• Padar island Komodo
 • Bromo
 • Raja Ampat
 • Duikvakanties Indonesië
 • Borobudur
 • Tanah Toraja
 • Turtle
 • Ombak Putih
 • Bali sunset
 • Baliemfestival
 • Kawah IJen
 • Bohorok
 • Tangkahan
 • Samosir
 • Baturraden
 • Pink beach Komodo
 • Whaleshark Kalimantan

Reisverslag Indonesië

Bali en Gili Trawangan

Dag Vera,

Wij zijn maandagochtend geland. Ik weet niet waar het vandaan kwam, maar dat was een dag eerder dan ik in mijn hoofd had zitten? Raar, maar ik wist niet beter of we zouden de 10de terugkomen. Heel apart dat je dan nog een extra dag hebt, maar die had ik wel nodig om mijn jetlag weg te werken. We kunnen met veel plezier terugblikken op onze vakantie, waarbij de eerste dagen toch wel het fijnste waren. Wij hebben ons ontzettend vergist in Gili Trawangan. Achteraf hadden we beter naar Gili Air kunnen gaan. Wij hebben helemaal niks met grote resorts en veel toeristen. We hebben veel op onze kamers gezeten overdag en in de avond in de straten achteraf kleine restaurantjes opgezocht om de massa een beetje te kunnen ontlopen. Ook merkte we duidelijk verschil in de organisatie van de reizen.
Manumadi was bijna perfect georganiseerd en ook naar wens van de klant, ze hebben ook leuk personeel in dienst waar je mee kunt babbelen en vragen kunt stellen. Het was zo anders met het personeel van Mason Elephant Parc en de Blue Water Express.

Ik heb een dagboekje bijgehouden, zodat ik rustig feedback kan invullen bij Tripadvisor, maar het is net zo leuk om dat ook even naar jou toe te sturen. Misschien haal je er nog wat informatie uit, zoals het ontbreken van malariamuggen in het National Park, terwijl de GGD dit beweert. Ook het omgooien van programma's van manumadi wat ze beter naar de klant zouden moeten communiceren is een dingetje. Enfin, lees het maar rustig door en als er vragen zijn dan hoor ik het wel. Een aantal dingen waren in ieder geval anders dan in de het reisvoorstel stonden, maar dat heeft voor ons niet de pret gedrukt.

Ik moest jou en Philip nog de hartelijk groeten doen van Putu. Ik hoop volgend jaar bij jullie terug te kunnen komen. want Papua en Sumatra staan nog op mijn verlanglijstje. Dit zal dan zonder Esmee zijn. Dus tot snel ziens,


