• Bira
  • Lake Tempe
  • Sulawesi
  • Toraja
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Sulawesi
  • Makassar

Rondreis 23 dagen trans-Sulawesi van zuid naar noord

Deze reis heeft een mix van natuur, strand en cultuur. In een rustig tempo vertrekt de reis vanuit Makassar naar Manado. Een tocht “dwars” door de provincie Sulawesi. Langs de indrukwekkende en unieke cultuur van het Torajavolk, via prachtige meren, bergen, regenwouden, watervallen,witte stranden en met de boot naar de onderwaterwereld van het betoverende National Marine park Bunaken.
Wie voor deze prachtige reis kiest moet rekening houden met mooie maar lange reisdagen.Op het platteland van Sulawesi is alleen eenvoudige, bij de omgeving passende accommodatie beschikbaar.
Zoals al onze voorbeeld reizen is deze reis slechts een voorbeeld. Er zijn vele wijzigingen mogelijk. We stellen graag een op maat gemaakte reis voor u samen.

Richtprijzen

Richtprijs € 2.835 p.p. in laagseizoen bij deelname 2 personen
Richtprijs € 3.205 p.p. in hooseizoen bij deelname 2 personen
Onze rondreizen dienen als voorbeeldreizen. Afhankelijk van uw reiswensen kunnen we wijzigingen in het programma aanbrengen.

In- en exclusief:

Inclusief 30 kg ruimbagage en 23 kg sportbagage (mits vooraf aangemeld)
Inclusief:
• Intercontinentale en binnenlandse vluchten Amsterdam-Makassar, Palu-Manado en Manado-Amsterdam
• Accommodaties op basis van logies en ontbijt
•Engelstalige gids tijdens 3 dagen Toraja en 2 dagen Doda vallei, Tomohon, Tangkoko rainforest en Bunaken
• Lunches en diner in de Doda vallei en in Thalassa resort, Manado
• Alle genoemde excursies

Exclusief:
• Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
• Reis- en annuleringsverzekeringen
• Boekingskosten en bijdrage Calamiteitenfonds €30 per boeking
Exclusief ruimbagage
Aanbetaling 100%
Annuleringskosten minimaal 50%
25% non-refundable aanbetaling

Inclusief:
•lunches en diner
Exclusief:
•duiken
•huur duikuitrusting
•excursies

Dag 1 vlucht Amsterdam-Jakarta-Makassar (Garuda)
Vlucht met Garuda Indonesia Amsterdam-Makassar met transits in Medan en Jakarta. Vertrek eind van de ochtend, aankomst Makassar in de middag.

Dag 2 Aankomst Makassar
In Makassar, het voormalige Ujung Pandang, wordt u opgewacht door uw chauffeur en naar uw hotel gebracht .De havenstad ligt precies in het midden van Indonesië en is de “gateway” voor de Oost. Het hotel ligt in het centrum van de stad op wandelafstand van de gezellige en bekende boulevard Pantai Losari en het oude Hollandse Fort Rotterdam. Voor de boulevard vinden we de enige moskee van Indonesië gebouwd op zee. De levendige haven Paotere is de thuishaven van de beroemde trotse Bugineze schepen die hier nog met de hand worden geladen. De stad is beroemd om zijn goede visrestaurants. Makassar heeft prachtige zonsondergangen die vanaf de boulevard mooi te zien zijn.

Dag 3 Makassar citytour
We maken een korte rit door de stad en bezoeken het oude Fort Rotterdam, de vismarkt en vissershaven, de oude haven waar nog steeds de houten Bugineze schoeners aanmeren om te laden en te lossen en waar we de beroemde loempia Makassar kunnen eten in "Lumpia street". Optioneel kunt u de citytour uitbreiden met een tocht naar Ramang-Ramang en de Kartz rotsen. U wordt dan naar de Dessa Ramang Ramang gebracht. Vanaf daar vaart u met een kano over de Puteh rivier. U vaart langs de Karts rotsen (kliffen van kalksteen – lijmsteen) . We bezoeken kleine grotten waar we nog prehistorische prints vinden. Deze prints schijnen tussen de 8000 en 30000 jaar oud te zijn en één van de oudste van de wereld gevonden tot nu toe. U maakt ook nog een stevige wandeling in de omgeving van de dessa Berua. Een wandeling dwars door de natuur en cultuur van de Buginezen. Een Engels sprekende gids gaat vandaag met u mee.

