• Tobameer
  • Samosir
  • Tangkahan
  • Bohorok

Culinaire groepsreis West en Noord Sumatra

Dit jaar nemen Maureen en Merapi u graag mee naar de Sumatraanse keuken. De reis gaat van Padang in het westen naar Medan en Pulau Weh in het noorden. In Padang en bij Bukittinggi haakt een bijzondere gast aan: Reno Andam Suri is behalve culinair adviseur de auteur van het prijswinnende boek "Rendang Minang Legacy to the world". Samen met haar ontdekt u de echte Minangkabau rendang, de bekende rundvleesschotel.
Behalve deelname aan een aantal kookworkshops neemt Maureen u mee naar de lekkerste Rumah Makan en warungs om de Sumatraanse smaak te proeven.
Behalve culinair kunt u verder genieten van cultuur, historie en natuur. De route gaat van Padang naar Bukittinggi en de Harau vallei naar het Tobameer, de jungle in het Gunung Leuser nationaal park, de stad Medan en eindigt op het bounty-eiland Pulau Weh.
De reis duurt 3 weken met vertrek op 21 september en terug op Schiphol op11 oktober.

Maureen Tan

Maureen Tan is schrijfster van bekende en populaire kookboeken ‘De Bijbel van de Indonesische Keuken’ en het met prijzen bekroonde ‘Java’ en eigenaar van Anak Bungsu Kookworkshops. Op 11 november verschijnt haar nieuwste kookboek "Rendang".
In 2023 begeleidde ze de geslaagde culinaire tour over Java en Bali. Nu neemt ze u graag mee naar West-Sumatra, het land van het Minangkabau volk, beroemd om de Padangse keuken en waar rendang zijn oorsprong vond.

Reno Andam Suri

Reno Andam Suri, kortweg ibu Reno, is dé Indonesische goeroe op het gebied van Rendang en de Minangkabau. Van haar hand kwamen een aantal boeken die helaas nog niet naar het Nederlands zijn vertaald: "Rendang traveler" en onlangs het prijswinnende : Rendang, Minang Legacy to the World".
Behalve schrijven promoot ze ook lokale keukens in de Minangkabau regio, met name rond Padang en Bukittinggi.

Vertrek en prijzen

€ 2.395 op basis van 2 personen per kamer. Toeslag eenpersoonskamer € 550.
De prijs is exclusief de intercontinentale vluchten (op 31 mei € 1.250). U vliegt met Qatar Airways via Doha en Jakarta naar Padang en terug vanaf Banda Aceh via Jakarta en Doha naar Amsterdam. Met Qatar kunt u ook vertrekken vanaf bijvoorbeeld Düsseldorf en Brussel.

NB: Het programma is nog onder voorbehoud. Er kunnen nog kleine wijzigingen optreden.
Gegarandeerd vertrek bij deelname van minimaal 8 personen. Bij minder deelnemers kan de reis tegen een nog te bepalen toeslag toch doorgaan. Peildatum is 2 maanden voor vertrek.

Moesson-abonnees genieten € 100 korting (max. 2 personen per abonnee).

In- en exclusief:

Inclusief:
• Accommodaties inclusief ontbijt
• Bus met chauffeur en gids/reisleider, brandstof, parkeer- en tolgelden, voor de chauffeur en de gids zijn maaltijden en overnachtingen inclusief.
• Excursies als in het programma
• Lunches en diner als in het programma
• Genoemde kookworkshops

Exclusief:
• Intercontinentale vluchten en binnenlandse vluchten met Garuda Indonesia en Lion Air.
• CO2 compensatie, €22,- per persoon
• Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds (€ 30 per boeking)
• Bijdrage SGR € 5 per persoon
• Overige maaltijden
• Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
• Overige entreegelden en donaties
• Reis- en annuleringsverzekeringen

NB: Gegarandeerd vertrek bij 8 deelnemers of meer. Peildatum is 2 maanden voor vertrek: 21 juli.
Bij minder deelnemers kan de reis tegen een nog te bepalen toeslag toch doorgaan. U kunt dan ook kosteloos annuleren waarna u uw aanbetaling terugkrijgt.

Dag 1 vlucht Amsterdam-Padang via Doha en Jakarta (Qatar)

U vliegt met de modernste vloot van Amsterdam via Doha naar Jakarta. Vertrek uit Amsterdam 16:15 en aankomst Jakarta 15:00. In Jakarta heeft u een bijna 3 uur overstap op de Garuda-vlucht naar Padang. Aankomst in Padang 19:40.

