• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Verslag van de Moesson Rootsreis 2018

Na eerdere groepsreizen naar Indonesië werd ik opnieuw gevraagd om dit jaar een groepsreis te begeleiden. Deze keer naar de Molukken of om precies te zijn: een rondreis van 23 dagen naar Ambon, Saparua, Seram en Banda. Het initiatief voor deze groepsreis was van de reisorganisatie Merapi Tour & Travel in nauwe samenwerking met het Indische maandblad Moesson.
Vertrekdatum: 4 februari, terugkeer op 26 februari, aantal reizigers: 11 (55-75 jaar, 8 vrouwen, 3 mannen) en geen van ons was ooit eerder op de Molukken geweest.

We vlogen met een non-stop vlucht van Garuda in ongeveer 14 uur van Schiphol maar Jakarta. Dat lijkt lang maar het scheelt wel een stop-over en minstens 4 uur reistijd. Na een overnachting in de buurt van het vliegveld vlogen we de volgende dag door naar het vliegveld van Ambon. Daar werden we direct hartelijk opgewacht en begroet door twee jonge gidsen Glen en Sandy. Hele enthousiaste jongens waar we nog veel plezier aan zouden hebben in het verdere verloop van de reis.
Zij beschikten beiden over uitstekende logistieke kennis op het gebied van diverse vormen van transport. Omdat onze rondreis langs heel veel eilanden zou voeren is kennis van vervoer over het water noodzakelijk. Zo hadden zij al gezien dat het reisprogramma voorzag in een heenreis naar Banda met de Pelni-boot en de terugreis van Banda naar Ambon met een snelboot. Met hun kennis van de weersomstandigheden vreesden ze dat de snelboot niet zou varen en het reisgezelschap dus vast zou komen te zitten op Banda. Dan blijkt hoe noodzakelijk die lokale kennis is.


Ambon

Onze reis begon met een vierdaagse zeer gevarieerde verkenning van het eiland Ambon. In alle opzichten de moeite waard. Het landschap, de natuur, de bergen, de zee en overal vriendelijke mensen. We logeerden in het prachtig aan zee gelegen Maluku Resort & Spa.
Helaas maakte een van de deelnemers bij ons bezoek aan Fort Amsterdam door een misstap een ongelukkige val. In het ziekenhuis van de stad Ambon bleek haar schouder te zijn gebroken. Daardoor kon zij de reis niet verder voortzetten. Ik ben enkele dagen bij haar gebleven voor de noodzakelijke zorg en om in overleg met Merapi, Alarmcentrale, zorgverzekeraar en Garuda haar terugreis naar Nederland te regelen. Dankzij de steun van Merapi is dit prima gelukt, waarvoor mijn complimenten.


Saparua

Het reisgezelschap had ondertussen het eiland Saparua bezocht en heeft daar ook prachtige dagen beleefd. Het onderkomen op dit eiland (Mahu Lodge) was van iets mindere kwaliteit, maar naar verhouding het beste wat Saparua aan een reisgroep van 11 personen kon bieden. Naast een gezamenlijke verkenning van dit prachtige eiland was er ook ruimte om op eigen gelegenheid te wandelen, te zwemmen of wat dan ook.


Banda

Na de terugkeer op Ambon volgde de overtocht naar Banda met de Pelni-boot. Dat ging met een zeer groot verouderd passagiersschip, dat geen luxe kent en waar ook honderden lokale inwoners gebruik van maken. Merapi had voor onze groep aparte hutten gereserveerd en dat was een uitkomst tijdens de acht uur durende overtocht in de nachtelijke uren. De Pelni-boten worden zeer intensief gebruikt, veel mensen nemen ook etenswaren mee en sommigen levende kippen. Dat is niet bevorderlijk voor een goede hygiëne en geeft risico’s voor ongedierte. Maar dat is niet ongewoon in tropische landen.
Een van onze gidsen (Glen) kon niet mee naar Banda en werd vervangen door een andere gids (Ceasar), die ook zeer veel lokale kennis had en ook heel veel wist van de geschiedenis en de natuur.
Op Banda volgde een zesdaagse verkenning van alles wat dit prachtige eiland aan haar bezoekers heeft te bieden. En dat is heel veel op uiteenlopend gebied. Historische gebouwen uit de VOC-tijd, de beladen geschiedenis van de VOC en Jan Pieterszoon Coen. De nootmuskaat (‘het vroegere goud van de Molukken’) en de grote rijkdom aan vroegere en huidige specerijen. Maar ook prachtige plekken voor wandelen, zwemmen, snorkelen en duiken. We verbleven op Banda in het prachtige maar helaas wat in verval geraakte direct aan zee gelegen hotel Maulana. Aan de overkant ligt de imposante vulkaan Gunung Api. Vier deelnemers hebben die vulkaan tijdens een dagtocht onder begeleiding van een van onze gidsen ook beklommen.


Seram

Met de Pelni-boot weer terug naar Ambon, maar nu overdag met prachtige uitzichten op de Banda-zee. Na opnieuw een overnachting in het prachtige Maluku Resort en Spa volgde de reis naar het volgende eiland: Seram. Daar verbleven we drie dagen in het Ora Beach Resort. ‘Wat een paradijs’, riep een van ons spontaan bij de eerste aanblik van dit idyllische resort aan het water. Tevens een geweldige basis voor fantastische boot-uitstapjes naar andere (Bounty-achtige) eilandjes, de rivier de Salawai, het indrukwekkende tropische regenwoud en een boeiende demonstratie van het maken van sago. En ook voldoende tijd om te zwemmen en te snorkelen. Kortom, een prachttijd op een prachteiland dat ons zoveel moois wist te bieden.


Terug naar Ambon

Ja met zoveel moois vliegt de tijd ook voorbij en voor we het wisten stond de overtocht naar Ambon voor het slot van onze reis al weer voor de boeg. De laatste overnachting was in het in het centrum van Ambon Stad gelegen hotel Mutiara. Daar was ook Glen, onze gids van het eerste uur, weer aanwezig. Op de slotavond werden we getrakteerd op een heerlijk afscheidsdiner in het Panorama Café. Met een prachtig uitzicht over de stad deed dit zijn naam alle eer aan. En zoals al vele avonden eerder op deze reis werd het ook nu weer een avond vol zang, muziek en dans door gastmuzikanten, door onze gidsen en door onszelf.
En na nog één nachtje slapen werden we de volgende dag naar het vliegveld gebracht. Daar namen we hartelijk afscheid van onze gidsen, maar ook afscheid van een prachtige reis door een deel van Indonesië, dat ons in heel veel opzichten heeft laten zien wat het aan schoonheid en rijkdom te bieden heeft. Maluku, terima kasi!


Nawoord:

Merapi Tour & Travel biedt met dit reisprogramma een heel goed beeld van wat de Molukken heeft te bieden aan nieuwsgierige en avontuurlijk ingestelde toeristen. De rijke (koloniale) geschiedenis, de overweldigende natuur, de dynamiek van de stad en de rust in de bergen en op de stranden, fantastische mogelijkheden voor zwemmen, snorkelen en duiken en een zeer vriendelijke bevolking. Het is bijna teveel om op te noemen.
Voor wie van Indonesië houdt, maar Java, Bali of Lombok al gezien heeft, biedt dit reisprogramma een mooie kans om dit gedeeltelijk nog onbekende deel van Indonesië van nabij te leren kennen. De daarbij door Merapi uitgezochte accommodaties zijn niet allemaal even luxe, maar voldoende toereikend om deze reis te doen slagen.