Dag 4  van Makassar naar Bira
Afhankelijk van de drukte duurt de reis door het land van de Buginezen naar Bira tussen vier en 6 uur. De Buginezen staan bekend als de beste scheepsbouwers en zeevaarders van Indonesie. In Tanah Beru kunnen we zien hoe deze mooie trotse houten Phinisi worden gebouwd. In de middag komen we aan bij het witte strand van Bira.

Dag 5 Bira - vrije dag
Er staat deze dag niets op het programma. U kunt lekker luieren aan het strand, of een bootje huren en snorkelen bij één van de eilandjes vlak voor de kust.

Dag 6 van Bira naar Sengkang: Het Tempe meer
Na het ontbijt vertrek naar Sengkang, een klein plaatsje gelegen in het centrum van het voormalige Bugineze Koninkrijk. In Watampone bezoeken we het museum van wijlen Andi Mapasissi om zijn collectie van de voormalige Bugineze Koningen te bewonderen. (niet altijd open) In de middag rondom zonsondergang een tocht op het Tempe meer. Met een gemotoriseerde kano (ter plaatse te betalen) gaan we het meer op om te zien hoe de vissers met hun families op hun drijvende dorpen wonen. Het Tempe meer is een ondiep meer. Bij lange droogte valt het meer droog en kan het niet bevaren worden. Overnachting in eenvoudige accommodatie in Sengkang.

Dag 7 van Sengkang naar Torajaland
Na het ontbijt vertrek naar Toraja. In de ochtend eerst nog een bezoek aan de lokale huisnijverheid van Sengkang en omgeving, het weven van de Bugineze zijde. De tocht naar Toraja gaat via Enrekang, met prachtige uitzichten op onder andere de erotische berg. In de namiddag aankomst in Toraja. Overnachting in goed middenklasse hotel.

Dag 8 Tanah Toraja
Na het ontbijt de gehele dag op ontdekking door het Toraja land. We bezoeken vandaag onder andere Lemo waar de rijen Tau Tau poppen nog op de balkons voor de graven staan. Daarna naar Suaya en omgeving waar we een bezoek brengen aan de Koningsgraven en proberen achter het geheim te komen van de babyboom. Vervolgens stoppen we bij Londa waar de doden nog met groot ceremonieel worden bijgezet en het authentieke Toraja dorp Kete Kesu. Niet alleen bekend vanwege zijn mooie Tongkonans maar ook vanwege zijn kleurrijk houtsnijwerk.

Dag 9 Tanah Toraja
Wederom de gehele dag op ontdekking door het Toraja land. We bezoeken vandaag het hoger gelegen Batutumonga vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over Rantepao en vallei. Een buitengewoon mooie omgeving voor het maken van een stevige wandeling door de prachtige rijstvelden en dwars door het dagelijkse Toraja leven. We kunnen de wandeling zo lang maken als we maar willen. Uiteraard is de auto beschikbaar voor degene die niet wil wandelen.

Dag 10 Tanah Toraja
Veel te beleven in het Toraja land. Wie weet wordt er één dezer dagen een ceremonie gehouden die we bij kunnen wonen of wordt de wekelijkse grote veemarkt gehouden waar de karbouwen en varkens worden verhandeld. Op de markt kunnen we ook al de specerijen zien die in deze vruchtbare streek verbouwd worden. Toraja koffie, vanille, nootmuskaat, cacao, kruidnagel en vele vruchten worden hier in manden als een kleurrijk geheel door de lokale bewoners van Toraja aangeboden.

Dag 11 van Torajaland naar het Posomeer
We hebben vandaag een lange, maar mooie rit voor de boeg. U rijdt eerst naar de kust en vervolgens over de soms bar slechte Trans-Sulawesi highway door de bergen naar het plaatsje Pendolo aan de zuidkant van het Posomeer. Als u net zoveel geluk heeft als wij kunt u onderweg een arend zien en fotograferen... U overnacht in een eenvoudig hotel in Pendolo aan het Posomeer.

