• Bira
  • Lake Tempe
  • Sulawesi
  • Toraja
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Makassar

Rondreis 23 dagen trans-Sulawesi van zuid naar noord

Deze reis heeft een perfecte mix van natuur, strand en cultuur. In een rustig tempo vertrekt de reis vanuit Makassar naar Manado. Een tocht dwars door het eiland Sulawesi. Langs de indrukwekkende en unieke cultuur van het Torajavolk, via prachtige meren, bergen, regenwouden, watervallen,witte stranden en met de boot naar de onderwaterwereld van het betoverende National Marine park Bunaken.

Wanneer u met een gids reist heeft hij uw volle aandacht en geeft uitleg over het land en haar gewoontes. Reist u zonder gids, dan weet uw chauffeur alles prima te vinden, maar hij is geen gids, spreekt over het algemeen geen of slecht Engels of Nederlands en zal meestal bij de auto blijven om op uw koffers te passen.

Wie voor deze prachtige reis kiest moet rekening houden met mooie maar soms lange reisdagen.Op het platteland van Sulawesi is alleen eenvoudige, bij de omgeving passende accommodatie beschikbaar.

Deze reis is slechts een voorbeeld van hoe uw reis er uit kan zien. De richtprijs is gebaseerd op middenklasse hotels. We stemmen de reis graag af op uw wensen. Wilt u eerst meer inspiratie opdoen? Bezoek dan ons Indonesië Reiscafé . Onze landendeskundigen zijn daar aanwezig en adviseren u graag uit eigen ervaring!

Richtprijzen

Richtprijs € 2.835 p.p. in laagseizoen bij deelname 2 personen
Richtprijs € 3.205 p.p. in hooseizoen bij deelname 2 personen

In- en exclusief:

Inclusief:
• Intercontinentale en binnenlandse vluchten Amsterdam-Makassar, Palu-Manado en Manado-Amsterdam
• Accommodaties op basis van logies en ontbijt
• Engelstalige gids tijdens 3 dagen Toraja en 2 dagen Doda vallei, Tomohon, Tangkoko rainforest en Bunaken
• Lunches en diner in de Doda vallei en in Thalassa resort, Manado
• Alle genoemde excursies

Exclusief:
- Engels- of Nederlandstalige gids op overige dagen
• Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
• Reis- en annuleringsverzekeringen
• Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Makassar (Garuda)

Vlucht met Garuda Indonesia Amsterdam-Makassar met transit in Jakarta. Vertrek eind van de ochtend, aankomst Makassar begin van de middag.

Dag 2 Aankomst Makassar

In Makassar, het voormalige Ujung Pandang, wordt u opgewacht door uw chauffeur en naar uw hotel gebracht .De havenstad ligt precies in het midden van Indonesië en is de “gateway” voor de Oost. Het hotel ligt in het centrum van de stad op wandelafstand van de gezellige en bekende boulevard Pantai Losari en het oude Hollandse Fort Rotterdam. Voor de boulevard bevindt zich de enige moskee van Indonesië gebouwd op zee. De levendige haven Paotere is de thuishaven van de beroemde trotse Bugineze schepen die hier nog met de hand worden geladen. De stad is beroemd om zijn goede visrestaurants. Makassar heeft prachtige zonsondergangen die vanaf de boulevard mooi te zien zijn. Overnachting in Makassar.

Dag 3 Makassar citytour en boottocht door het Rammang Rammang karstgebergte

U maakt vanmorgen een korte rit door de stad en bezoekt het oude Fort Rotterdam, de vismarkt en vissershaven, de oude haven waar nog steeds de houten Bugineze schoeners aanmeren om te laden en te lossen Probeer in de stad ook de fameuze loempia Makassar in "Lumpia street". Optioneel kunt u de citytour uitbreiden met een tocht naar Ramang-Ramang en de karstrotsen. U wordt dan naar de Dessa Ramang Ramang gebracht. Vanaf daar vaart u met een kano over de Puteh rivier. U vaart langs de karstrotsen (kliffen van kalksteen – lijmsteen) . U bezoekt ook enkele kleine grotten waar prehistorische prints te vinden zijn. Deze prints schijnen tussen de acht- en dertigduizend jaar oud te zijn en één van de oudsten ooit op de wereld gevonden tot nu toe. U maakt ook nog een stevige wandeling in de omgeving van de dessa Berua. Een wandeling dwars door de natuur en cultuur van de Buginezen. Een Engels sprekende gids gaat vandaag met u mee. Overnachting in Makassar.