Dag 2 Aankomst in Padang en welkomstdiner

Bij aankomst op het vliegveld van Padang staat uw chauffeur gereed om u naar het hotel in het centrum te brengen. Na het inchecken en verfrissen start de culinaire tour met een welkomstdiner in het lokale restaurant Pagi Sore in Padang. 2 Overnachtingen in Padang.

Dag 3 Padang verkennen en proeven

Na het ontbijt maakt u een wandeling door de oude stad. Het is het kloppend hart van de Minangkabau bevolking waar u nog veel oude gebouwen zult zien. Een bezoek aan de grote moskee Masjid Raya Padang hoort bij een city tour door Padang! De lunch wordt gebruikt in een lokaal restaurant. Soto Padang zou een prima keuze zijn, maar een Martabak Padang doet daar niet voor onder...

Dag 4 Onderweg naar Bukittinggi

Na het ontbijt vertrek richting Bukittinggi. Onderweg een mooie stop bij het prachtige gebouw van het Minagkabau cultureel informatiecenrum. Het gebouw is één van de mooiste 'Rumah Gadang", de typische Minagkabau gebouwen met de bewerkte zadeldaken. Na het culturele intermezzo tijd voor een cultureel hapje bij Sate Mak Syukur om te genieten van de Padang Panjang versie van saté, of van de Bika Talago, een combi van banaan, geroosterde kokos en palmsuiker.De kok Uda Hengki vertelt u alles over de bereidingswijze. Daarna vervolgen we de weg naar Bukittinggi waar u incheckt in uw hotel. Het ligt direct aan het plein waar ook de Jam Gadang, de iconische replica van de Big Ben. Later in de middag vertrek naar het dorpje Kapau, waar u een kijkje in de keuken neemt bij Uni Efi, die u vertelt over de bereidingswijze van Nasi Kapau. 2 overnachtingen in Bukittinggi.

Dag 5 Masterclass Rendang

Na het ontbijt vertrek naar het dorp Payakumbuh, op ongeveer anderhalf uur rijden. U bezoekt de Pasar Ibu, de moeder markt, waar de spice girls u alles vertellen over de verschillende pepers en hoe ze te gebruiken. Na de markt gaat u naar Dapur Rendang Uni Emi, oftewel de rendang-keuken van Uni Emi. Zij neemt u mee in de bereidingswijze van de traditionele Minangkabau receptuur voor Rendang Tumbuk en een bijpassend groentegerecht. Eind van de middag terug naar Bukittinggi. Tijdens het diner neemt u afscheid van ibu Reno, die weer terugkeert naar Jakarta..

Dag 6 Bukittinggi city tour en naar de Harau vallei

Vandaag vertrek naar de rustige Harauvallei. Na het ontbijt maakt u een stadstour in Bukittinggi met onder andere het icoon Fort de Kock, een wandeling in het Karbouwengat en een bezoek aan het zilverstadje Kota Gadang. Van daar gaat de route naar het Minangkabau paleis (en museum) Pagaruyung. In de loop van de middag arriveert u in de gezellige Abdi Homestay in de Harau vallei. 3 Overnachtingen in de Harau vallei.

Dag 7 De Harau vallei

Vanuit de homestay maakt u vandaag een mooie wandeling door de vallei. Eerst door de cacao- en ananas plantages en verderop door de jungle, waar de zwarte gibbon apen zich verstoppen... Met de lokale gids geniet u van het mooie uitzicht en ontdekt de verborgen waterval.

Dag 8 De markt en Minangkabau kookworkshop

Na het ontbijt vertrek naar de markt in het dorpje Sarilamak om samen met de kok inkopen te doen voor de maaltijd. Hoe, wat en waar is nog niet zeker, maar vandaag staat een lokale kookworkshop op u te wachten.