Dag 12 Een gezellig boottochtje over het Posomeer
Na het ontbijt stapt u in een lokaal bootje voor de tocht over het Posomeer naar Tentena. Eindelijk weer eens iets anders dan in de auto zitten... Onderweg naar Tentena legt de boot aan bij twee dorpjes en maakt u een paar leuke kneuterige wandelingen.

Dag 13 Vrije dag aan het Posomeer
Deze dag staat er niets op het programma en kunt u even lekker relaxen aan het meer. Wanneer u wilt kunt u een excursie bespreken in het resort.

Dag 14 van het Posomeer naar de Besoa vallei
Vandaag weer een lange weg te gaan, maar met in het begin de mooiste waterval van Sulawesi: de Saluopa waterval. Daarna zetten we koers naar het stadje Poso en keren vandaar richting het nationaal park Lore Lindu, waar we overnachten in een eenvoudige homestay in het dorpje Doda.

Dag 15 Op megalieten tocht in de Besoa vallei
De Besoa vallei ligt, net als de meer bekende Bada vallei, bezaait met megalieten. De beelden komen serieus overeen met de megalieten die we van de Paaseilanden kennen. In een rustig tempo rijden we van de ene naar de andere plaats en wandelen door de rijstvelden naar deze vreemde creaties, die ongeveer 2.500 jaar oud zijn. Overnachting in uw homestay in Doda.

Dag 16 wandelen in de vallei en door naar Palu
Na het ontbijt checken we uit en kunnen we 's morgens nog een prachtige wandeling maken in de mooie natuur. De Besoa vallei staat bekend om de prachtige vogels. Na de lunch rijden we in ongeveer 4 uur naar de kustplaats Palu. Overnachting in Palu

Vlucht Palu-Makassar-Manado (Lion Air)
Vlucht met Lion air, transfer in Makassar Vertrek 07:15, aankomst 10:30

Dag 17 Van Palu naar Manado
Na een vroeg ontbijt wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht van Palu via Makassar naar Manado. Uw Lion air vlucht vertrekt om 07:15, aankomst in Manado om 14:00

Aankomst op Manado en rit naar de Minahassa
Bij aankomst op het vliegveld staat bij de uitgang uw gids of chauffeur met een naambordje op u te wachten. Hij neemt u mee voor een mooie rit door de Minahassa naar uw hotel in Tomohon. Afhankelijk van uw aankomsttijd op Manado kunnen er onderweg diverse stops worden gemaakt.

Dag 18 Van de Minahassa naar het Tangkoko Rainforest
Na het ontbijt verlaten we de Minahassa en rijden via een mooie route van ongeveer twee uur naar het Tangkoko Rainforest. Onder leiding van een lokale ranger maakt u een mooie wandeling door het regenwoud. Tangkoko is een prachtig regenwoud met schitterende fauna en flora, gelegen in het bergachtige oosten. Het spectaculaire natuurreservaat herbergt vele zeldzame dieren, waaronder de Macaca, Nigra, Hornbill en Tarsius Spectrum, het kleinste aapje ter wereld. Het aapje laat zich rond zonsondergang spotten. U overnacht in een eenvoudige lodge aan de rond van het woud.

Dag 19 Van Tangkoko naar Manado
Na het ontbijt betreden we nog één keer de jungle. Nu voor de zwarte makaken die zich juist 's morgens van hun beste kant laten zien. Vervolgens verlaten we het rainforest en rijden naar Manado. Wie de lokale markt wil bezoeken moet beseffen dat de Manadoëzen alles met 4 poten eten, behalve tafels en stoelen. Op de markt worden bijvoorbeeld ook honden voor consumptie verhandeld.

Dag 20 Een dagje snorkelen in het Bunaken Marinepark
Na het ontbijt vertrekken we per traditionele boot (met motor) naar het prachtige eiland Bunaken. Hier heeft u de gehele dag ter beschikking om te snorkelen of te duiken (optioneel). De prachtige zeetuinen van Bunaken zijn wereldberoemd! U stapt zo in een prachtig zee-aquarium. De lunch gebruikt u op het eiland. In de middag keren we weer terug naar Manado.