Dag 4  van Makassar naar Bira

Afhankelijk van de drukte duurt de reis door het land van de Buginezen naar Bira tussen vier en zes uur. De Buginezen staan bekend als de beste scheepsbouwers en zeevaarders van Indonesie. In Tanah Beru kunt u zien hoe deze mooie trotse houten Phinisi worden gebouwd. In de middag arriveert u bij het witte strand van Bira. Overnachting in Bira.

Dag 5 Bira - vrije dag

Er staat deze dag niets op het programma. U kunt lekker luieren aan het strand, of een bootje huren en snorkelen bij één van de eilandjes vlak voor de kust. Overnachting in Bira.

Dag 6 van Bira naar Sengkang: Het Tempe meer

Na het ontbijt vertrek naar Sengkang, een klein plaatsje gelegen in het centrum van het voormalige Bugineze Koninkrijk. In Watampone bezoekt u het museum van wijlen Andi Mapasissi om zijn collectie van de voormalige Bugineze Koningen te bewonderen. (niet altijd open) In de middag rondom zonsondergang maakt u een boottocht over het Tempe meer. Met een gemotoriseerde kano (ter plaatse te betalen) gaat u het meer op om te zien hoe de vissers met hun families op hun drijvende dorpen wonen. Het Tempe meer is een ondiep meer. Bij lange droogte valt het meer droog en kan het niet bevaren worden. Overnachting in eenvoudige accommodatie in Sengkang.

Dag 7 van Sengkang naar Torajaland

Na het ontbijt vertrek naar Toraja. In de ochtend eerst nog een bezoek aan de lokale huisnijverheid van Sengkang en omgeving, het weven van de Bugineze zijde. De tocht naar Toraja gaat via Enrekang, met prachtige uitzichten op onder andere de erotische berg. In de namiddag aankomst in Toraja. Overnachting in Rantepao - Tana Toraja.

Dag 8 Tanah Toraja

Na het ontbijt de gehele dag op ontdekking door het Toraja land. U bezoekt vandaag onder andere Lemo waar de rijen Tau Tau poppen nog op de balkons voor de graven staan. Daarna naar Suaya en omgeving waar u een bezoek brengt aan de Koningsgraven en de mystieke babyboom. Vervolgens stopt u bij Londa waar de doden nog met groot ceremonieel worden bijgezet. De laatste stop is bij het authentieke Toraja dorp Kete Kesu. Niet alleen bekend vanwege zijn mooie Tongkonans, de traditionele Toraja huizen, maar ook vanwege het kleurrijk houtsnijwerk. Overnachting in Rantepao - Tana Toraja.

Dag 9 Tanah Toraja

Wederom de gehele dag op ontdekking door het Toraja land. U bezoekt vandaag het hoger gelegen Batutumonga vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over Rantepao en vallei. Een buitengewoon mooie omgeving voor het maken van een stevige wandeling door de prachtige rijstvelden en dwars door het dagelijkse Toraja leven. U kunt de wandeling zo lang maken als u maar wilt. Uiteraard is de auto beschikbaar voor degene die niet wil wandelen. Overnachting in Rantepao - Tana Toraja.

Dag 10 Tanah Toraja

Veel te beleven in het Toraja land. Wie weet wordt er één dezer dagen een ceremonie gehouden die u bij kunt wonen of wordt de wekelijkse grote veemarkt gehouden waar de karbouwen en varkens worden verhandeld. Op de markt kunt u ook alle specerijen zien die in deze vruchtbare streek verbouwd worden. Toraja koffie, vanille, nootmuskaat, cacao, kruidnagel en vele vruchten worden hier in manden als een kleurrijk geheel door de lokale bewoners van Toraja aangeboden. Overnachting in Rantepao - Tana Toraja.