Dag 9 Over de evenaar naar Padangsidempuan

De route naar Padang Sidempuan in het Minangkabau hoogland voert u deze dag dwars door de bergketen Bukit Barisan van Sumatra. Het is een indrukwekkende tocht waarbij u door een muur van tropisch regenwoud het hoogland van de Minangkabou binnenrijdt. Onderweg passeert u de evenaar in het stadje Bonjol en het Jambi natuurreservaat. In de namiddag aankomst in Padang Sidempuan. Overnachting in het stadje. (ca 9 uur)

Dag 10 Kruidentuin, hotsprings en Tobameer

Nog een lange maar mooie reis richting het Tobameer. Onderweg maakt u een stop bij de warmwaterbron van Sipholon en bezoekt u een kruidentuin, waar u veel lokale specerijen aantreft. Vanuit de bergen heeft u mooi uitzicht over het Tobameer, voordat u de slechte en bochtige weg afdaalt en het bruggetje oversteekt naar het schiereiland Samosir. Drie overnachtingen in het hotel, direct aan het Tobameer. (ca 7 uur)

Dag 11 Samosir eilandtour en Batak vocalgroup

U bezoekt diverse authentieke Batak dorpjes met hun typische zadeldakhuizen. De Batakkers waren één van de eerste bewoners van Indonesië. Ze kwamen met de boot vanuit Indo China. De huizen worden nog steeds in de vorm van een boot – zadeldak gebouwd. De bevolking is hier christelijk en staat bekend om hun prachtige zang en muziek. Deze dag kunt u de karakteristieke Toba Batak dorpjes Tomok, met de koningsgraven, Ambarita met haar executie tafels en Simanindo voor traditionele Toba dansen bezoeken. Diner in het gezellige Marysca's restaurant met Rony’s vocalgroup. NB: De vocalgroup treedt exclusief voor Merapi gasten op. Vaak betekent dat alleen voor 2 personen. Tijdens het optreden krijgen gasten uit respect en gastvrijheid een Ulos (Batak sjaal) omgehangen.

Dag 12 Batak food workshop

Batak food kent vele gerechten, maar niet alles valt in de smaak bij westerse fijnproevers. We slaan de hond vandaag over... Arsik is een visgerecht met een explosie van zoet, pittig, zuur en een beetje ziltig. De Batak variant gaat uit van Ikan Mas, goudvis. Uw kok legt u het bereidingsproces uit.

Dag 13 Van het Tobameer naar Bukit Lawang

Vandaag een lange rit van zeker 8 uur via de plantageroute naar de jungle bij Bukit Lawang. In de middag aankomst in Bukit Lawang. Bukit Lawang ligt aan de prachtige Bohorok rivier. Het is een indrukwekkend natuurgebied met ondoordringbare jungle boven een wild stromende rivier. 2 overnachtingen in Bukit Lawang.

Dag 14 Trekking door de jungle, orang oetans en meer...

Bukit Lawang kende tot enkele jaren geleden het Orang Oetan rehabilitatiecentrum. In gevangenschap gehouden orang oetans werden in het rehabilitatie kamp heropgevoed om weer in het wild te kunnen leven in het Nationaal Leuser park. Op gezette tijden werden (en soms nog) ze door de rangers bijgevoerd op de 'Piedingtime": een verbastering van feeding time, dat niet alleen een tijdstip, maar ook een bepaalde voederplaats inhoudt. U maakt in de ochtend een ongeveer 3 uur durende trekking onder begeleiding van een lokale ranger. Een stevige wandeling door de jungle om de Orang Oetans, Siamang (lange arm apen), Thomas Leave Monkeys, Macaque met de lange staart en Gibbons en andere jungle dieren te zien. Een goede conditie en schoenen met goed profiel zijn wel gewenst.

Dag 15 Bukit Lawang - Medan

In de loop van de ochtend vertrekt u uit de jungle en rijdt in ongeveer 4 uur naar de hoofdstad Medan. Het hotel en restaurant waar u overnacht is van de Merapi agent voor Sumatra. De medewerkers van het restaurant maken een heerlijke rijsttafel voor u klaar. 2 overnachtingen in Medan.

Dag 16 Medan citytour en streetfood

In de ochtend stadstour Medan langs de nog bestaande koloniale Nederlandse architectuur aan de hand van de stadsgids "Tours through historic Medan and its surroundings". Andere bezienswaardige plaatsen zijn de moskee Masjid Raya Al Mashun, het paleis van de Sultan en de Chinese tempel. Tegen lunchtijd zoeken we de Rumah makan Mbak Bolek in het centrum op waar u kennis maakt met de heerlijke pecel leleh, eenin olie gebakken meerval met heerlijke kruiden, een geurige sambal en verse groenten. Na de lunch terug naar het hotel en aan het eind van de middag weer terug naar de stad voor het heerlijke (en schone!) streetfood. We gaan op zoek naar een warung (eetstalletje) waar Pempek wordt geserveerd, een viskoek gemaakt met tapioca en geserveerd met een zoetzure saus.

