• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Molukken groespreis maart 2024

Selamat sore Flip,

Het was een geweldige mooie reis! De vier eilanden zijn een goede combinatie om in drie weken te zien/ontdekken. Een dag langer (3 nachten ipv 2) zou helemaal ideaal zijn geweest…Wij hadden een gezellig klein groepje: Mirjam kende ik al en met Lucie hadden wij ook een goede klik. En Glen was, wat je had gezegd, een topgids! We hadden trouwens meer maaltijden inclusief dan we vantevoren wisten (positief): Banda half pension en ook Saparua half pension.

Ook is Ambon telkens een goede uitvalsbasis voor de andere eilanden met variatie van excursies: noordelijke schiereiland, citytour en zuidelijk schiereiland. Eerste twee dagen Awi als chauffeur en Helmi laatste paar dagen. Allebei heel vriendelijk en ze reden relaxt.

Glen was dus een supergoede gids: veel kennis van geschiedenis, cultuur, tradities, natuur en we hebben veel met hem gelachen. Hij wilde ons veel laten zien van de Molukken en ook laten proeven (zoals rujac, fruit, etc). Telkens was hij erg enthousiast en ook was hij bezorgde gids. Als iemand even andere kant liep op een markt dan hield hij het goed in de gaten ????. Lucie had op Seram haar teen flink bezeerd (vrijdag in NL hoorde ze gebroken) bij het uitstappen van boot op de steiger: hij had snel gehandeld, verpleger van Sawai laten komen op de steiger. Op Ambon nog met haar naar ziekenhuis gegaan voor check.

Daarnaast heeft hij de wijzigingen goed opgelost: public boat had motorpech, zodat wij met fast ferry naar Banda moesten. Persoonlijk was ik erg blij ivm geen nacht aan boord (slechte slaper). We moesten wel 1 dag eerder terug naar Ambon doordat fast ferry plots zondagochtend vroeg vertrok (ipv maandag).
Hierdoor 1 extra nacht Saparua, wat hij eerst met ons had besproken. Was prima oplossing.

Hotels op Ambon:
Maluku Resort was netjes, schoon, zeer vriendelijk personeel, mooi zwembad (geen goede ligbedden). Minpunt: restaurant ging om 18.00 uur dicht, zodat we (na excursie) altijd te laat waren. Langs hele drukke weg naar twee warungs; 1 met alleen saté en rijst en de ander iets meer variatie. Een derde warung was heel goed, maar alleen met lunch open.
In de Ambon city hadden wij 1 nacht een hotel (Santiki) wat prima was (langer hoefde ook niet in drukke stad).
The Natsepa Resort:
De laatste twee nachten van onze reis had Glen geregeld dat wij in the natsepa resort kwamen ipv Maluku resort. Dat was een leuke verrassing, want dit resort was een perfect einde! Dit zou ik in de reisroute van de bestaande reis ook aanpassen (wellicht met toeslag). Na zo’n intensieve reis is een wat luxer hotel wel ideaal om te eindigen. En 3 nachten ipv 2 nachten.

Banda:
Maulana hotel, gastvrij, mooie locatie, ruime kamer, heerlijk eten. Ontvangst met hapjes en drankjes.
Ideaal voor de bootexcursies. Ceasar, lokale agent, hadden wij nog even ontmoet.
Vikram maakte trouwens foto’s tijdens onze excursies. Op Google heb ik ze gezien: ik ga ervan uit dat deze (waar wij op staan) niet zomaar gebruikt worden op website etc. Wij hebben overigens zelf mooiere foto’s gemaakt…
Excursie Banda besar: leuk met ojeks, perk/plantagebezoek met uitleg. Ook nog Ten Broeke perk bezocht. In de middag bij gunung api gesnorkeld. Beklimming Api raadde Glen af, want het is niet een makkelijke klim. Overigens hadden wij meer zin in snorkelen.
Volgende dag: excursie op twee snorkelplekken. Eerste bij Banda besar. Bij pula pisang het mooist qua koraal en vissen.

Seram:
Seram was voor mij verrassend mooi! De tocht van Ambon naar Seram was erg afwisselend. Heerlijke lunch onderweg, goede chauffeur, boottocht naar Sawai was ontzettend mooi. En verblijf in Lisar guesthouse in Sawai was top (boven een aquarium), gastvrij, goed eten, mooi authentiek vissersdorp, muzikale afsluiting. Glen had nl wat mannen opgetrommeld om voor ons te spelen.
Zelf werd ik in de nacht wakker van ‘sahur’: ook bijzonder om dit te zien en te horen…
Ora beach was ideale plek voor snorkelen en lunchpicknick. Ze zijn dit resort nog aan het opknappen (vanwege storm deels verwoest).

Saparua:
Mahu Lodge: vriendelijke eigenaars (familie), heerlijk eten, mooi zwembad en tuin. Lodge was iets gedateerd, maar had alle faciliteiten, zelfs airco en fan.
Wij hadden hier nu drie nachten, zodat wij zondagochtend tijd hadden om een ‘sidi’ in de protestante kerk mee te maken. We zijn dus aardig ingeburgerd ????.
Als je hier twee nachten had, dan had je wel een vol schema, nu konden we ook rustig bij een guesthouse lunchen en snorkelen.

Het is een lang verslag, want ik ben nog aan het nagenieten (morgen weer werken ????).
Mocht je nog meer willen weten dan hoor ik het wel.