Dag 11 van Torajaland naar het Posomeer

U heeft vandaag een lange, maar mooie rit voor de boeg. U rijdt eerst naar de kust en vervolgens over de soms bar slechte Trans-Sulawesi highway door de bergen naar het plaatsje Pendolo aan de zuidkant van het Posomeer. Als u net zoveel geluk heeft als wij kunt u onderweg een arend zien en fotograferen... U overnacht in een eenvoudig hotel in Pendolo aan het Posomeer.

Dag 12 Een gezellig boottochtje over het Posomeer

Na het ontbijt stapt u in een lokaal bootje voor de tocht over het Posomeer naar Tentena. Eindelijk weer eens iets anders dan in de auto zitten... Onderweg naar Tentena legt de boot aan bij twee dorpjes en maakt u een paar leuke kneuterige wandelingen. Overnachting in Tando Bono cottages aan het Posomeer.

Dag 13 Vrije dag aan het Posomeer

Deze dag staat er niets op het programma en kunt u even lekker relaxen aan het meer. Wanneer u wilt kunt u een excursie bespreken in het resort. Overnachting in Tando Bono cottages.

Dag 14 van het Posomeer naar de Besoa vallei

Vandaag weer een lange weg te gaan, maar met in het begin de mooiste waterval van Sulawesi: de Saluopa waterval. Daarna zet uw chauffeur koers naar het stadje Poso en draait vandaar richting het nationaal park Lore Lindu. 2 overnachtingen in een eenvoudige homestay in het dorpje Doda.

Dag 15 Op megalieten tocht in de Besoa vallei

De Besoa vallei ligt, net als de meer bekende Bada vallei, bezaait met megalieten. De beelden komen serieus overeen met de megalieten die we van de Paaseilanden kennen. In een rustig tempo brengt uw chauffeur u van de ene naar de andere plaats en wandelt u door de rijstvelden naar deze vreemde creaties, die ongeveer 2.500 jaar oud zijn. Overnachting in uw homestay in Doda.

Dag 16 Van de vallei naar Manado

Na het ontbijt checkt u uit en brengt uw chauffeur u in ongeveer 4 uur naar de kustplaats Palu. Hier heeft u de Wings Air vlucht via Luwuk naar Manado. Na aankomst in het begin van de avond brengt uw chauffeur u naar uw hotel. Overnachting in de stad Manado.

Vlucht Palu-Luwuk-Manado (Wings Air)

Vlucht met Wings Air met tussenstop in Luwuk. Vertrek 15:50, aankomst 18:45.

Dag 17 Van Manado naar de Minahassa hooglanden

Na het ontbijt staan uw chauffeur en gids gereed voor de mooie rit naar en door de Minahassa hooglanden. U brengt bezoekjes aan de Ban Hian Kiong Chinese Tempel, het monument van Sam Ratulangi en het Tondano meer. Ook kunt u de Japanse grotten bezoeken die gebouwd en gebruikt zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de lunch zijn er nog interessante stops bij Waloan, waar de traditionele houten Minahasa huizen worden gebouwd. 2 overnachtingen in Tomohon.

Dag 18 Van de Minahassa naar het Tangkoko Rainforest

Na het ontbijt verlaat u de Minahassa en rijdt via een mooie route van ongeveer twee uur naar het Tangkoko Rainforest. Onder leiding van een lokale ranger maakt u een eenvoudige trekking door het regenwoud. Tangkoko is een prachtig regenwoud met schitterende fauna en flora, gelegen in het bergachtige oosten. Het spectaculaire natuurreservaat herbergt vele zeldzame dieren, waaronder de Khuskus, Macaca, Nigra, Hornbill en Tarsius Spectrum, het kleinste aapje ter wereld. Rond zonsondergang heeft u de grootste kans het spookdiertje te spotten. U overnacht in een eenvoudige lodge aan de rond van het Tangkoko woud.

Dag 19 Van Tangkoko naar Manado

Na het ontbijt betreedt u nog één keer de jungle. Nu voor de zwarte makaken die zich juist 's morgens van hun beste kant laten zien. Vervolgens verlaat u het rainforest en rijdt uw chauffeur naar Manado. Wie de lokale markt wil bezoeken moet beseffen dat de Manadoëzen alles met 4 poten eten, behalve tafels en stoelen. Op de markt worden bijvoorbeeld ook honden voor consumptie verhandeld. Overnachting in resort aan de kust, nabij Manado.