Dag 21 Manado - vrije dag
Er staat deze dag niets op het programma. U kunt lekker luieren aan het zwembad of op eigen gelegenheid de stad verkennen.

Dag 22 Vertrek vanaf Manado
Uw chauffeur haalt u op bij uw hotel en brengt u naar de luchthaven.

vlucht Manado-Amsterdam via Jakarta
Vlucht met Garuda Indonesia met transfer in Jakarta. Vertrek 16:30, aankomst vroeg in de ochtend volgende dag.

Aankomst Amsterdam
In de ochtend aankomst op Schiphol. Het einde van een mooie reis...

Aston - Makassar

Het Aston hotel in Makassar bevindt zich in het centrum van Makassar met een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het ligt op loopafstand van het strand Pantai Losari, de gezellige boulevard en de eetstalletjes. Het hotel telt 177 kamers, waarvan wij de Superior rooms (32 m2) van harte kunnen aanbevelen. Alle kamers beschikken over kluisje, internet, koffie&thee faciliteiten, minibar en tv. meer info more info Informations supplémentaires

Bara Beach hotel - Bira

Het Bara Beach hotel is prachtig gelegen aan een Robinson Crusoë strand. De ruime, eenvoudige bungalows kijken alle uit op de zee. Wij kozen voor de wat luxere Beach Bungalows, voorzien van onder andere douche met warm water, AC en minibar. Iedere bungalow heeft een terras met uitzicht op zee. Het hotel ligt een beetje afgelegen, op ongeveer twee kilometer van het plaatsje Bira. In het hotel kunt u een bootje huren om vlakbij lekker te snorkelen. Bara Beach ligt bij het dorpje Bira aan de zuidkust, op ca 4 uur rijden van Makassar. meer info more info Informations supplémentaires

BBC Hotel - Sengkang

Het BBC hotel in Sengkang is de beste keus in het stadje. Het telt 11 standaard, 7 superior en 10 deluxe kamers, waarvan de laatste de beste keuze zijn. meer info more info Informations supplémentaires

Luta resort Toraja - Rante Pao

Het Luta resort ligt in het kleine centrum van Rantepao. Het hotel beschikt over een zwembad en spa. Het restaurant kijkt uit over de rivier. Op loopafstand liggen leuke lokale restaurantjes, zoals het Mambo restaurant. Ook op loopafstand ligt de dagelijkse kleurrijke markt. 40 kamers in verdiepingen gebouwd rondom een kleine tropische tuin. De 7 DeLuxe kamers beschikken over airconditioning en liggen aan de straatkant. De superior kamers liggen aan de tuinzijde van het hotel en beschikken niet over AC. meer info more info Informations supplémentaires

Toraja Misiliana hotel - Rantepao

Het Toraja Misiliana*** was een van de eerste hotels in Rantepao. De kamers zijn ruim, schoon maar enigzins gedateerd en hebben ieder een eigen terrasje aan de mooi aangelegde tuin. Hier bevindt zich ook het ruime zwembad. Het hotel ligt aan de rand van Rantepao en is een prima uitvalsbasis voor uitstapjes door het Torajaland. meer info more info Informations supplémentaires

National cottages - Pendolo

Eenvoudige cottages aan de zuidoever van het Posomeer. Gebouwd in 2015 zijn de 10 cottages met een klein terrasje keurig schoon, met westers toilet en warm stromend water. Het restaurant serveert maaltijden uit de nabijgelegen Warung. Het personeel is zeer hulpvaardig. meer info more info Informations supplémentaires

Tando Bone cottages - Tentena

Het Tando Bone cottage resort ligt direct aan het Poso meer. Het kleine en gezellige resort heeft 8 mooie, ruime en moderne houten cottages met veranda, direct aan het meer. De cottages hebben een woonkamer,slaapkamer, badkamer en keukentje. Vanwege de ligging, u bent hier in de bergen, is airco niet nodig. Vanuit Tando Bone kunt u diverse excursies maken, onder andere naar het Lore Lindu nationaal park en de Bada Vallei met haar mysterieuze magalythen, grotten en het prachtige orchideeën reservaat. meer info more info Informations supplémentaires