Dagboek Bali en Gili Trawangan

Datum Dagbesteding Bezoek
23-jun 13.10 uur Amsterdam - Hongkong 12.35 Hongkong - Depansar Tussenstop op Hongkong van 6.15 Lange tussenstop was eigenlijk niet zo fijn, omdat je niet zo makkelijk van de luchthaven af kunt. We hebben dus noodgedwongen wat tijd doorgebracht met shoppen, lunchen en wachten. De aankomst in Denpasar was bijzonder. Er stonden wel 50 mensen met een naambordje te wachten, dus we moesten goed zoeken. Verder perfect geregeld.
24-jun 17.45 aankomst Ubud Het was al 20 uur voordat wij doodmoe aankwamen. Het ontvangst was prima, fijne chauffeur die goed Engels sprak.
Sareh Indah Hotel - Ubud Deluxe met extra bed Wat een heerlijk hotel. Prima ontbijt, goede ruime kamers en heel vriendelijk personeel. Wij hebben genoten van alle apen om ons heen. Iedere avond tot 23 uur met het personeel zitten kletsen in de bar onder het genot van een heerlijk glas Bingtang.
25-jun Vrij te besteden Gratis shuttlebus naar centrum Shuttlebus heeft ons bij de markt afgezet en we zijn lekker gaan wandelen in Ubud.
Monkey Forest Wow, dat is nog eens 'apenheul', we hebben schitterende foto's. De apen klommen vrolijk op en over ons heen, omdat wij rustig gingen zitten en niet bang zijn.
Goah Gaja grot (olifantengrot) De grot niet lopend kunnen vinden, dus een heerlijke Balinese massege genomen. Daarna bij Warung Bali Soul gegeten. Tot middernacht met de eigenaar zitten praten. Dit is een nieuw restaurant, vlak bij het hotel en is uitstekend van kwaliteit. Misschien kun je hier zelf ook eens gaan eten.
26-jun Excursie Mountain Bike tour Inclusief lunch en goede fietsen Superleuk, echte aanrader voor mensen die Bali bezoeken. Zoveel gezien en zoveel indrukken opgedaan, alleen last gehad van de slechte wegen. Ik kwam redelijk beurs terug van de reis.
27-jun Excursie Mason Jumbo Wash Inclusief entree, vervoer en lunch We werden een dag tevoren gebeld door Manumadi dat de tijd gewijzigd was van 11 naar 13 uur. De chauffeurs van Mason (zowel de heen als de terugweg) waren geen fijne mensen. Ze bleven nors voor zich uit staren en zeiden nauwelijks was. Dat geeft een beladen sfeer in de auto. Het park zelf was mooi, maar we hadden geen tijd om rond te wandelen, we moesten gelijk gaan lunchen en daarna de olifant wassen (was een vreselijke leuke ervaring was voor ons alledrie). De mensen op het park zijn erg begaan met de olifanten en dat deed ons goed om te zien.
28-jun Vrij te besteden Pasar Markt De markt was maar heel even leuk, mensen waren opdringerig en we voelde ons ongemakkelijk. We zijn snel weggegaan, want je wilt gewoon rond kunnen kijken. In de middag hebben we een taxi genomen naar Sarawanti silver waar Esmee flink (Goeie replica's van B2B met de naam Best of Buddha) heeft ingekocht. We hebben een hele interessante rondleiding gekregen door de fabriek. Al met al een heerlijke dag gehad.
29-jun Excursiedag Bedugul Wat een hoop fruit wat ik (nog) niet kende? We hebben hier flink kruiden in kunnen slaan voor thuis.
Tempel Alas Kedaton Hier leven 3 stammen apen. Ik ben gewond geraakt, omdat er 2 boven op mijn kop aan het vechten waren…. Er was een bruidspaar voor een reportage, wij mochten met hun op de foto. Prachtig geworden.
Rijstvelden bij Munduk Zo leuk, we hebben geholpen met rijst 'uitslaan'. Zwaar werk trouwens. Prachtige foto's gemaakt. Onderweg nog gestopt om te lunchen. Daar stonden we met 'vliegende honden', slangen en andere reptielen. Tegen (uiteraard) betaling mocht je met de beesten op de foto.
Ulun Danu Tempel Dit was zo grappig. Er was een schoolreisje van Javaanse kinderen. Esmee is 8 x op de foto gevraagd, omdat 'ze zo mooi wit' was……Onze gids Agus heeft interessant verteld over de tempel en de moskee op de achtergrond.
Git Git watervallen Indrukwekkend hoog. De rotswanden leken te huilen….wat een natuurschoon. Ik had wel wat moeite met de klim naar boven.
29-jun Adi Assri Hotel - Pemuteran Gardenkamer met extra bed Uitstekend hotel. Wij hadden een kamer met zeezicht. Mooier kon het niet. We werden supervriendelijk ontvangen en alles werd duidelijk uitgelegd. In de avonden kwamen ze de kamers spuiten tegen de vele muggen. Top service.
30-jun Dagexcursie Balinese boot Mangrove tour Bali Barat Deze toer werd geleid door iemand die werkt in het National Park. Hij sprak met liefde en zorg over het park, over de vele bosbranden en het beschermen van planten en dieren. De vaartocht zelf was wel spannend in zo'n klein bootje, maar er was niks te beleven. Dat viel wel een beetje tegen, maar dat heb je niet voor het zeggen. We hebben geen enkel dier gespot.