Dag 20 Een dagje snorkelen in het Bunaken Marinepark

Na het ontbijt stapt u in de gedeelde speedboot naar de prachtige zeetuinen van het Bunaken National Marine park. U kunt hier twee ochtend- en één middag duik- of snorkelsessie doen. De prachtige zeetuinen van Bunaken zijn wereldberoemd! U stapt zo in een prachtig zee-aquarium. De lunch gebruikt u op het eiland. In de middag keren we weer terug naar Manado. Overnachting in beachfront hotel nabij Manado.

Dag 21 Manado - vrije dag

Er staat deze dag niets op het programma. U kunt lekker luieren aan het zwembad of op eigen gelegenheid de stad verkennen.

Dag 22 Vertrek vanaf Manado

Uw chauffeur haalt u op bij uw hotel en brengt u naar de luchthaven.

vlucht Manado-Amsterdam via Jakarta

Vlucht met Garuda Indonesia met transfer in Jakarta. Vertrek 16:30, aankomst vroeg in de ochtend volgende dag.Dag 23 Aankomst Amsterdam

In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Aston - Makassar

Het Aston hotel in Makassar bevindt zich in het centrum van Makassar met een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het ligt op loopafstand van het strand Pantai Losari, de gezellige boulevard en de eetstalletjes. Het hotel telt 177 kamers, waarvan wij de Superior rooms (32 m2) van harte kunnen aanbevelen. Alle kamers beschikken over kluisje, internet, koffie&thee faciliteiten, minibar en tv. meer info more info Informations supplémentaires

Bara Beach hotel - Bira

Het Bara Beach hotel is prachtig gelegen aan een Robinson Crusoë strand. De ruime, eenvoudige bungalows kijken alle uit op de zee. Wij kozen voor de wat luxere Beach Bungalows, voorzien van onder andere douche met warm water, AC en minibar. Iedere bungalow heeft een terras met uitzicht op zee. Het hotel ligt een beetje afgelegen, op ongeveer twee kilometer van het plaatsje Bira. In het hotel kunt u een bootje huren om vlakbij lekker te snorkelen. Bara Beach ligt bij het dorpje Bira aan de zuidkust, op ca 4 uur rijden van Makassar. meer info more info Informations supplémentaires

BBC Hotel - Sengkang

Het BBC hotel in Sengkang is de beste keus in het stadje. Het telt 11 standaard, 7 superior en 10 deluxe kamers, waarvan de laatste de beste keuze zijn. meer info more info Informations supplémentaires

Luta resort Toraja - Rante Pao

Het Luta resort ligt in het kleine centrum van Rantepao. Het hotel beschikt over een zwembad en spa. Het restaurant kijkt uit over de rivier. Op loopafstand liggen leuke lokale restaurantjes, zoals het Mambo restaurant. Ook op loopafstand ligt de dagelijkse kleurrijke markt. 40 kamers in verdiepingen gebouwd rondom een kleine tropische tuin. De 7 DeLuxe kamers beschikken over airconditioning en liggen aan de straatkant. De superior kamers liggen aan de tuinzijde van het hotel en beschikken niet over AC. meer info more info Informations supplémentaires

Toraja Misiliana hotel - Rantepao

Het Toraja Misiliana*** was een van de eerste hotels in Rantepao. De kamers zijn ruim, schoon maar enigzins gedateerd en hebben ieder een eigen terrasje aan de mooi aangelegde tuin. Hier bevindt zich ook het ruime zwembad. Het hotel ligt aan de rand van Rantepao en is een prima uitvalsbasis voor uitstapjes door het Torajaland. meer info more info Informations supplémentaires

National cottages - Pendolo

Eenvoudige cottages aan de zuidoever van het Posomeer. Gebouwd in 2015 zijn de 10 cottages met een klein terrasje keurig schoon, met westers toilet en warm stromend water. Het restaurant serveert maaltijden uit de nabijgelegen Warung. Het personeel is zeer hulpvaardig. meer info more info Informations supplémentaires