Berkat homestay - Doda

Zeer eenvoudige homestay in het dorpje Doda in de Besoa vallei. meer info more info Informations supplémentaires

Santika Palu - Palu

Strategisch gelegen 3*hotel op 15 minuten van het vliegveld et op 2 minuten van het strand. Schone en comfortabele kamers, vriendelijk personeel en een mooi zwembad met uitzicht over de stad op de omliggende bergen. Alle kamers beschikken over AC, telefoon, tv, koffie-en theezetfaciliteiten, minibar, badkamer, en kluisje. Aantal kamers: 140 Faciliteiten: Restaurant (Indonesische, internationale en lokale keuken), lounge, bar, businesscenter, fitnesscenter, zwembad en gratis wifi. meer info more info Informations supplémentaires

Gardenia Country Inn Tomohon

In de hooglanden van de Minahassa ligt het Gardenia Country Inn in een prachtige tuin. Het uitzicht is weids. Er zijn nette chalets en bungalows en enkele familiebungalows. meer info more info Informations supplémentaires

Tangkoko lodge

Zeer eenvoudige homestay gelegen aan de rand van het Tangkoko Rain forest. Geen warm stromend water. meer info more info Informations supplémentaires

Thalassa dive resort - Manado

Ons groene resort brengt je verassend dicht bij de natuur. De natuurlijke omgeving omarmt je. In onze tuin gevuld met fruitbomen, palmen en geurende bloemen vind je 19 kamers, onderverdeeld in 4 verschillende categorieën: - Bungalows: De 7 ruime,vrijstaande bungalows zijn elk uitgerust met een privé terras en een Kingsize en een single bed. Thalassa Dive Resort biedt de gasten van de bungalows een extra service. Zoals, de “ontbijt op bed” service, een fruitmandje bij aankomst, een goed gevulde minibar voor een lekker koud biertje of een glas wijn, een waterkoker om koffie en thee mee te maken in de kamer. Uiteraard is de badkamer voorzien van een goede douche met handdoeken en shampoo. - cottages: De 4, in de lokale stijl gebouwde houten cottages hebben 2 single bedden of een tweepersoons bed. Geen ontbijt service hier, maar wel een minibar en in de badkamer de zelfde faciliteiten als in de bungalows - Hill top kamers: Onze bergtop kamers bevinden zich op het hoogste punt van het resort. Dat zorgt voor een geweldig uitzicht over Manado en de baai. Dit is een perfecte plek voor een duikclub of groep die graag bij elkaar willen verblijven. In de prive tuin kun je je eigen BBQ plannen, precies voor de kamers! Deze negen kamers zijn perfect voor diegenen die liever hun geld uitgeven aan het duiken. De kamers zijn uitgerust met één en tweepersoons bedden. De kamers, hebben uiteraard een privé badkamer met een goede douche, handdoeken en zeep, maar verder geen andere faciliteiten. Het fantastische uitzicht over de baai van Manado is dubbel en dwars de 52 treden naar boven waard. Alle kamers zijn voorzien van airco, eigen badkamers met warm water en kijken uit over de oceaan vanaf het privé terras. meer info more info Informations supplémentaires

Makassar

Makassar

Makassar, het voormalige Ujung Pandang is de hoofdstad van Sulawesi. De snelgroeiende levendige havenstad is één van de grootste steden van Indonesië. We vinden er nog veel koloniale gebouwen zoals Sociëteit de Harmonie, de oude Kathedraal en het oude Gerechtshof. Naast de oude koloniale wijken zijn er veel nieuwe gedeeltes met moderne Malls die goed kunnen concurreren met die van Jakarta. Door zijn strategische ligging, ongeveer in het midden van Indonesië, heeft het een drukke haven. Makassar is van oudsher de poort naar Oost Indonesië. Veel boten en vluchten naar Papua en de Molukken gaan via Makassar. De stad is het brengen van een bezoek zeker de moeite waard en een goed begin van een Sulawesi reis.

