• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Meraih Bintang Java tour

Ik heb echt genoten van mijn vakantie.
Onze gids Rudi en chauffeur Anang verdienen werkelijk een hele grote pluim!
Ze hebben beiden al het mogelijke gedaan en meer.
Het min-puntje was inderdaad de enkele excusies, zoals de becak tour.
De becak tour was erg leuk maar ondanks dat het in het programma bij dag 8 werd vermeld hebben we deze tour zelf betaald.
Rudi en Anang vonden het erg vervelend voor ons en ze hebben ook zelf contact opgenomen met Jackal Holidays over hoe het werkelijk zat.
Via Rudi (onze gids), die ‘s avonds nog extra hiervoor naar het hotel was gekomen, kregen we te horen dat de becak wel inbegrepen was, maar de boottocht naar Cilacap juist niet. We kregen dus 2 tegenstrijdige antwoorden.
De communicatie tussen Merapi en Jackal is dus blijkbaar niet optimaal en duidelijk.
Hoe dan ook, ik wil er nadrukkelijk bij vermelden dat de miscommunicatie niet de oorzaak is van onze gids en chauffeur.
Ze luisterden goed en alles werd in overleg gedaan en ze stonden open voor suggesties. Soms was het programma net te druk/ vermoeiend, dan werd het tempo verlaagd zodat we meer en langer konden genieten van de omgeving en juist de kleine dingen. Dat deden ze echt goed! ????
Sterker nog, mocht ik nog een keer terug gaan naar Indonesië dan zou ik me verheugen om beide heren weer te treffen en weer onze gids en chauffeur zijn.
Ook de Borobudur was erg mooi maar de zonsopgang zoals beschreven is in het programma, dat is niet meer. Je kunt niet meer de zonsopgang bij de Borobudur zelf bekijken, dat is nu vanaf grote afstand waar je in de verte net het bovenste topje van de Borobudur kunt bekijken (het topje is zelfs zo klein dat iemand je moet wijzen welke richting je moet kijken). Persoonlijk niet de moeite waard, dan kun je beter meteen naar de Borobudur gaan. De stoepa’s heb ik niet gezien, dat was afgesloten maar ik heb het wel rondom kunnen bekijken. Machtig mooi!
Tja, de hotels waren echt geweldig! Een dagje langer bij het hotel Saraswati bij de Borobudur zou ik nog wel gewild hebben.
Ook het hotel Nyiur Indah in Pagandaran was zo fijn! Ook juist omdat we een mooie kamer rondom het zwembad hadden op de begane grond.
Werkelijk op de hotels is niks op aan te merken en iedereen was erg vriendelijk.
Persoonlijk ben ik niet zo een liefhebber van de stad, ik ben liever verder in het binnenland maar ik ben blij dat ik de steden ook heb gezien omdat ik nog nooit in Indonesië ben geweest.
Ik heb veel gezien en beleefd en ben nog steeds aan het nagenieten. Heerlijk!
Ik wil je daarvoor hartelijk danken en hopelijk kan ik in de toekomst nog een keer terug.


Hallo Flip,

Bedankt voor je welkomstmail.
Door een aantal zaken die na de vakantie prioriteit moesten krijgen, heb ik niet eerder kunnen reageren. Excuses daarvoor.

Ik denk dat je van (de) andere Meraih Bintang reizigers al reacties hebt ontvangen.
De reis is ons bijzonder goed bevallen, want:
. Heel veel gezien;
. Allemaal prima accommodaties, de een erg chique, de ander met veel authentieke elementen, altijd prima verzorging;
. De Indonesiers zijn zulke vriendelijke mensen;
. Een prachtige, groene natuur, ook op het drukke Java;
. Heerlijk weer, ondanks dat de regentijd nog niet over was;
. Een prima gids en een prima chauffeur, die alles hebben gedaan, wat ze konden om ons het naar de zin te maken.