Tando Bone cottages - Tentena

Het Tando Bone cottage resort ligt direct aan het Poso meer. Het kleine en gezellige resort heeft 8 mooie, ruime en moderne houten cottages met veranda, direct aan het meer. De cottages hebben een woonkamer,slaapkamer, badkamer en keukentje. Vanwege de ligging, u bent hier in de bergen, is airco niet nodig. Vanuit Tando Bone kunt u diverse excursies maken, onder andere naar het Lore Lindu nationaal park en de Bada Vallei met haar mysterieuze magalythen, grotten en het prachtige orchideeën reservaat. meer info more info Informations supplémentaires

Berkat homestay - Doda

Zeer eenvoudige homestay in het dorpje Doda in de Besoa vallei. meer info more info Informations supplémentaires

Minahassa hotel Manado

Het Minahassa is een gezellig hotel in het centrum van Manado. Het hotel is gebouwd tegen een berg en je moet wel veel trappen lopen om naar je kamer of het leuke zwembad te gaan. meer info more info Informations supplémentaires

Gardenia Country Inn Tomohon

In de hooglanden van de Minahassa ligt het Gardenia Country Inn in een prachtige tuin. Het uitzicht is weids. Er zijn nette chalets en bungalows en enkele familiebungalows. meer info more info Informations supplémentaires

Tangkoko lodge

Zeer eenvoudige homestay gelegen aan de rand van het Tangkoko Rain forest. Geen warm stromend water. meer info more info Informations supplémentaires

Thalassa dive resort - Manado

Ons groene resort brengt je verassend dicht bij de natuur. De natuurlijke omgeving omarmt je. In onze tuin gevuld met fruitbomen, palmen en geurende bloemen vind je 19 kamers, onderverdeeld in 4 verschillende categorieën: - Bungalows: De 7 ruime,vrijstaande bungalows zijn elk uitgerust met een privé terras en een Kingsize en een single bed. Thalassa Dive Resort biedt de gasten van de bungalows een extra service. Zoals, de “ontbijt op bed” service, een fruitmandje bij aankomst, een goed gevulde minibar voor een lekker koud biertje of een glas wijn, een waterkoker om koffie en thee mee te maken in de kamer. Uiteraard is de badkamer voorzien van een goede douche met handdoeken en shampoo. - cottages: De 4, in de lokale stijl gebouwde houten cottages hebben 2 single bedden of een tweepersoons bed. Geen ontbijt service hier, maar wel een minibar en in de badkamer de zelfde faciliteiten als in de bungalows - Hill top kamers: Onze bergtop kamers bevinden zich op het hoogste punt van het resort. Dat zorgt voor een geweldig uitzicht over Manado en de baai. Dit is een perfecte plek voor een duikclub of groep die graag bij elkaar willen verblijven. In de prive tuin kun je je eigen BBQ plannen, precies voor de kamers! Deze negen kamers zijn perfect voor diegenen die liever hun geld uitgeven aan het duiken. De kamers zijn uitgerust met één en tweepersoons bedden. De kamers, hebben uiteraard een privé badkamer met een goede douche, handdoeken en zeep, maar verder geen andere faciliteiten. Het fantastische uitzicht over de baai van Manado is dubbel en dwars de 52 treden naar boven waard. Alle kamers zijn voorzien van airco, eigen badkamers met warm water en kijken uit over de oceaan vanaf het privé terras. meer info more info Informations supplémentaires

Makassar

Makassar

Makassar, het voormalige Ujung Pandang is de hoofdstad van Sulawesi. De snelgroeiende levendige havenstad is één van de grootste steden van Indonesië. We vinden er nog veel koloniale gebouwen zoals Sociëteit de Harmonie, de oude Kathedraal en het oude Gerechtshof. Naast de oude koloniale wijken zijn er veel nieuwe gedeeltes met moderne Malls die goed kunnen concurreren met die van Jakarta. Door zijn strategische ligging, ongeveer in het midden van Indonesië, heeft het een drukke haven. Makassar is van oudsher de poort naar Oost Indonesië. Veel boten en vluchten naar Papua en de Molukken gaan via Makassar. De stad is het brengen van een bezoek zeker de moeite waard en een goed begin van een Sulawesi reis.