Bezienswaardigheden
We vinden in Makassar nog het oude Hollandse Fort Rotterdam. Deze oude vesting werd door Admiraal Cornelis Speelman omstreeks 1665 ingenomen. Binnen de massieve oude muren vinden we nog een kerkje en 2 musea. De wijk naast het Fort is de Chinese wijk waar we veel mooie Tempels vinden. Naast de tempels vindt u allerlei Chinese winkeltjes waar u terecht kunt met uw kwaaltjes en alternatieve geneesmiddelen kunt aanschaffen. De bedrijvige haven Paotere is de thuishaven van de beroemde Bugineze Phinisi schepen. Deze worden hier nog met de hand geladen.

In de namiddag wordt op de beroemde Pantai Losari Boulevard de “langste” eettafel van de wereld opgezet. Rond zonsondergang flaneren en eten de inwoners van Makassar hier graag. We vinden er ook de enige Moskee van Indonesië gebouwd op zee. Makassar is bekend om zijn seafood restaurants. Rondom de boulevard kunt u deze vinden. Voor de lunch raden we aan om een echte met de hand gedraaide Makassar Lumpia te proberen. De authentieke restaurantjes vindt u in Lumpia Street oftewel Jalan Lasinrang.

Geschiedenis

Op 18 november 1667 sloot de VOC na lange strijd een compromis met de plaatselijke sultan in de vorm van het Verdrag van Bongaja. Daarin werd onder meer bepaald dat de VOC handel mocht drijven in dat gebied.

Onder leiding van Cornelis Speelman werd het Fort Rotterdam gebouwd, dat muren van twee meter breed en zeven meter hoog had. Er werd vooral gehandeld in specerijen, hout en katoen. Deze vesting is bewaard gebleven en vormt tegenwoordig een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van de stad.

In de omgeving van de stad werd onder meer makassarolie geproduceerd, welriekende plantaardige olie (vervaardigd uit vruchten van de koesambi- of kesambi-boom (Schleichera trijuga)), die eind 18de, begin 19de eeuw gebruikt werd om het kapsel in vorm te houden. Deze olie gaf haar naam aan de antimakassar.

Bira

Bira, Sulawesi

Bira is een typisch Buginees kustdropje. Het heeft prachtige spierwitte stranden. Het 'centrum' telt een aantal leuke warungs (winkeltjes) en gezellige restaurantjes.
Bira kent 2 stranden, waarvan Bira beach in het centrum wordt overspoeld door verkopers en verhuurders van lawaaierige watersportactiviteiten. Zeker in het weekend heeft dat een enorme aantrekkingskracht op lokale toeristen. Op 1,5 km afstand ligt het veel rustiger Bara beach.

Het naastgelegen dorpje Tanah Biru staat bekend om de scheepsbouwers die de kunst van het bouwen van de Bugineze schoeners beheersen.

Sengkang

Sengkang

Sengkang is een middelgrote plaats gelegen in het voormalig Buginees koninkrijk Wajo. Een vriendelijke Moslimplaats waar veel grote moskeëen zijn. Vanaf Sengkang hebben we uitzicht over het TempeMeer. Dit meer is een ondiep meer; bij lang aanhoudende droogte valt het droog. Op het meer vinden we de drijvende dorpen van de vissers. Deze streek is ook beroemd om zijn kleurrijke Bugineze zijde. Rondom Sengkang vindt u vele traditionele zijde weverijen.

Bezienswaardigheden:
Per gemotoriseerde kano kan er een tocht worden gemaakt op het Tempe meer. Dit kan in de namiddag tijdens de zonsondergang of in de ochtend. Langs de rivier is het een gezellige drukte. De kinderen spelen aan de rand van de oevers, de Bugineze huisvrouwen doen de was. Hangbruggen hangen over de rivier. We varen letterlijk dwars langs het dagelijkse leven van de Buginezen. We kunnen aanleggen om de watermeloen velden te bekijken. We leggen aan bij één van de drijvende huizen waar u koffie of thee kunt drinken met een gebakken banaan. Het meer is een natuurreservaat, vol met hyacinten en riet. Hier nestelen circa 30 verschillende soorten watervogels.
We kunnen in Sengkang ook de lokale huisnijverheid bezoeken: het weven van de Bugineze zijde. Er zijn vaak winkeltjes te vinden waar de kleurrijke Bugineze zijde te koop is.