Dag 17 Naar strand en pamlbomen op Pulau Weh

In de loop van de ochtend vertrek naar het vliegveld voor uw vlucht naar Banda Aceh. Bij de uitgang van het vliegveld staat uw chauffeur gereed om u naar de haven te brengen voor de anderhalf uur durende overtocht met de ferry naar Pulau Weh. Op Pulau Weh staat weer een chauffeur gereed om u naar uw hotel te brengen. 3 overnachtingen op Pulau Weh.

Dag 18 Relaxen

Deze dagen kunt u naar eigen inzicht indelen. Pulau Weh kent prachtige stranden en staat bekend om de mooie onderwaterwereld. U kunt in het hotel een duik-of snorkel excursie boeken of een tour over het eiland maken. U ziet dan nog veel gebouwen uit de Nederlandse periode. Om er een paar te noemen: Sociëteit Concordia, de Rex bioscoop of het Kranzinnigengesticht... Pulau Weh is een rustig eiland. Wanneer u een brommertje huurt kunt u leuke tochtjes maken. U kunt ook lekker makkelijk snorkelen of relaxen aan het strand.

Dag 19 Relaxen en afscheidsdiner

Ook vandaag staat er weinig op het programma. Aan het eind van de middag schuift u aan voor het afscheidsdiner in het restaurantje van Casa Nemo.

Dag 20 Pulang kampung, terug naar huis

In de ochtend verlaat u Pulau Weh en vaart u terug naar Banda Aceh. Er staat een chauffeur gereed om u rond te rijden in Banda Aceh en u bezoekt dan het Tsunami museum en maakt een rondrit door de stad. In de middag vliegt u met de Garuda 15:40 vlucht naar Jakarta. Daar stapt u over op de 00:55 Qatar nachtvlucht naar Doha en de aansluitende vlucht naar Amsterdam. Einde van een mooie rondreis door Indonesië.

vlucht Banda Aceh-Amsterdam via Jakarta en Doha (Qatar)

Dag 21 Aankomst Amsterdam

In het begin van de middag arriveert u weer op luchthaven Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Santika Premiere - Padang

Het moderne Santika Premiere hotel ligt in het centrum van de stad en op minder dan 500 meter van het strand. Er is een restaurant, buitenterras, bar, zwembad en overal gratis wifi. meer info more info Informations supplémentaires

Triple Tree - Bukittinggi (voorheen Novotel)

Het Triple Tree (voorheen Novotel) ligt in het centrum van de stad, op loopafstand van Jam Gadang (icoon van Bukittinggi), Pasar Atas (de markt) en Benteng Fort de Kock. Het hotel heeft een riant zwembad, restaurant en bar. De kamers zijn keurig en hebben alle Airco, eigen badkamer/toilet, TV, minbar, kluisje en een waterkoker. Dit hotel is nog niet door ons zelf bezocht meer info more info Informations supplémentaires

Abdi homestay Harau

De zeer eenvoudige ABdi homestay Harau ligt in de Harau vallei aan de voet van de 100 meter hoge cliff. De badkamer beschikt over een westers toilet en een mandibak. Vanuit de homestay kunnen prachtige wandelingen door de vallei worden gemaakt, met als toetje badderen onder de waterval. Aantal kamers: 5 meer info more info Informations supplémentaires

Mega Permata - Padang Sidempuan

Nieuw (2012) hotel aan de rand van het plaatsje Padang Sidempuan. meer info more info Informations supplémentaires

Tabo cottages - Samosir

Het gezellige en kleinschalige Tabo cottages ligt direct aan het Toba meer. Het hotel heeft ongeveer 40 kamers, variërend van Superior (Basic, eigen badkamer met warm water), Deluxe (ruim met eigen veranda en ventilator), Batak cottages (losstaande cottages met dezelfde Deluxe voorzieningen) en de Junior suites, met uitzicht op het meer en een extra sofa bed en koffie-thee faciliteiten. Het hotel heeft een eigen bakkerij, restaurant en zwembad met uitzicht over het meer. meer info more info Informations supplémentaires