Bezienswaardigheden
We vinden in Makassar nog het oude Hollandse Fort Rotterdam. Deze oude vesting werd door Admiraal Cornelis Speelman omstreeks 1665 ingenomen. Binnen de massieve oude muren vinden we nog een kerkje en 2 musea. De wijk naast het Fort is de Chinese wijk waar we veel mooie Tempels vinden. Naast de tempels vindt u allerlei Chinese winkeltjes waar u terecht kunt met uw kwaaltjes en alternatieve geneesmiddelen kunt aanschaffen. De bedrijvige haven Paotere is de thuishaven van de beroemde Bugineze Phinisi schepen. Deze worden hier nog met de hand geladen.

In de namiddag wordt op de beroemde Pantai Losari Boulevard de “langste” eettafel van de wereld opgezet. Rond zonsondergang flaneren en eten de inwoners van Makassar hier graag. We vinden er ook de enige Moskee van Indonesië gebouwd op zee. Makassar is bekend om zijn seafood restaurants. Rondom de boulevard kunt u deze vinden. Voor de lunch raden we aan om een echte met de hand gedraaide Makassar Lumpia te proberen. De authentieke restaurantjes vindt u in Lumpia Street oftewel Jalan Lasinrang.

Geschiedenis

Op 18 november 1667 sloot de VOC na lange strijd een compromis met de plaatselijke sultan in de vorm van het Verdrag van Bongaja. Daarin werd onder meer bepaald dat de VOC handel mocht drijven in dat gebied.

Onder leiding van Cornelis Speelman werd het Fort Rotterdam gebouwd, dat muren van twee meter breed en zeven meter hoog had. Er werd vooral gehandeld in specerijen, hout en katoen. Deze vesting is bewaard gebleven en vormt tegenwoordig een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van de stad.

In de omgeving van de stad werd onder meer makassarolie geproduceerd, welriekende plantaardige olie (vervaardigd uit vruchten van de koesambi- of kesambi-boom (Schleichera trijuga)), die eind 18de, begin 19de eeuw gebruikt werd om het kapsel in vorm te houden. Deze olie gaf haar naam aan de antimakassar.

Bira

Bira, Sulawesi

Bira is een typisch Buginees kustdropje. Het heeft prachtige spierwitte stranden. Het 'centrum' telt een aantal leuke warungs (winkeltjes) en gezellige restaurantjes.
Bira kent 2 stranden, waarvan Bira beach in het centrum wordt overspoeld door verkopers en verhuurders van lawaaierige watersportactiviteiten. Zeker in het weekend heeft dat een enorme aantrekkingskracht op lokale toeristen. Op 1,5 km afstand ligt het veel rustiger Bara beach.

Het naastgelegen dorpje Tanah Biru staat bekend om de scheepsbouwers die de kunst van het bouwen van de Bugineze schoeners beheersen.

Sengkang

Sengkang

Sengkang is een middelgrote plaats gelegen in het voormalig Buginees koninkrijk Wajo. Een vriendelijke Moslimplaats waar veel grote moskeëen zijn. Vanaf Sengkang hebben we uitzicht over het TempeMeer. Dit meer is een ondiep meer; bij lang aanhoudende droogte valt het droog. Op het meer vinden we de drijvende dorpen van de vissers. Deze streek is ook beroemd om zijn kleurrijke Bugineze zijde. Rondom Sengkang vindt u vele traditionele zijde weverijen.

Bezienswaardigheden:
Per gemotoriseerde kano kan er een tocht worden gemaakt op het Tempe meer. Dit kan in de namiddag tijdens de zonsondergang of in de ochtend. Langs de rivier is het een gezellige drukte. De kinderen spelen aan de rand van de oevers, de Bugineze huisvrouwen doen de was. Hangbruggen hangen over de rivier. We varen letterlijk dwars langs het dagelijkse leven van de Buginezen. We kunnen aanleggen om de watermeloen velden te bekijken. We leggen aan bij één van de drijvende huizen waar u koffie of thee kunt drinken met een gebakken banaan. Het meer is een natuurreservaat, vol met hyacinten en riet. Hier nestelen circa 30 verschillende soorten watervogels.
We kunnen in Sengkang ook de lokale huisnijverheid bezoeken: het weven van de Bugineze zijde. Er zijn vaak winkeltjes te vinden waar de kleurrijke Bugineze zijde te koop is.