Rantepao - Toraja

Rantepao

Rantepao is de 'hoofdstad' van Torajaland. Dit is het vertrekpunt van al uw excursies naar de Torajadorpen en de bergen.

Tanah Toraja

Toraja, oftewel Tanah Toraja wordt ook wel het land van de Hemelse Koningen genoemd. Hier, in dit stukje Zuid Sulawesi, leven de Toraja’s oftewel het bergvolk. Een christelijke bevolking die nog steeds de rituelen en ceremonies van hun voorouders het Aluk Tu Dolo volgen. Toraja is niet alleen bekend van de mysterieuze dodenceremonies maar ook om zijn adembenemende natuurschoon. Het is door zijn hoge ligging een vruchtbaar gebied. Naast de rollende rijstvelden en de bamboebossen vinden we er vele plantages. Koffie, cacao, vanille en kruidnagel groeit hier in overvloed. De typische traditionele huizen (Tongkonans) met hun zadeldaken worden nog steeds gebouwd zoals het al eeuwenlang gebeurd. Er worden nog steeds indrukwekkende dodenceremonies gehouden. Om het eeuwige leven te bereiken zal er eerst een ceremonie gehouden moeten worden. Afhankelijk van de rijkdom van de familie van de overledene gaat dit gepaard met talrijke varkens en buffels. De hele gemeenschap viert dit dodenfeest mee, wat soms wel een hele week kan duren.

Bezienswaardigheden:
Wie Toraja bezoekt beleeft de prachtige natuur en interessante cultuur, uniek in de hele wereld. We vinden in Toraja nog veel authentieke dorpen met prachtige kleurrijk beschilderde Tongkonans. Veel rotsen met hangende graven nog uit de animistische tijd. De Tau Tau poppen waken op de balkons voor de graven. Een Tau Tau pop is een afbeelding van de overledene. Probeer achter het geheim van de babyboom te komen: in Suaya staat een eeuwenoude boom, hier werden doodgeboren baby’s of zuigelingen in een uitholling bijgezet. Dodenceremonies worden het hele jaar door gehouden. U bent altijd van harte welkom. Ze zijn er echter niet op bestelling. Uw chauffeur en of gids zal u er zeker op attent maken wanneer een ceremonie wordt gehouden. Neemt u wel een kleine gift mee wanneer u een ceremonie bezoekt.
LET OP! Bij de dodenceremonies hoort ook het slachten van karbouwen en varkens. Dat gaat volgens traditionele gewoonten, die niet direct overeenkomen met onze westerse.

Er zijn nog dorpen zoals het dorpje Sa’dan waar door de Toraja vrouwen traditionele ikat wordt geweven.

Het gebied is een wandelgebied bij uitstek. U kunt een paar uren ,of een dag wandelen maar ook dagen achtereen wandelen. Overnachten doet u dan bij de lokalen. De wandeling gaat door de authentieke dorpjes en langs de mooie rijstvelden. Een wandeling dwars door de natuur en cultuur van dit bijzonder en unieke stukje Indonesië. Er kan een dag raft tocht of een meerdaagse raftocht gemaakt worden op de rivier de Sadan.

Probeer tijdens uw verblijf in Toraja het Pa’piong gerecht: een in bamboe bereid Toraja gerecht. En natuurlijk hoort daar een bamboebeker met balok bij, palmwijn van de arend palm.

Pendolo

Pendolo

Het dorpje Pendolo ligt aan de zuidkant van het Posomeer in centraal Sulawesi. Het dorp zelf heeft voor westerse toeristen niet veel te bieden. Wij gebruiken regelmatig een van de eenvoudige accommodaties in Pendolo op de route Tanah Toraja naar centraal Sulawesi. Deze route verg zo'n 8 uur inclusief lunch- en fotostops.

Tentena

Tentena en lake Poso

Lake Poso (een enorm en betoverend hooglandmeer)

Lake Poso ligt in het zuidelijke deel van Centraal-Sulawesi, Indonesië. Het meer ligt 515 meter boven de zeespiegel en profiteert zo van de koele wind van de bergen, wat resulteert in milde tropische dagen met koele nachten.

Het meer heeft warm en kristalhelder water (feit: experts beschouwen het water van Lake Poso als de op één na zuiverste ter wereld).