In je mail haal je al zelf aan dat de enige verwarring is ontstaan over wat in het programma optionele excursies zijn genoemd.
Die kunnen rustig in het programma blijven staan, maar zet in het programma steeds expliciet of een excursie optioneel of onderdeel van het programma is. Dan is voor iedereen duidelijk of je een excursie eventueel nog moet boeken en dus ook betalen.
Die duidelijkheid moet al gegeven worden in het programma dat wij voor onze reis begin augustus 2022 van Merapi Tour & Travel hebben ontvangen. Dat was voor ons het houvast en de mail met het programma hadden we ook bij ons om het programma te volgen.
Vooral de gids voelde zich er erg ongemakkelijk bij. Dat was jammer, want hij werd van drie kanten met informatie hierover bestookt: van ons op basis van het programma augustus 2022; van de kant van Anita/jij op basis van mailverkeer die hierover plaatsvond en van de kant van zijn kantoor. En alledrie leverden andere informatie op.

Maar onze conclusie was direct dat dit puntje onze vakantie niet zou beïnvloeden en dat heeft het ook niet gedaan.

Ik wens je het beste,


Beste heer Stoltenborgh,

Wij zijn weer thuis en aan het bijkomen van een lange reis terug, vol indrukken die verwerkt moeten worden alvorens ze een vast plekje in ons geheugen gaan innemen. Het was een heel avontuur dat eigenlijk nog wel een weekje uitpuffen op een strandje had verdiend ????!
Over onze begeleiding in Indonesië, de heren Rudi en Anang, niets dan lof. Zij hebben meer waar gemaakt dan dat we hadden kunnen hopen. Wensen, die spontaan ter sprake werden gebracht, zijn door hen op een geweldige manier gehonoreerd en zo zijn we zelfs nog in de Prambanan tempel terecht gekomen. We kregen ook telkens alle tijd om de locaties die we bezochten te absorberen in al onze zintuigen. Wij zijn beide heren daar erg dankbaar voor. Ook dankbaar zijn wij voor de voortreffelijke wijze waarmee zij zijn omgegaan met het door u ook al genoemde probleem. Wij waren nogal verrast, mag ik zeggen, dat wij onverwacht tickets moesten betalen. Omdat dit al vroeg tijdens de rondreis een issue werd was ons niet langer duidelijk wat we nog konden verwachten. We hadden toch goed het reisvoorstel gelezen! Dit item heeft wel even gespeeld mag ik benadrukken, we waren op zijn zachts gezegd “not amused”. Ook de afhandeling ter plekke zorgde nog al voor wat consternatie. Rudi kwam met een verklaring die haaks stond op hetgeen we via Anita te horen hadden gekregen. Ik heb erg moeten lachen ( heel stilletjes ????) om het gezicht van Rudi die toen bijna een paniek aanval te verwerken kreeg. Gelukkig hebben we samen snel een einde gemaakt aan alle speculaties en zijn we met veel plezier samen verder op pad gegaan. Dit kon en mocht ons plezier samen en in de reis niet vergallen! Tsja, wellicht zouden andere reizigers heftiger reageren maar dat past mij niet. Voel mij daarvoor teveel thuis in de Indonesische wereld……….
Ook de dagen in Pangandaran waren voor Rudi en Anang een verbijsterende ervaring. Wat moesten ze toch met die vier hollanders die zelf op pad gingen? Ook daar is samen een fijne oplossing voor gevonden. Wij hebben ons elke avond even gemeld en samen de dag doorgenomen. Hun bezoek bij Maraih Bintang, lekker meesnavelen met de club, is geloof ik wel in de smaak gevallen. Het was voor hen wellicht net zo’n ontdekkingsreis als voor ons.
Kortom, onze reis is dus door de voortreffelijke inzet van Rudi en Anang geworden tot een herinnering waar we nog lang en breed met veel plezier aan terug kunnen denken.

Graag wil ik nog even een kleine opmerking maken over de inreisbepalingen die momenteel actueel zijn in Indonesië. Er is wel degelijk een inreisvisum verplicht dat bij aankomst moet worden aangeschaft, kosten € 50,00. Dit is eventueel ook op voorhand via internet te regelen en dan zijn de kosten € 30,00. Het is een weetje………

Met hartelijke groet,