Rantepao - Toraja

Rantepao

Rantepao is de 'hoofdstad' van Torajaland. Dit is het vertrekpunt van al uw excursies naar de Torajadorpen en de bergen.

Tanah Toraja

Toraja, oftewel Tanah Toraja wordt ook wel het land van de Hemelse Koningen genoemd. Hier, in dit stukje Zuid Sulawesi, leven de Toraja’s oftewel het bergvolk. Een christelijke bevolking die nog steeds de rituelen en ceremonies van hun voorouders het Aluk Tu Dolo volgen. Toraja is niet alleen bekend van de mysterieuze dodenceremonies maar ook om zijn adembenemende natuurschoon. Het is door zijn hoge ligging een vruchtbaar gebied. Naast de rollende rijstvelden en de bamboebossen vinden we er vele plantages. Koffie, cacao, vanille en kruidnagel groeit hier in overvloed. De typische traditionele huizen (Tongkonans) met hun zadeldaken worden nog steeds gebouwd zoals het al eeuwenlang gebeurd. Er worden nog steeds indrukwekkende dodenceremonies gehouden. Om het eeuwige leven te bereiken zal er eerst een ceremonie gehouden moeten worden. Afhankelijk van de rijkdom van de familie van de overledene gaat dit gepaard met talrijke varkens en buffels. De hele gemeenschap viert dit dodenfeest mee, wat soms wel een hele week kan duren.

Bezienswaardigheden:
Wie Toraja bezoekt beleeft de prachtige natuur en interessante cultuur, uniek in de hele wereld. We vinden in Toraja nog veel authentieke dorpen met prachtige kleurrijk beschilderde Tongkonans. Veel rotsen met hangende graven nog uit de animistische tijd. De Tau Tau poppen waken op de balkons voor de graven. Een Tau Tau pop is een afbeelding van de overledene. Probeer achter het geheim van de babyboom te komen: in Suaya staat een eeuwenoude boom, hier werden doodgeboren baby’s of zuigelingen in een uitholling bijgezet. Dodenceremonies worden het hele jaar door gehouden. U bent altijd van harte welkom. Ze zijn er echter niet op bestelling. Uw chauffeur en of gids zal u er zeker op attent maken wanneer een ceremonie wordt gehouden. Neemt u wel een kleine gift mee wanneer u een ceremonie bezoekt.
LET OP! Bij de dodenceremonies hoort ook het slachten van karbouwen en varkens. Dat gaat volgens traditionele gewoonten, die niet direct overeenkomen met onze westerse.

Er zijn nog dorpen zoals het dorpje Sa’dan waar door de Toraja vrouwen traditionele ikat wordt geweven.

Het gebied is een wandelgebied bij uitstek. U kunt een paar uren ,of een dag wandelen maar ook dagen achtereen wandelen. Overnachten doet u dan bij de lokalen. De wandeling gaat door de authentieke dorpjes en langs de mooie rijstvelden. Een wandeling dwars door de natuur en cultuur van dit bijzonder en unieke stukje Indonesië. Er kan een dag raft tocht of een meerdaagse raftocht gemaakt worden op de rivier de Sadan.

Probeer tijdens uw verblijf in Toraja het Pa’piong gerecht: een in bamboe bereid Toraja gerecht. En natuurlijk hoort daar een bamboebeker met balok bij, palmwijn van de arend palm.

Pendolo

Pendolo

Het dorpje Pendolo ligt aan de zuidkant van het Posomeer in centraal Sulawesi. Het dorp zelf heeft voor westerse toeristen niet veel te bieden. Wij gebruiken regelmatig een van de eenvoudige accommodaties in Pendolo op de route Tanah Toraja naar centraal Sulawesi. Deze route verg zo'n 8 uur inclusief lunch- en fotostops.

