• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Java en de Molukken

Beste Jan,
Hoog tijd dat we van ons laten horen na onze prima verlopen reis. Persoonlijke omstandigheden hebben de nawerking een beetje vertraagd. Maar we willen toch alsnog zeggen dat we het goed hebben gehad, dankzij je goede zorgen.

In bijlage een soort ‘verslagje’ – met name dus over de organisatorische zaken. We hadden eigenlijk een keer langs willen komen omdat praten toch makkelijker is dan schrijven. Dat zou evenwel nog minstens een maand duren en dan wordt het wel erg oud. We sturen dit nu toe en denken eind van de week nog eens even te bellen om hier en daar nog wat toe te lichten / aan te vullen.

Kanttekeningen bij reis Java en Molukken 6-24 oktober 2017
Organisatie: prima geregeld door Merapi Tours&Travel (Jan van Wezendonk)

Auto en chauffeur hele reis: van begin tot eind present.
Java: Josef en 2e deel Harry; Molukken: Hamish resp Daany?? Steeds zeer behulpzame mensen en goede rijders
Samenwerking met de gidsen verliep goed: voelde aan als teamverband.

Hier willen we ook vermelden hoe wij in hotel Saraswati, Borobudur een map met papieren hadden laten liggen. Niet desastreus maar wel vervelend. Wie schetst onze verbazing toen de dag daarna bij de Prambanan tempel in Jogjakarta onze gids de map aan ons gaf. Door de man van het hotel meegegeven aan een chauffeur die toch die kant op ging!

Gids Java: Adriaan Loen

Buitengewoon plezierig, deels als reisleider/begeleider, deels als ‘wandelende encyclopedie’. Het was boeiend om met hem te praten over achtergronden, ook zijn eigen, en over de geschiedenis in het algemeen.

Wij stelden vast ‘elk probleem verdwijnt als Adriaan verschijnt’ – hij regelde alles bij recepties, met tickets, t/m de weg oversteken (geen sinecure).
Zijn Nederlands is net dàt beetje traag dat het prettig maakt naar hem te luisteren waarbij je tijd hebt het gehoorde tot je te nemen.

Goed inspelend op ons als klanten met belangstelling voor het leven en wonen van de gewone mensen nam hij ons bv mee voor een wandeling door zijn dorp en langs de rietvelden daar omheen. We konden goed zien hoe er wordt geleefd, gewoond en gewerkt. Een dorpstour door Borobudur liet ons o.a. zien hoe mensen het lavazand omhoog dragen.
In het algemeen steeds bedacht op het volgen van mooie en/of interessante routes – even stoppen om iets te bekijken bv het aftappen van rubber.

Programma Java

Het reisvoorstel ongeveer afgewerkt, met heel wat extra’s.
Een kleine afwijking in de route regelde Adriaan perfect door van 2 nachten Malang er 1 te maken en een nacht over te blijven in Lumajang. Dat gebeurde op onze wens om iets te zien van suikerfabrieken. We konden zo een oude suikerfabriek cq museum in Klaten bezoeken. Het speet Adriaan dat het hem niet lukte ons toegang te laten verschaffen tot de suikerfabriek van Djatirotto; van buiten mochten we wel kijken, alsook de plantage daarbij in lopen.
Het bekijken van het oude HVAkantoor in Surabaja was heel aardig en boeiend.

Kortom: tevreden over het programma.

Op één punt moeten we helaas een bedenking maken: betreffende de fietstocht in de omgeving van Jogjakarta. De fietsen waren in treurige staat, soms ook onveilig (bv versleten rem). De gids was erg aardig, had ook een versnapering voor onderweg. Wat ze vertelde en liet zien hadden we eigenlijk al wel met Adriaan beleefd. In die zin voegde dit tochtje niet veel toe; desalniettemin had het met bruikbare fietsen een lekker fietstochtje kunnen zijn.
NB De mensen van Towill Fiets zijn erg aardig en behulpzaam – maakten bv een riem die we bij ons hadden en die een extra gaatje behoefde, pasklaar. Daarom heel moeilijk om iets van die fietsen te zeggen maar o.i. moeten jullie zoiets wel weten.

Overnachtingen Java
Allemaal goed.
Jakarta en Bandung waren in ons beleven een ster méér dan we zelf gewend zijn. Eenvoudiger hotels zou wat ons betreft een kostenbesparing kunnen zijn? Anderzijds was het koloniale gevoel in het Bandung hotel ook wel weer bijzonder om mee te maken.
In Lumajang, waar we als noodoplossing verbleven (ipv 1 nacht Malang) was het, met minder of misschien wel geen sterren, ook goed en schoon.


Gids Molukken: Silvia Syahaya

Spreekt heel vlot Engels.

Enthousiaste en kundige gids. Ook zij weet ‘van de hoed en de rand’. Bovendien is zij betrokken kerklid, bijna van haar stoel vallend toen zij hoorde dat wij een kerkdienst wilden bijwonen. Had ze nog nooit meegemaakt met toeristen, hooguit eens een gebouw van binnen bekeken. We waren blij die zondagochtend te hebben ingebouwd.

De dienst werd een goede ervaring. Na afloop nam een man het woord, kortgeleden benoemd tot hoofd van de politie en hield een kennismakingstoespraak. Wij meenden te constateren dat kerk en staat iets dichter bij elkaar liggen dan wij hier voorstaan.

Silvia koos de route steeds goed uit. Nam ons ook mee naar het dorp waar haar vader vandaan kwam, vertelde over familie- en pelaverbanden.

Programma Ambon en Saparua

Het reisvoorstel bijna geheel ‘afgewerkt’. Goed en afwisselend.
We merkten dat de gids niet wist wat wij in ons reisvoorstel hadden staan. Het voorstel benoemt tamelijk gedetailleerd “de eerste dag doen we dit, de tweede dag enz enz” terwijl zij slechts globaal op de hoogte was. Is het misschien goed de gidsen een Engelse vertaling van het reisvoorstel te geven?
Nb Het laatste deel op de Molukken is er bij ingeschoten omdat we i.v.m. het overlijden van een zwager twee dagen eerder terug zijn gevlogen.

Wat dat laatste betreft: zowel gids Silvia als de Lokale Agent Likestour hebben zich ingezet om ons rustig te laten vertrekken (die dag aankomst Ambon boot uit Saparua om plm 09.00 uur en vertrek naar vliegveld 12.00 uur: de tussenuren kregen we de beschikking over een kamer in hotel Mutiara; zo konden we ons rustig klaarmaken voor de terugreis)

Overnachtingen Molukken:

Mutiara Hotel
en
Guesthouse Ibu Mary Ruma

Hartelijke ontvangst bij beide.