Bukit Lawang Cottages

Eenvoudig, maar schoon hotel, met cottages op de begane grond. Een hangbrug over de rivier de Bohorok is de entree naar het hotel. In het open restaurant is voldoende keus. De ruime kamers beschikken over een fan, geen airco en er is een buitendouche. In de omgeving kunt u een trekking maken naar de oerang oetans, er is ook een voederplaats waar ze graag komen. meer info more info Informations supplémentaires

Deli River

Schoon en kleinschalig hotel, net buiten de drukte van Medan. Ruim opgezet en prachtig gelegen aan de Deli rivier. Vanuit het zwembad uitzicht op de rivier. Vriendelijk en behulpzaam personeel. Aantal kamers: 8 Faciliteiten: zwembad, goed restaurant Deli River wordt beheerd door Tri Jaya Tour & Travel, onze agent op Sumatra. meer info more info Informations supplémentaires

Casa Nemo resort - Pulau Weh

Het kleinschalige resort ligt aan het witte Sumur tiga beach, en telt 8 bungalows met uitzicht over zee. De kamers beschikken over een ventilator en klamboe, minibar en een privé terras. Het resort beschikt over een restaurant met lokale en internationale menukaart en een barbecue bar. Vanaf het strand is het 30 meter naar het prachtige koraal, waar u prima kunt snorkelen. Op het eiland zijn diverse duikcentra waar u ook een proefduik of duiklessen kunt nemen. meer info more info Informations supplémentaires

Padang

Padang

Padang is de hoofdstad van de Minangkabau in de provincie west Sumatra telt ruim 850.000 inwoners.
Hier ligt de bakermat van de Padang restaurantjes die je in heel Indonesië tegenkomt en zich zelfs in Europa hebben genesteld.

De Padang restaurants hebben een vitrine met zeker 10 gerechten, die op even zoveel schaaltjes voor je op tafel worden uitgestald. Je neemt op je bord waar je zin in hebt en rekent alles per stuk af. Makan Padang, Padang gerechten, zijn over het algemeen zéér pittig. Het meest bekende gerecht is zonder twijfel Rendang Padang.

Favoriete acco’s hebben we hier niet.

Bukittinggi

Bukittinggi

Bukittingi ( hoge heuvel)ligt in het midden van Sumatra in het Minangkabau hoogland.
Vroeger stond deze stad bekenda als Fort de Cock, de klokkentoren gebouwd door de Nederlanders in 1926 kunt u nu nog bezichtigen op het stadsplein.
In het natuurpark Taman Bundo Kanduang ziet u de typische bouw van de Minangkabau in de replica van de Rumah Gadang.( Rumah Gadang betekent Groot Huis)
vanuit Bukettinggi kunt u naar Sianok Canyon,Lobang Jepang en Lake Maninjau.

Harau

Harau

De Harau vallei of kloof is een stuk redelijk vlak land of canyon, omgeven door 100 meter hoge rotswanden, bezaaid met watervallen. De canyon leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen door rijstvelden, natuur en gezellige dorpjes, met idyllische zwem- en badmogelijkheden onder de watervallen.

Harau kent een tweetal eenvoudige homestays, maar is ook vanuit Bukittinggi in ruim een uur goed te bereiken.

Padang Sidempuan

Padang Sidempuan

Vanuit Samosir ben je een volle dag aan het rijden over de Trans Sumatra Highway richting het westen. Bij het stadje Padang Sidempuan, dat voor toeristen zelf niets te bieden heeft, ligt het Baramun Nagari Wildlife Sanctuary. Het grote park herbergt een opvang voor olifanten en andere wilde dieren. Tijdens een safari dag beleef je de olifanten in hun natuurlijke habitat en kom je oog in oog met verschillende vreemde vogels, apen en waarschijnlijk een van de twee (of allebei) Sumatraanse tijgers.

Over eten en favoriete accommodatie zijn we kort: Er is maar één accommodatie en dat is die van de sanctuary zelf: simpel.

Samosir

Samosir

Het Tobameer is met een lengte van zo’n 100 km en breedte van 30 km het grootste meer van Indonesië. Het is ontstaan uit een vulkaanuitbarsting, pakweg 75.000 jaar geleden. Rondom het meer leven de Toba Batakkers, een volk met overwegend Christelijk geloof, vermengd met een soort animistische voorouderverering.