Tentena

Tentena en lake Poso

Lake Poso (een enorm en betoverend hooglandmeer)

Lake Poso ligt in het zuidelijke deel van Centraal-Sulawesi, Indonesië. Het meer ligt 515 meter boven de zeespiegel en profiteert zo van de koele wind van de bergen, wat resulteert in milde tropische dagen met koele nachten.

Het meer heeft warm en kristalhelder water (feit: experts beschouwen het water van Lake Poso als de op één na zuiverste ter wereld).

De regio is een onontgonnen en rustig gebied buiten de gebaande paden. Volgens de lokale legende waren hier, bij het binnenmeer en de heuvels en bergen, de hemel en aarde verbonden door een touw. De mensen die in deze regio wonen, zijn tegenwoordig bekend als het Pamona-volk, maar vroeger als Oost-Toraja tot ze besloten zich af te scheiden; zij hebben hun claim gesymboliseert door middel van een gigantische stenen pilaar op de heuvel genaamd Pamona in de buurt van het meer Poso, waar het vandaag de dag nog steeds te zien is.

In het midden van al dit moois, aan de oostelijke oever van het meer Poso, ligt een zanderige landtong: 'Tando Bone' in het Pamona-dialect; en dat is waar je ons prachtige resort zult vinden.

Tentena is een kleine stad in de buurt van het noordelijke puntje van het meer Poso; daar waar de Poso-rivier het meer leegt, verbindt de Pamona-brug de twee zijden van Tentena.

Tentena wordt beschouwd als het vertrekpunt voor vele uitstapjes in de regio, bijvoorbeeld naar de grotten (inclusief de grotten van Pamona), de watervallen van Salopa en Sulewana, het nationaal park Lore Lindu en het meer Poso.

De recentelijk ontdekte Saluopa-waterval bestaat uit met jungle beklede cascades onderbroken door watervallen en heeft een natuurlijk zwembad.

Doda, Besoa vallei, Lore Lindu national park

Doda, Besoa vallei

De Besoa vallei grenst aan het nationaal park Lore Lindu. Vanuit het plaatsje Doda kunt u excursies doen naar de megalieten in de Besoa vallei of een rit, wandeling of trekking maken door de prachtige natuur van het park Lore Lindu. Voor vogelaars is Lore Lindu een prachtig gebied.

Manado

Manado

Manado is de hoofdstad van noord Sulawesi en telt ruim een half miljoen inwoners. Het is de uitvalsbasis voor uitstapjes naar het Minahassa hooggebergte, het Tangkoko regenwoud, maar het meest bekend voor het Bunaken national marine park.
Ook Lembeh strait en het eiland Bangka zijn vanuit Manado goed te bereiken.

De stad zelf heeft niet veel te bieden. Dierenliefhebbers kunnen een bezoek aan de markt beter mijden; de Manadoëzen staan er om bekend alles wat 4 poten heeft te eten. Op de markt worden dan ook honden voor consumptie verkocht...

Palu

Palu

De stad Palu heeft voor westerse toeristen niets te bieden, behalve het vliegveld.
Vanuit Palu vliegt Garuda naar Makassar (en eventueel door naar Manado) en Wings air naar Makassar en via Luwuk naar Manado.
Het vliegveld ligt op ongeveer een uur rijden van Prince John resort in Dongala.

Tomohon

Tomohon

Tomohon is een stad op ongeveer 1.000 meter hoogte in de Minahassa highlands. Het is relatief koel en het startpunt voor de tours in de Minahassa. De meerderheid van Minahassa bevolking beleidt een streng Katholiek geloof. In de weken rond Pasen ziet u talloze kruisen langs de wegen en in de dorpen. Vanwege het koelere klimaat wordt in en om Tomohon veel fruit en bloemen gekweekt. Jaarlijks, in de maand augustus, wordt het Tomohon Bloemen Festival georganiseerd.

Tangkoko

Tangkoko

Het Natuurresevaat Tangkoko Batuangus is een natuurgebied in Indonesië. Het ligt in de provincie Noord-Celebes op het eiland Sulawesi. Het gebied is 8700 ha groot en er zijn drie bergen Gunung Tangkoko (1109 m), Gunung Dua Saudara (1361 m) en Gunung Batuangus (450 m).
Bron: Wikipedia
Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat