb ik tot 1 week voor vertrek, toen ik me hardop aan tamara afvroeg of we niet meer info nodig hadden, niet op die persoonlijke pagina gekeken. Geen verwijt naar jullie, vooral naar mezelf.

Tangkahan
We kwamen laat in Tangkahan omdat we eerst een fietstour bij bukit lewang hebben gedaan. Was heel leuk. Amateuristisch, zeker ivm djogja, maar leuk. Het was op zondag, de beloofde bezoekjes onderweg naar palmoliefabriek en suikerfabriek lukte niet. En we hebben vast wel wat te veel betaald (op zich geen probleem, eigen verantwoordelijkheid).
Hierdoor in tangkahan, eigenlijk te weinig tijd voor het programma. Op dag van aankomst konden we niet meer naar de olifanten dus alles op de volgende dag doen. Hierdoor einde dag pas om half 8 pas weer terug in deli river medan.
Tubing half gedaan en een aparte lift terug moeten nemen hierdoor.
Suggestie van Ruslan voor de fietstiocht was tof maar mss zag hij de consequentie op het programma niet.

Amata borobudur resort
We kwamen helaas in het donker aan en hebben daardoor niet veel meegekregen van het resort, volgende ochtend vroeg weg. Volgens de omschrijving van de link zouden we een bungalow krijgen en niet de kamer van het hoofdgebouw. We zaten wel in het hoofdgebouw, dan denk je dat je minder krijgt dan beloofd. Ik denk niet dat het zo is, was allemaal prima. Het hoofdgebouw zag er vrij nieuw uit. De bungalows niet.
We hebben de volgende ochtend een mooi ontbijt gehad met zicht op de tempel!

Pemuteran: Taman Selini
Mooie lodges, mooi terrein, direct aan het strand.
Bij het uitchecken kreeg ik allemaal toeslagen voor het ontbijt: incl ontbijt betekent het intercontinental ontbijt. Je krijgt gewoon de menu kaart en als je een American of indonesisch ontbijt besteld, moet je dus bijbetalen zonder dat je er erg in hebt. 30kper ontbijt per persoon per dag. We zaten er 4 dagen dus ca 500k meer. Is niet veel maar 2x zoveel volgens mij dan het standaard onbijt. Het standard ontbijt was een pannekoek met wat fruit. Dat is natuurlijk te weinig voor ons.
Visa betalen: 3% extra. Normaal is het 0 of 2. Ik heb aangegeven geen fooi te willen betalen vanwege het bijbetalen van het ontbijt.
De reisagent had per mail aangegeven dat we 10 uur opgehaald Zouden worden. De receptie heeft die mail niet gezien. De volgende dag pas, toen ik de reisagent heb laten bellen door de receptie.

Duiken in pemuteran:
We hadden de theorie voor de PADI vooraf in Nederland door moeten nemen. Is ons onvoldoende duidelijk gemaakt. De duikschool heeft de filmpjes niet vooraf doorgestuurd. Dat waren filmpjes te bereiken via haar google.drive. Ze had ons wel bij padi.com aangemeld: de jongens en ik hebben hierover een mail ontvangen in februari maar ik kon hier niet uit opmaken dat je al wat moest doen van te voren. 1dg vooraf kregen we in het hotel een slechte brief.
Hierdoor waren het 3 hele drukke dagen: na een volle dag moesten we in de avond aan de slag met theorie. Zelfs tijdens de lunch.
Er was een alternatief, nl een kleiner programma doen, en dan een padi zonder open water brevet halen. Dat wilden we niet, dus hebben we de lat gewoon hoog gelegd.
Duikschool heeft het wel goed gemaakt; 3e dag hebben we op een mooie locatie, Menjangan, gedoken, half uur varen met boot, 4 man personeel voor ons alleen. Met lunch. Omdat Jonathan de Padi heeft afgebroken na 1 dag (ziek en geen zin in de theorie) en vanwege het misverstand hebben we geen kosten hiervoor gekregen (ze had het eerder over toegang park 4x 250K en snorkelen voor Tam en J 2x 400).
Ik weet niet of die filmpjes via jullie of direct via de duikschool naar ons moesten gaan maar voor jullie wel goed te weten dat het hard werken is, een open dive padi in 3 dagen. Je moet echt vooraf aan de slag en dan nog denk ik dat het veel is. De vrouw van de duikschool beweerde dat 12 jarigen het ook deden zonder voorbereiding maar ik kan me dat niet echt voorstellen. Als die mail van Padi nu echt een oproep is ter voorbereiding, dan zou je toch een reminder moeten verwachten van de duikschool.
Verder over de duikschool niets dan goeds: de vrouw, Karin, was heel erg aardig en dacht goed mee mbt de situatie. Instructeur Edy ook. Hij deed het super en vond het ook leuk om te doen.

Flip, ik vond het echt fantastisch en de rest van de fam ook. Boven verwachting en ik denk dat we wel vaker dit soort reizen zullen gaan maken door deze ervaring.
Ook de mindset/ houding van Indonesiërs was opvallend positief. Echt heerlijk en ik denk dat wij daarvan kunnen leren. De vrije dag in Ubud hebben we bijvoorbeeld 2 scooters gehuurd en door het chaotisch verkeer gereden, ca 100km, rondom Ubud en naar het zwarte strand bij Keramas. Hoe iedereen voorrang krijgt in plaats van neemt zoals in Nederland, maakt dat je gewoon met de flow kunt meerijden zonder stress. Echt fantastisch. Scooters gehuurd aan de overkant vd straat van het hotel. Was echt prima!