De regio is een onontgonnen en rustig gebied buiten de gebaande paden. Volgens de lokale legende waren hier, bij het binnenmeer en de heuvels en bergen, de hemel en aarde verbonden door een touw. De mensen die in deze regio wonen, zijn tegenwoordig bekend als het Pamona-volk, maar vroeger als Oost-Toraja tot ze besloten zich af te scheiden; zij hebben hun claim gesymboliseert door middel van een gigantische stenen pilaar op de heuvel genaamd Pamona in de buurt van het meer Poso, waar het vandaag de dag nog steeds te zien is.

In het midden van al dit moois, aan de oostelijke oever van het meer Poso, ligt een zanderige landtong: 'Tando Bone' in het Pamona-dialect; en dat is waar je ons prachtige resort zult vinden.

Tentena is een kleine stad in de buurt van het noordelijke puntje van het meer Poso; daar waar de Poso-rivier het meer leegt, verbindt de Pamona-brug de twee zijden van Tentena.

Tentena wordt beschouwd als het vertrekpunt voor vele uitstapjes in de regio, bijvoorbeeld naar de grotten (inclusief de grotten van Pamona), de watervallen van Salopa en Sulewana, het nationaal park Lore Lindu en het meer Poso.

De recentelijk ontdekte Saluopa-waterval bestaat uit met jungle beklede cascades onderbroken door watervallen en heeft een natuurlijk zwembad.

Doda, Besoa vallei, Lore Lindu national park

Doda, Besoa vallei

De Besoa vallei grenst aan het nationaal park Lore Lindu. Vanuit het plaatsje Doda kunt u excursies doen naar de megalieten in de Besoa vallei of een rit, wandeling of trekking maken door de prachtige natuur van het park Lore Lindu. Voor vogelaars is Lore Lindu een prachtig gebied.

Donggala

Dongala

Het voormalige vissersdorpje Dongala heeft een prachtige kustlijn bij Tanjung Karang. Zoals op zoveel mooie plaatsen in de buurt van een stad is het hier op zondag gezellig druk met lokale dagjes- en weekendtoeristen.
Vanuit het mooie Prince John dive resort zijn prachtige duik- en snorkeltrips te maken.

Palu

Palu

De stad Palu heeft voor westerse toeristen niets te bieden, behalve het vliegveld.
Vanuit Palu vliegt Garuda naar Makassar (en eventueel door naar Manado) en Wings air naar Makassar en via Luwuk naar Manado.
Het vliegveld ligt op ongeveer een uur rijden van Prince John resort in Dongala.

Manado

Manado

Manado is de hoofdstad van noord Sulawesi en telt ruim een half miljoen inwoners. Het is de uitvalsbasis voor uitstapjes naar het Minahassa hooggebergte, het Tangkoko regenwoud, maar het meest bekend voor het Bunaken national marine park.
Ook Lembeh strait en het eiland Bangka zijn vanuit Manado goed te bereiken.

De stad zelf heeft niet veel te bieden. Dierenliefhebbers kunnen een bezoek aan de markt beter mijden; de Manadoëzen staan er om bekend alles wat 4 poten heeft te eten. Op de markt worden dan ook honden voor consumptie verkocht...
Kunnen wij u helpen? Need help?
Sluiten Close

Heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via +31(0)88 - 81 11 999 of vul hier het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. If you have any questions, please contact us via +31(0)88 - 81 11 999 or fill out our form here. We will get back to you as soon as possible.

Merapi is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Telefoon: 088 - 81 11 999 Wilt u teruggebeld worden? Vul dan ons terugbelformulier in.
In noodgevallen zijn wij vanuit het buitenland bereikbaar op +31-6-1240 9137

U kunt ook een afspraak maken, met ons chatten, het contactformulier invullen of een e-mail sturen aan
Merapi can be reached on workdays between 09:00 and 17:00.
Phone: 088 - 81 11 999 Do you want us to call you? Fill out our call-me-back form.
In case of emergency, we can be reached from abroad via +31-6-1240 9137.

U can also make an appointment, chat with us, fill out our contact form or send an e-mail to

Start livechat

Sluit livechat Close livechat