Gilimanuk Bay Het beloofde bezoek aan een eilandje is niet uitgevoerd. Wij hadden wel handdoeken en zwempakken bij ons, maar dat bezoek stond niet in hun planning? Misschien heb ik het verkeerd begrepen? Ook een misverstand was dat de GGD arts zei dat er malariamuggen zouden zijn, maar dat is helemaal niet het geval!
1-jul Vrij te besteden Kookworkshop 11.00 - 13.00 Echte aanrader. Wat hadden ze uitgepakt voor ons zeg!! En zo ontzettend leuk om te doen. Voor-, Hoofd- en Nagerecht gemaakt onder leiding van ervaren kost. Certificaat ontvangen en een cd vol foto's. Dit alles voor de prijs van 60 euro voor ons drietjes!!
2-jul Excursiedag Banjar tempel Helaas is dit hele programma geschrapt in verband met de vulkaan-uitbarstingen. We hebben andere bezienswaardigheden bezocht met gids Putu. Tempel Sangsit en Goa Lawah en het paleis van de Koning. De gids was erg moe, want hij was al om 4 uur opgestaan, dus die sukkelde af en toe weg. Onderweg zijn we nog gestopt bij een panoramarestaurant, dat was ronduit slecht!! We vinden het alledrie jammer dat we de Batur niet hebben kunnen zien, dat hadden we graag gedaan, maar daar waren ze aan het begin van de dag niet zo duidelijk over geweest.
Sangsit - Puri Beji tempel
Kintamani - vulkaan Gunung Batur
Tempelcomplex Puri Besakih
Vulkaan Gunung Agung
2-jul Teras Bali - Sidemen Deluxe met extra bed Heel kleinschalig hotel, ook erg kleine kamers, maar met een schitterend uitzicht. De staf was niet heel behulpzaam of vriendelijk, dat viel ons even zwaar na 2 heerlijke hotels. 7 KM verwijderd van de Agung en dat was te zien en te merken. Bij vlagen was de stilte van de dieren in het bos angstaanjagend en dan hoorde je fluittonen in de wind.
3-jul Vrij te besteden Balinse dansles Geannuleerd, omdat Esmee ziek was.
Canang Sari les Geannuleerd, omdat Esmee ziek was.
Workshop Ikatweverij De fabriek was gesloten vanwegen een crematie waarvoor het hele dorp uitliep. Iedereen liep in klederdracht. Dat was al een belevenis op zichzelf.
4-jul Taxirit naar Pedangbai We werden om 5.30 opgehaald, we moesten zelf met de koffers slepen en er stond geen koffie klaar terwijl ik dat wel gevraagd had. Dit was niet zo prettig geregeld.
VIP Fastboat Pedangbai We stonden om 6.30 in de haven waar de boot om 8.00 uur zou afvaren. Slecht gepland, want er is niks te beleven in die haven.
4-jul Vila Ombak - Gili Trawangan Hotel DeLuxe met extra bed We waren om 9.50 bij het hotel, maar we kregen de sleutel pas om 14 uur. We mochten wel gebruik maken van de faciliteiten. Welke faciliteiten. Een vreselijk hotel met heel veel kamers, maar 50 bedjes aan het zwembad. Wij hebben het hier niet fijn gehad.
Vrij te besteden Nightmarket Stelt weinig voor, veel luidruchtige australiers en het zag er ook niet smakelijk uit.
Vrij te besteden Fietsenhuur We waren in 45 minuten het eiland rond. Niks bijzonders aan.
Vrij te besteden Cimodo (paard en wagen) Superleuk, maar veel te klein voor 3 personen met koffers.
Zonsondergang - Paradise Sunset Bar Dit was echt een hele mooie belevenis en een leuke bar ook trouwens. Heerlijk rustig.
Tattoo NOA Deze had hele goeie recensies. Esmee en ik hebben allebei een tattoo die we graag wilde.
7-jul VIP Fastboat Serangan Een fijne knul heeft geregeld dat we de boot van 11 30 konden nemen. De tocht was bizar vanwege het wilde water. Veel zieken aan boord. Wij zaten gelukkig helemaal voor in en hebben er niks van meegekregen.
Taxirit naar Seminyak Een stukje van 20 kilometer - 2 uur onderweg, ongelooflijk druk rondom Denpasar
7-jul Puri Saron - Seminyak Deluxe met extra bed Echt een wauwhotel. Hier proefde wij weer de interesse en hartelijkheid van de bevolking. Zeer vriendelijk ontvangen. Fijne ruime kamers met een prachtig uitzicht. Welkomstcocktail met vers gebakken wafel ging er wel in. De oceaan was prachtig wil met golven van wel 3 meter hoor. We wilde hier graag wat langer blijven. Achteraf hebben we spijt van Gili. Een nacht was daar voor ons ruim voldoende geweest.
Buddha to Buddha Dit hebben we niet meer gered helaas.
8-jul 16.05 Denpasar - Hongkong 00.15 Hongkong - Amsterdam In Denpasar een uur vertraging, wat onze aansluiting in Hongkong ten goede kwam. We hadden uitstekende plaatsen, helemaal vooraan met heel veel beenruimte. Top luchtvaartmaatschappij.
9-jul 06.40 Aankomst Amsterdam Helaas zit het er weer op, maar we willen nog een keer die kant op.