Samosir is het bekende schiereiland in het meer. Een eilandtour over Samosir laat je de cultuur van de Batakkers zien en beleven. Een boottochtje over het Tobameer, langs het eiland, is ook erg leuk en laat vrijwel dezelfde bezienswaardigheden voorbij komen.

Bijzonder is om een dagtocht te maken naar Tatea Bulan. Hoog in de bergen bevindt zich hier een bedevaartoord van de Batak koningen en worden de voorouders geëerd. Een bijzonder devoot bezoek, met ook nog eens prachtige panorama's. Onderweg bezoekt u ook de heilige bronnen van AEK Sipitu Dai. Tijdens ons bezoek werd snel de wasplaats leeggemaakt om zo toch iets van het heilige te laten zien.

Wat je zeker niet mag missen is een diner met een vocalgroup. De Batakkers staan bekend om hun meerstemmige zangkunst, begeleid door gitaar en eenvoudige lokale muziekinstrumenten.
De culinaire specialiteiten van de Batakkers vallen niet altijd in de smaak van westerse bezoekers: hond is niet direct waar wij op zitten te wachten en de Ikan Mas (soort goudvis) kost je meer tijd om van graten te ontdoen dan dat het lekker is. Gelukkig blijft er nog Saksang over, een Batak gerecht dat tijdens een huwelijk niet mag ontbreken. Er zijn twee varianten, waarvan we de hond links laten liggen en gaan voor de Saksang Babi van varkensvlees.
Natuurlijk ga je eten bij mijn kake-pinjum, mijn leen-broertje Rony. Samen met Rosinthan runt hij het Marysca Restaurant. Al onze Sumatra reizigers krijgen hier een gratis diner met een warm Batak-onthaal. Rony, zijn vrienden en familie nemen je met de vocal goup graag muzikaal mee door de Batak cultuur.

Onze favoriete hotels zijn Tabo cottages (Junior suite of Villa) en Samosir Villa resort (VIP-room. In de weekenden wordt het resort overbevolkt door lokale toeristen).

Bukit Lawang

Bukit Lawang

Bukit Lawang is het plaatsje dat ook vaak Bohorok wordt genoemd, de gelijknamige rivier. Bukit Lawang ligt in het Gunung Leuser National park en wordt vooral bezocht om de orang-oetans te spotten. Direct aan de rivier ligt het voormalige orang-oetan rehabilitatie centrum. Tot enkele jaren geleden werden de mensapen hier getraind om, na een leven als huisdier, weer te kunnen leven van de natuur. Dat behoort nu tot de verleden tijd. Er worden al jaren geen orang-oetans meer in gevangenschap gehouden en het werk van het rehabilitatiecentrum zit er ongeveer op.

Tot voor kort werden de apen nog bijgevoerd op de ‘pieding time’, een naam die je even moet doorgronden. Voor veel Indonesiërs is de ‘F’ een moeilijk uitspreekbare medeklinker die wordt verbasterd naar een ‘P’. Feeding time is dan al begrijpelijker, maar voor ons, Europeanen nog steeds vreemd. Een tijdstip om naar toe te gaan. Maar voor de lokalen blijft het gebruikelijk om naar de voedertijd te gaan, want dan weet je zeker dat je de apen van dichtbij kunt zien.

De piedingtime is echter ook verleden tijd. Als je orang-oetans wilt spotten maak je een jungletrek van een uur of 3 of 4, samen met een lokale ranger, die in zijn rugzak wel wat fruit of groente meeneemt om de bekende orang-oetans te lokken.

Bukit Lawang ligt op ongeveer 3 uur rijden van Medan en 2 uur (via hobbelwegen) van Tangkahan. Het heeft een aantal aardige accommodaties, waarvan de Eco Lodge en Sam’s bungalows onze favorieten zijn. Voor wie met opgroeiende jeugd reist is het Bukit Lawang kindertehuis, met 2 slaapkamers, een leuk alternatief.
Hou er rekening mee dat in de weekenden Bukit Lawang wordt overspoeld door lokale toeristen en de zaterdagavonden luidruchtig zijn!
Voor bijzonder eten hoef je niet naar Bukit Lawang te reizen.

Video Gunung Leuser park

Medan

Medan

Medan is de hoofdstad van de provincie Noord Sumatra en telt ruim 2,5 miljoen inwoners. In de Nederlands-Indische periode kende he buiten de stad vele plantages, vooral rubber deed het goed. Het uit 1965 daterende boek “Rubber” van M.H. Szekely-Lulofs geeft een goed beeld van hoe de wereld er toen uitzag en hoe Nederland rondom de Deli rivier met harde hand de scepter zwaaide. Later waren het vooral de Chinezen die handel en macht naar zich toetrokken. Nu is Medan een moderne stad, waar nog tal van oude gebouwen herinneren aan de koloniale periode.

Voor de westerse toerist heeft Medan niet erg veel te bieden: het paleis van de Sultan is aardig om te bezoeken, evenals de Chinese tempel. Neem vooral een kijkje bij de grote moskee Masjid Raya Al-Mashun, je wordt (buiten de diensten) van harte welkom geheten en rondgeleid.

Ons favoriete hotel Deli River ligt net buiten de stad, aan de rivier de Deli. Het bijbehorende restaurant Omlandia serveert heerlijke Indonesische, Indische en westerse gerechten. De pecel (soort van gado-gado met heerlijke saus) is een aanrader!
In het centrum is ook een ruime keuze aan hotels, maar die missen dan toch de sfeer. Wellicht komt het voormalige hotel de Boer, nu Grand Inna, dan nog een beetje in de buurt.

Pulau Weh

Pulau Weh

Het kleine (155 km2) eilandje Pulau Weh is een heerlijk plekje om een vakantie te starten of te eindigen. Witte stranden, goede duiklocaties en snorkelplekken, redelijk ingesteld op westerse toeristen en natuurlijk heerlijke visgerechten.

Duikers kunnen een gevarieerd marine leven verwachten. Met een gemiddelde watertemperatuur van 28 graden en een zicht van 20 meter (soms in koudere stukken tot wel 40 meter) is er volop te zien. Je komt moray eels, stingrays, sea fans, white- en black tip sharks en met wat geluk een hammerhead tegen.

Ons favoriete (5* PADI) duikcentrum is Lumba Lumba dive centre.
De beste snorkellocatie is bij het eilandje Rubiah, op 5 minuten varen van Iboih beach. Vooral in de weekenden is het er wel erg druk met lokale toeristen, maar ook dat is absoluut de moeite waard om te zien! Veel lokalen gaan snorkelen met een zwemvest en sta ook niet verbaasd te kijken hoe de dames met een hoofddoek te water gaan…

Een dagje rondtoeren op een gehuurde scooter is absoluut leuk, maar voor een paar euro meer neem je de motor-becak: een motor met zijspan en een vrolijke chauffeur nemen je mee op een historische stadstour door Sabang en sta je stil bij het Krankzinnigen Gesticht uit 1924, de Rex bioscoop en nog veel meer gebouwen uit de koloniale tijd. Vanuit het stadje ga je verder over het eiland en kun je kleine huisnijverheidsfabriekjes bezoeken, zwemmen bij de waterval of relaxen op een wit strand.

Ons favoriete hotelletje is Casa Nemo (boek wel een kamer met airco!), gelegen aan het Pantai Sumur Tiga strand. Bestel zeker de Udang kari Aceh . Een heerlijk pittig garnalengerecht waarvan je verderop in het boek het recept vindt.

Pulau Weh is het meest westelijke punt van Indonesië. Er is zelfs een soort monument “Kilometer Nol” voor gebouwd. Het eindpunt, ruim 5.600 kilometer oostwaarts, staat een soortgelijk monument in Merauke, in de provincie Papua.
Pulau Weh heeft een vliegveld, maar sinds 2019 worden er geen vluchten meer uitgevoerd. Om Pulau Weh te bereiken vlieg je naar Banda Aceh en neem je de langzame (3 uur) of snelle ferry (1,5 uur).

Banda Aceh

Banda Aceh

Banda Aceh of Banda Atjeh is de hoofdstad van de meest noordelijk provincie van Indonesië, Aceh. De bevolking is streng islamitisch. Toeristen wordt aangeraden de islam hier te eerbiedigen en dames wordt geadviseerd een hoofddoekje te dragen buiten het hotel.
De stad met zo'n 200.000 inwoners werd in december 2004 zeer zwaar getroffen door een tsunami. Ruim 60.000 inwoners van de stad verloren daarbij hun leven. Zeer indrukwekkend is het tsunamimuseum.
Vanuit Banda Aceh vertrekken de ferries naar Sabang, de hoofdstad van het eiland Pulau Weh.